Svitavská radiála

VMO a jiné
Odpovědět
asdf
Kontaktovat uživatele:

Re: Svitavská radiála

Příspěvek od asdf »

Aram96: To neni k prdu. Tam sú 3 kolízne situácie do hodiny. Našťastie v pomerne malých rýchlostiach, takže väčšinou bez nehôd. Ale na frekvenciu trúbenia asi jedno z najhorších miest v Brne. Tam proste má byť kruháč + bypass od Bauhausu na radiálu + bypass od radiály k Bauhausu (s prepletovým pruhom).

Solo: Alebo tade nejazdia vôbec a buď to vezmú miesto po radiále cez Černohorskú, alebo naopak zlezú až na Hapalovu a po Maříkově nazad. Bezpochyby k veľkej radosti miestnych obyvateľov.

Alebo teda spraviť kruháč z Černohorská x Řečkovická/Příjezdová a zakázať odbočenie doľava z radiály.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Týjo já jsem tam prakticky jednou týdně a nikdy jsem tam neměl sebemenší problém, resp. kolizní situace. Ani troubení si tu vyloženě nevybavuju.
No tak to pak jo, budiž a uznávám. :)
Ale právě jak říkáš .. tady nikdo nelítá, vždyť na jednu stranu je hned kruháč, na druhou za chvilku křižovatka s vedlejší silnicí.
Osobně mi přijde, že jediné místo, kde se asi dokáže vytvořit kolonka, je Globus>Brno. Nebo se tady někdy tvoří takové kolony, že zasekají až ten kruháč za sebou ? Pokud ne, tak nevidím pro kruháč úplně důvod .. pokud ano, pak budiž - zašikanujme hlavní, ať se lépe odbočuje na Brno. Samozřejmě lepší nájezd od Svitav ke Globusu (který já jezdím nejčastěji) bude vedlejším pozitivním efektem.

PetrN: ano, to bych nepovažoval za kuriózní situaci, to byl naopak můj cíl. :D

Tohle, pardon, nechápu tedy vůbec. :
asdf píše: 3.2.2025 21:52:05 Alebo teda spraviť kruháč z Černohorská x Řečkovická/Příjezdová a zakázať odbočenie doľava z radiály.
Solo

Příspěvek od Solo »

Pro pobavení uvězněný chodec držící se za hlavu :D
https://mapy.cz/letecka?pid=90856294&ne ... z=19&ovl=8
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak to je hodně dobrý úlovek. :ok: Zajisté se protahuje kvůli chybějícímu přechodu. :D
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Aram96 píše: 3.2.2025 21:56:10 Tohle, pardon, nechápu tedy vůbec. :
asdf píše: 3.2.2025 21:52:05 Alebo teda spraviť kruháč z Černohorská x Řečkovická/Příjezdová a zakázať odbočenie doľava z radiály.
Pochopil jsem to jako určitý prvek nekonvenční křižovatky, který vychází z typu "bowtie" levé odbočení v krizovatce jsou zrušené a realizují se pomocí okružních křižovatek na vedlejší otočením o 180 stupňů zpět. V tomto konkrétním případě z radiály doprava a na kruháči se otočit zpátky směr Globus. Vzdálenost potenciální okružky od rampy z radiály je ale moc velká (350m), pro takovou křižovatku je vhodných tak 100-200m.

Obecně ten typ křižovatky má myšlenku a někde může fungovat velmi dobře, nejvíc tam kde je přetížená hlavní a na vedlejší je možnost těch kruháčů. Nejde to ale aplikovat na nějaký extra silný provoz doleva, protože všechny ty auta jedouci vlevo pak musí projet danou kařižovatkou 2x.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bowtie_(road)
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

Aram96: Najlepšie je, keď tam vrazí niekto nie miestny, pozrie sa doprava a rozbehne to bez toho, že by dal prednosť tým čo odbočujú od Globusu doľava. Takže kto tam odbočuje, musí sa dívať aj doprava a takého človeka pustiť prednosť neprednosť (a komu to nedá tak trúbi).

