Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

RedBaron

Re: PPP na D4 - provoz

Příspěvek od RedBaron »

Ono je vlastně obecně správně, nikoho nezavírat vpravo když to stojí jen povolit plyn... jen bohužel dotyčný si v polovině případů všimne že je zavírán až když má kamion před čumákem a řítí se na něj rozdílovkou 40 km/h, pak teprve začne koukat do zrcátek, zmatkovat a já pořád čekám jestli vyjede. A říkám si, že někdy je toho myšlení za ostatní víc než si zaslouží. Za mě je nakonec lepší nezavřít tak, že na vteřinu to dotáhnu ke 160, hned zas povolím zpátky a celá situace k přemýšlení za ostatní už je dávno za mnou a odehrává se beze mě.
Mike

Re: PPP na D4 - provoz

Příspěvek od Mike »

ano
jenže 90% řidičů neumí odhadnout tu přibližovací rychlost
kolikrát se v pracovním sunu 140 pravým pruhem, v levém vidím LED a on se plíží stejně jako já
no tak přidám, "vecpu" se mu tam a pak se zas vrátím
ve většině případů nemusí ani na brzdu

občas se najde i nějaký slušňák, co mi blikne, no tak ho přeci nebudu zdržovat a z 6 jdu na 4 a plnej :ok:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Vochomurka86

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Vochomurka86 »

Včera byla v Černých ovcích reportáž ohledně správné jízdy v pruzích na dálnici - měla se týkat chronických levoproudařů, příp. středoproudařů. Kapitán středočeské policie ale v místě, kde jsou 2 pruhy + stoupací, upozorňuje na řidiče, který jede v prostředním (pomalém) pruhu (podle tacho jede cca 110 km/h) a říká, že má jet ve stoupacím. Podle mě je to blbost. Stoupací je přece pro pomalé auta a není povinnost v něm jet, pokud nejedu pomalu.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/109 ... 801080318/
v čase cca 8:20

a jedná se o toto místo, kde je jasné, že je to stoupací pruh (lze to poznat i podle VDZ)

https://mapy.cz/letecka?pid=83381723&ne ... z=18&ovl=8
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Podle mě to blbost není. Pokud jedeš reálných 105 km/h v místě kde je povolených 130 km/h, tak jsi určitě pomalé vozidlo a povinnost použít stoupací pruh je zcela na místě.
jozka

Příspěvek od jozka »

Nedavno se mi prihodila takova zvlastni situace... prijizdim ke KO, po nem jede auto, neblika, takze plachtim s tim, ze se za nej pripojim na KO, kdyz najednou ridic pokracuje rovne pres muj kurs a zapichne to u vrat zahradky napravo.

No... ubrzdil jsem to, ale docela by mne zajimalo, jak by nas stret posoudila PCR.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Paul1 píše: 19.3.2025 8:11:37 Podle mě to blbost není. Pokud jedeš reálných 105 km/h v místě kde je povolených 130 km/h, tak jsi určitě pomalé vozidlo a povinnost použít stoupací pruh je zcela na místě.
Stoupací pruh se používá pokud vozidlo není schopné dosáhnou minimální povolenou rychlost, v tomto případě tedy 80km/h.
michal

Příspěvek od michal »

Kapitán PČR vyzývá auta jedoucí 110km/h k jízdě ve stoupacím pruhu??? :shock: :shock: :shock: Předpokládám, že NA odstavené na noc na rampách múk taky bez mrknutí oka toleruje, a to i před nadřízeným? :D
Brzda

Příspěvek od Brzda »

V první řadě, když jsme na odborném webu, není to žádný stoupací pruh, ale pruh pro pomalá vozidla (pokud je označen jako v tomto případě IP18c).
Je zřizován ve stoupání (ale není to podmínka) a je určen pro vozidla, která v daném úseku nedosáhnou minimální rychlosti (tedy 80) a tato vozidla pruh užít MUSÍ. Nikde ale není napsáno, že tam ostatní vozidla nesmí jet. Jede-li vozidlo nižší rychlostí, než ostatní (což 105 je) a zejména také s ohledem na hustotu provozu, je minimálně řidičskou slušností takový pruh použít.
A pokud to vezmu demagogicky, pak zákon č. 361/2000 Sb., § 11 (1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo.....

