Vize naší dálniční sítě
Re: Vize naší dálniční sítě
Hlavně by mě zajímalo, jakou metodiku na to stanovení koridorů použili. A pobavil mě současný obchvat Jihlavy na I/38. Celé roky se brání tomu, aby se tam zvýšila rychlost na 110 km/h a teď to bude najednou součástí D19 (či v této variantě asi jiné Dx)
A s velkou slávou zprovozněný kruhový objezd na 112. km D1 bude nahrazen dálniční křižovatkou D1 a D19
Navíc se to tam zkombinuje s terminálem VRT 
Ještě dodám .. doufám, že se budou na MD držet toho křičícího titulku "chtělo by to dálnici z Plzně na Brno" a ne té podivné studie, která kreslí dálnici někam dopr.na jih a pak se pro jistotu vrací na sever. Pro spojení Plzně s Brnem úplně k prdu. A ještě s využitím 38, jak podotkl NIGKDO. Svatá prostoto.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 9.1.2025 23:10:37, celkem upraveno 1 x.
Že by někdo jel po "D23" z Českých Budějovic přes Jindřichův Hradec ještě deset kilometrů za Telč, aby se svezl po D38 do Jihlavy? To tedy nevím nevím.
Jo, budiž, klidně i mimo 38.
Já to myslel tak, že když už by měla být, tak taková dálnice by neměla zabíhat vůbec k Jihlavě, ale spíš by měla nahrazovat 23 a mířit na Brno.
Já to myslel tak, že když už by měla být, tak taková dálnice by neměla zabíhat vůbec k Jihlavě, ale spíš by měla nahrazovat 23 a mířit na Brno.
Aha, v tom případě už to tak špatně nevychází. Pokud bych uvažoval napojení na D1 u Bíteše, pak "D23" vychází na zhruba 263 km (možná spíš tak 255?), současná trasa D5-D0-D1 258 km. Na D1 protáhnout šestipruh od Kývalky k Bíteši a máme hotovo. 
A tak .. když už budeme v Náměšti, co to tak protáhnout až někam k Rajhradu a k Chrlicím ? A máme vyřešené celé Brno.
(jinak kdyby ta zmíněná D23 měla být skutečně dálnicí/SMV, tak to by se určitě dostala na nižší vzdálenosti než současné dálnice. Ty současné silnice jsou dosti klikaté a natahují to)
Suma sumárum .. myslím, že jsme tu celkem narychlo dospěli k závěru, že co nejkratší D19 ala Písek-Tábor-D1 se nic zdaleka nevyrovná.
A hlavně .. k čemu dálnici do JH, když z něj na téměř všechny strany vedou/mají vést krásné jedničky ??
(jinak kdyby ta zmíněná D23 měla být skutečně dálnicí/SMV, tak to by se určitě dostala na nižší vzdálenosti než současné dálnice. Ty současné silnice jsou dosti klikaté a natahují to)
Suma sumárum .. myslím, že jsme tu celkem narychlo dospěli k závěru, že co nejkratší D19 ala Písek-Tábor-D1 se nic zdaleka nevyrovná.
Protažení k Chrlicím by dávalo smysl už jen pro ten tranzit Rozvadov - Lanžhot, nehledě na potřebu jihozápadní brněnské tangenty jako takové. 
Ovšem to už jsme na 300 kilometrech D23 a pořád nám ještě zbývá nějak napojit Jihlavu a umožnit i dálniční spojení jižních a východních Čech mimo Prahu.
D19 Plzeň - Písek - Tábor - Humpolec by měřila "jen" asi 180 kilometrů.
Ovšem to už jsme na 300 kilometrech D23 a pořád nám ještě zbývá nějak napojit Jihlavu a umožnit i dálniční spojení jižních a východních Čech mimo Prahu.
D19 Plzeň - Písek - Tábor - Humpolec by měřila "jen" asi 180 kilometrů.
Přesně tak.
To samozřejmě byla nadsázka s tím propojením pod Brnem. Takovou autostrádu nikdo nezaplatí. D23 mezi D3 a D1 jihem by měla třeba 120 a současná odpovídající trasa D3+19+D1 má třeba 140 km. Taková úspora nikdy nezaplatí 120 km dálnici. To radši vrážejme peníze do pořádných křížení dálnic, do MÚK na jedničkách a do více obchvatů.
D19 má násobně více přínosů, a jak píšeš, bude sloužit daleko více relacím.
Jediná pořádná výhoda jižní D23 je v tom, že napojí na něco fakt rychlého a kapacitního ten trochu odlehlý region Dačicka, MBcka apod.
Jinak myslím, že pro cílové spojení Jilhava-ČB by mělo proběhnout (do)zkulturnění 602 do Pelhřimova (tak jako tak potřeba) a dále po D19 a D3. Bude to relativně nejkratší a s přehledem nejrychlejší a konkurence prakticky nebude.
