elektronické dálniční známky
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Re: (elektronické) dálniční známky
Žádné výjimky krom peáže, příhraničních úseků a kolem krajských měst. Já tyto řidiče na dálnici nechci. Proč bych si měl platit známku za to, že pak někdo přede mnou na dálnici najede jen kvůli tomu, že to má zadarmo, ujede plouživě pár kilometrů a zase sjede. Dálnice má sloužit dálkařům a ne skokanům.
Hlavně by mě zajímalo, zda-li se někdy uskutečnilo nějaké sčítání, nějaký pokus - se známkou a bez známek? Starostové toho nakecají, každý si hřeje to svoje, ale klesla někde opravdu významně doprava přes město, když se zrušilo zpoplatnění? Já tomu moc nevěřím.
Protože pokud stále budeme dělat nějaké výjimky, nenaučíme řidiče si ty známky kupovat. Stejně, jak ta síť dálnic bude hustší a hustší, bude si jí muset pořídit víc a víc řidičů.
Hlavně by mě zajímalo, zda-li se někdy uskutečnilo nějaké sčítání, nějaký pokus - se známkou a bez známek? Starostové toho nakecají, každý si hřeje to svoje, ale klesla někde opravdu významně doprava přes město, když se zrušilo zpoplatnění? Já tomu moc nevěřím.
Protože pokud stále budeme dělat nějaké výjimky, nenaučíme řidiče si ty známky kupovat. Stejně, jak ta síť dálnic bude hustší a hustší, bude si jí muset pořídit víc a víc řidičů.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Honey, ale bude-li síť hustší a hustší, tak naroste i počet politiků, kteří budou plakat a skučet o výjimku ...
Přesně tak. Zrovna třeba Kroměříž je ukázkový případ naprosto nesmyslné výjimky. Zrušit bez diskuse. Pro město je už obrovskou úlevou, že se mu postavily dva sjezdy. Notabene takhle blízko sebe a vyloženě pro samotné město, nikoli kvůli nějakým následným silnicím. Tak k čemu ta výjimka ? Buď jedu dvakrát za rok, tak městu tím průjezdem asi moc neuškodím, nebo jezdím pravidelně, tak bych kurnik měl snad platit za dálnici a známku vlastnit ne ?
A pokud jsem jouda, co jezdí pravidelně a městem .. tak na takové by si mělo posvítit spíš samotné město, třeba nějakým hezkým kruháčem.
Ono by mě to pak rychle přestalo bavit ..
Jediný důvod, proč využít obchvat Kroměříže je relace Kojetín - Hulín a to je dnes už rychlejší i kratší přes Chropyni. Jinak zrovna u Kroměříže, která leží 5 km od křížení tří dálnic, je koupě DK logická, protože odsud se dá jet na všechny 4 strany právě po dálnici. Stejně u Otrokovic je zpoplatnění SV obchvatu také logické. Průjezd přes město je díky přejezdu a semaforům dostatečně nepříjemný, aby si ti, co jezdí pravidelně, koupili tu známku i na 5 km dálnice. Prostě dálnice není obchvat.
Tak třeba D1 u Brna je náhrada za chybějící jižní část VMO. Pokud to tam někdo nezná, tak Bohunická-Sokolova je přetížená velkou část dne, u Zvonařky jsou pořád zácpy.Honey72 píše: ↑28.1.2025 19:10:17 Žádné výjimky krom peáže, příhraničních úseků a kolem krajských měst. Já tyto řidiče na dálnici nechci. Proč bych si měl platit známku za to, že pak někdo přede mnou na dálnici najede jen kvůli tomu, že to má zadarmo, ujede plouživě pár kilometrů a zase sjede. Dálnice má sloužit dálkařům a ne skokanům.
(Nechápu, proč se jižní část VMO nepřipravuje jako velká priorita, ale to by byla diskuze do jiného tématu.)
Ano. Původně jsem měl napsáno přesně něco v tomto duchu, pak jsem to smazal, abych nerozjížděl obšírnější diskusi.KarelLer píše: ↑28.1.2025 21:20:32Tak třeba D1 u Brna je náhrada za chybějící jižní část VMO. Pokud to tam někdo nezná, tak Bohunická-Sokolova je přetížená velkou část dne, u Zvonařky jsou pořád zácpy.Honey72 píše: ↑28.1.2025 19:10:17 Žádné výjimky krom peáže, příhraničních úseků a kolem krajských měst. Já tyto řidiče na dálnici nechci. Proč bych si měl platit známku za to, že pak někdo přede mnou na dálnici najede jen kvůli tomu, že to má zadarmo, ujede plouživě pár kilometrů a zase sjede. Dálnice má sloužit dálkařům a ne skokanům.
