PPP na D4 - provoz

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
TomN

Re: PPP na D4 - provoz

Příspěvek od TomN »

Ahoj, za mne pár poznatků k provovozu na D4, kterou jezdím pravidelně několikrát v týdnu Pi->Pha a zpět.
I když přes počáteční nesouhlas s průběžným měřením, tak musím uznat, že se mi jezdí po novém úseku na Pi-> Skalka mnohem poholdněji a plynuleji (tempomat do 130 km/h) a všichni dodržují rychlost a jede se opravu plynule a přehledně. Úsek Skalka -> Pha se to dost změní, všichni zrychlí, je to takové "neuspořádané", ale je to dané hustším provozem bych řekl.
Co je na škodu, ale za to nový úsek nemůže jsou bohužel slabá místa mezi exit45 a Skalka jsou tehdy neštrastně zvolené poloměry zatáček (ale chápu vycházelo se tehdy z norem pro SMV).
Dále bych zvýšil MPR pro úsek Nová Hospoda -> Pi na 130 km/h + vypuštění značek informující SOS zastávky za 300 m (už bylo diskutováno, dal bych je dlem mého by stačilo na SOS odstavném místě dárt rovnou dodatek, že další je za 300 m).

Dále bych se chtěl zeptat Martiniho zda by šlo změnit značení "jednosměrka" na žlutě podbarvené POZOR Protisměr ( Německu/Rakousku STOP FALSCH) u kruháčích u sjezdů z D4 na křižovatkách, podle mne mají lepší a výraznější upozornění.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

To se podle mě nevyplatí, fakt si zajedeš. Už jen proto, že v ČB do Litvínovic už to zdaleka není takový opruz, město se se spuštěním dálnice opravdu uvolnilo.
Mike

Příspěvek od Mike »

Adam3k píše: 10.1.2025 9:51:30 ... uvidíme co se srovnáním obou tras udělá severní spojka v ČB a rozšíření I/20 na 2+2 u Pištína a Dasného, ale to patří už asi jinam :)
...
protože v Chuchli :roll:
pro východopražany, třeba z Kyjí nebo černého mostu, udělá nejvíc 511
těch 9minut se dá na D4 do Příbrami udělat snáz, něž z Mirošovic do Benešova...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mirdulac

Příspěvek od Mirdulac »

Dnes jsem poprvé viděl v činnosti automatickou váhu na úrovni Zalužan. Bylo tam překročení povolené hmotnosti o 3488 kg a SPZ auta. Kamion jsem viděl dole na úrovni Letovského statku, tak jsem si říkal, že zkusím mrknout na jeho SPZ, zda to byl on. Ale sjel směrem na Mirovice, než jsem tam dojel. Máte někdo informaci, zda to funguje a přeložená auta jsou pokutována, případně jaká je hranice, od které se ukládá pokuta?

To: Adam3k - mám v plánu cestu do Rakouska v únoru, tak se těším na prověrku D3 kolem ČB. Tím údajem 2 hodiny z Dvořiště do Prahy jsi měl překvapil, předpokládám při 130 km/h.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Pouze 9min rozdíl ? Můj skromný tip je že po dostavbě 4-pruhu u ČB a dostavbě Sev. spojky bude rozdíl smazán na minimum. Podle mě se to i překlopí na stranu D4. A to hlavně díky tomu že průjezd ČB dnes je cca 5,5km (Před OK u globusu - za OK I/34 x Okružní ul.) a po dostavbě spojky to bude 3,6km což zní lichotivě.

Laicky bych řekl že úspora Pištín - České Vrbné bude cca 3-4min.
U Sev. spojky to bude proměnlivé, za volné Strakonické se dá sfouknout relace Globus - SMV I/34 cca do 10min, v případě špičky/ nehody to může trvat i přes hodinu, po spojce jsem to počítal na cca 4-5minut opět však za ideál stavu. Takže za mě ta úspora bude cca těch 8-9min při ideálním stavu.

