Mapy na internetu

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Solo

Re: Mapy na internetu

Příspěvek od Solo »

Teda to bych nečekal, že zrovna tady na foru budou takoví sebemrskači, co jezdí bez navigace. Navigace už dávno není k tomu, že člověk neví kam jede, to se děje v naprosto marginálním počtu případů, ale je od toho aby člověka protáhla na základě aktuálních dat mezi startem a cílem co nejrychlejší cestou. Taky mi to občas nedá a ten Waze neposlechnu, úspěšnost mám odhadem tak ve třetině případů, většinou se tak spíš tluču do hlavy :D
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Solo píše: 29.12.2024 11:40:23 Teda to bych nečekal, že zrovna tady na foru budou takoví sebemrskači, co jezdí bez navigace. Navigace už dávno není k tomu, že člověk neví kam jede, to se děje v naprosto marginálním počtu případů, ale je od toho aby člověka protáhla na základě aktuálních dat mezi startem a cílem co nejrychlejší cestou. Taky mi to občas nedá a ten Waze neposlechnu, úspěšnost mám odhadem tak ve třetině případů, většinou se tak spíš tluču do hlavy :D
Já se zas chytám za hlavu když jedu s někým, kdo má nonstop zaplou navigaci na svých trasách co jezdí denně.
To si připadám že z toho řízení nemůže mít řidič žádnou radost. Já bych si připadal jako jen prodloužená ruka stroje.

Nemluvě o tom, že poslouchat navigaci se mi hodněkrát nevyplatilo, protože údaje o dopravě byly prostě špatné.

Z toho jsou pak všechny ty nehody, kdy točvolant skončí ve výkopu, kolejišti nebo protisměru.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Solo

Příspěvek od Solo »

Tak to jsou samozřejmě naprosto absurdní argumenty založené na absurdních situacích. Chápu, že spousta řidičů má ego, že oni to přece ví líp než pitomej stroj, taky jsem to tak měl. Jenže ten algoritmus už je dneska úplně jinde než před pěti lety. Samozřejmě záleží na situaci, když pojedu po tisící pět kilometrů z Mokré Lhoty do Horní Dolní, tak je navigace opravdu k ničemu. Když jedu po tisící ze severu na Jih Brna, tak to pokaždé zapnu, protože nemám v autě křišťálovou kouli, abych věděl, jestli stojí víc Tomkáč, Žábovřeská nebo centrum. To samé když jedu po tisící z Brna na Svitavy a říkám si, že už je přece šest večer a Lipůvka bude v pohodě a pak na navigaci vidím, že přes Blansko to mám o 20 minut rychlejší.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Tak to napiš rovnou že píšeš o 'situaci Brno'.

Pak ale pochop, že 'tady na foru budou takoví sebemrskači, co jezdí bez navigace', protože tu zároveň nejsou všichni takoví sebemrskači, co jezdí Brnem ;)
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Navigaci pouzivam a predstavte si, ono neni nutne se ji slepe ridit :) ale pokud mi najednou dojezdovy cas vzroste o 15 minut, tak je dobre zpozornet a vcas problemove misto objet.
Solo

Příspěvek od Solo »

Trupman píše: 29.12.2024 12:46:49 Tak to napiš rovnou že píšeš o 'situaci Brno'.

Pak ale pochop, že 'tady na foru budou takoví sebemrskači, co jezdí bez navigace', protože tu zároveň nejsou všichni takoví sebemrskači, co jezdí Brnem ;)
Tak nepíšu jen o Brně, ale i I/43, ale u mě to platí samozřejmě i pro D1, D2, I/50 a nespočtu dalších tahů, které často jezdím. Tam dnes bez navigace jede opravdu jen někdo, kdo má hodně času a peněz a jeho potěchu je pálit benzín v kolonách. Ale ať si každý jezdí jak chce, když mu to vyhovuje. Já se jen snažil poukázat na to, že navigace teď a před pěti lety, je na tom asi stejně jako mobily dnes a před dvaceti lety a někteří si toho očividně nevšimli a myslí si, že je to pořád přístroj co jim ukáže tu jejich trasu, co přece sami dobře znají. Tak že by to třeba mohli vyzkoušet a zjistili by, že dnes je to především dopravní info v reálném čase. Ale chápu, že s věkem roset konzervatismus a neochota si připustit, že něco nového může být lepší, takže raději to budu dělat jako posledních třicet let, protože tak je to přece nejlepší. Běžný úkaz nejen v automobilismu...
kollma