https://www.facebook.com/reel/1044697017291200
michal

Příspěvek od michal »

Zajímavé, děkuji za osvětu!
jozka

Příspěvek od jozka »

Brzda píše: 19.3.2025 9:33:23 Jede-li vozidlo nižší rychlostí, než ostatní (což 105 je) a zejména také s ohledem na hustotu provozu, je minimálně řidičskou slušností takový pruh použít.
Presne timhle se ridim a strasne mi piji krev ridici (pracovne jim rikam prilis sexy na stoupaci pruh) kteri smazi v pravem (=prostrednim) svych 95-100 a maji vsechny ostatni ... presne tam.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Brzda: Jak se v tvém pojetí liší pruh pro pomalá vozidla od standardního pravého jízdního pruhu?
Do pruhu pro pomalá vozidla podle tebe nemusí jen ten, kdo jede maximální povolenou rychlostí, nebo jak jsi to myslel?
michal

Příspěvek od michal »

jozka píše: 19.3.2025 10:51:35
Brzda píše: 19.3.2025 9:33:23 Jede-li vozidlo nižší rychlostí, než ostatní (což 105 je) a zejména také s ohledem na hustotu provozu, je minimálně řidičskou slušností takový pruh použít.
Presne timhle se ridim a strasne mi piji krev ridici (pracovne jim rikam prilis sexy na stoupaci pruh) kteri smazi v pravem (=prostrednim) svych 95-100 a maji vsechny ostatni ... presne tam.
Já teda pruh pro pomalá vozidla nevyužívám programově, protože jsem měl za to, že v rychlosti 130-140 na tachometru tam nemám co dělat. Pokud jsem měl ze situace za sebou pocit, že je vhodnější uhnout, tak jsem do něj zajel. Ale že bych si to smažil od Pávova po Větrný Jeníkov v pravém, to jsem teda nikdy nedělal. Je fakt, že v časech, kdy po D1 jezdím, stejně člověk jede většinu času v prostředním či levém, protože těch kamionů je prostě hodně. Navíc v noci jsou bezpečnostní zálivy plné odstavených kamionů, což je také dost velké riziko. Jediné, s čím mám trochu problém při tom výkladu, že se tam má jezdit cíleně, je ten dost velký rozdíl v rychlostech, a tudíž potenciálně hodně nebezpečné situace (třeba na výjezdu ze Střechova směr Praha( apod. Ale člověk se učí celý život, takže nemám problém přiznat, že jsem něco dělal špatně, nebo ne řádně.
Brzda

Příspěvek od Brzda »

MPMP píše: 19.3.2025 11:04:16 Brzda: Jak se v tvém pojetí liší pruh pro pomalá vozidla od standardního pravého jízdního pruhu?
Do pruhu pro pomalá vozidla podle tebe nemusí jen ten, kdo jede maximální povolenou rychlostí, nebo jak jsi to myslel?
V jakém mém pojetí? Pokud jde o pruh pro pomalá vozidla, je označen IP18c, pokud jde o zvýšení počtu pruhů, je to označeno IP18a. Velmi často je pruh pro pomalá vozidla doplněn ještě VDZ V3, kdy je vpravo plná čára a není možné tento pruh opustit (jde o velký rozdíl rychlostí).
Současně je jasně dáno, že se jezdí vpravo. Co je na tom nepochopitelné? V podstatě tam rozdíl není a z mého pohledu je to zbytečná duplicita. A tím, že správci komunikací tyto pruhy opatřují uvedenou V3, odrazují velkou část řidičů od toho, aby takový pruh užili, protože když dojedou velmi pomalé vozidlo, nemohou z pruhu vyjet.
Jde-li o situaci, kdy je hustý provoz, všichni jedou 130 (140) a někdo v této situaci jede 105 (jak bylo uvedeno v prvním příspěvku), tak jednoznačně zdržuje ostatní a měl by automaticky jet doprava, to je jak jsem psal, elementární řidičská slušnost a ohleduplnost vůči ostatním.
Asi to schytám, ale já jezdím na dálnicích vcelku běžně 150+, ale vždy, když je to možné, tak vpravo. Na jednu stranu všichni nadávají, jak se nestaví a jak měla být D1 při rekonstrukci rozšířena na 3+3 v celé délce, ale pak vidíte běžný stav, že je pravý pruh prázdný. Tak k čemu tam je?
Myslím, že by se mělo všude na dálnicích přeznačit zvýšení počtu pruhů doleva, místo doprava, jak je tomu většinou teď.....
Brzda

