[D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih
Re: [D1] 01191.C Brno centrum – Brno jih
Vidíš, já bych tam kříž nedával. Pro mě patří jen na křížení s dálnicí nebo dělenou SMV a to tady není. Navíc až bude jižní tangenta, tak to ani nebude hlavní odbočka na Vídeň.
To Brno-západ rovně by tu mohlo být, pokud by se neznačilo Výstaviště a Autodrom. Mimochodem už to vypadalo, že Autodrom tu bude k ničemu, ale nakonec se VC do Brna vrací, tak má smysl ho držet. A co se týče Výstaviště, každá země co znám, si drží svoje národní označení Výstaviště, Němci mají Messe, Italové fiera a takhle můžeme pokračovat dál, není to nic neobvyklého.
To Brno-západ rovně by tu mohlo být, pokud by se neznačilo Výstaviště a Autodrom. Mimochodem už to vypadalo, že Autodrom tu bude k ničemu, ale nakonec se VC do Brna vrací, tak má smysl ho držet. A co se týče Výstaviště, každá země co znám, si drží svoje národní označení Výstaviště, Němci mají Messe, Italové fiera a takhle můžeme pokračovat dál, není to nic neobvyklého.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Škoda, že u těch nápisů Autodrom a Výstaviště nemůže být i symbol, či logo. Podobně jako u letiště, kde je symbol i nápis. V Německu logo výstaviště mají, ale ne tedy na dálnici, jen na silnicích. Avšak Italové mají logo https://www.google.cz/maps/@45.5263611, ... FQAw%3D%3D
Každopádně, řidiči i ti z ciziny většinou vědí, mají zjištěno, jak se dané výstaviště či závodiště nazývá či píše v daném jazyce.
Každopádně, řidiči i ti z ciziny většinou vědí, mají zjištěno, jak se dané výstaviště či závodiště nazývá či píše v daném jazyce.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Jen tak mimochodem a trochu OT, jak bude označena silnice mezi Rajhradem a D1 po zbudování D52 jižní tangenty? Logicky by se nabízelo II/425, mohla by ale být II.třída jako SMV? Mám pocit že se s SMV nějak počítá, pokud bude zajištěno napojení Popovic i mimo tuto silnici?
-
Honey72
425 by to byla zaručeně. Ale také to může zůstat 52 a tedy SMV.
To, že tam není Brno západ je podle mě podstatné. Kolikrát ročně se jede na Autodtrom? A v podstatě i na to Výstaviště? Měly by to být jen doplňující symboly. Dřívější značení bylo jasné, přehledné a vypovídající. Teď je to jen jakýsi zmatek bez logiky... Neplánuje se opravdu nějaká změna metodiky značení k lepšímu???
Autodrom i výstaviště bych tam nechal. Já jen dodával, že to chce v budoucnu tu arenu přidat, ne ji vyměnit za výstaviště.
Mapman: právě proto, že I/52 je tu směrově dělená, pouze s MÚK, je to 4-pruh a 6-pruh a navíc je to začátek následné dálnice, tak proto bych tam dal ten dálniční kříž místo sjezdu.
Ten systém, že se tak budou značit jen křižovatky dálnic a SMV, ten se mi zamlouvá. Popravdě bych v budoucnu očekával kříže na exitech 190(+189), 194, 196 a asi i 203.
Dělat v tomto ale rozdíl jen kvůli tomu, že Vídeňská není osazena autíčkem, mi přijde zbytečně puntičkářské. Kdyby to byl obyč 4-pruh s 90 a za chvilku končil, tak neřeknu, ale tady navazuje dálkový tah a je to souvislý 4-pruh, to by mělo být to hlavní. Tady není SMV pouze kvůli absenci doprovodky, nikoli že by to byla silnice s přechody atd. Že nenásleduje vyloženě dálnice nám říká už i modré číslo .. takže kříž tam může být. Na rozdíl třeba od exitu D1 361, tam patří určitě obyč sjezd.
Ale štěstí je, že už tu řeším jen detaily.
Za doplnění symbolů k výstavišti i autodromu se přimlouvám taktéž všemi deseti. Zrovna autodrom jde řešit celkem snadno a kulantně.
