Holešovičky - zakopání

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
Lynx

Re: Holešovičky - zakopání

Příspěvek od Lynx »

Pokud vím, tak i paní Šenarová, což byla dlouhodobá místní bojovnice proti hluku v Holešovičkách, tak snila o tom, že se tam vrátí tramvaje a bude to běžná městská ulice, tak jako to bylo za jejího mládí, Což tedy bylo zjevně hodně dávno. A zjevně to tedy bylo dříve mnohem méně hlučné, a to i navzdory tramvajím, než nyní s permanentním proudem hučících aut.
michal

Příspěvek od michal »

No já nevím, kolik z vás tam někdy šlo pěšky. Já tu čest párkrát měl, a ten hluk mi teda v porovnání s tím smradem přišel fakt marginální...
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Zkuste někdy nadjezd nad tou ulicí, tím si trochu nasimulujete, jak se to šíří nahoru, tedy do vyšších pater budov budov výše ve svahu, Tam je ten hukot, ještě větší. Já zase tolik nevnímal ten smrad, jako rodilý Pražák :-) každý holt vnímá více něco jiného.

https://mapy.cz/s/hegogutoga

Odkaz mi to dává bůhví proč pod nadjezd, ale myslím tím nahoře na nadjezdu.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Mě by třeba zajímalo, jestli by mělo smysl a vliv na hluk v místě umístit místo klasických Jersey betonových bloků které jsou tam rozesety nějaký typ mobilního protihlukového svodidla do výšky 1m, jako mají železničáři. A např. i do středové části komunikace.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Ulice V Holešovičkách vede údolím někdejšího potoka, který byl zatrubněn už v době, kdy se tudy ulice budovala. Už v mapách na počátku 20. století. byl tudy plánován široký bulvár se směrově dělenou komunikací kvůli tramvajím. Zástavba, která tu vznikla ve 30. letech, je bohužel všude po stráních na obou stranách údolí. Žádná sebevyšší protihlukovka tedy nezabrání šíření hluku nahoru do strání či do vyšších pater domů přímo u silnice. A spíš by se od zdí hluk odrážel na opačnou stranu.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Honey72 píše: 8.12.2024 14:19:17 ...A spíš by se od zdí hluk odrážel na opačnou stranu.
Né nutně to musí odrážet... Tuhle jsme byli na DOT v Žabovřeském tramvajovém tunelu.. celej tunel plnej děcek, klasicky řvali jedno přes druhé, všechno se všude odráželo... ale najednou bylo až nepříjemné ticho zprava - to jsme vešli do úseku těsně před portálem, kde jsou podél zdí ty absorbéry. Ten rozdíl byl opravdu dramatický. Netuším jak moc by to pomohlo v Holešovičkách, není to jen hluk ale i šílený zplodiny. Tam by snad pomohla jen ta Hradecká paráda, nepochybně levnější než tunel. Ale samo je to Praha a je tam zástavba s přímou obsluhou.
mts

Příspěvek od mts »

Nemel jsem cas reagovat na Lynxe, takze az ted.
Pradedecek se vracel s Legiemi přes USA a pobyt si tam protáhl, aby, jak si napsal v deniku „získal trochu zkušenosti s tou průmyslovou velkorysostí amerikánskou“. Nějaký čas strávil i u Forda v Detroitu a byl svědkem rozmachu motorismu. Po návratu do ČSR rozjel strojírenskou výrobu, dodával součástky vesměs zbrojovkám. Dařilo se a na přelomu 20. a 30.let začal uvažovat o stavbě nového domu. Jedním z uvažovaných míst byla i parcela v nové čtvrti, která vznikala po otevření Trojského mostu na svazích nad Vltavou. Jak jsem se dočetl v archivovaných dopisech, které si vyměňoval se stavitelem, „ruch elektrické dráhy a vzmáhající se provoz automobilní na nové výpadové silnici do Litoměřic neskýtá záruku klidného místa pro residenční villu a proto lokalita v regulačním plánu hanspaulském se odporučuje“. Bylo rozhodnuto, stavelo se v Dejvicich. (Nebojte, dopadlo to spatne, v 1950 ho vystehovali a dnes patri dům Diplomatickemu sevisu).
Mike

Příspěvek od Mike »