(Nechápu, proč se jižní část VMO nepřipravuje jako velká priorita, ale to by byla diskuze do jiného tématu.)
jeni013: Přesně ! Kroměříž, taková křižovatka dálnic, tam by měl být povinně zpoplatněn naopak každý metr, protože stejně drtivá většina řidičů tam tu známku mají.
Třeba Otrokovice .. ty jsou vyloženě na palici a přesně naopak, než by měly být.
Naposledy upravil(a) Aram96 dne 28.1.2025 22:56:41, celkem upraveno 1 x.
ŘSD by mělo nastavit režim
" tak vám tady postavíme tu dálnici, která vám vyvede tranzit z města, jste ochotni závazně podepsat, že souhlasíte s tím, že se bude jednat o dálnici s poplatkem ?"
"nejste..."
" no tak my to postavíme tam, kde jsou..."
maximálně se zjistí, že jsou všichni spokojeni, že jim tranzit vede přes město
řsd se bude moci zrušit a ušetřené rozpočtové prostředky se využijí na cyklostezky nebo golf proti drogám....
" tak vám tady postavíme tu dálnici, která vám vyvede tranzit z města, jste ochotni závazně podepsat, že souhlasíte s tím, že se bude jednat o dálnici s poplatkem ?"
"nejste..."
" no tak my to postavíme tam, kde jsou..."
maximálně se zjistí, že jsou všichni spokojeni, že jim tranzit vede přes město
řsd se bude moci zrušit a ušetřené rozpočtové prostředky se využijí na cyklostezky nebo golf proti drogám....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Ja som za zrusenie vsetkych vyjnimiek bez rozdielu, vidime kam to postupne smeruje ked sa spravi co len jedna
Jsem rád, že většina zde diskutujících, má stejný názor jako já.
Jeden takový průzkum se dělal v dubnu 2022 v Otrokovicích a dovolím se hodit pro zajímavost pár čísel:
-z kamerového průzkumu mezi exity 30 a 32, tedy vyloženě relace Otrokovice-sever - Zlín a zpět využilo denně průměrně 7000 vozidel do 3,5t (v součtu obou směrů), z toho cca 44% (3000voz/den) nemělo platnou známku. Jedná se o data z pěti pracovních dní (vždy 7-17h přepočtené na RPDI)
-dle dat z detektoru Kvítkovické křižovatky I/49xI/55 mezi listopadem 2021 (11+12/2021 byl JV obchvat bez poplatku) a březnem 2022 došlo k nárustu v jiho-východní relaci o 2000 voz/den a severo-jižní relaci 700voz/den v součtu obou směrů.
-dle dat z měřice rychlosti na průjezdu silnice III/4973 Kvítkovicemi (Bří Mrštíků) došlo mezi listopadem 2021 a březnem 2022 k nárůstu intenzit o cca 2000voz/den
Jinak zpětně uznávám že Kroměříž smysl nedává, ale z Otrokovic vychází vcelku zajímavá čísla. Je ale pravděpodobné že se ty podíly aut bez známek mohly snížit hlavně kvůli nedávnému zprovoznění 20km D55, umocní to i otevření D49 do Fryštáku a také mostu přes Moravu, vzhledem k současným špičkovým kolonám na jižním sjezdu z D55 není využití JV obchvatu moc atraktivní
To že tam teď po severovýchodním obchvatu jezdí více aut než po zpoplatněné části ještě ale není důvod udělovat výjimku.
Samozřejmě je to takhle lepší, že to alespoň plní účel, ale zase je to kvůli tomu hodně nefér vůči dalším desítkám měst bez výjimky.
Samozřejmě je to takhle lepší, že to alespoň plní účel, ale zase je to kvůli tomu hodně nefér vůči dalším desítkám měst bez výjimky.
Takže tam jezdí pravidelně a tudíž by si měli koupit dálniční známku.
Asi tam jezdí pracovně, takže za rok dálnici využijí cca 220x.
Při loňské ceně dálniční známky je to 10,5 Kč/den a při letošní je to 11,1 Kč/den!
Nebylo řečeno jestli jezdí pravidelně, je to prostě že každý den bylo zaznamenáno tolik a tolik průjezdů vozidel, z toho tolik nemělo známku a číslo je průměr za těch 5 dní. Ale velmi pravděpodobně dost z nich bude jezdit pravidelně... Mě se to zdá naprosto logické si v takovém případě si koupit známku, jenže spousta lidí takto evidentně nedokáže přemýšlet či počítat a raději budou každý den trávit na cestě 5 nebo kolik minut navíc, aby ušetřili 2300Kč ročně. Nijak tady neobhajuju tu výjimku, jen dávám k dispozici čísla, která jsou třeba vyšší než by se dalo čekat?