To samozřejmě byla nadsázka s tím propojením pod Brnem. Takovou autostrádu nikdo nezaplatí. D23 mezi D3 a D1 jihem by měla třeba 120 a současná odpovídající trasa D3+19+D1 má třeba 140 km. Taková úspora nikdy nezaplatí 120 km dálnici. To radši vrážejme peníze do pořádných křížení dálnic, do MÚK na jedničkách a do více obchvatů.
D19 má násobně více přínosů, a jak píšeš, bude sloužit daleko více relacím.
Jediná pořádná výhoda jižní D23 je v tom, že napojí na něco fakt rychlého a kapacitního ten trochu odlehlý region Dačicka, MBcka apod.
Jinak myslím, že pro cílové spojení Jilhava-ČB by mělo proběhnout (do)zkulturnění 602 do Pelhřimova (tak jako tak potřeba) a dále po D19 a D3. Bude to relativně nejkratší a s přehledem nejrychlejší a konkurence prakticky nebude.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 9.1.2025 23:49:32, celkem upraveno 1 x.
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Jak tu tak čtu všechny ty návrhy D19, tak… Nelíbí se mi 1 věc. Proč je to tak jižně? Proč takové objíždění, proč tak dlouhé?
Můj nápad je ke stažení v mém podpisu, a tak bych to doopravdy viděl.
D19 by prostě měla být (mezi D5 a D4) někde mezi I/19 a I/20. Co nejseverněji to jde, aniž by to procházelo CHKO. D4 protínat jak jsou Čimelice, a pak přímou cestou do Tábora. Kousek s D3, a od ní rovnou na D1 k Humpolci. Písek je napojený D4 a S20. A není zas tak významný. Z Plzně do Budějovic je to trochu zajížďka pouze po dálnicích, ale proto taky počítám s 3pruhem na M20 od Písku k těm Budějovicím.
A 23? Opět, M23. Jo, celou dobu 3pruh, od D1 až k D3. ČB ↔ Brno je u mě řešené S34, M34, S23 a M23. S 19tkou to nemá nic společného. 19 řeší jinou relaci. Ale 23 bych nikdy neřešil dálnicí.
D19 by prostě měla být (mezi D5 a D4) někde mezi I/19 a I/20. Co nejseverněji to jde, aniž by to procházelo CHKO. D4 protínat jak jsou Čimelice, a pak přímou cestou do Tábora. Kousek s D3, a od ní rovnou na D1 k Humpolci. Písek je napojený D4 a S20. A není zas tak významný. Z Plzně do Budějovic je to trochu zajížďka pouze po dálnicích, ale proto taky počítám s 3pruhem na M20 od Písku k těm Budějovicím.
A 23? Opět, M23. Jo, celou dobu 3pruh, od D1 až k D3. ČB ↔ Brno je u mě řešené S34, M34, S23 a M23. S 19tkou to nemá nic společného. 19 řeší jinou relaci. Ale 23 bych nikdy neřešil dálnicí.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Samozřejmě ta přímější (severnější) D19 je lepší pro tranzit. Ale otázka je, zda by měla šanci na prosazení. Jako přeložení 29 vedoucí až do Písku jsou šance určitě vyšší (ale pořád dost nízké obecně) a je to za cenu poměrně malé zajížďky. Ideální by možná bylo nezavlékat se až úplně k Písku a jeho severnímu obchvatu .. jenže zase .. má cokoli více severněji vedeného šanci na prosazení ? Navíc pak by na křížení D19 s D4 byla využitá budoucí velká křižovatka, která se má stavět.
To, co si tady kreslíme jako D19 okolo Písku, má mimo jiné ukázat, že i vedení takto jižně může být časově a vzdáleností použitelnou alternativou trasy Plzeň - Praha - Humpolec.
Na nějaké podrobnější rozpracování jsou jednak povolanější lidé a taky se bude ještě mnohokrát měnit.
I trasování severně v odstupu od I/20 je možné, ale bude se prosazovat hůř než jednotlivé přeložky okolo obcí, již provozem zasažených. Křížení D4 zrovna u Čimelic mně nepřijde krajinářsky vhodné, když už, tak o trochu jižněji s pokračováním zhruba ve stopě II/121 k Milevsku.
Dále vedením až k Písku a poté ve směru I/29 pobereme i dopravu Písek - Tábor.
Na nějaké podrobnější rozpracování jsou jednak povolanější lidé a taky se bude ještě mnohokrát měnit.
I trasování severně v odstupu od I/20 je možné, ale bude se prosazovat hůř než jednotlivé přeložky okolo obcí, již provozem zasažených. Křížení D4 zrovna u Čimelic mně nepřijde krajinářsky vhodné, když už, tak o trochu jižněji s pokračováním zhruba ve stopě II/121 k Milevsku.