Příspěvek od Brzda »

michal píše: 19.3.2025 11:21:11
Já teda pruh pro pomalá vozidla nevyužívám programově, protože jsem měl za to, že v rychlosti 130-140 na tachometru tam nemám co dělat. Pokud jsem měl ze situace za sebou pocit, že je vhodnější uhnout, tak jsem do něj zajel. Ale že bych si to smažil od Pávova po Větrný Jeníkov v pravém, to jsem teda nikdy nedělal. Je fakt, že v časech, kdy po D1 jezdím, stejně člověk jede většinu času v prostředním či levém, protože těch kamionů je prostě hodně. Navíc v noci jsou bezpečnostní zálivy plné odstavených kamionů, což je také dost velké riziko. Jediné, s čím mám trochu problém při tom výkladu, že se tam má jezdit cíleně, je ten dost velký rozdíl v rychlostech, a tudíž potenciálně hodně nebezpečné situace (třeba na výjezdu ze Střechova směr Praha( apod. Ale člověk se učí celý život, takže nemám problém přiznat, že jsem něco dělal špatně, nebo ne řádně.
Nemyslím, že musíš přiznávat, že děláš něco špatně :ok: . Je potřeba se chovat ohleduplně a s ohledem na konkrétní situaci. Jedeš-li v noci na prázdné dálnici, tak nevidím problém (třeba s ohledem na Tebou uvedené odstavené kamiony) jet vlevo. Stejně tak, když je sucho, krásné počasí, neděle dopoledne, prázdná dálnice, nemám problém jet 160. To ale neplatí, je-li hustý provoz. Chce to ve větší míře používat mozek a obyčejnou slušnost, což bohužel, většině českých řidičů chybí.....
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Také se tím řídím, přijde mi to jako normální ohleduplnost. Ono když vezu celou rodinu a s totálně naloženým autem, což teda není žádná raketa, tak do kopce u Střechova musím běžně podřazovat, to bych se mimo stoupací pruh občas i bál, že nás zezadu něco smete... :D
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Brzda: No to právě, že tak není. Jestliže můžeš jet po dálnici (dosáhneš rychlosti 80 km/h a více) a jedeš konstantní rychlostí "kopec - nekopec" (bez ohledu na to, jestli to je 110 nebo 150 km/h), nevidím nejmenší důvod, proč zajíždět do pruhu pro pomalá vozidla. Ten je přeci zřízen pro ty, kteří nebudou (např. protože to je do kopce) schopni udržet konstantní rychlost. Pokud vidíte v zákoně něco jiného, tak mne, prosím, opravte.

Stanley: ano, tak je to správné, ale v tvém případě jsi do toho kopce "pomalé vozidlo", musíš si podřadit a je jasné, že pojedeš pomaleji, než po rovině. V takové situaci samozřejmě "hajdy do pruhu pro pomalá vozidla".