Inak v špičke som už dokonca aj zažil kolonu od radiály ku Globusu, ktorá sa nebezpečne blížia k začiatku rampy, ale uznávam, že to bola jednorazová záležitosť.

Viď. PetrN, pokiaľ je križovatka s Černohorskou moc ďaleko, dá sa použiť križovatka do Bauhausu. Proste nejak takto: https://mapy.cz/s/redocetame s tým, že na Černohorské by som čakal lepšiu situáciu stran terénu aj pozemkov. Cieľ je jednoznačný, všetko v tej križovatke kľudne môže zostať, okrem odbočenia radiála -> globus, to je tam proste nebezpečné. Díval som sa do databázy CDV a tí tam majú za ostatných 5 rokov 3 nehody so zranením, všetky zrejme súvisiace práve s týmto odbočením.
M4t3s

Příspěvek od M4t3s »

Křižovatku o Globusu včetně ramp využíváme jako Řečkovičáci téměř denně. Navíc brzy budeme ještě častěji využívat právě sjezd od Svitav ke Globu. Za mě bylo nejlepší zrušit levé odbočení, je to podobně složité pro mnoho řidičů jako sjezd z Ostravské a odbočit doleva pod most směrem k Řípské. Lidé si neuvědomují postup předností a dochází k nebezpečným situacím. Často navíc řidiči jedoucí po OK Globus > Bauhaus na to po výjezdu šlápnou a nedají možnost zařazení ani jednomu autu z rampy od Svitav.

Přepracování na OK by si zasloužilo odbočení k Bauhausu. Ono není nijak frekventované, takže se zdá, že by pro to nebyl důvod. Ale je zde dost místa pro turbo OK, který by právě výrazně pomohl sjezdu od Svitav. Navíc s výstavbou nového OC Kaskády by zde OK mohla mít mnohem větší váhu!
Křižovatku s Černohorskou bych nechal beze změny.
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Jako laik bych se chtěl zeptat odborníků - je nějaký problém místo odstavného pruhu zřídit třetí pruh v jednom směru jízdy? Šlo by o úsek od křižovatky Hradecká x Sportovní ke sjezdu k Řečkovickému nádraží. Místa je dost, pod most se to taky vejde.
https://mapy.cz/s/remedapeho
Ač se to nezdá, tak množství aut, které projedou jen tento úsek I/43 je obrovský. Denně tam jezdím. Doplním, že je tam povolena rychlost 110, takže se tam opravdu velký proud aut řadí mezi i rychle jedoucí auta. Kdyby tam byl jeden pruh navíc, tak by se to rozmělnilo. Chápu, že by to asi chtělo nějakou investici (portál, zálivy), ale jde mi o to, zda to vůbec jde nějak jednoduše, nebo by se např. celá silnice musela o jeden pruh rozšířit.

S tím ještě jedna poznámka - když tam jedu v pracovní den (zejména pondělí - středa), tak mi přijde, že ve špičce nemá ta silnice kapacitu přebrat další auta. Nedokážu si představit, co nastane, když se postaví I/73 a přivede další a další auta na sever Brna. Ano, část asi pojede na dálnici, ale obávám se, že větší část pojede tunelem přes Českou do Brna...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Určitě by to šlo, viz využívané odstavné pruhy v Německu, třeba na A9 ze 3 na 4 pruhy zde:
https://maps.app.goo.gl/EUJFCRDw8wT8Abxv5
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Nikdy jsem nepochopil proč se tam ta 110 posouvala. Ale v Brně nedává smysl víc věcí takže nemám ambice to pochopit.
110 by měla začínat až za připojením Hradecké.
Solo

Příspěvek od Solo »