Mapman: právě proto, že I/52 je tu směrově dělená, pouze s MÚK, je to 4-pruh a 6-pruh a navíc je to začátek následné dálnice, tak proto bych tam dal ten dálniční kříž místo sjezdu.
Ten systém, že se tak budou značit jen křižovatky dálnic a SMV, ten se mi zamlouvá. Popravdě bych v budoucnu očekával kříže na exitech 190(+189), 194, 196 a asi i 203.
Dělat v tomto ale rozdíl jen kvůli tomu, že Vídeňská není osazena autíčkem, mi přijde zbytečně puntičkářské. Kdyby to byl obyč 4-pruh s 90 a za chvilku končil, tak neřeknu, ale tady navazuje dálkový tah a je to souvislý 4-pruh, to by mělo být to hlavní. Tady není SMV pouze kvůli absenci doprovodky, nikoli že by to byla silnice s přechody atd. Že nenásleduje vyloženě dálnice nám říká už i modré číslo .. takže kříž tam může být. Na rozdíl třeba od exitu D1 361, tam patří určitě obyč sjezd.
Ale štěstí je, že už tu řeším jen detaily.
Za doplnění symbolů k výstavišti i autodromu se přimlouvám taktéž všemi deseti. Zrovna autodrom jde řešit celkem snadno a kulantně.
S takovou můžeme mít kříž i na MÚK Severní spoj nebo Otrokovice východ.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jak píše Lenny, jakmile začneš jednou dělat výjimky, tak se z toho nevymotáš. To je cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly...
Symboly Autodromu a Výstaviště jsem už měl v minulosti nakreslené v mých osobních vizualizacích značek na obchvatu Brna, ale neprošlo mi to.
A u toho přidávání cílů nezapomínejte na to, že podle TP existuje nějaký maximální počet údajů, který se má v jednom řezu značit, už tak je toho tady víc než je dovoleno.
Před časem jsem tu sdílel tabulky ODZ s výzvou, aby ten, kdo má zájem o nějakou změnu, zpracoval vlastní komplexní verzi tabulek a ukázal svůj systém. Zpětnou vazbu ve smyslu alternativních návrhů jsem dostal minimální...
Symboly Autodromu a Výstaviště jsem už měl v minulosti nakreslené v mých osobních vizualizacích značek na obchvatu Brna, ale neprošlo mi to.
A u toho přidávání cílů nezapomínejte na to, že podle TP existuje nějaký maximální počet údajů, který se má v jednom řezu značit, už tak je toho tady víc než je dovoleno.
Před časem jsem tu sdílel tabulky ODZ s výzvou, aby ten, kdo má zájem o nějakou změnu, zpracoval vlastní komplexní verzi tabulek a ukázal svůj systém. Zpětnou vazbu ve smyslu alternativních návrhů jsem dostal minimální...
Tak Otrokovice východ by byl dobrý nesmysl mít kříž vzhledem k tomu že jde o čistě městskou komunikaci vedoucí do centra Zlína, to snad nelze s tímto vůbec srovnávat.. Ale zrovna D1 x I/52 (Brno-centrum) nebo D0 x I/4 (Lahovice) by si ho zasloužily, jde defakto o dálniční křížení, jen nejsou označené autíčkem a dálnice na ně bezprostředně navazuje
-
Honey72
Už se to tu řeklo jasně, žádné výjimky, žádné výjimky nebo se z toho zblázníš
Můžeme být rádi, že uzel bude nově i na křížení se SMV a už bychom tam cpali další čtyřpruhy a skončíme nakonec u polovičního profilu, že se jednou bude rozšiřovat
Anebo jako Poláci, kteří vlastně mají uzel u každého sjezdu 
To by tam pak rovnou mohly být i Barrandovská spojka, sjezd do Lipníka, východní přivaděč do F-M apod. Nesmí se to přehánět. Symbol uzlu musí řidiči jasně signalizovat, že sjíždí jen na nižší úroveň dálnice (když se modré autíčko na dálničních návěstech neuvádí), tedy na SMV a ne na čtyřpruh, kde srazí chodce na přechodu nebo cyklistu
PS: Mapmane, děláš záslužnou práci.
