[D0] 520 Březiněves - Satalice
Re: [D0] 520 Březiněves - Satalice
Š 105 už se po světě pohybuje hooodně málo, takže s tou provozní rychlostí to sedí...
Kote, po bezplatných úsecích se plazí i poslední výkřiky autoprůmyslu. Kol Prahy je to běžný úkaz.
Re: [D0] 518, 519 Ruzyně - Suchdol - Březiněves
Vzhledek k blížícímu se termínu ukončení arch. soutěže na most (aktuálně 28.2)...
9.5. Otevírání soutěžních návrhů
9.6. Kontrola splnění podmínek účasti v soutěži
9.7. Přezkoušení soutěžních návrhů
9.7.1. Přezkoušení grafické a textové části soutěžních návrhů provede při zachování plné anonymity soutěžních návrhů sekretář a přezkušovatel bezprostředně po uplynutí lhůty pro podání soutěžních návrhů.
9.8. Hodnotící zasedání poroty
Přesné datum konání hodnotícího zasedání bude stanoveno v průběhu soutěže.
9.9. Protokol o průběhu soutěže
- stanovisko poroty k výběru nejvhodnějších návrhů, ke stanovení jejich pořadí, k rozdělení cen a udělení odměn včetně jeho zdůvodnění a dalších doporučení poroty;
9.10. Rozhodnutí o udělení cen a jeho oznámení
9.11. Zpřístupnění soutěžních návrhů
Dnem zveřejnění oznámení výsledku soutěže a Protokolu o průběhu soutěže začíná běžet patnáctidenní lhůta, v níž jsou účastníkům zpřístupněny soutěžní návrhy.
Uvedená čísla jsou odstavce, nikoli datumy.
... tak se nabízí otázka, kdy se můžeme těšit, že něco uvidíme. Konkrétní data či lhůty jsem v zadávačce moc nenašel, ale těch kroků do zveřejnění, na které bude třeba počkat, pár bude...
9.5. Otevírání soutěžních návrhů
9.6. Kontrola splnění podmínek účasti v soutěži
9.7. Přezkoušení soutěžních návrhů
9.7.1. Přezkoušení grafické a textové části soutěžních návrhů provede při zachování plné anonymity soutěžních návrhů sekretář a přezkušovatel bezprostředně po uplynutí lhůty pro podání soutěžních návrhů.
9.8. Hodnotící zasedání poroty
Přesné datum konání hodnotícího zasedání bude stanoveno v průběhu soutěže.
9.9. Protokol o průběhu soutěže
- stanovisko poroty k výběru nejvhodnějších návrhů, ke stanovení jejich pořadí, k rozdělení cen a udělení odměn včetně jeho zdůvodnění a dalších doporučení poroty;
9.10. Rozhodnutí o udělení cen a jeho oznámení
9.11. Zpřístupnění soutěžních návrhů
Dnem zveřejnění oznámení výsledku soutěže a Protokolu o průběhu soutěže začíná běžet patnáctidenní lhůta, v níž jsou účastníkům zpřístupněny soutěžní návrhy.
Uvedená čísla jsou odstavce, nikoli datumy.
Re: [D0] 518, 519 Ruzyně - Suchdol - Březiněves
Děkuji Beekee za konkretizaci "jízdního řádu" soutěže... 
-
jelinekp
Trasa se objevila na mapy.cz. Zatím bez prokliku a tloušťkou jako I/12 Běchovice-Úvaly (tenčí než např. D0 511).
Myslel jsem si, že mapy.cz zanášejí trasu až po pravomocném územním rozhodnutí.
Úseky 518 a 519, které dostaly EIA dříve než 520, zaznačeny nejsou.

Myslel jsem si, že mapy.cz zanášejí trasu až po pravomocném územním rozhodnutí.
Úseky 518 a 519, které dostaly EIA dříve než 520, zaznačeny nejsou.

Je to tam nakreslené podobně jako S73. Tj.asi jako výhledová trasa. Taktéž ještě bez UR. Takže ta šířka čáry nereflektuje vůbec nic, pouze trasu.
Ono UR se tyto stavby už stejně nedočkají nikdy.
Ono UR se tyto stavby už stejně nedočkají nikdy.
Zaznačena je i Jižní tangenta D52, zde pro změnu širší čarou jako ostatní dálnice již s ÚR/SPP.