Já osobně na jednom (větším) autě známku kupuju automaticky roční, na druhém malém ne a jezdím s ním po dálnici max po D1 kolem Brna při cestách v rámci města.
Obdobný průzkum by se měl asi letos provádět v Českých Budějovicích, kde si výjimku ze zpoplatnění vynutil tuším že hejtman Kuba
Já osobně na jednom (větším) autě známku kupuju automaticky roční, na druhém malém ne a jezdím s ním po dálnici max po D1 kolem Brna při cestách v rámci města.
Obdobný průzkum by se měl asi letos provádět v Českých Budějovicích, kde si výjimku ze zpoplatnění vynutil tuším že hejtman Kuba
Samozřejmě, že kolem Otrokovic jezdí pravidelně, protože jezdí do Barumky a Mitasu do práce. Chybí v tom součtu velmi výživná doba kolem 6 rano, kdy se střídají směny, to je tam na palici. Tak 50% aut od Zlína se strašně předjíždi jen proto, aby se hned zase seřadili na sjezdu. A perla na závěr do kolonky Jak jezdime: vcelku pravidelně to tam majitelé RP (záměrně nepíšu řidiči) pošlou z pripojovaciho do levého bez ohledu na to, co nebo kdo tam jede. 2 týdny zpátky jsem brzdil i očima a cvakalo nejen ABS ze 130 na 40...
koní pod kapotou není nikdy dost 
Poslední řádky tvého příspěvku říkají, že zrušení výjimky je tu ještě více opodstatněné.
Protože tohle obecně dělají právě ti "sváteční dálničáři".
-
Honey72
Pokud se bude udělovat výjimka jinde, než jak jsem psal výše, tak nikdo dotyčné řidiče nepřinutí kupovat si známku.
Já bych na to šel možná trochu jinak. Po otevření nového dálničního úseku bych ho nechal na rok zdarma. Řidiči by si ho mohli vyzkoušel a sami si zjistit, co je pro ně pohodlnější, než se úsek za rok zpoplatní. Jenže, když se úsek zpoplatní ihned, co ho otevřou, tak si to ti dojíždějící do práce nevyzkouší a just si na truc známku nekoupí.
Já bych na to šel možná trochu jinak. Po otevření nového dálničního úseku bych ho nechal na rok zdarma. Řidiči by si ho mohli vyzkoušel a sami si zjistit, co je pro ně pohodlnější, než se úsek za rok zpoplatní. Jenže, když se úsek zpoplatní ihned, co ho otevřou, tak si to ti dojíždějící do práce nevyzkouší a just si na truc známku nekoupí.
Jestli je důvodem cena, nebyla by příležitost ke zrušení všech výjimek zavedení regionální dálniční známky (kterou elektronický sytém umožňuje)?
Přesně to jsem myslel - že naprostá většina "bezplatných" uživatelů tam využívá dálnici pro cestu do práce.
S tím několikaměsíčním bezplatným provozem bych problém neměl. Ale to se zase zvrhne v to, že si někdo vyjedná 0,5 roku někdo 1 rok a někdo to bude prodlužovat donekonečna.
Regionální známky jsem navrhoval už dávno. Pro systém to problém rozhodně nebude.
Klidně různé ceny pro různé kraje, dle počtu km dálnic. Ale ať max. 3 kraje stojí méně než roční.
Pro Zlínský kraj
D1 exit 253 po nový exit před Přerovem
D49 celá
D55 od D1 po exit u I/54.
S tím několikaměsíčním bezplatným provozem bych problém neměl. Ale to se zase zvrhne v to, že si někdo vyjedná 0,5 roku někdo 1 rok a někdo to bude prodlužovat donekonečna.
Regionální známky jsem navrhoval už dávno. Pro systém to problém rozhodně nebude.
Klidně různé ceny pro různé kraje, dle počtu km dálnic. Ale ať max. 3 kraje stojí méně než roční.
Pro Zlínský kraj
D1 exit 253 po nový exit před Přerovem
D49 celá
D55 od D1 po exit u I/54.
-
Honey72
Jsme malý státeček, ne např. rozsáhlé Polsko, kde by regionální známky měly větší smysl. Ke všemu hodně lidí dojíždí do jiného kraje. Dále pak další zbytečná administrativa, hlídací technika a všeobecné zkomplikování přehlednosti.