Jezdím tam denně a málokdy se mi stalo, že by dva pruhy nestačily. Podle mě to nemá smysl řešit do stavby I/73 a obchvatu Kuřimi, což výrazně zahýbe s intenzitou dopravy v této oblasti.
janneckar

Příspěvek od janneckar »

"Brno není město, Brno je životní styl". Pochopit cokoliv v Brně je nereálné. Ačkoliv tam jezdím minimálně jednou denně, tak ta 110 je mi taky záhadou. Hlavně proto, že mezi Ivanovicemi a Řečkovicemi je 80, takže do centra je 110-90-80-110-80, z centra pak 80-110-80-110 a nejlepší je to po Hradecké z centra 80-60-60-80-110-80-110. Samozřejmě ne všichni řidiči zvládají změny rychlosti, takže pak se člověk připojuje v 60 mezi auta jedoucí 110. Ale to je jiná věc.

Ale k hustotě provozu - ano, ty dva pruhy stačí, ono se to tam nějak poskládá. Holt ve špičce to jede 60. Ale mě šlo spíše o to, že by se rozšířením o jeden pruh snáze promíchaly proudy - teď se musí všichni zařadit a pak zase odbočit, přitom by na to promíchání měli celý kilometr a i víc prostoru.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Z mého pohledu by to pomohlo, on by se dokonce dal vyznačit až ke Globusu (jako pojízdný odstavný až to umožní legislativa), ovšem nepovažuju to za úplně nezbytnou věc. Pomohlo by to a jde to, ale zatím to nehoří tak, že by se to muselo dělat. Byly mnohem horší problémy v Brně, leccos se už vyřešilo.

Co je zde v těchto místech stokrát nepochopitelnější, je ten velmi krátký připojovák z hradecké. Ten může být klidně dvakrát delší a měl by být delší. Úplně to tady s prominutím dos*ali. Když už to připojování udělali 1-pruhové, tak má být pořádně dlouhé a ne to co je tam teď. Teď je to řekl bych ještě kratší než byl předtím ten levý připojovák. :crazy:

beekee: Nevím, proč bych se měl courat z VMO 80, když ta silnice je všude velmi komfortní a s rozhledy. Já teda zrychluju na 110 už kousek za začátkem SMV (po minutí průpletu k nádraží), ale vím že jsem ve městě a mám jet 80. :D A zdaleka nejsem jediný, spíš naopak.. Ale souhlasím s tím, že umístění té 110 (v těchto dnech neplatné) je celkem na hlavu. Buď má být blíže do centra nebo opravdu až za připojení hradecké.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Ono je irelevantní jak jezdíte vy či já. Mi přijde mnohem zajímavější reálná zkušenost z té řečkovické rovinky, kdy většina řidičů tam zdaleka 110 nejede... jedou si pravým pruhem tak 90. Prostě přirozeně jim přijde nepatřičné to rozjíždět na 110 (běžně i v situaci kdy levý je skoro prázdný).
Čili ze mně kdyby se to celé zjednodušilo a dala se 80 až po/za Ivanovickou MÚK, většině řidičů by to přišlo normální, a nebylo by třeba omezovat rychlost tu kvůli vytíženému průpletu, tu kvůli hluku, tu kvůli prudkému oblouku. A navíc by to napomohlo homogennějšímu bezpečnějšímu proudu, i respektování těch omezení.
A 80 v zástavbě rozhodně není o courání. Jestli máte ten pocit tak běžte potrénovat na 50 na SJM v Praze.
IMHO je jen otázka času kdy tam půjde 70, nebo dokonce 50.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Je to stejná kategorie jako jižní spojka v Praze.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

janneckar píše: 25.3.2025 13:10:04 "Brno není město, Brno je životní styl". Pochopit cokoliv v Brně je nereálné. Ačkoliv tam jezdím minimálně jednou denně, tak ta 110 je mi taky záhadou. Hlavně proto, že mezi Ivanovicemi a Řečkovicemi je 80, takže do centra je 110-90-80-110-80, z centra pak 80-110-80-110 a nejlepší je to po Hradecké z centra 80-60-60-80-110-80-110. Samozřejmě ne všichni řidiči zvládají změny rychlosti, takže pak se člověk připojuje v 60 mezi auta jedoucí 110. Ale to je jiná věc.