Příspěvek od kollma »

Mě teda přišlo, že před pár lety aplikace se fakt snažily najít nejrychlejší cestu. A to i za cenu projetí několika nepřehledných křižovatek s odbočením vlevo, apod. Poslední dobou mě většina navigací navádí po hlavních cestách, což je v principu asi dobře. Ale třeba z tunelu Blanka směrem na D5 mě navigace vede většinou po Patočkově/Bělohorské (a pak přes Motol). A já vždycky jedu jinudy, protože poskakovat před Vypichem v koloně do kopce fakt nechci...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Navigaci mám puštěnou denně ne kvůli bloudění, ale kvůli informacím typu pozor výmol, odstavené vozidlo, kluzká vozovka, nehoda apod. Jinak o navigaci ani nevím, dokud se neozve důležité upozornění.
A ještě kvůli jedné důležité věci - kvůli odhadovanému času dojezdu na místo. Pokud chcete stihnout otevřený obchod nebo informovat dotyčného, kdy má čekat před barákem, skvělá věc. A když pak můžete machrovat, jak jste na minutu přesní ... :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Mám to stejně jako Honey72. Dneska je to hlavně dobrý zdroj aktuálních informací.
prof2

Příspěvek od prof2 »

Tak kruhový objezd ve Lnářích je už skoro dva měsice v provozu, ale na Open Street Map zatím nic. Já jsem tam jel jen jednou a ne jako řidič, abych si ho mohl obejít, pořídit GPS stopu a zakreslit. Nechce se toho někdo ujmout?
Tom od Budějc

Příspěvek od Tom od Budějc »

m@rtin píše: 28.12.2024 21:14:58 Dobrý den, poradíte mi někdo, jak dostat do aplikace Mapy.cz nové dálniční úseky? Pokud koukám přes webové stránky, nové úseky dálnic byly nahrány ještě před jejich zprovozněním. V aplikaci stále nic. Odinstalovány staré mapy offline a nahrány nové, zaplacené premium a také to nepomohlo.
Díky
Já jim na mapy.cz napsal už před týdnem, a odpověď zde:
Hezký den.

Děkujeme za nahlášení chyby v mapě.

Zatímco ve webové verzi Mapy.cz aktualizujeme mapový podklad přibližně jednou týdně, nové mapy pro mobilní aplikaci Mapy.cz vydáváme méně často. Jiné je to ale s plánováním tras a navigací, pokud jste online - přestože novou silnici v podkladové mapě dosud nevidíte, tak při online navigaci po ní už plnohodnotně navigujeme.

Přesto nezapomeňte na aktualizaci offline map, až vám ji mobilní aplikace bude nabízet. Nové silnice se pak zobrazí i v mapovém podkladu.

Děkuji za pochopení.
Petr

oprava.mapy@firma.seznam.cz
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Tady je rozhovor s někým z mapy.cz, především o prémiové verzi. Mimo jiné tam říká, že častější aktualizace map v mobilní aplikaci vyžaduje nějakou úpravu systému a předpokládá, že by mohla proběhnout v q1 2025.
https://www.zive.cz/clanky/mapycz-premi ... fault.aspx
Mike

Příspěvek od Mike »

kollma píše: 29.12.2024 14:22:36 Mě teda přišlo, že před pár lety aplikace se fakt snažily najít nejrychlejší cestu. A to i za cenu projetí několika nepřehledných křižovatek s odbočením vlevo, apod. Poslední dobou mě většina navigací navádí po hlavních cestách, což je v principu asi dobře. Ale třeba z tunelu Blanka směrem na D5 mě navigace vede většinou po Patočkově/Bělohorské (a pak přes Motol). A já vždycky jedu jinudy, protože poskakovat před Vypichem v koloně do kopce fakt nechci...
podle mě tam proběhl nějaký vnější tlak, aby se necpala auta do všech možných uliček
realita je taková, že když to na Černáku ignoruju a jedu na Prosek přes Satalice, tak se většinou chytne a ejhle, je to o 5-7min kratší...
používám google, když už to v tom mobilu bylo...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Na Mapy.cz lze napsat "Dálniční síť ČR 1990" (popřípadě jiný rok, v krocích po 5 letech) a vyhledávač vykreslí dálniční síť v jednotlivých pětiletkách.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano a jde to i dopředu. Např. rok 2030, kde je zakresleno to, co by mělo být hotové.
Už se to tu řešilo, ale v tomto tématu to skutečně, koukám, asi ještě nezaznělo.
kot

