Pravidla silničního provozu

Odpovědět
Beekee

Re: Pravidla silničního provozu

Příspěvek od Beekee »

K tomu článeček z roku 22.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ona-214872

Chodníkový přejezd je rozhodně preferované technické řešení, vyhláška by to řešit měla.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Připomínky obcí resort do novely zákona zapracovat nehodlá. „Ministerstvo dopravy nemá informace, že by tato problematika činila v praxi potíže a byla snaha vozidla takto přejíždějící chodník pokutovat. Upozorňujeme přitom, že v nastíněném případě by nebyla naplněna materiální stránka přestupku. Navržené doplnění proto nepovažujeme za vhodné,“ reaguje Jemelka na dotaz Seznam Zpráv.
Pan mluvci je frajer. Dokud se neco nepokutuje, tak je to povoleno, i kdyz je to zakonem zakazano. :roll:
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Pokud je v pesi zone povolen vjezd nejake skupine vozidel, plati automaticky pro celou plochu zony, nebo jen pro vizualne oddeleny koridor urceny pro vozidla?
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Řekl bych, že vizuálně oddělený koridor je jen taková optická úprava, usnadňující pouze provoz aut a pohyb chodců. Protože ne každá pěší zóna něco takového má.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Navi007

Zvláštní křižovatka Ořechov u Brna

Příspěvek od Navi007 »

Zajímavá křižovatka, jak by jste řešili míjení při odbočování vlevo?
Pavlíkova, Komenského jsou hlavní, Tolarova ul. je výjezd z obytné zóny.
Dekuji
Screenshot_2025-05-20-08-47-06-47_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_1.jpg
Screenshot_2025-05-20-08-47-06-47_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4_1.jpg (268.21 KiB) Zobrazeno 1474 x
Trupman

Re: Zvláštní křižovatka Ořechov u Brna

Příspěvek od Trupman »

Míjení s kým? Odbočování vlevo odkud-kam? By jste -> byste
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Trupman

Re: Zvláštní křižovatka Ořechov u Brna

Příspěvek od Trupman »

Hrana křižovatky, střed komunikace, přednosti upravené DZ, obytná zóna = mimo komunikaci (dávám přednost všem). Podle mě takto:

Obrázek
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Zákon o provozu na pozemních komunikacích píše: § 15 (1) Za vozidlem hromadné dopravy osob, které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo; je-li v zastávce více vozidel hromadné dopravy osob, musí zastavit za druhým z nich. V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují. To neplatí, zastaví-li autobus nebo trolejbus u okraje vozovky.
Čím déle na to koukám, tím méně to chápu. Jsou ty podmínky řetězené takto:

Kód: Vybrat vše

v obci v zastávce 
 - bez nástupního ostrůvku nebo 
 - bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu,
nebo takto?

Kód: Vybrat vše

v obci v zastávce ...  na zvýšeném tramvajovém pásu 
 - bez nástupního ostrůvku nebo 
 - bez nástupiště
Vůbec si neumím představit, jak by měla vypadat taková zastávka bez nástupiště u zvýšeného tramvajového pásu (tedy že by cestující padali z tramvaje ještě o výšku silničního obrubníku do vozovky). A hlavně, proč je tam ten důraz na ten zvýšený tramvajový pás? Běžně jsou takové zastávky u tramvajového pásu nezvýšeného. Zvýšená naopak bývá v takových místech vozovka vůči kolejím.
Zastávka v úrovni vozovky https://mapy.com/s/jepopujaje
Zastávka se zvýšenou vozovkou https://mapy.com/s/lufejaseho

Z toho mi vyplývá, že řetězení podmínek 2 se nepoužije (protože by nepokrývalo běžné situace) a platí řetězení 1. V tomto případě pro běžné situace zcela vypadává jakákoliv zmínka o tramvaji a ta podmínka zní "v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku (...) To neplatí, zastaví-li autobus nebo trolejbus u okraje vozovky."

Není tedy zmínka zvýšeného tramvajového pásu nadbytečná?

Znamená to tedy, že by se teoreticky toto pravidlo uplatnilo i v místě bez tramvajových kolejí, kdy by autobus zastavoval např. v levém (vyhrazeném) pruhu a lidé nastupovali přes pravý pruh, kde by auta musela čekat?

Zdá se mi ta konstrukce věty natolik kostrbatá, že tam očekávám ještě nějakou jinou variantu, která mě dosud nenapadla.

Zároveň mi z toho vyplývá trochu absurdní konstrukt, že pokud autobus zastaví u okraje vozovky (tedy u nástupní hrany), pak ho mohu objet, ale pokud třeba kvůli parkujícím autům k okraji vozovky nezajede a zastaví metr nebo dva od ní, pak se najednou nesmí objíždět.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Správně je možnost 1). Kdyby to bylo myšleno jako B, tak je to poskládané jinak ta věta.

Ale myslím si, že je to "nebo bez nástupiště na zvýšeném tram.pásu" opravdu nadbytečné, protože když si představíme zvýšený tram.pás, tak v praxi kde je zastávka, tak jde stejně o nástupní ostrůvek. 99 % občanů v tom neuvidí rozdíl. :crazy:
Co je vůbec tramvajový zvýšený pás ? Tohle třeba ? https://mapy.com/cs/zakladni?q=Milady%2 ... z=18&ovl=8
Dle tohoto paragrafu, kdyby vlastně na brněnské Miladě byla zastávka o pár metrů dříve, než je ten ostrůvek, tak bych tam vlastně nemusel ani zastavit vozidlo, protože je tam zvýšeny tram.pás. Co na tom, že vystoupí ihned do silnice. To je dobrá hovadina.
Pražská Milada má zvýšený pás plus eventuální prostor, tam by to smysl dávalo.
Stejně v obou dvou případech jsou zastávky tam, kde k tomu přibývá ten ostrůvek, takže za mě je to "nebo ..." nadbytečné nebo to nechápu.
Chtělo by to najít místo, kde JE zastávka na zvýšeném tram.pásu A NENÍ tam ostrůvek.
Odpovědět

Zpět na „Pravidla silničního provozu“