:ok: :ok: :ok:
mě se tedy dědeček nevracel s legiemi, ale ve 30. letech zakoupil od legionáře pozemek za Prahou
dnes se tomu říká širší centrum :lol: :lol: :lol:
a když tam táta stavěl dům, tak k silnici byla pracovna, chodba, koupelna...
inu, asi nečekal, že by si na českobrodské mohl vyřvat nějaké extrabuřty, tak to stavěl smysluplně
a to byl jen projektant plynovodů----

protože to stavěl až v 70letech, tak se nás bolševický hon na čarodejnice nějak nedotknut
tedy, alespon co se pozemku týče...
jinak ho s nadměrným bytem v Nuslích, důstojníkem Ozbrojených sil Republiky Československé a z druhé strany vedoucím Baťova závodu, bylo taky dost :zvraci:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

mts píše: 13.12.2024 10:26:34 Nemel jsem cas reagovat na Lynxe, takze az ted.
Už jsem několikrát vysvětloval, že hluk od permanentního dvoupruhového proudu vozidel v obou směrech jedoucích rychlostí 50 km/hod + je zcela nesrovnatelný s hlukem z městské ulice s pomalým provozem jedním pruhem v každém směru a tramvají. Čemu přesně na tom nerozumíte?

Pokud nevěříte, konzultujte to s odborníky na stavební akustiku nebo si udělejte srovnání. Běžte se projít nejdřív třeba po Vinohradské nebo Korunní. A pak ro srovnejte s procházkou v Holešovičkách. Uslyšíte ten rozdíl velmi zřetelně.
kot

Příspěvek od kot »

Že bydlet v Holešovičkách není žádný med to je jasné. Na druhou stranu je úplně stejně jasné, že Praha by měla napřít síly k dostavbě MO a Vysočanské radiály místo houbařových cyklopruhů . Zatím to ale vypadá, že IAD alespoň některé zastupitele vůbec netrápí a termíny potenciální výstavby MO jsou sakra daleko.
Holesovicky

Příspěvek od Holesovicky »

kyk píše: 6.12.2024 11:22:34 Jsem ažbudeokruhista.
Tedy o nějakém zakopání holešoviček přemýšlet až se dokončí vnější, a vnitřní okruh. A ideálně i po dostavbě Vysočanské radiály.
Tyto stavby budou po zprovoznění měřítkem skutečné potřeby zahloubení nebo nezahloubení Holešoviček, které nyní suplují všechny tři výše zmíněné stavby plus sebe.
Má to jeden malý háček. Městský okruh za 150 mld. nikdo nikdy nedostaví. Je to částka, na kterou Praha prostě nemá. Mimochodem zahloubení Holešoviček jako projekt vzniklo právě proto, aby nahradilo dostavbu městského okruhu rychle a levně. Protož po Blance byla kasa Prahy prázdná. Dnes je to s ohledem na finanční náročnost dostavby MO velmi podobné. Proto by bylo skvělé zakopat Holešovičky a nahradit tím dostavbu MO.
Holesovicky

Beekee píše: 5.12.2024 14:14:12 Mě docela zaujalo to "rychlé a levné" řešení... ono asi bude i "jednoduché"... Pevně věřím, že pokud by takové existovalo, tak jej nikdo neomítá a je již dávno realizované. Jaké jsou vlastně aktuální cenové odhady? a jsou nějaké?
Víte proč se odmítá? Protože postavit Městský okruh za 150 miliard je mnohem víc chtěný různými zájmovými skupinami, než zakopat Holešovičky za ušmudlaných 10 miliard. I to je nadnesená cena, protože původně se zakopání Holešoviček odhadovalo na nějakých 3,5 mld. i s úpravami na Kbelské - tzn. s dostavbou tzv. Průmyslového polookruhu, který měl právě rychle a levně nahradit drahou a pomalou dostavbu Městského okruhu (Blanka 2).
Holesovicky

mts píše: 6.12.2024 9:55:05 Mike ma v tomhle v zasade pravdu. Holesovicky byly rusna výpadovka uz za první republiky a každý kdo se k ni nastehoval mel pocitat s tim, ze provoz bude jenom narůstat. Ovšem 3+3 pruhy uz by byl extrem. Proto je nutne dokoncit MO a Vysocanskou radiálu, aby se provoz nekoncentroval jen na Holesovicky, které nyní supluji okruh i radiálu soucasne. A pak, az bude systém dokoncen, a nebudeme vedet, co s prachama, tak potom prosim zakopat Holesovicky…
Holešovičky za první republiky byly asi takhle rušná výpadovka: https://czumalo.wordpress.com/wp-conten ... rum020.jpg