-
1975
Info z Radonic:
Starosta informoval radu obce, že bylo vydáno souhlasné stanovisko EIA jak k tunelové, tak zahloubené variantě. Ministr dopravy Martin Kupka přislíbil, že během měsíce března předloží vládě ke schválení tunelovou variantu. Na 21. 3. 2025 svolává jednání starostů dotčených obcí na ministerstvo dopravy.
Starosta informoval radu obce, že bylo vydáno souhlasné stanovisko EIA jak k tunelové, tak zahloubené variantě. Ministr dopravy Martin Kupka přislíbil, že během měsíce března předloží vládě ke schválení tunelovou variantu. Na 21. 3. 2025 svolává jednání starostů dotčených obcí na ministerstvo dopravy.
Náklady na stavbu jsou plánovány na 13,125 miliardy Kč pro zahloubenou alternativu a 24,545 miliardy Kč pro tunelovou alternativu. Dle TES 2019 Pragoprojekt.
A v dnešní době to bude ještě více.
A v dnešní době to bude ještě více.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Alena si půjčí, ani to nebudeme muset vracet...

-
1975
No. leták ke stavbě říká 17,3 miliardy a 38,2 miliardy.... (ale není jasné, ze kdy ta čísla jsou. Leták je sice teď z února, ale ta čísla už tam nějakou dobu jsou)
To jsou šílené částky. Za to by mohlo být i 40 obchvatů na přeložkách nižších tříd.
D47 už máme, teď ještě D48
Berte to z té lepší stránky - zas tolik to není, nepokryje to ani měsíční výdaje státu na důchody.
Jinak k těm nákladům - tady přikládám čísla z aktuálních letáků. Připomínám, že se to staví 3+3 s odstavným pruhem.
518 - 8260 m, 10 658 980 306 Kč (1,29 mld/km)
519 - 6850 m, 15 599 730 507 Kč (2,277 mld/km)
520 - 13 643 m, 38 216 000 000 Kč (2,8 mld/km)
celkem 28 753 m, 64 474 710 813
Pro porovnání
S1 Schwechat - Süssenbrunn
ca. 19 km, 1,9 mld. € (ca. 2,5 mld Kč/km)
Tunel Lobau má být 2+2 s odstavným pruhem. Pokud tedy vůbec někdy bude...
Takže osobně mám velkou radost z toho, že je na stole vůbec nějaké řešení pro D0 a severovýchodní části Prahy.
518 - 8260 m, 10 658 980 306 Kč (1,29 mld/km)
519 - 6850 m, 15 599 730 507 Kč (2,277 mld/km)
520 - 13 643 m, 38 216 000 000 Kč (2,8 mld/km)
celkem 28 753 m, 64 474 710 813
Pro porovnání
S1 Schwechat - Süssenbrunn
ca. 19 km, 1,9 mld. € (ca. 2,5 mld Kč/km)
Tunel Lobau má být 2+2 s odstavným pruhem. Pokud tedy vůbec někdy bude...
Takže osobně mám velkou radost z toho, že je na stole vůbec nějaké řešení pro D0 a severovýchodní části Prahy.
michale díky za srovnávací čísla. Rozhodně nebrečet a co nejdříve stavět. Jakékoliv zpoždění realizaci jedině prodraží...
Mně třeba nejvíce vadí, že stavíme dálnici za 2,5 mld/km (za mě cena za takhle důležitou tepnu pořád přijatelná), ale dle TES má křižovatka s D8 podobné nešvary, o kterých se bavíme u staré křižovatky D0xD5 nebo u Brna D1xD2. Přídatné pruhy mají délky úplně naprd, takové, jak kdyby tam prakticky byly 1-pruhové připojováky. Přitom stačí připlatit pár mega a bude to suprčupr. Na takovéto MÚK by měly být přádatné pruhy na hlavní trase tak 400 m dlouhé odbočovací pruhy a 400+400 připojovací pruhy (podobně jako v MÚK D1xD55xD49).
Je pravdou, že lepší tunelová, drahá, než další 10-leté čekání na soudy. Za mě by se mohly tunely pouze trochu upravit, aby skutečně vznikly tam, kde budou dávat smysl. Teď to tak není.
Je pravdou, že lepší tunelová, drahá, než další 10-leté čekání na soudy. Za mě by se mohly tunely pouze trochu upravit, aby skutečně vznikly tam, kde budou dávat smysl. Teď to tak není.
S těmi tunely máš bohužel pravdu Arame. Kdyby došlo k mírné redukci, nic by to neuškodilo. A bylo by na delší připojováky + odpojováky... 