Otázka poté co bude volnější.... Jestli D4 nebo D0,D1 a I/3 u Benešova.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Až v ČB dodělají spojku u Globusu, tak začnou bourat nadjezd u Protivína a až ho dodělají, zase se pustí do rozšiřování I/20 na 2+1, takže cesta z Písku do ČB několik let žádné terno nebude.

Zkracovat si to od Letů na Tábor, aby člověk jel z Prahy přes ČB co největší kus po dálnici, sice možné je, ale přijde mi to podobně pitomé, jako když jsem pro cestu z Plzně na Písek dva týdny zpátky ze zvědavosti namísto po I/20 zkusil jet z Plzně po I/19 a u Letů najet na D4. Pohodlnější to nebylo a rychlejší při dodržení předpisů také ne.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

TomN píše: 10.1.2025 10:15:18 Dále bych se chtěl zeptat Martiniho zda by šlo změnit značení "jednosměrka" na žlutě podbarvené POZOR Protisměr ( Německu/Rakousku STOP FALSCH) u kruháčích u sjezdů z D4 na křižovatkách, podle mne mají lepší a výraznější upozornění.
Určitě ne všude. MD s těmito značkami šetří, aby nezevšedněly. Pokud by docházelo k dalším najetím do protisměru, určitě se to vyhodnotí a případně dostanoví. Ten zatím jediný případ jízdy v protisměru z 2.1., tak tam pán najel v 1/4 MÚK Předotice. Ten článek o dalších jízdách v protisměru na novinkách.cz viz https://www.novinky.cz/clanek/krimi-na- ... u-40504169 se bohužel nezakládá na pravdě a ani citace jihočeského policejního mluvčího není pravdivá (ověřeno s ním osobně). Holt úroveň novinek.cz už také není co to bývalo, ačkoliv je to "Právo", většinou to bývaly alespoň pravdivé informace.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Mirdulac píše: 10.1.2025 19:51:05 Dnes jsem poprvé viděl v činnosti automatickou váhu na úrovni Zalužan. Bylo tam překročení povolené hmotnosti o 3488 kg a SPZ auta. Kamion jsem viděl dole na úrovni Letovského statku, tak jsem si říkal, že zkusím mrknout na jeho SPZ, zda to byl on. Ale sjel směrem na Mirovice, než jsem tam dojel. Máte někdo informaci, zda to funguje a přeložená auta jsou pokutována, případně jaká je hranice, od které se ukládá pokuta?
§43 zákona o pozemních komunikacích určuje ta pravidla: výměra pokuty 9000 Kč za každou započatou tunu, která překračuje největší povolenou hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy stanovenou zákonem o silničním provozu. Není-li nejvyšší povolená hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy překročena o více než 500 kg, činí výměra pokuty 5000 Kč.Přestupky ke zpracování na ORP samozřejmě dojdou, ale jejich administrace není úplně automatizovatelná, takže se určitě nevyřídí všechny, které jsou během měsíce indikovány.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Měříme, ale data neposíláme, takže ani nezpracováváme... čekáme na PČR.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/do ... avu-357026
skuby

Příspěvek od skuby »

ladous píše: 11.1.2025 13:27:49 Až v ČB dodělají spojku u Globusu, tak začnou bourat nadjezd u Protivína a až ho dodělají, zase se pustí do rozšiřování I/20 na 2+1, takže cesta z Písku do ČB několik let žádné terno nebude....
No plánované úpravy I/3 u Benešova nám taky pěkně zamíchají kartami, hlavně ve špičkách...
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Zítra bude nějaká tisková zpráva Koncesionáře, tak kdo zítra jedete, tak už raději opatrně...
valvos

Příspěvek od valvos »

martini
VIP

Příspěvek od martini »

Tak se nakonec PČR rozhodla zveřejnit i konkrétní rozmístění dle km: https://policie.gov.cz/clanek/seznam-mi ... redky.aspx
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ukáznění řidiči dělají starosti píseckým úřadům. Nový úsek D4 bude bez pokut ztrátový

https://cnn.iprima.cz/na-dalnici-d4-jiz ... nez-464066
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