Dále vedením až k Písku a poté ve směru I/29 pobereme i dopravu Písek - Tábor.
Přesně tak.
To ano, ono už toho mezi Pelhřimovem a Jihlavou zase tolik nezbývá - obchvat Olešné s přímým napojením na severní obchvat Pelhřimova a obchvat Sedliště. A čtyřpruh od kruháče s II/406 k I/38.
Já bych se na to koukal trochu jinak. Z těch leaku co tu byly je v plánu i okruh Středočeským krajem (v tomto případě Zdice-Dobříš-Benešov-Ostředek). Což je naprosto logické s ohledem na předpokládané rozložení obyvatelstva za 20-30 let (40% populce v Praze a c Stčk). Tudíž nebudete hned cpát další radiální dálnice o 30 km dále.NullDeVoid píše: ↑9.1.2025 23:47:09 Jak tu tak čtu všechny ty návrhy D19, tak… Nelíbí se mi 1 věc. Proč je to tak jižně? Proč takové objíždění, proč tak dlouhé?
Vedení D19 by z hlediska tranzitu by byla logická Plzeň-Tábor-Humpolec, ale když to řeknu blbě, koho zajímá jestli kamion z Krakowa do Mnichova uštěří 20 km nebo ne. Za to vedení D19 jižněji zkrátí dojezd z ČB do Brna a Plzně o 10 km. Zpřístupní místa, která jsou nyní hůře dostupná.
D19 bude potřeba jako spojnice D4/D3/D1.
Ale dálnice z Plzně na Brno je podle mě na jiné téma.
D20/23 Plzeň / Blatná / Písek / Týn n/V / Veselí n/L / J.Hradec / Dačice / Mor. Budějovice / Ivančice / Brno. Proboha, hlavně nezaúsťovat zpátky do D1, té je třeba právě maximálně ulevit. A takhle se Brnu vyhnou i ti, kteří jedou za vínem...
Ale dálnice z Plzně na Brno je podle mě na jiné téma.
D20/23 Plzeň / Blatná / Písek / Týn n/V / Veselí n/L / J.Hradec / Dačice / Mor. Budějovice / Ivančice / Brno. Proboha, hlavně nezaúsťovat zpátky do D1, té je třeba právě maximálně ulevit. A takhle se Brnu vyhnou i ti, kteří jedou za vínem...
Kolik těch, co jedou za vínem, je?
Vámi navržená trasa by měřila zhruba 290 až 300 km a východně od Jindřichova Hradce se důsledně vyhýbá všem větším městům. Myslel bych, že poučení z D6 je zřejmé.
Můj pohled je, že pokud se mají alespoň někteří z nás dožít něčeho jako dálničního spojení Brna a Českých Budějovic, potažmo Brna a Plzně mimo Prahu, je rozhodně prosaditelnějších 180 km D19 Plzeň - Písek - Tábor - Humpolec, 92 km (km 90 - 182) rozšíření D1 na šestipruh a snad i výstavba jihozápadní tangenty Brna, než 300 km novostavby dálnice, ze kterých je polovina vedena dopravně relativně málo využívaným územím mimo větší města.
Vámi navržená trasa by měřila zhruba 290 až 300 km a východně od Jindřichova Hradce se důsledně vyhýbá všem větším městům. Myslel bych, že poučení z D6 je zřejmé.
Můj pohled je, že pokud se mají alespoň někteří z nás dožít něčeho jako dálničního spojení Brna a Českých Budějovic, potažmo Brna a Plzně mimo Prahu, je rozhodně prosaditelnějších 180 km D19 Plzeň - Písek - Tábor - Humpolec, 92 km (km 90 - 182) rozšíření D1 na šestipruh a snad i výstavba jihozápadní tangenty Brna, než 300 km novostavby dálnice, ze kterých je polovina vedena dopravně relativně málo využívaným územím mimo větší města.
- Přílohy
-
- map4.png (499.58 KiB) Zobrazeno 4351 x
Protáhl bych to až k Hradci
. Tranzit ze směrů modrých šipek se Praze vyhne (podklad ŘSD).
Cokoliv se Praze vyhne, bude dobře. Zůstane D8 a dál na jih a východ kolem Prahy. Nárůstu v relaci Berlín - Linz a dál na jih po dokončení D3 se bojí v Linci.
Zajímalo by mě, nakolik je to opodstatněné.
https://ooe.orf.at/stories/3280444/
Cokoliv se Praze vyhne, bude dobře. Zůstane D8 a dál na jih a východ kolem Prahy. Nárůstu v relaci Berlín - Linz a dál na jih po dokončení D3 se bojí v Linci.
Zajímalo by mě, nakolik je to opodstatněné.
https://ooe.orf.at/stories/3280444/
Ano, tak nějak. Jak vidím, budu to muset zapracovat do mapy jako na Silvestra. 
