[D5] Opravy, rekonstrukce

Praha – Plzeň – Německo
Odpovědět
mapman
Autor

Re: [D5] Opravy, rekonstrukce

Příspěvek od mapman »

Z toho PDF je zřejmý rozsah dopravního opatření, jak píše Majkii. Z hlediska rozsahu stavební činnosti se ale nepočítá s tím, že by se za km 28,94 cokoli dělalo. Takže stoupací pruh jindy.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Včera jsem tam jel a je to velmi dlouhý úsek omezení provozu.

Dle dopravní info je to ve směru na Prahu v rozsahu km 31,2 až km 19,5 km, tedy celkem 11,7 km jízdy v omezení na 80 km/hod resp. v levém odděleném pruhu 100 km/hod.

Opravdu to nejde udělat po menších úsecích na etapy? nechce se mi věřit, že je nutné dělat na celém dlouhém úseku najednou.
Mike

Příspěvek od Mike »

naopak
ať dělají co nejdelší úseky a ne to flikovat po pár metrech, několik pětiletek :!:
ta 80 je největší nesmysl
na běžné silnici se jezdí 90, jedou je i kamiony a tohle ... :zvraci:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Naprostý souhlas, raději 10 km úsek než x let po pár km.
Tam, kde je jen jeden pruh v jednom směru - MPR 100 (a klidně s radary). :jidlo: Pro mě celkem novinka, jestli to tady tak je, pak. :ok:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tady je to úsek dlouhý 11,7 km, 80 km/hod v levém pruhu a je to s radary - nebo je tam alespoň varování před radarem. Takže jsem jel 80 km/hod a měl po většinu jízdy nalepenýho na zadku v odstupové vzdálenosti pár metrů jiného řidiče, pro kterého nemám slušný název. A to za hustého deště. Nebezpečná situace s blbcem v zádech a pocitově to trvalo věčnost.

Takže mě přijde racionálnější rozdělit to například na dva úseky po 5 km. Než jeden takhle extrémně dlouhý.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já na to koukal spíš z pohledu celkového stavu sítě a její dlouhodobé plynulosti. """díky""" těm úplně krátkým frckům při opravách se často stává, že ta dálnice je sotva jen pár let průjezdná bez omezení. A to mi teda fakt nepřipadá normální. 10 let trvá než se dá do pořádku a za 5 let se začíná s nějakým úsekem znova ..
Ano, opravovat se musí, ale myslím, že větší část času by měla snad být bez velkých omezení, ne naopak.. Jestli to tak není, tak se něco dělá blbě. :)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mike píše: 31.3.2025 20:22:13 ta 80 je největší nesmysl
V současné době je to ještě o to absurdnější, že pravý pruh má 80 km/hod a levý oddělený pruh má 100 km/hod. Neexistuje důvod, proč by nemohly mít oba stejně? Tedy oba 100 km/hod ....

Absurdita se ještě zvyšuje tím, že ten rychlejší pruh je většinou užší. Takže užším pruhem se může rychleji než tím širším pravým ..... Kocourkov.
kot

Příspěvek od kot »

Do užšího se kamion nevejde. Kvůli své rychlosti je pro něj pravý pruh jako dělaný a pro řidiče OA s kloboukem rovněž. Levý je pro ty co pospíchají a nemají strach se protáhnout i s širším SUV těsně okolo vpravo jedoucího NA. Zrcátka nezrcátka...
Petr_T

Příspěvek od Petr_T »

Ono se to nezdá, ale v levém je omezení na 2,2 m, s fabií první generace v pohodě, ale současná auta byť jen o třídu větší už mají o 30 cm na šířku víc a je to dost o stresu (a to do toho ještě nikdo nešťouchl, co teprv, až bude betonové svodidlo po čase zvlněné), pocitově je tam méně místa než mezi čárou a krajnicí v pravém dočasném pruhu, kam se v pohodě vejde i superb... Už se nedivím, že v levém pruhu skoro 80 % řidičů jede přes čáru (vadí mi to, ale co nadělám).
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Lynx píše: 31.3.2025 22:32:10 V současné době je to ještě o to absurdnější, že pravý pruh má 80 km/hod a levý oddělený pruh má 100 km/hod. Neexistuje důvod, proč by nemohly mít oba stejně? Tedy oba 100 km/hod ....