Koukám na tu MÚK D1xD55xD49 a odbočovací pruhy mi přijdou takové podivné. https://mapy.cz/s/cotemujeka Ten dvojitý odbočovací pruh má jen cca 200 metrů, a navíc jsou tam kdovíproč horizonty. Samozřejmě že to je v rámci ČR ta lepší křižovatka, ale k některým dálničním křižovatkám v Evropě to má pořád dost daleko, mě přijde fajn např. tohle https://maps.app.goo.gl/qJBbi4oAHAFaLQqV7 Ale nevím, jak je na tom tohle řešení s bezpečností.Aram96 píše: ↑3.3.2025 14:46:13 Mně třeba nejvíce vadí, že stavíme dálnici za 2,5 mld/km (za mě cena za takhle důležitou tepnu pořád přijatelná), ale dle TES má křižovatka s D8 podobné nešvary, o kterých se bavíme u staré křižovatky D0xD5 nebo u Brna D1xD2. Přídatné pruhy mají délky úplně naprd, takové, jak kdyby tam prakticky byly 1-pruhové připojováky. Přitom stačí připlatit pár mega a bude to suprčupr. Na takovéto MÚK by měly být přádatné pruhy na hlavní trase tak 400 m dlouhé odbočovací pruhy a 400+400 připojovací pruhy (podobně jako v MÚK D1xD55xD49).
tunely by byly ideální v nějaké "rozebiratelné" podobě
postavit a zprovoznit tunelovou variantu, pak těch 15-20giga vysoudit z těch obcí ( čímž zaniknou ), pak tunely rozebrat na zářez a je to
pěkně plynule 160 po okruhu, žádné brždění na 87kmh před každou ďourou
postavit a zprovoznit tunelovou variantu, pak těch 15-20giga vysoudit z těch obcí ( čímž zaniknou ), pak tunely rozebrat na zářez a je to
pěkně plynule 160 po okruhu, žádné brždění na 87kmh před každou ďourou
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
S tím souhlas. D1xD55xD49 považuji za vzor v případě těch připojováků na Brno. Zbytek by se taky dal vylepšit, ale pořád je to lepší než drtivá většina jiných křížení.kollma píše: ↑3.3.2025 16:13:51Koukám na tu MÚK D1xD55xD49 a odbočovací pruhy mi přijdou takové podivné. https://mapy.cz/s/cotemujeka Ten dvojitý odbočovací pruh má jen cca 200 metrů, a navíc jsou tam kdovíproč horizonty. Samozřejmě že to je v rámci ČR ta lepší křižovatka, ale k některým dálničním křižovatkám v Evropě to má pořád dost daleko, mě přijde fajn např. tohle https://maps.app.goo.gl/qJBbi4oAHAFaLQqV7 Ale nevím, jak je na tom tohle řešení s bezpečností.Aram96 píše: ↑3.3.2025 14:46:13 Mně třeba nejvíce vadí, že stavíme dálnici za 2,5 mld/km (za mě cena za takhle důležitou tepnu pořád přijatelná), ale dle TES má křižovatka s D8 podobné nešvary, o kterých se bavíme u staré křižovatky D0xD5 nebo u Brna D1xD2. Přídatné pruhy mají délky úplně naprd, takové, jak kdyby tam prakticky byly 1-pruhové připojováky. Přitom stačí připlatit pár mega a bude to suprčupr. Na takovéto MÚK by měly být přádatné pruhy na hlavní trase tak 400 m dlouhé odbočovací pruhy a 400+400 připojovací pruhy (podobně jako v MÚK D1xD55xD49).
Hlavně by měly ty dvojité odbočovací pruhy zde na D0xD8 začínat ihned, ne až po nějakém čase běžícího 1-pruhového odbočováku.
U VRT dokázala CK schválit rozumný kompromis v obdobné zástavbě... třeba to dokáže i tady.
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/vrsov ... zpravy_svm
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/vrsov ... zpravy_svm
No zrovna takový případ mi přijde hodně netypický, co by se vymykal veškerým zvyklostem v ČR, mám tím na mysli to velmi postupné rozšiřování prostředního pruhu. Když už tento styl, tak něco jako je v Rakousku na MÚK A5xS1 v případně rozpletu jedné dálnice na dva vyvážené směry: https://maps.app.goo.gl/QvRSZpSMyV6MWhBy5 typicky použitelné třeba na rozplet na D35 před MÚK Sedlice od Olomouce, pro toto místo naprosto ideální řešení.
