Holešovičky - zakopání

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
michal

Re: Holešovičky - zakopání

Příspěvek od michal »

Já si myslím, že ta debata je vedeta poněkud nepřesně. Jedna věc je zakopání, druhá věc je "co by se zakopávalo". Pokud někdo napíše, že zakopáním Holešoviček vznikne díky PPO alternativa k východnímu segmentu MO, který je strašně drahý, je potřeba taky říct, že aby toto fungovalo, musely by být do kopce alespoň 4 pruhy, o rozšíření Liberecké, Kbelské, přestavbě Průmyslové a ŠR po múk Rybníčky nemluvě. A to teda beru tunely v Hloubětíně za hotovou věc.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 8.1.2025 7:23:35 K zakopani Holesovicek jsem byl vzdycky skepticky, prislo mi to jako "nice to have" za ohromne penize a za cenu velkych komplikaci pri stavbe a naklady na provoz po dokonceni, pritom v kontextu celomestske dopravy to nic neprinese, efekt to bude mit jen lokalne pro mistni obyvatele. Ale jestli Praha mysli vazne toto https://zdopravy.cz/praha-uz-ma-projekt ... rk-232570/ tak mi ty Holesovicky prijdou teda opodstatnenejsi.
Tak samozřejmě, že to má efekt "jen lokálně pro místní lidi". Vy uvažujete jako plánovači v roce 1970, kteří měli v místě bydlící lidi na posledním místě. To už jsme snad ale dál. Já tedy chci město pro lidi, aby se v něm dalo dobře bydlet. Nejenom aby se dalo dobře projet autem, jde přece o skloubení obojího. Takže zakrytí Holešoviček i Spořilovské je jednoznačně kladná a potřebná věc. Městotvorná. Ne pro tranzit, ale primárně pro město a jeho obyvatele.

A co se týče toho Spořilova, doporučuji se tam také projít, Zejména v tom trojúhelníku, kde je ze 3 stran kapacitní komunikace, Skoro na každém místě vám hučí alespoň vzdáleně, ale spíš nevzdáleně některé z těch komunikací. Jinak celkem hezká čtvrť s rodinnými domky je tím docela hodně znehodnocená. Každé zlepšení já vítám.

https://mapy.cz/s/coruzuhaju
kot

Příspěvek od kot »

Jak píše michal, zakopané Holešovičky nemohou nahradit plánovanou část MO. Pouze bych slevil ze 4 pruhů do kopce na 3 :P
Je někde k vidění nejnovější návrh na mýto za vjezd do vnitřní části Prahy ? Kde by mělo mýto platit / na jaké ploše / ?
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Lynx píše: 8.1.2025 14:08:51 A co se týče toho Spořilova, doporučuji se tam také projít, Zejména v tom trojúhelníku, kde je ze 3 stran kapacitní komunikace, Skoro na každém místě vám hučí alespoň vzdáleně, ale spíš nevzdáleně některé z těch komunikací. Jinak celkem hezká čtvrť s rodinnými domky je tím docela hodně znehodnocená. Každé zlepšení já vítám.
Na Spořilově to dnes není opravdu nic moc, ale oproti Holešovičkám je to nesrovnatelně lepší. Dle TSK Spořilovskou projíždí asi 50 tis. vozidel denně. Z toho je sice 7 tis. kamionů, ty ale po zprovoznění 511 zmizí a s nimi nejspíš i velká část lehčí dopravy. Vzdálenost nejbližších domů je zde více než 20 m od kraje vozovky a silnice je skoro v celé délce v zeleném zářezu.
Naproti tomu v Holešovičkách denně projíždí asi 93 tis. vozidel, vzdálenost nejbližších domů je 10 m od kraje vozovky, hned za chodníkem a bez zářezu. Zde navíc nelze očekávat výrazné zlepšení po zprovoznění PO, možná se to i zhorší, jak píše Anonym.
Prioritu by měly mít jednoznačně Holešovičky před Spořilovskou.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

ElWapp píše: 8.1.2025 7:23:35 K zakopani Holesovicek jsem byl vzdycky skepticky, prislo mi to jako "nice to have" za ohromne penize a za cenu velkych komplikaci pri stavbe a naklady na provoz po dokonceni, pritom v kontextu celomestske dopravy to nic neprinese, efekt to bude mit jen lokalne pro mistni obyvatele. Ale jestli Praha mysli vazne toto https://zdopravy.cz/praha-uz-ma-projekt ... rk-232570/ tak mi ty Holesovicky prijdou teda opodstatnenejsi.
Mně teda Holešovičky rovněž přijdou daleko potřebnější k zakrytí než Spořilovská. U té mi smysl do budoucna trochu uniká.
Mike

Příspěvek od Mike »

ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 ... Zároveň to nepřináší potenciál nějakého dalšího developmentu (jako třeba Filharmonie, která za podobné peníze nastartuje rozvoj nové čtvrti). ...
a jednou provždy pohřbí jedinou plynulou spojnici mezi muzeem a mostem barikádníků...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 Jsou tohle účelně vynaložené prostředky?
To je mimo jiné otázka priorit. Já fandím tomu, aby se tato postižená místa vracela městu a lidem.
ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15Spořilovská není zdaleka jediná komunikace ve městě, která emituje hluk. Navíc je oddělena stěnami a valy.
Spolu s Holešovičkami a Hloubětínem je to jedno ze 3 míst, které patří z hlediska zatížení hlukem a zplodinami k nejzávažnějším a zároveň je to reálně řešitelné tunelem resp, zakrytím. Zas tolik jiných kandidátů jinak není.
ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 A ano, myslím, že u takovýchto investic je správné se ptát, co taková stavba přinese a upřímně, hodně uleví obyvatelům Spořilova, ale na dopravu v Praze to nebude mít vůbec žádný vliv.
Na automobilovou dopravu ne, ale na tramvajovou ano, Spolu se zakrytí vzniká tramvajová trať
ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 Zároveň to nepřináší potenciál nějakého dalšího developmentu
Především ta trať toto přináší
ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 Co na to řeknou obyvatelé 5. května, Legerovy, Lahoviček nebo Holešoviček?
Že to chtějí taky a mnohde to bud oprávněný požadavek.
ElWapp píše: 8.1.2025 15:19:15 Tím spíš, když se bude stavět až potom, co tranzit tudy projíždějící dostane k dispozici D0 511, zatímco místa, kterým se jen tak neulehčí, zůstávají bez jakékoliv vize.
To je spíš obžaloba vedení Prahy daleko do minulosti než argument proti. Tohle mělo být už realizované dávno, Není to ale argument pro nerealizaci nyní ani k nerealizaci opatření jinde.
Tomáš Němec píše: 8.1.2025 15:30:07 Na Spořilově to dnes není opravdu nic moc, ale oproti Holešovičkám je to nesrovnatelně lepší. ........
Prioritu by měly mít jednoznačně Holešovičky před Spořilovskou.
To nejsme v rozoporu, Souhlasím, Nicméně to není argument pro opatření na spořilově nerealizovat. Holešovičky jsou opravdu mnohem horší případ. bojí se řeší strašlivě dlouho a já jsem rád, a obojí mělio být dávno hotové, Já jsem rád, že bude něco než nic. Ale také bych preferoval Holešovičky. Osobně zainteresován jinak nejsem ani na jednom - tedy nebydlím tam.
Naposledy upravil(a) Lynx dne 8.1.2025 20:13:46, celkem upraveno 1 x.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Poslední příspěvky už se týkaly pouze Spořilovské spojky, takže byly přesunuty sem.
Odpovědět

Zpět na „Praha“