[D55] Obecně
Re: [D55] Obecně
Přesun dopravy je velmi výrazný, projet UH i v odpolední špičce je teď naprosto v pohodě, nikde se člověk moc nezdrzi. Hlavně je vidět - nebo lépe řečeno nevidět kamiony ve městě s výjimkou místních firem. Tipuji, že na celém otevřeném úseku je úspora ca 20 minut mimo spicku během ji i více. Teď ale začíná být špunt chybějící úsek Napajedla Babice, to už začíná být souvislá kolona obousměrně...
koní pod kapotou není nikdy dost 
S celkovým zhodnocením úbytku aut či průjezdnosti po staré trase doporučuji počkat vždy až do jara (druhá půlka března až květen) jakmile bude "normální" doprava. Leden je dlouhodobě nejslabším měsícem z roku (ve městech společně s letními prázdninami). Tím ale nerozporuji znatelný úbytek aut, hlavně těch nakladních 
Aram: pravda že Kunovice-Spytihněv aktualně již mimo špičku dle map časově nastejno (resp. +1min přes UH) s úsporou 6km přes UH a Babice oproti cestě po obchvatu I/50+D55, tady chápu že lidi D55 nevyužijí...
Je obrovská škoda, že Napajedla-Babice budou ve výstavbě až 2026-29 (doufejme že ne později), ty opravdu pomůžou přesunout nějakou další dopravu ze současné "staré" a třeba některé přesvědčí i o koupi dálniční známky.
Co ale již brzy způsobí obecně nárůst dopravy na trase D55 (nikoliv přesun z I/55) je dokončení D1 kolem Přerova, kdy se najednou rozhodovací bod pro volbu trasy na jih posune od Lipníka na MÚK Hulín (jestli kolem Brna či ne).
Pro tento kraj by bylo překrásné, kdyby se najednou společně s D1 otevřela D55 komplet Olomouc-Přerov + Napajedla-Babice... jsem se trochu zasnil
Aram: pravda že Kunovice-Spytihněv aktualně již mimo špičku dle map časově nastejno (resp. +1min přes UH) s úsporou 6km přes UH a Babice oproti cestě po obchvatu I/50+D55, tady chápu že lidi D55 nevyužijí...
Je obrovská škoda, že Napajedla-Babice budou ve výstavbě až 2026-29 (doufejme že ne později), ty opravdu pomůžou přesunout nějakou další dopravu ze současné "staré" a třeba některé přesvědčí i o koupi dálniční známky.
Co ale již brzy způsobí obecně nárůst dopravy na trase D55 (nikoliv přesun z I/55) je dokončení D1 kolem Přerova, kdy se najednou rozhodovací bod pro volbu trasy na jih posune od Lipníka na MÚK Hulín (jestli kolem Brna či ne).
Pro tento kraj by bylo překrásné, kdyby se najednou společně s D1 otevřela D55 komplet Olomouc-Přerov + Napajedla-Babice... jsem se trochu zasnil
Netřeba čekat na vyhodnocení do března. Z Babic do Napajedel je to na úrovni jako před otevřením už teď, tam se vše sjede a je to souvislá kolona obousměrně. Tudíž je jasné, že úbytek provozu na staré 55 je velmi výrazný. Zkoušel jsem nedávno si změřit od OK ve Starém Městě do Babic po staré i po dálnici, a vychází to teď nastejno, možná i rychleji po staré, když na konci dálnice u Babic člověk chytí kamion, kterému to přes krizovatky a kruhace prostě trvá z podstaty věci déle. Chybějící úsek bude velký problém a masakr, jakmile se tam začne stavět.
A ano, otevřená D1 u Přerova a přestavba D1xD2 v Brně nažene na tuto trasu další polské výletníky k jihu, o tom žádná...
A ano, otevřená D1 u Přerova a přestavba D1xD2 v Brně nažene na tuto trasu další polské výletníky k jihu, o tom žádná...
Nebojte, říkali, že D1 u Brna začnou dál rozšiřovat, až bude hotová D35, která přece všechno vyřeší. To by se do té doby mohla D55 stihnout.

Provoz mezi konci dálnic, tj. mezi Napajedly a Babicemi mi přijde stejný jako před otevřením. Určitě provoz na dálnici vzroste díky zprovoznění chybějícího úseku 5506. To si pak Hradišťané nebudou rozmýšlet, jestli najet na dálnici nebo ty 2 vesnice (Huštěnovice a Babice) projet po staré.