Nakonec si myslím, že tyhle lidi by stejně nic nedonutilo si známku koupit. I když by jí denně využívali, oni žijí stylem, že ušetří. A pak si koupí cigára
Už kvůli tomu, že i ta regionální známka by stála třeba tisícovku. Potom by zase ti ostatní řvali, že jezdí jen o exit dál a už si musí kupovat celoroční. Však to známe.
Já věřím tomu, že s každým přibývajícím úsekem přibývá i počet řidičů, kteří si celoroční známku koupí. Docela by mne zajímalo, zda-li bude zaznamenán nárůst po prosincové smršti otevíraných úseků.
Nakonec si myslím, že tyhle lidi by stejně nic nedonutilo si známku koupit. I když by jí denně využívali, oni žijí stylem, že ušetří. A pak si koupí cigára
Já věřím tomu, že s každým přibývajícím úsekem přibývá i počet řidičů, kteří si celoroční známku koupí. Docela by mne zajímalo, zda-li bude zaznamenán nárůst po prosincové smršti otevíraných úseků.
Existuje něco podobného někde jinde kromě Maďarska? Tam vychází roční pro osobák na 3650Kč a regionální roční na 425Kč (na výběr je 18 regionů, za každý region je stejná cena a sčítá se, takže 8 regionů vychází o něco méně než celé Maďarsko)
Nápad zajímavý, otázkou je kolik by taková regionální známka měla stát? A je to vůbec nějak spravedlivé abych třeba jako každodenní dojíždějící z Mohelnice do Olomouce platil za dálniční známku několikanásobně méně než někdo kdo potřebuje jet 10x do roka na druhý konec ČR? Zvýhodňovat ty co najezdí ve finále po dálnici více ale v rámci jednoho kraje mi moc nedává smysl.
Pokud by se ale šlo touto cestou, dávalo by mi smysl možná něco ve stylu: 1 kraj = 1000 Kč, 2 kraje = 1500 Kč, 3 kraje = 1800 Kč, 4 kraje = 2100 Kč, celá ČR = 2400 Kč, rozhodně ne tak jak to Mají v Maďarsku. Nemuselo by se nutně držet krajů, ale klidně pro tyto potřeby upravit tak aby to velikostně bylo podobné
Nápad zajímavý, otázkou je kolik by taková regionální známka měla stát? A je to vůbec nějak spravedlivé abych třeba jako každodenní dojíždějící z Mohelnice do Olomouce platil za dálniční známku několikanásobně méně než někdo kdo potřebuje jet 10x do roka na druhý konec ČR? Zvýhodňovat ty co najezdí ve finále po dálnici více ale v rámci jednoho kraje mi moc nedává smysl.
Pokud by se ale šlo touto cestou, dávalo by mi smysl možná něco ve stylu: 1 kraj = 1000 Kč, 2 kraje = 1500 Kč, 3 kraje = 1800 Kč, 4 kraje = 2100 Kč, celá ČR = 2400 Kč, rozhodně ne tak jak to Mají v Maďarsku. Nemuselo by se nutně držet krajů, ale klidně pro tyto potřeby upravit tak aby to velikostně bylo podobné
Jak jsem psal výše jsem spíše pro tuto cenu:
Při ceně ročního celorepublikového kuponu 2440 Kč, by 1 kraj stál 700 Kč. Tudíž max. 3 kraje jsou pod ročním kuponem.
PS: A Liberecký by byl asi zadarmo, bo tam není ani 10 km dálnice.
Pánové a nebylo by opravdu jednodušší než zavádět výjimky z výjimek, naopak razantně všechny zrušit ? Jsme v ČR a ať se udělá cokoliv, vždy se objeví další skupina, které se to nebude líbit. A jak správně píše Honey, budou řvát...
budeme tu tak dlouho diskutovat, až to skončí na tom, že jediné spravedlivé je mýto i pro OA
a pak se z toho po***, protože nejnižší možná cena za km je 1eurocent
což si ti naši šibalové ( viz úprava ceny roční známky, aby ta denní nebyla moc levná ) vyloží tak, že to bude 1,-Kč/km
hřebíkářům se samozřejmě ta koruna bude platit
a pak se z toho po***, protože nejnižší možná cena za km je 1eurocent
což si ti naši šibalové ( viz úprava ceny roční známky, aby ta denní nebyla moc levná ) vyloží tak, že to bude 1,-Kč/km
hřebíkářům se samozřejmě ta koruna bude platit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Asi jsem si zasedl dneska vedení Miku. Co si Kefalín mám představit pod pojmom hřebíkář ?