To by tam pak rovnou mohly být i Barrandovská spojka, sjezd do Lipníka, východní přivaděč do F-M apod. Nesmí se to přehánět. Symbol uzlu musí řidiči jasně signalizovat, že sjíždí jen na nižší úroveň dálnice (když se modré autíčko na dálničních návěstech neuvádí), tedy na SMV a ne na čtyřpruh, kde srazí chodce na přechodu nebo cyklistu
PS: Mapmane, děláš záslužnou práci.
Celkem mě Lenny a Honey mrzí, že hnedka argumentujete nesmyslně a přidáváte přesně ty nesmyslné příklady, kam kříže opravdu nepatří. Přesně jak Honey píšeš, tam, kde můžeš srazit chodce nebo cyklisty, tam to nepatří. Vídeňská v Brně není právě takovým příkladem. I/49 je městská komunikace, severní spoj taky, dokonce je to dvojka a tak bych mohl pokračovat.
Ale chápu, že kdyby se couvlo na jednom místě, tak by to třeba někdo chtěl hned cpát i jinam a to by byla skutečně cesta do pekel.
Pravdou je, že osazené řešení, kdy jsou Vídeň se Znojmem klasicky v zeleném je dostačující změna.
Symboly u autodromu apod. jsou tedy škoda, to bych považoval už za automatiku k nápisům.
O tvých zásluhách pro české značení netřeba pochybovat, já myslím, že si to zde leckdo uvědomuje.
Už i ty firmy na dodatkovce u odpočívek jsou parádním krokem k lepšímu a hned má člověk na srdci o jednu věc méně. 
Ale chápu, že kdyby se couvlo na jednom místě, tak by to třeba někdo chtěl hned cpát i jinam a to by byla skutečně cesta do pekel.
Pravdou je, že osazené řešení, kdy jsou Vídeň se Znojmem klasicky v zeleném je dostačující změna.
Tohle mě tedy asi minulo. Každopádně já v hlavě nosím delší dobu jedinou věc a to přidání rámečků s čísly dálnic/SMV právě na dálniční kříže na značce IS 6a umisťovanou 2000 m před křížením. A to červený rámeček v případě dálnice a modrý v případě SMV. Ale ty asi píšeš o tabulkách týkajících se vyloženě cílů/měst, že ?
Symboly u autodromu apod. jsou tedy škoda, to bych považoval už za automatiku k nápisům.
O tvých zásluhách pro české značení netřeba pochybovat, já myslím, že si to zde leckdo uvědomuje.
I/52 je taky městská komunikace, kde navíc jezdí tramvaje. Naštěstí nejsme v Praze, aby po ní jezdili členové automatu ba kole jako po magistrále.
D47 už máme, teď ještě D48
-
Honey72
Když se to vezme, tak ta část s tramvajemi je nejmenším zlem. Po obou stranách vede doprovodná komunikace a tramvaje jezdí uprostřed podobně, jako jezdí v Německu uprostřed dálnice metro https://www.google.cz/maps/@51.4462824, ... FQAw%3D%3D
Problém je spíš na sever od MÚK, směrem do centra a pak na jih od místa, kde končí tramvaje. Zde nejsou doprovodné komunikace a zřejmě nikdy nebudou, protože by to nic kromě velké investice nepřineslo. Takže smůla, čtyřlístek na ceduli nebude
Problém je spíš na sever od MÚK, směrem do centra a pak na jih od místa, kde končí tramvaje. Zde nejsou doprovodné komunikace a zřejmě nikdy nebudou, protože by to nic kromě velké investice nepřineslo. Takže smůla, čtyřlístek na ceduli nebude
Nový průjezd po D1 rozšiřovaným úsekem, kde jsou již nainstalovány nové portály se směrovým DZ. Akorát tam zas chybí to BM západ v přímém směru a je tam nic neříkající Autodrom, kde je s bídou několik akcí do roka (možná)... Je to co do obsahu celkově velká bída, to naše dálniční značení....
https://youtu.be/-TRh57yBiC8
https://youtu.be/-TRh57yBiC8
To bych určitě neřekl.