Ještě, že 5509 otevřeli aspoň v 1/2 profilu, hodně to pomohlo.
Ještě, že 5509 otevřeli aspoň v 1/2 profilu, hodně to pomohlo.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Průjezd UH zase tak snadny brzo nebude, v březnu se maji pustit do opravy jediného mostu přes Moravu, takže to bude výhodnější objet po dálnici, resp. jiná možnost objíždky moc nebude.
Já ten rozhodovací bod na Hulín mám už posunutý dlouho.
Na zprovoznění obchvatu Přerova se těším i netěším zároveň. Sem tam se mi stane, že mezi Lipníkem a Přerovem jedu sám, to zmizí a doprava na D1 rapidně naroste. Už od Brna se vždy těším k Vyškovu, kdy ty davy aut najednou zmizí a já jedu v klidu po rovině
Pozoruju při relaci Uherský Brod-Břeclav zrychlení po D55 o cca 10 minut i když je cesta o nějakých 15 km delší díky závleku zpět na Strážnici. Snad průchod přes Doubravu nebude zpožďovaný. Na druhou stranu až bude D55 po Břeclav hotová, tak se podle mně zjistí, že obchvat Břeclavi je nedostatečný, zbytečný kruháč u Fosfy bude trn v patě a upřimně lituju Valtice, pokud se nevyřeší přechod do Rakouska a obchvaty Reintalu a Grosskrutu
Nejsem stavař, neznám normy, jsem jenom fanoušek 
Nic nejde postavit najednou. Každý posun je vítaný...
Nová dálnice D55 po prvním měsíci: přinesla úlevu, ale i nové problémy pro obce
https://www.tipcars.eu/magazine/our-the ... 62025.html
https://www.tipcars.eu/magazine/our-the ... 62025.html
Z tiskové zprávy ŘSD:
30 000 kamionů je nějak moc, zajímalo by mě, jak k tomu došli. Jestli náhodou neposčítali všechny úseky dohromady.Za leden tam denně projelo asi 30 000 kamionů. „Je důležité, že jsme tranzit kamionové dopravy vytáhli ze silnice I/55 na dálnici. V obou směrech je to kolem 30 000 nákladních aut denně. Každý kamion, který projede kolem domů v krásné oblasti jižní Moravy, je velmi nepříjemný. Jsem rád, že dálnice napomáhá k tomu, že se v obcích a městech teď lépe žije. Čísla jasně ukazují velký význam dálnice D55. Je vidět, že kamionová doprava se tam přesouvá a s každým úsekem, který zprovozníme, jí bude víc. Ten severo–jižní tranzit je také velmi silný: z velké části projíždí aglomerací Brno, vozidla se snaží dostat na dálnici D2. A víme, jaká situace v Brně je. Kolony tam byly vždy dlouhé a z toho důvodu má dálnice D55 velký význam,“ říká Radek Mátl.
Taky jsem se tomu podivoval v článku zdopravy, pak jsem si poslechl podcast s RM a pochopil. Bylo tam trochu nedůrazně zmíněno že se jedná o souhrnná data za celý měsíc leden. To že to je i v tiskové zprávě je ale docela velká krpa.
Leden je hodně slabý, v jarní pracovní dny to pak bude klidně kolem 1500/den, čemuž bych i věřil, větší potenciál tam zatím asi není. Otázka z jakého úseku jsou tyto data, v případě úseku Babice-Staré Město je cesta hlavně do oblasti SM/UH po staré I/55 stále lukrativní mj. kvůli zajížďce po dálnici a jejím ukončení u Babic na STOPku, proto si v Babicích stěžují že od ledna se zavedením mýta a dálniční známky projíždí stále dost tranzitní dopravy přes vesnici. V části na jih od Starého Města na Bzenec už jízda po D55 dává rozhodně smysl, ale zase se tam dají očekávat o něco nižší intenzity než jaký má potenciál část D55 mezi Starým Městem a Otrokovicemi.
Na nové D55 zjevně zatím nejsou data ze smyčkových ASD, které tam doufám jsou (dělají se prakticky na každém nově postaveném dálničním mezikřižovatkovém úseku), ale zatím nejsou provozní, stejně tak na D49. Zatímco na nové D3 jsou evidentně data z ASD k dispozici ze všech úseků hned od prvního dne. A tak jsou na D55 k dispozici zatím jen data z mýtného systému o nákladní dopravě.