To si vážně někdo myslel, že na radarech na dálnici vydělá. Tohle přece není průjezd vesnicí, kde rychlost přesně 50 nedodržuje takřka každý a 60 jich projíždí klidně i většina. Na dálnici to je přesně opačně, tam do 130 jezdí naopak drtivá většina, protože víc prostě jet nepotřebují. Anebo se bojí rychlé jízdy, nechtějí mrhat palivem apod.
Vždyť schválně, když jedete po dálnici 130-135 (skutečných), kolik aut vás cestou předjede? A pokud ano, kolik jich vás předjede mnohem vyšší rychlostí? Nijak vysoké číslo to fakt nebude. A pokud tam dáte ceduli o měření, tak si i těchto "pár" řidičů dá pozor a úředníci zapláčou :-)
Něco jiného je měřit na omezeném dálničním úseku.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
1975

Příspěvek od 1975 »

No nevím, za mě tedy jak kde...na zaplněné D1, nebo D11 chápu, ale na prázdné, rovné, suché D3 třeba u Ševětína máte ve 130 pocit, že stojíte:o)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lenny píše: 25.1.2025 11:21:15 Ukáznění řidiči dělají starosti píseckým úřadům. Nový úsek D4 bude bez pokut ztrátový

https://cnn.iprima.cz/na-dalnici-d4-jiz ... nez-464066
Ten ztrátový provoz jim přeju všemi deseti. :) :ok: Přece nejde o zbohatnutí, ale o bezpečnost provozu.
Otázka je, jestli to v Písku chtěli nebo nechtěli.
kot

Příspěvek od kot »

Tak zrovna dneska jsem jel Praha - Jaroměř. Nijak jsem / výjimečně / nespěchal a dle GPS jsem jel 140 a byl jsem docela překvapen, že jsem furt někoho přejížděl. Naopak mě za celou cestu s tempomatem předjelo + - 10 aut. Ale byla to sobota kolem poledne... Takže to bylo přesně jak píše Honey.
hovi

Příspěvek od hovi »

Inovativní vodní hospodářství na odpočívkách.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
TomN

Příspěvek od TomN »

Ahoj za mě jednoznačně palec nahoru pro všechny, kteří jezdí =<130 km/h,protože se jezdí krásně plynule a přehledně.
Adam3k

Příspěvek od Adam3k »

MěÚ v Písku údajně zažádal na zvýšení rychlosti na úseku "Nová Hospoda - Krašovice" na I/20 na 130km/h je to právě kvůli úsekům, kde se měří, protože měřený úsek MUK Nová Hospoda – MUK Chlaponice prochází jak přes D4 (začátek u exitu 84) tak I/20 (konec za ekoduktem před Chlaponicemi) takže je nemožné na něm hlídat 130 km/h když měřený úsek prochází přes úsek s maximálkou 130 km/h tak přes úsek s maximálkou 110 km/h. Může to někdo potvrdit? :)
havlma1

Příspěvek od havlma1 »

Tohle asi dělají řidiči natruc :D "Jezdí ukázněně a za první dny nedostal nikdo pokutu." Business plán nefunguje. :D

https://video.aktualne.cz/cnn-video-uka ... f6b220ee8/
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Nevím, proč se strefujete do starosty Písku. Ten si to nevymyslel. V rámci přeneseného výkonu státní správy mu bylo sděleno, že jeho úřad byl vybrán ke zpracování pokut za rychlost. Nebo snad Písek o to tak moc stál, že si to proloboval na MD?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

MěÚ Písek bxl aktivní, v očekávání pokut přijal 6 nových úředníků. Kdyby zo nechtěli, tak nejsou aktivní.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Když ti někdo oznámí, že jsi zodpovědný za něco, co nechceš, ale MUSÍŠ dělat, tak se na to vykašleš a pak na sebe necháš řvát, že jsi neschopný? To asi ne, že?
Odpovědět

Zpět na „D4“