Zakopané Holešovičky měly nahradit dostavbu MO, která je tak drahá, že se nikdy neuskuteční.
Holesovicky

michal píše: 4.12.2024 8:28:36 Já bych poprosil vysvětlit, jak zahloubení ulice V Holešovičkách nahradí východní segment MO.
Tak, že zahloubení Holešoviček bylo součástí tzv. průmyslového polookruhu. Viz detail zde: https://domaci.hn.cz/c1-58821750-praha- ... olesovicky
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Spíš se mělo jednat o variantu, která by "dočasně" dostavbu MO nahradila. A samozřejmě je to celé nesmysl, aby se někdo plahočil nahoru a dolů. A stejně by se musel kromě Holešoviček zakopat i Hloubětín, předělat všechny křižovatky a nakonec by se stejně MO budovalo.
kot

Příspěvek od kot »

Mohu vědět prosím, co je špatně na vybudování MO, kromě finanční stránky ? Navíc nyní, když byl MO významně humanizován / tedy alespoň to někdo v PIÁR článcích tvrdí / ... Nemluvím o tom, co by znamenalo současné rozkopání Holešoviček např. ZÍTRA. Asi by celá Praha stála od rána do večera bez MO. Ale v Holešovičkách by byl za 4 - 5 let bulvár. A to by se fakt "vyplatilo" ! :lol:
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Pokud se začnou zakopávat Holešovičky, zakopání budou požadovat na 5. května, na magistrále, Patočkova, Hloubětín, Strakonická ... a bude jim úplně jedno, jak zle na tom Holešovičky jsou a jaký tam je provoz. Každý začne kopat za sebe a vše se vrátí k dokončení MO.
Holesovicky

Honey72 píše: 3.1.2025 18:47:38 Spíš se mělo jednat o variantu, která by "dočasně" dostavbu MO nahradila. A samozřejmě je to celé nesmysl, aby se někdo plahočil nahoru a dolů. A stejně by se musel kromě Holešoviček zakopat i Hloubětín, předělat všechny křižovatky a nakonec by se stejně MO budovalo.
Víte jak se říká jednotce dočasnosti...1 Furt. A samozřejmě to nesmysl není, nesmysl je vyhodit za MO téměř 150 mld, když na to prostě nemáme. A jen tak mimochodem, hloubětínský tunel je už v procesu (https://www.hloubetinskytunel.info/).
Holesovicky

kot píše: 4.1.2025 3:44:22 Mohu vědět prosím, co je špatně na vybudování MO, kromě finanční stránky ? Navíc nyní, když byl MO významně humanizován / tedy alespoň to někdo v PIÁR článcích tvrdí / ... Nemluvím o tom, co by znamenalo současné rozkopání Holešoviček např. ZÍTRA. Asi by celá Praha stála od rána do večera bez MO. Ale v Holešovičkách by byl za 4 - 5 let bulvár. A to by se fakt "vyplatilo" ! :lol:
Na MO je špatně zejména ta finanční stránka. A pro nás z Holešoviček je na něm špatně ještě to, že i když bude zprovozněn MO a Pražský vnější okruh k tomu, z dnešních 100 000+ aut/den u nás klesne doprava na něco kolem 80 000 aut/den. Před Blankou u nás jezdilo cca 65 000 aut/den a už tehdy u nás nebyly dodržovány limity emisí hluku a zplodin v ovzduší. Jinými slovy ani tyto dvě stavby za stovky miliard Holešovičkám nijak nepomohou. Přesto politici, kteří tomu většinou ani za mák nerozumí, nám neváhají opakovat mantry o ažbudeokruhismu.

Rozkopání Holešoviček by fungovalo stejně jako rozkopání Barandovského mostu, nebo rozkopání půlky Prahy, když se stavěl tunel Blanka. Chvíli by to bolelo, ale sedlo by si to a nakonec by to fungovalo.
Holesovicky

Honey72 píše: 4.1.2025 19:20:58 Pokud se začnou zakopávat Holešovičky, zakopání budou požadovat na 5. května, na magistrále, Patočkova, Hloubětín, Strakonická ... a bude jim úplně jedno, jak zle na tom Holešovičky jsou a jaký tam je provoz. Každý začne kopat za sebe a vše se vrátí k dokončení MO.
A na tom nevidíme nic špatného. Jestli někde prokazatelně město nedodržuje hlukové, nebo imisní limity a lidem, kteří tam bydlí, to jsou schopni prokázat, tak se s tím má néco dělat. Ale ujišťujeme Vás, že poměry na Patočkově, v Hloubětíně ani Strakonické nedosahují tak negativních rozměrů jako V Holešovičkách. 5. května by se k nám blížit mohli, ale tam lidé už bojovat přestali.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Rušit plány na MO je nesmysl. Jestli to má fungovat pořádně a tak jak má, tak musí ty okruhy být hotové celé a úseky na sebe navazující. Tím spíš v případě toho městského, kratšího než toho delšího dálničního.