Příspěvek od kot »

Jakube díky za tip ! Užil jsem si to...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Taky se přidávám s děkováním, něco takového mi chybělo už nějakou dobu :)
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Tak nám I/4 zanikla a od teď máme pouze II/604 až na hranice, tak čekám až to řsd přeznačí i v realitě :lol: To by nebyly google mapy aby něco nepodělali. :crazy:
Snímek obrazovky 2025-01-02 195050.png
Snímek obrazovky 2025-01-02 195050.png (126.75 KiB) Zobrazeno 5540 x
U Milína se taky zjevil zvláštní nájezd na dálnici :|
Snímek obrazovky 2025-01-02 195447.png
Snímek obrazovky 2025-01-02 195447.png (61.04 KiB) Zobrazeno 5540 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

darwousek píše: 2.1.2025 19:55:55 Tak nám I/4 zanikla a od teď máme pouze II/604 až na hranice, tak čekám až to řsd přeznačí i v realitě :lol: To by nebyly google mapy aby něco nepodělali. :crazy:
:mrgreen: :ok:
Google fakt jedině když je potřeba navigovat někam do hospody nebo nakombinovat chůzi a MHD s přestupama. Už hezky zaujal místo až na druhé stránce v mém telefonu. :) Na rozdíl od map a vázy.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

U mě google nebyl první od objevení map.cz, mají víc výhod pro běžného uživatele, ještě k tomu když google v hodně případech nevede cyklostezky/ turistické trasy.

Jen je mi teda líto cizinců co se podle google maps řídí. U Plzně vede google sebevědomě po staré zatarasené I/27
Snímek obrazovky 2025-01-02 204621.png
Snímek obrazovky 2025-01-02 204621.png (65.3 KiB) Zobrazeno 5480 x
Na street view mají přitom aktualizované snímky kde silnice zatarasená je....

Ty nové věci jim obecně nejdou, tramvajová trať z Bor k Univerzitě tam zanešená taky není, nebo takhle, chybí trať a zastávky jsou ;) Upřímně nemám sílu jít a hrabat se v tom jejich zmateném editoru, jen aby potom změnu nepřijali. Zlaté mapy.cz kam to stačí namalovat popřípadě zaškrtat neodpovídající věci. Tahle diskuze už tu ale několikrát byla :)
Mike

Příspěvek od Mike »

darwousku třeba mají nějaké vyšší info, že dálnice až na hranice je "kousek" vedle :lol:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
JAnD

Příspěvek od JAnD »

Mike píše: 30.12.2024 17:55:29
kollma píše: 29.12.2024 14:22:36 Mě teda přišlo, že před pár lety aplikace se fakt snažily najít nejrychlejší cestu. A
podle mě tam proběhl nějaký vnější tlak, aby se necpala auta do všech možných uliček
Osobně jsem už párkrát hlásil na mapy.cz, že určitou trasu nemá navigace preferovat, i když je na tom časově srovnatelně s jinou, trochu delší, kvalitnější.
Nabídnout může, ale navigovat přednostně jinudy.
Konkrétně třeba budějovická jižní tangenta (S 9,5) vs. spojka Roudné-Včelná (PC 4,5).
0310/II kolem Malše
Mám alespoň částečně prsty v: 1104/II, 4704, 4705, D48 Bělotín-Rybí, I/19 obchvaty Obrataň a Kámen, II/114 Dobříš, II/602 Vysočina a dalších...
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Ale koukám že to hlášení funguje dobře, navigaci jsem se pokusil "donutit" aby mě navedla po té spojce a bez bodu přímo na spojce to prostě nejde :)
Snímek obrazovky 2025-01-08 222956.png
Snímek obrazovky 2025-01-08 222956.png (479.51 KiB) Zobrazeno 5029 x
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

JJ - v OSM je na části doplněn limit hmotnosti 2t. Když plánuješ cyklo nebo pěško tak je to průchozí.:-)
adamos

Příspěvek od adamos »

prof2 píše: 29.12.2024 22:38:33 Tak kruhový objezd ve Lnářích je už skoro dva měsice v provozu, ale na Open Street Map zatím nic. Já jsem tam jel jen jednou a ne jako řidič, abych si ho mohl obejít, pořídit GPS stopu a zakreslit. Nechce se toho někdo ujmout?
Hotovo :)
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“