Absurdita se ještě zvyšuje tím, že ten rychlejší pruh je většinou užší. Takže užším pruhem se může rychleji než tím širším pravým ..... Kocourkov.
Samozřejmě že ten důvod existuje a jmenuje se pracovní místo vedle jízdního pruhu a výjezdy stavby. A s tou šířkou to obecně taky neplatí.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Venca80

Příspěvek od Venca80 »

Lynx píše: 31.3.2025 22:32:10
V současné době je to ještě o to absurdnější, že pravý pruh má 80 km/hod a levý oddělený pruh má 100 km/hod. Neexistuje důvod, proč by nemohly mít oba stejně? Tedy oba 100 km/hod ....

Jaká absurdita, vždyť je to naprosto logické, že pravý pro kamiony je širší než levý pro osobáky. Ty šířky jsou už takto na knop, co bohužel stávající šířky "umožňují" (to "umožňují" píši v uvozovkách, protože ve skutečnosti je to i tak zcela proti bezpečnosti - nejsou dodržovány předepsané bezpečnostní odstupy od pracovního prostoru). A rychlosti? Ta předepsaná 80 (obvykle řidiči překračovaná na 90-100 i více) je vedle pracovního prostoru už tak na hraně a věřte že i 60 je dost, když mají dělníci hlavu těsně vedle projíždějících aut. Je jen otázkou času, kdy se stane opět něco fatálního jako již několikrát v minulosti. Bohužel tím, že aby ministerstvo/ŘSD zavřelo hubu věčným remcalům kvůli kolonám, tak se prováději opravy v blízkosti Prahy na poloviny pásu, což je nejen proti bezpečnosti, ale i proti kvalitě výstavby a když se stane nehoda (což je často), tak to rovnou stojí a IZS se ani přes tuto ucpávku nedostane. Co by pak v tuto chvíli dali všichni za to, aby se mohli "plazit" 60 v klidu plynule jedním širokým bezpečným pruhem, ve kterém je i IZS dokáže objet...
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Majkii přesně tak, mě až překvapuje kolik diskutujících se nad tímto řešením pozastavuje? Je to naopak naprosto běžné schéma, kdy v režimu 2+1/1 máme dostatečně široké pruhy na to, aby mohlo být povolené 100 km/h ve všech třech pruzích (2+1) na provozovaném pásu. Oddělený rychlý pruh zde má regulérní šířku 3,5m, omezení do 2,2m je tam čistě z důvodu aby tam nejezdila ND, ostatně v těch přílohách máte i příčné řezy. 80km/h tak musí být jen na opravovaném pásu, kde je vedený provoz jedním pruhem hned vedle pracovního místa, tam 100km/h prostě být nemůže z důvodu bezpečnosti. Stejně tak se dává 80km/h plošně pokud se jede v režimu 2+2/0 kvůli výrazně užším pruhům (3,15+2,50m), což ale u D26,5 není možné (vyžaduje zpevnění min 11,50m namísto zdejších 10,75m).
V úplně stejném režimu jako zde se před pár lety opravovala třeba D1 mezi Kývalkou a Brnem-západ
pricny_rez.jpg
pricny_rez.jpg (39.18 KiB) Zobrazeno 1715 x
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Venca80 píše: 1.4.2025 8:43:16 ...Ty šířky jsou už takto na knop, co bohužel stávající šířky "umožňují"...
...Bohužel tím, že aby ministerstvo/ŘSD zavřelo hubu věčným remcalům kvůli kolonám, tak se prováději opravy v blízkosti Prahy na poloviny pásu, což je nejen proti bezpečnosti, ale i proti kvalitě výstavby...
Jízda v uzavírce v režimu 2+1 na jedné polovině se šířkou zpevnění 10,75m je naopak velmi komfortní, jelikož pruhy jsou dost velkorysé. Na dvoupruhové části vidíte na řezu výše že to je 3,50+3,00m, to rozhodně není "na knop" když je možné nacpat 2+2 na jednu polovinu o šířce 11,50m s pruhy 2x 3,15+2,50m...
Opravy asfaltových povrchů v režimu 2+1/1 tj. jen poloviny pásu jsou naprosto běžné i na západě, nevidím v tom nejmenší problém. Kdysi jako dítě jsem obdivoval tento způsob v Rakousku a jsem rád že se u nás už dost let také využívá tam kde to provoz vyžaduje...
Venca80