Zajímala by mě ale ještě jedna věc, které se celkem divím .. proč není na první návěsti IS6f (odbočení na Vídeň) v rohu 1000 m, na další 500 a pak má následovat bez metrů (ta tam teď je). Pak už bude následovat pouze IS7a. Nebo prostě odpovídající metry.
Za mě tam vzdálenosti jednoznačně chybí, naopak je dobré vědět, za jak dlouho to odbočení přijde. Takhle nevím nic. Tady by vzdálenosti měly být tuplem, protože půjde o poměrně dlouhý přídatný pruh.
Zajímala by mě ale ještě jedna věc, které se celkem divím .. proč není na první návěsti IS6f (odbočení na Vídeň) v rohu 1000 m, na další 500 a pak má následovat bez metrů (ta tam teď je). Pak už bude následovat pouze IS7a. Nebo prostě odpovídající metry.
Za mě tam vzdálenosti jednoznačně chybí, naopak je dobré vědět, za jak dlouho to odbočení přijde. Takhle nevím nic. Tady by vzdálenosti měly být tuplem, protože půjde o poměrně dlouhý přídatný pruh.
-
Honey72
Ano, za ty vzdálenosti bych se u stejných tabulí IS6f přimlouval na dálnicích všude, protože není nic horšího, když auto před Vámi začne zmatkovat a cpát se do jiného pruhu nebo brzdit. On opravdu neví, jestli ten pruh je krátký a má poslední šanci anebo je ten pruh dlouhatánský jako třeba na D48
https://mapy.cz/turisticka?pid=10626584 ... z=16&ovl=8
Třeba na té D48 na sdruženém exitu 62-63 je to skvělá informace, protože mi říká ať jsem v klidu, že se nemusím hned cpát do průběžného
A ještě něco. Ve spleti údajů a množství tabulí se kolikrát údaj o vzdálenosti trošku ztrácí. V Polsku se mi třeba líbí, že tento údaj je v rohu jakoby oddělen, takže si ho řidič všimne hned nebo dokonce bouchne do očí ještě před tím, než ostatní údaje.
https://www.google.cz/maps/@53.4198232, ... FQAw%3D%3D
https://mapy.cz/turisticka?pid=10626584 ... z=16&ovl=8
Třeba na té D48 na sdruženém exitu 62-63 je to skvělá informace, protože mi říká ať jsem v klidu, že se nemusím hned cpát do průběžného
A ještě něco. Ve spleti údajů a množství tabulí se kolikrát údaj o vzdálenosti trošku ztrácí. V Polsku se mi třeba líbí, že tento údaj je v rohu jakoby oddělen, takže si ho řidič všimne hned nebo dokonce bouchne do očí ještě před tím, než ostatní údaje.
-
jelinekp
https://x.com/RSD_JHMoravsky/status/1904442408361771066
Na prvním rozšiřovaném úseku D1 v Brně v km 194-196 jsme dokončili finální pokládku asfaltových vrstev. Do konce týdne zkompletujeme protihlukovou stěnu a namontujeme svodidla. Už v 1. pol. dubna si užijete plynulejší jízdu díky kompletnímu rozšíření této klíčové části D1.
Jo s tím taktéž souhlasím. Ale je to už opravdu jen kosmetika, kdybychom se chtěli bavit do těžkých detailů. Za mě by to rovněž pomohlo, ale nechci tím říct, že současné řešení je nějaké špatné.. to ne.Honey72 píše: ↑15.3.2025 19:15:45 A ještě něco. Ve spleti údajů a množství tabulí se kolikrát údaj o vzdálenosti trošku ztrácí. V Polsku se mi třeba líbí, že tento údaj je v rohu jakoby oddělen, takže si ho řidič všimne hned nebo dokonce bouchne do očí ještě před tím, než ostatní údaje.