Jakoby proč ne, v úseku D4-D3-D1 to má oproti vedení přes Tábor na Humpolec pár výhod a celkovou délku trasy Plzeň-Brno to variantně příliš nemění.1975 píše: ↑9.1.2025 21:48:21 Martin Kupka dostal pod stromeček asi i barvičky:o)
Varianta jižního spojení by mohla vypadat takto…
https://pbs.twimg.com/media/Gg4HkgbWIAA ... name=small
1) Zkracuje trasu ČB-východ
2) Radiálně napojuje Jind.Hr. na D3 a Prahu. Sice na úkor jiného okr. města Pelhřimova, ale to je na tom aktuálně lépe co se týče kvality napojení na dálnici. (Ale ta radiála je zas tranzitně slepá. Na Vídeň tudy nikdo asi nepojede.)
3) Pro kraj Vysočinu a krajské město Jihlavu vytváří zajímavou commuterskou komunikaci. Je to ta přidaná hodnota novostavby dálnice do míst, kde neexistují aktuálně jedničky. Hospodářská podpora vnitřní periferie.
A ty nevýhody jsou zřejmé:
1) delší stavba, více peněz
2) O tuto spojnici přijde Tábor a jeho aglomerace, což je do počtu obyvatel skoro jak Jihlava.
3) Kvůli napojení u Jihlavy a ne u Humpolce to snižuje lehce atraktivitu pro tranzit vedoucí na sever směr HB,PCE,HK,...
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Aby bylo zřejmé, jak to myslím s tou severovýchodní větví "Transvysočiny" v návaznosti na D38 a D19:
Já vím, už slyším NullDeVoida.
D38 si říká o protažení severně k D10 a jižně za Jihlavu, D13 by měla být propojena mezi Ostrovem a Kláštercem nad Ohří, to všechno by bylo hezké. 
(Verze v plném rozlišení zde.)
Já vím, už slyším NullDeVoida.
- Přílohy
-
- mapa-velka.png (236.27 KiB) Zobrazeno 4160 x
-
Tomas 1975
Avantime píše: ↑10.1.2025 12:11:57 Kolik těch, co jedou za vínem, je?
Jednoznačný souhlas s variantou navrženou Avantime...
Plzeň - Humpolec jasné...
Od Humpolce před Brno tři jízdní pruhy pro každý směr...
Před Brnem nejsou pouze možnosti tangenty ( dle německých plánů roznášecího trojúhelníku pro odlehčení dopravy)...
Existují i plány stáhnou dopravu jižně cca od Bíteše - Domašova....
A pak, že to s námi mysleli špatně....
- Přílohy
-
- DSCN0759.JPG (112.22 KiB) Zobrazeno 4133 x
OT: No ano, mysleli, oni si to tady Němci totiž plánovali pro sebe, ne pro nás...
-
Tomas 1975
Ta mapka s I/73 až k hranicím u Králík je super...Avantime píše: ↑10.1.2025 14:24:13 Aby bylo zřejmé, jak to myslím s tou severovýchodní větví "Transvysočiny" v návaznosti na D38 a D19:
Já vím, už slyším NullDeVoida.D38 si říká o protažení severně k D10 a jižně za Jihlavu, D13 by měla být propojena mezi Ostrovem a Kláštercem nad Ohří, to všechno by bylo hezké.
Již jsem zahájil propagaci...
https://www.facebook.com/mestskemuzeuml ... embed_post
-
Tomas 1975
Když si tu kreslíme do mapy D19...
Myslím si, že zajímavou variantou napojení na straně Plzně by bylo od Nepomuku k Přešticům a následně využít I/27 do uzlu 80 na D5.
Zatím tu všichni kreslí jen vedení ve stopě I/20 do exitu 76 na D5 u Olympie.
Myslím, že by to bylo průchodnější územím, levnější na výstavbu a snazší řešení napojení do D5.
Myslím si, že zajímavou variantou napojení na straně Plzně by bylo od Nepomuku k Přešticům a následně využít I/27 do uzlu 80 na D5.
Zatím tu všichni kreslí jen vedení ve stopě I/20 do exitu 76 na D5 u Olympie.
Myslím, že by to bylo průchodnější územím, levnější na výstavbu a snazší řešení napojení do D5.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
V pořádku.Tomas 1975 píše: ↑10.1.2025 14:57:29 To bylo moje rejpání...
O zmiňovaných plánech nikdo mimo mě neví v ČR neví... Teoreticky by to mohlo být minimálně inspirativní pokud se neprosadily tangenty...
Propagace super.
Odpojit se s jihozápadní tangentou už někde u Domašova je jistě možné (ať už to znamená cokoliv), ale s rozhodnutím o místě bych raději počkal až jak se bude vyvíjet příprava I/73 Troubsko - Kuřim.