Ale obecně, jestliže jedu po dílnici konstantně 110 km/h, tak není důvod. Teď neřešíme proč jedu pomalu, to je na jinou diskuzi Já chápu, že mnozí diskutéři by jízdu po dálnici pomaleji než 150 nejraději zakázali, ale zákony nám říkají něco jiného. Nebo ne?
Pozn.: Neberte těch 150+ doslova, rád přeháním, ale pro posouzení principu je úplně jedno, jestli si tam dosadíte 150+, 130, nebo třeba 110 (kteréžto číslo tu už zaznělo).
jozka

Příspěvek od jozka »

No... ja jezdim po dalnici vetsinou tak 110-120 (preci jen ta moje krabice neni zadny mrstny zavodak a bocni vitr taky zrovna nemiluje) a do stoupaciho (je-li volny, prirozene) se uklizim pravidelne. On nekouse, i kdyz se to nekde traduje.
Mirek Němčík

Příspěvek od Mirek Němčík »

Včera byla v televizi reportáž, kde se vyjadřoval policista o jízdě na 2 až 3 pruhových silnicích. Mluvil o tom že když jedu konstantně 120 km v pravém pruhu a ty v levém, nebo středním 100 km, tak se nejedná o předjíždění (podjíždění - dojedu tě, přejedu doprava a přidám a opět se vrátím před tebe). Větší prohřešek je nevracení se do pravého pruhu, než to že si jej minul z pravé strany. Zkusím to dohledat a dát sem odkaz.
kot

Příspěvek od kot »

Mirku, jukni na tuto stránku výše : pan kolega Vochomůrka...
mbmat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mbmat »

Brzda píše: 19.3.2025 12:23:45
MPMP píše: 19.3.2025 11:04:16 Brzda: Jak se v tvém pojetí liší pruh pro pomalá vozidla od standardního pravého jízdního pruhu?
V jakém mém pojetí? Pokud jde o pruh pro pomalá vozidla, je označen IP18c, pokud jde o zvýšení počtu pruhů, je to označeno IP18a. Velmi často je pruh pro pomalá vozidla doplněn ještě VDZ V3, kdy je vpravo plná čára a není možné tento pruh opustit (jde o velký rozdíl rychlostí).
Současně je jasně dáno, že se jezdí vpravo. Co je na tom nepochopitelné? V podstatě tam rozdíl není a z mého pohledu je to zbytečná duplicita. A tím, že správci komunikací tyto pruhy opatřují uvedenou V3, odrazují velkou část řidičů od toho, aby takový pruh užili, protože když dojedou velmi pomalé vozidlo, nemohou z pruhu vyjet.
Jde-li o situaci, kdy je hustý provoz, všichni jedou 130 (140) a někdo v této situaci jede 105 (jak bylo uvedeno v prvním příspěvku), tak jednoznačně zdržuje ostatní a měl by automaticky jet doprava, to je jak jsem psal, elementární řidičská slušnost a ohleduplnost vůči ostatním.
Asi to schytám, ale já jezdím na dálnicích vcelku běžně 150+, ale vždy, když je to možné, tak vpravo. Na jednu stranu všichni nadávají, jak se nestaví a jak měla být D1 při rekonstrukci rozšířena na 3+3 v celé délce, ale pak vidíte běžný stav, že je pravý pruh prázdný. Tak k čemu tam je?
Myslím, že by se mělo všude na dálnicích přeznačit zvýšení počtu pruhů doleva, místo doprava, jak je tomu většinou teď.....
Zlatý slova. Já vždy když tam jedu, tak v duchu strašně nadávám a zároveň si řikám, že češi chtěj třípruhový dálnice hlavně proto, aby mohli jet uprostřed.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

jozka píše: 19.3.2025 8:16:29 Nedavno se mi prihodila takova zvlastni situace... prijizdim ke KO, po nem jede auto, neblika, takze plachtim s tim, ze se za nej pripojim na KO, kdyz najednou ridic pokracuje rovne pres muj kurs a zapichne to u vrat zahradky napravo.