Hot news!!! V dnešním podcastu GŘ RM k rozšíření D1 u Brna zaznělo že stavba 01191.C bude zprovozněna již v noci na pondělí 7.4. a o víkendu proběhne přestavba DIO. Dále zaznělo u tématu přeatavby MÚK Brno-jih a pochopil jsem že to zřejmě bude platit už teď, že zůstane uzavřená rampa z Brna na Prahu a doprava z D2 se tak bude řadit přímo do pravého průběžného pruhu!! S tím naprosto souhlasím, jelikož to velmi pravděpodobně úplně odstraní kolony z D2
Dále bylo řečeno že při stavbě samotné MUK se hledají se zhotovitelem takové technické opatření, aby tento princip řazení od D2 mohl být zachován i po dobu výstavby MÚK Brno-jih, s tím že DIO etap výstavby dozná změn, aby se docílilo co nejětší plynulosti... Upřímně mě nenapadá jak toho docílit, když oba mosty přes Svratku jsou zatím v původním úzkém stavu... Snad jen nějakým mostním provizoriem pro připojovák??
Dále bylo řečeno že při stavbě samotné MUK se hledají se zhotovitelem takové technické opatření, aby tento princip řazení od D2 mohl být zachován i po dobu výstavby MÚK Brno-jih, s tím že DIO etap výstavby dozná změn, aby se docílilo co nejětší plynulosti... Upřímně mě nenapadá jak toho docílit, když oba mosty přes Svratku jsou zatím v původním úzkém stavu... Snad jen nějakým mostním provizoriem pro připojovák??
Bude se opravovat ještě úsek pod mostem na D1, Ulice Kšírová a Havránkova? Projíždět tam je fakt hrůza
Ve středu někdy kol 16:45 na začátku úseku stály minimálně 3 osoby v lajně s modrými helmami - říkal jsem si, jestli se nechystá nějaká návštěva z vyšších pater..
Asi poslední průjezd zúženými pruhy v rozšiřovaném úseku... V obou směrech jsou již instalované všechny portály s dopravním značením a ve směru na Ostravu už i nalajnované finální pruhy. Čtvrteční průjezd od Vyškova směr Brno centrum:
https://youtu.be/pxhOuX3vgz0?si=nnmx6Y6C5IWeFdCT
https://youtu.be/pxhOuX3vgz0?si=nnmx6Y6C5IWeFdCT
Já to projedu zítra opačným směrem, tak si naposledy asi užiju omezení (v těchto místech), tentokrát snad při plynulém provozu.
Teď si budeme pár měsíců "užívat" zlepšený stav, než bude zase omezení kvůli křižovatce.
Mimochodem
za to několikáté urychlení stavby, u takovýchto brutálních věcí každý týden dobrý.
Je v plánu dodělat na návěstidla ty vzdálenosti 1000 m a 500 m nebo to zde nebude vůbec ? Pokud ano a někam se to tam nacpe / posunou čísla silnic/, chtělo by to využít tento víkend.
Teď si budeme pár měsíců "užívat" zlepšený stav, než bude zase omezení kvůli křižovatce.
Mimochodem
Je v plánu dodělat na návěstidla ty vzdálenosti 1000 m a 500 m nebo to zde nebude vůbec ? Pokud ano a někam se to tam nacpe / posunou čísla silnic/, chtělo by to využít tento víkend.
Nedodělá, nějak k tomu stále nevidím pádný důvod
nekorespondovalo by to s VDZ, kde průplet začíná už od začátku, takže i řazení by se mělo vyznačovat od začátku.
Dalo by se to srovnat s D2 mezi km 1 a 3, kde ty metry jsou ale jsou tam i jinak čáry. Na D2 jsou do poloviny průpletu standardní pruhy a až pak je vyznačený odbočovací, což znamená, že všechna auta musí při prázdné dálnici do pravého pruhu. Na D1 to tak není, protože je tam po celou dobu průpletový pruh a proto i značky řádně vyznačují, že pruh je určen pro dané směry a řidiči směr Brno se můžou v klidu bez rizika porušení zákona držet v prostředním pruhu.
Dalo by se to srovnat s D2 mezi km 1 a 3, kde ty metry jsou ale jsou tam i jinak čáry. Na D2 jsou do poloviny průpletu standardní pruhy a až pak je vyznačený odbočovací, což znamená, že všechna auta musí při prázdné dálnici do pravého pruhu. Na D1 to tak není, protože je tam po celou dobu průpletový pruh a proto i značky řádně vyznačují, že pruh je určen pro dané směry a řidiči směr Brno se můžou v klidu bez rizika porušení zákona držet v prostředním pruhu.