Jinak pro pražský okruh či další hlavní dálnice, kde chceme aby logicky pokračovala rovně hlavní trasa a přitom chceme mít plnohodnotné dvoupruhové odbočení, tak musí jak píše Aram logicky vznikat oba odbočovací pruhy najednou, jinak to to odbočení prostě degraduje, obávám se ale že takové řešení se u nás nikde ani nenavrhuje na žádné stavbě. Toto řešení lze namátkou nalézt třeba v Chorvatku na MÚK A1xA6: https://maps.app.goo.gl/LWt6iAR42LcKhEMx7
Jinak pro pražský okruh či další hlavní dálnice, kde chceme aby logicky pokračovala rovně hlavní trasa a přitom chceme mít plnohodnotné dvoupruhové odbočení, tak musí jak píše Aram logicky vznikat oba odbočovací pruhy najednou, jinak to to odbočení prostě degraduje, obávám se ale že takové řešení se u nás nikde ani nenavrhuje na žádné stavbě. Toto řešení lze namátkou nalézt třeba v Chorvatku na MÚK A1xA6: https://maps.app.goo.gl/LWt6iAR42LcKhEMx7
Petře, to kapacitně neodpovídá. Odvést dvoupruhem to, co před odbočováky mělo dvoupruh nebo i třípruh by znamenalo, že se většina provozu z toho dvou až třípruhu odvede odbočovacím dvoupruhem. V současnosti např. bohatě stačí jednopruhový odbočovák z D0 na D11, i když tam bývá při povolené stovce někdy dost husto, ale nehodu jsem tam nezažil a odbočování probíhá plynule bez kolizních situací.
Miku, neznám aglomerační dálniční okruh, kde by se jesdilo více než 130, leckde jen 100 nebo 110. Hustota provozu nedovoluje vyšší rychlosti. Tunely jsou v daném místě politikum, nikoli dopravně technické optimum.
Miku, neznám aglomerační dálniční okruh, kde by se jesdilo více než 130, leckde jen 100 nebo 110. Hustota provozu nedovoluje vyšší rychlosti. Tunely jsou v daném místě politikum, nikoli dopravně technické optimum.
tak oficiálně ne
ale reálně je spousta okruhů, kde se dá víc než 100
ale reálně je spousta okruhů, kde se dá víc než 100
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
A to je přesně ta zpátečnická logika co tady převládá. Zrovna přesně propojení hlavních mezinárodních radialních dálnic (D1, D5, D8, D11) s D0 by měly být řešeny prostě dvoupruhově. Takové sčítání pruhů a výpočet kapacity podle toho je totální nesmysl. A jak vidno, zrovna u uzlu D0xD11 se alespoň nějak realizovat bude, ikdyž to zdaleka nebude dokonalé kvůli předčasným ukončováním některých druhych pruhů či příliš krátkým rozpletům, že se prostě ten potenciál druhého pruhu nevyužije.pjezek164 píše: ↑5.3.2025 16:39:46 Petře, to kapacitně neodpovídá. Odvést dvoupruhem to, co před odbočováky mělo dvoupruh nebo i třípruh by znamenalo, že se většina provozu z toho dvou až třípruhu odvede odbočovacím dvoupruhem. V současnosti např. bohatě stačí jednopruhový odbočovák z D0 na D11, i když tam bývá při povolené stovce někdy dost husto, ale nehodu jsem tam nezažil a odbočování probíhá plynule bez kolizních situací.
Přesně odstrašujícím případem je MUK Sedlice, kdy z dvoupruhové dálnice vznikne pravý odbočovák na Trutnov/Jičín a levý na Prahu, podle vaší logiky ok, vždyť 1+1=2, ale takto to fakt nefunguje a nebto fakt prasárna, která na takové dálniční uzly nepatří. Teď možná ještě dejme tomu, ale za pár let to tam fakt bude problém i přestože jinak na navazující D35 ve 2+2 to bude ok a nemá smysl uvažovat o nějakém vyhledovém rozšiřováni na 3+3.
Ona celková doprava podle prognóz bude růst možná už jen 10-20 let, ale vzhledem k demografickým prognózám kdy dojde v aglomeraci Prahy ještě k výraznému nárůstu obyvatel lze očekávat v okolí D0 velmi významný nárůst intenzit.
Je prostým faktem že velké dálniční uzly jsou často slabinou a úzkými hrdly naší sítě (samozřejmě společně s některými přetíženými 2+2 úseky), pokud to ale pjezku nevidíte, tak to asi nemá smysl více vysvětlovat. Rozepsal jsem se až až