No... ubrzdil jsem to, ale docela by mne zajimalo, jak by nas stret posoudila PCR.
To je od něj jasný vyjetí z OK do protisměru, ne?
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše: 19.3.2025 15:24:11 Brzda: No to právě, že tak není. Jestliže můžeš jet po dálnici (dosáhneš rychlosti 80 km/h a více) a jedeš konstantní rychlostí "kopec - nekopec" (bez ohledu na to, jestli to je 110 nebo 150 km/h), nevidím nejmenší důvod, proč zajíždět do pruhu pro pomalá vozidla. Ten je přeci zřízen pro ty, kteří nebudou (např. protože to je do kopce) schopni udržet konstantní rychlost. Pokud vidíte v zákoně něco jiného, tak mne, prosím, opravte.

....
už jen tohle je v zákoně jinak ;)
pakliže nemáš v techničáku alespoň tohle, nemáš na dálnici co dělat
TP-2.jpg
TP-2.jpg (72.36 KiB) Zobrazeno 3479 x
ovšem byl bych magor, s tím jezdit na dálnici

a jak správně píše diskutující Brzda, nejvíc platí tohle :
A pokud to vezmu demagogicky, pak zákon č. 361/2000 Sb., § 11 (1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo.....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Když teda demagogicky tak se teda má přejíždět i do připojovacích či odpojovacích pruhů? To asi ne že, v těchto případech nelze aplikovat obecnou úpravu. A jiný než průběžný pruh poznám dle dopravního značení ať už svislého nebo vodorovného.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Je to vpravo? je to vpravo. Je to jízdní pruh? Je to jízdní pruh. Jsem pomalé vozidlo? Já si vždy budu myslet, že nejsem, ostatní, že jsem :-)

A nyní vážně. Pruh pro pomalá vozidla vznikl poprvé v dobách, kdy se na dálnici mohlo s konstrukční rychlostí už nad 60 km/hod a tu umět udržet. Je jasné, že zatížený náklaďák pak do prudších stoupání doslova šplhal a stal se nebezpečnou překážkou. Proto se budovaly tyto speciální pruhy, což vlastně nebylo nic víc než jen pojezdový odstavný pruh. Na úkor odstavného vznikl další, ovšem jen speciální pruh. Avšak v té době se rovněž nepočítalo, že v pruhu někdo pofrčí rychle. Z pruhu jste dokonce už nesměli vyjet. Co pomalý pruh schvátil, vrátil až na úplném konci. Takže dnešní vyjíždění nebylo možné (spíš zakázané) a do kopce pak šplhal jeden dlouhý vláček.

Dnes už se tyto pruhy nestavějí, ale nahradit a přestavět by je bylo velice nákladné. Pravý pruh z nich ve většině případů udělat nelze. Technicky ano, normově ne. Takže i značení musí být postaru, i když je pruh stejně pevný jako ostatní jízdní. A proto nám nezbývá, než si jen myslet, že se jedná o klasický pravý jízdní pruh a tak se i na dálnici chovat. Pomůžeme tím plynulosti. A když si zvykneme, ani nám potom nepřijde, až se to jednou celé přebuduje, aby to dostalo všechna razítka :-)

Chtělo by to nějakou agitku, ve smyslu neboj se tam vjet. No, samozřejmě ti co jedou středním i na třípruhu tam nevjedou :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Ale zvláštní pruh pro pomalá vozidla je pouze pro pomalá vozidla z důvodu bezpečnosti - jde o rozdíl v rychlostech (stejně tak jako je stanovena minimální rychlost 130/80. Pokud by to tak nebylo tak není důvod takové pruhy vůbec vyznačovat a mohla by být ta část komunikace pouze rozšířena o další 'běžný' pruh. Je prostě hloupost nutit vozidla jedoucí 130 vjíždět do pruhu kde se může potkat s vozidlem, které jede třeba 40.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“