Leden je hodně slabý, v jarní pracovní dny to pak bude klidně kolem 1500/den, čemuž bych i věřil, větší potenciál tam zatím asi není. Otázka z jakého úseku jsou tyto data, v případě úseku Babice-Staré Město je cesta hlavně do oblasti SM/UH po staré I/55 stále lukrativní mj. kvůli zajížďce po dálnici a jejím ukončení u Babic na STOPku, proto si v Babicích stěžují že od ledna se zavedením mýta a dálniční známky projíždí stále dost tranzitní dopravy přes vesnici. V části na jih od Starého Města na Bzenec už jízda po D55 dává rozhodně smysl, ale zase se tam dají očekávat o něco nižší intenzity než jaký má potenciál část D55 mezi Starým Městem a Otrokovicemi.
Na nové D55 zjevně zatím nejsou data ze smyčkových ASD, které tam doufám jsou (dělají se prakticky na každém nově postaveném dálničním mezikřižovatkovém úseku), ale zatím nejsou provozní, stejně tak na D49. Zatímco na nové D3 jsou evidentně data z ASD k dispozici ze všech úseků hned od prvního dne. A tak jsou na D55 k dispozici zatím jen data z mýtného systému o nákladní dopravě.
1 000 kamionů denně není málo, tím spíše že na začátku roku se provoz podniků teprve zvolna rozbíhá...
Dostal se mi do ruky projektový úkol na obchvatu Otrokovic, dnešní stavby 5504 a 5505, z roku 1974. A trasa vypadá skoro stejně jako dnešní.
-
Triklinický
1500/den kamionů při průjezdu estakádou D55 přes Napajedla bude značná dopravní zátěž.PetrN píše: ↑27.2.2025 21:08:32 Taky jsem se tomu podivoval v článku zdopravy, pak jsem si poslechl podcast s RM a pochopil. Bylo tam trochu nedůrazně zmíněno že se jedná o souhrnná data za celý měsíc leden. To že to je i v tiskové zprávě je ale docela velká krpa.
Dálnice D55 procházející městem Napajedla v souběhu se silnicí první třídy 1/55 neřeší původní záměr a ten je, že dálnice D55 má svést dopravní zatížení (tím se rozumí i hlučnost) z komunikace první třídy 1/55 mimo obce a města. Silnice 1/55 o celkové délce 150km je intenzivně využívána nejen vnitrostátní, ale i mezinárodní tranzitní dopravou, protože její trasa končí na hraničním přechodu Poštorná – Reintal a pro kamiony Mikulov. Dá se předpokládat, že dokončením dálnice D55 v úseku Napajedla - Babice a Bzenec - Rohatec se mezinárodní kamionová doprava procházející Napajedly zintenzivní.
Sledoval jsem rozhovor řidičů kamionů, kteří jezdí Polsko - Rakousko po D1 a D2. Hodnotí Směr po D55, že je téměř po rovině a čekají, až bude dokonena část Bzenec - Rohatec, je možné, že to potom bude víc něž 1500/den.
Samozřejmě, po dokončení kompletní D55 to bude významně více, to nikdo nerozporuje. Psal jsem že 1500/den byl odhad maximální intenzity v letošním roce v běžných jarních a podzimních měsících, i když kdoví jestli vůbec tak moc... Data z mýta ukazují komplet nákladní nad 3,5t a nevíme z jakého úseku... K dalšímu nárůstu dojde i s dokončením D1 kolem Přerova. S dokončením D55 se kompletně samozřejmě převede relace na D2 směr SK/HU, s tím Rakouskem je to otázka. Když vezmeme hypoteticky dokončenou D52 (včetně JT), D55, obchvat BV a zkapacitnění D1 kolem Brna v horizontu 2032, tak trasa MÚK Hulín (D1xD55) - Mikulov CZ/A bude přes Brno komplet po dálnicích 120km a přes D55 a Valtice celkem 116km z toho 20km po I/40 nevalných parametrů (zohledněna finální délka D55, Hulín-Břeclav zkrácení o 9km oproti trase s II/426 přes Strážnici). Z hlediska celkového převýšení jsou rozdíly poměrně zanedbatelné (kopcovitá je současná trasa Lipník-Olomouc-Vyškov, P5erov-Vyškov už minimálně). Pokud nebude kapacitní problém u Brna, vsadil bych se že pro kamiony vyhraje komplet dálniční trasa přes Brno. Pokud se udělají v Rakousku obchvaty Reintalu a Grosskrutu a zruší zákaz nákladní dopravy, pak samozřejmě po D55.