To zakrytí Holešoviček bych však připravoval taky, naprosto nezávisle na MO.
Praha na tom není se silniční infrastrukturou o moc jinak než zbytek země, je prostě obrovský dluh z minulosti. Takže to teď vypadá, že se vymysleli záměry za 200 mld, ale je to tím, že krom Blanky se v novodobé historii nepostavilo nic.

Myšlenka, že aut ubyde na polovinu, a ty velké stavby nebudou potřeba, je utopická. Už jen zásobování a prostě fungování celé metropole vygeneruje desítky tisíc aut.
Mirek Němčík

Příspěvek od Mirek Němčík »

Holesovicky píše: 7.1.2025 3:42:59
Honey72 píše: 4.1.2025 19:20:58 Pokud se začnou zakopávat Holešovičky, zakopání budou požadovat na 5. května, na magistrále, Patočkova, Hloubětín, Strakonická ... a bude jim úplně jedno, jak zle na tom Holešovičky jsou a jaký tam je provoz. Každý začne kopat za sebe a vše se vrátí k dokončení MO.
A na tom nevidíme nic špatného. Jestli někde prokazatelně město nedodržuje hlukové, nebo imisní limity a lidem, kteří tam bydlí, to jsou schopni prokázat, tak se s tím má néco dělat. Ale ujišťujeme Vás, že poměry na Patočkově, v Hloubětíně ani Strakonické nedosahují tak negativních rozměrů jako V Holešovičkách. 5. května by se k nám blížit mohli, ale tam lidé už bojovat přestali.
Dobrý den, evidentně se v problematice vyznáte (já bohužel ne). Tak mám na Vás prosbu. Určitě si spolky a lidé bojujících o zakopaní ulice V Holešovičkách nechali zpracovat nějakou funkční vizualizaci jak by mělo zakopání ulice vypadat. Mohl by jste mi prosím poslat na tuto vizualizaci odkaz? Já si to nějak nedokážu představit, jak budou zakopány a napojeny do tunelu hlavní silnice. Moc děkuji
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

K zakopani Holesovicek jsem byl vzdycky skepticky, prislo mi to jako "nice to have" za ohromne penize a za cenu velkych komplikaci pri stavbe a naklady na provoz po dokonceni, pritom v kontextu celomestske dopravy to nic neprinese, efekt to bude mit jen lokalne pro mistni obyvatele. Ale jestli Praha mysli vazne toto https://zdopravy.cz/praha-uz-ma-projekt ... rk-232570/ tak mi ty Holesovicky prijdou teda opodstatnenejsi.
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Kdyby se ve směru do kopce při zakopání přidal pruh nebo dva, tak by to v kontextu celoměstské dopravy pomohlo. Dnes je tady úzké místo a z důvodu nízké kapacity stojí auta všude při vjezdech do tunelů.
Co se týče intenzit, tak nevěřím, že po dokončení pražského okruhu tady výrazně klesnou intenzity. Přes Holešovičky se dá pohodlně dojet do centra a dovedu si představit, že člověk pojede po D7, D0 a do centra Holešovičkami. Podobně D10 - Kbelská - Liberecká - Holešovičky se jezdí běžně i nyní a na tom se nic nezmění.
Ve směru do centra by se po zakopání posunula kolona do Liberecké.
Za mne zakopání ano, ale za provozu je to nesmysl, auta nemají kudy jinudy projet.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Já bych byl s kalkulacemi dost opratrný, "Ažbudeokruh", tak se bude zpoplatňovat vjezd do centra, a všichni uhnou už v Ďáblicích na SOKP, krom těch kteří budou mít cíl v Praze a nebo pro ně bude i přes mírné komplikace výhodnější jet pomalejší cestou přes vnitřní okruh (D8-D3/R4).
Odpovědět

Zpět na „Praha“