Ale k hustotě provozu - ano, ty dva pruhy stačí, ono se to tam nějak poskládá. Holt ve špičce to jede 60. Ale mě šlo spíše o to, že by se rozšířením o jeden pruh snáze promíchaly proudy - teď se musí všichni zařadit a pak zase odbočit, přitom by na to promíchání měli celý kilometr a i víc prostoru.
Ten začátek podepíšu obratem, když mě vzbudíte ve dvě ráno...
Vždy jsem si myslel , že Ostrava a Praha... Das ist katastrof...
Ale Brno je životní styl... Divnej, ale je...
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Aram96 píše: 25.3.2025 14:28:05 Co je zde v těchto místech stokrát nepochopitelnější, je ten velmi krátký připojovák z hradecké. (...) Teď je to řekl bych ještě kratší než byl předtím ten levý připojovák. :crazy:
Schválně jsem to změřil na leteckých mapách a ano, nyní je kratší cca o 35 metrů.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Že jsou ty rychlosti na radiále totální kočkopes, na tom se 100% shodnem.

Sorry, ale nesouhlasím s pohledem výše, že má být všude 80. Pokud má být nějaká konst.rychlost, tak se bavme o 90 nebo 100. 80 na takovéhle komunikaci je úplně mimo, není tam nic nebezpečného. Nejslabší místo je akorát průplet mezi benzinkou a výjezdem do Řečkovic, reálně je tam rychlost 100 naprosto vpohodě. Těch aut tam obecně málo najíždí i vyjíždí.

Naštěstí mám zkušenost takovou že např.levý do centra jede konstantní 100-110 naprosto nehledě na značky už prostě od Globusu až k rozpletu s Hradeckou nebo dokonce až přímo na rozplet před okruhem. :)
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Ta komunikace až po Shellku je lemována rezidenční zástavbou. Dokonce už teď je tam kvůli hluku rychlostní omezení. To, že to není v "obci", je věc formální a není v souladu se skutečností. Ve skutečnosti to je rychlostní komunikace v obci.
Není důvod vést debatu nad rychlostí, máme na to obecný předpis.
Nic, evidentně máme na věc odlišný pohled, s tím dokážu žít.
Naposledy upravil(a) Beekee dne 26.3.2025 14:57:07, celkem upraveno 1 x.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Takhle budiž, já mluvil čistě o bezpečnosti. Hluk jsem neřešil to je pravda ...
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

janneckar píše: 25.3.2025 8:27:40 Jako laik bych se chtěl zeptat odborníků - je nějaký problém místo odstavného pruhu zřídit třetí pruh v jednom směru jízdy? Šlo by o úsek od křižovatky Hradecká x Sportovní ke sjezdu k Řečkovickému nádraží. Místa je dost, pod most se to taky vejde.
https://mapy.cz/s/remedapeho
[...]
Nejsem odborník, ale už dlouho si říkám, že by to dost pomohlo, bývá tam někdy hodně husto. Podobná věc už je tady, jenom o kus kratší: https://mapy.cz/s/bezoretefu
asdf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od asdf »

Tak teraz s tým minimálne rok, ak nie ešte dva, nič neurobíte, lebo je tam provizórny zjaz pre účely rekonštrukcie železnice. Ostatne za tým účelom je skrátená tá 110, kto si nevšimol, tak v súčasnosti začína až značkou koniec mesta Brna za tou križovatkou.
kot

Příspěvek od kot »

Díky pane kolego, patřím k těm nevšímačům... ;)
Odpovědět

Zpět na „Brno“