...zajímavá může být i relace Olomouc (D35xD46) - Břeclav (D2xD55) pro cesty od severu (napojení polské S8 přes Štíty k Zábřehu na S44), kdy tato trasa bude po D55 jen o 2-3km delší než přes Brno po D46+D1+D2, avšak výhodné asi výhradně jen pro pokračování po D2 na SK/HU
...zajímavá může být i relace Olomouc (D35xD46) - Břeclav (D2xD55) pro cesty od severu (napojení polské S8 přes Štíty k Zábřehu na S44), kdy tato trasa bude po D55 jen o 2-3km delší než přes Brno po D46+D1+D2, avšak výhodné asi výhradně jen pro pokračování po D2 na SK/HU
-
Tom od Budějc
Uplynulý víkend jsem udělal zajímavý poznatek. Jel jsem z Jižních Čech do Starého Města a zvolil jsem trasu po D1 a pak D55 místo silnice přes Buchlovské kopce, jako obvykle. A na čas mě to vyšlo úplně stejně (ušetřil jsem se kodrcání padesátkou přes obce a serpentin). Až tedy bude hotový úsek okolo Napajedel, bude ta trasa rychlejší...
Přímo do Starého Města možná to bude šulnul, ale pro pokračování dále po I/50 směr SK nevidím moc výhodu v cestě o 40km delší po dálnicích vyjma situací s nějakou rekonstrukcí/objížďkou na I/50 či totálně zasekaného Slavkova a Bučovic. Z mé zkušenosti je dojezdový čas z MUK Holubice (D1xI/50) po MUK D55xI/55 či naopak běžně 45 min, když se zadaří tak i 40 min (když je minimum nákladní dopravy): https://mapy.cz/s/jutacogapo, zatímco naokolo po dálnici aktuálně min. 50min při dodržování předpisů. V době zprovoznění D55 Napajedla-Babice se bude otevírat i obchvat Bučovic, takže zlepšení bude na obou trasách. Mě osobně třeba 5 min úspory fakt nepřesvědčí abych jel trasu dlouhou 92km po dálnici s větší průměrnou spotřebou namísto 53km po I/50, obzvlášť když ta I/50 je i vcelku záživná
Přehledně: D55 letos rozšíří o dalších osm kilometrů, u složitého úseku na jihu stát zvažuje PPP
https://zdopravy.cz/prehledne-d55-letos ... .sznhp.box
https://zdopravy.cz/prehledne-d55-letos ... .sznhp.box
Takže do galerie se pustí až za pět let? Podle posledního podcastu s GŘ to vypadalo že by 2028 mohli začít
- Přílohy
-
- 1.jpg (131.18 KiB) Zobrazeno 2383 x
Možná by bylo dobré uvést, odkad pochází to schema.
Jirka L: dalniced55.cz
Dobrý den. Jen nevím proč se nehýbe dálnice od Rohatce k Břeclavy. Tam není snad žádný velký ekologický problém a tak už se to mohlo hýbat.
Cipísekmp.
Cipísekmp.
To schéma je zastaralé a zobrazuje se jen při prohlížení dané webovky na mobilu. Doporučuji mrknout na notebooku na stejný web, mělo by to být s mapkou s aktualizovaným stavem s přímými prokliky na infoletáky (ne, nestačí na mobilu zakliknout zobrazení pro počítač, to tam furt visí stejné staré schéma, nechápu....). Jinak Bzenec-Břeclav samozřejmě v mapě i letácích shodně zahájení 2028 zřejmě jako PPP, avizuje se to všude možně, to není Cipísku žádná tajnost...
Stavět přednostně Rohatec-Břeclav je za mě nesmysl, jen by to ještě zhoršilo situaci v obcích na různých trasách mezi Bzencem a Hodonínem (Strážnice+Petrov nebo Vracov+Ratíškovice), rozhodně lépe celé najednou
Stavět přednostně Rohatec-Břeclav je za mě nesmysl, jen by to ještě zhoršilo situaci v obcích na různých trasách mezi Bzencem a Hodonínem (Strážnice+Petrov nebo Vracov+Ratíškovice), rozhodně lépe celé najednou
Ano schéma je z mobilu, pro rozkliknutí je aktualizovaný leták z března 2025, kde je termín 2028 - 2031. Nicméně Hodonín chce další exit
https://www.hodonin.eu/jednani%2Do%2Dna ... /d-1131266
což podle mne zahájení stavby odsune
https://www.hodonin.eu/jednani%2Do%2Dna ... /d-1131266
což podle mne zahájení stavby odsune