Příspěvek od Venca80 »

Jestli je to schéma přímo odtud a vychází to tu takto, tak super. Vím, že někde byl problém tyto relativně komfortní šířky prostě dodržet a někde schémata úplně nerespektovala potřebu odstupňování ("odskákání") vozovkových vrstev, což při hlubších zásazích do konstrukčních vrstev znamenalo umísťovat cedule na hrany výkopů bez jakéhokoliv bezpečnostního odstupu. Vím, že byl problém např. na D1, kde byl požadavek dokonce na zachování 3 pruhů obousměrně a tam už finišery skoro brousily auta a obsluha stála prakticky v provozu a to už je opravdu o život.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Venca80 píše: 1.4.2025 8:43:16
Lynx píše: 31.3.2025 22:32:10

Jaká absurdita, vždyť je to naprosto logické, že pravý pro kamiony je širší než levý pro osobáky. Ty šířky jsou už takto na knop, co bohužel stávající šířky "umožňují" (to "umožňují" píši v uvozovkách, protože ve skutečnosti je to i tak zcela proti bezpečnosti - nejsou dodržovány předepsané bezpečnostní odstupy od pracovního prostoru). A rychlosti? Ta předepsaná 80 (obvykle řidiči překračovaná na 90-100 i více) je vedle pracovního prostoru už tak na hraně a věřte že i 60 je dost, když mají dělníci hlavu těsně vedle projíždějících aut. Je jen otázkou času, kdy se stane opět něco fatálního jako již několikrát v minulosti. Bohužel tím, že aby ministerstvo/ŘSD zavřelo hubu věčným remcalům kvůli kolonám, tak se prováději opravy v blízkosti Prahy na poloviny pásu, což je nejen proti bezpečnosti, ale i proti kvalitě výstavby a když se stane nehoda (což je často), tak to rovnou stojí a IZS se ani přes tuto ucpávku nedostane. Co by pak v tuto chvíli dali všichni za to, aby se mohli "plazit" 60 v klidu plynule jedním širokým bezpečným pruhem, ve kterém je i IZS dokáže objet...
S tím pracovním prostředím naprosto souhlasím, musí to být šílené. Já třeba jezdím právě podle toho, jestli tam někdo pracuje či nikoli. Když jsou lidé, jedu sotva 80, když nic, tak prostě ta 100 vklidu.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, jezdit kolem pracoviště jako prase je opravdu maximální bezohlednost. A pak se tu ještě dozvíme, že 80ka je největší nesmysl. Místo pochvaly za 100ku a za to, že necpeme všude 60ky nedejbože 40ky jako na Slovensku. I Bavoři to občas s těmi 60kami přehání.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

kot píše: 1.4.2025 0:05:19 Do užšího se kamion nevejde. Kvůli své rychlosti je pro něj pravý pruh jako dělaný a pro řidiče OA s kloboukem rovněž. Levý je pro ty co pospíchají a nemají strach se protáhnout i s širším SUV těsně okolo vpravo jedoucího NA. Zrcátka nezrcátka...
To ale není důvod proč by měla být napravo nižší rychlost.
Venca80 píše: 1.4.2025 8:43:16
Jaká absurdita, vždyť je to naprosto logické, že pravý pro kamiony je širší než levý pro osobáky.
[/quote]

To jste nepochopil. Absurdita je v tom, že v levém užším pruhu je povolena vyšší rychlost než v pravém širším pruhu. Ty šířky jsou jinak samozřejmě v pořádku.
mapman píše: 1.4.2025 22:42:06 Ano, jezdit kolem pracoviště jako prase je opravdu maximální bezohlednost. A pak se tu ještě dozvíme, že 80ka je největší nesmysl. Místo pochvaly za 100ku a za to, že necpeme všude 60ky nedejbože 40ky jako na Slovensku. I Bavoři to občas s těmi 60kami přehání.
Největší nesmysl je bezohlednost ŘSD vůči řidičům. Podobně jako se služebními sjezdy, které jsou neekonomické a nebezpečné, tak i zde si to ŘSD ulehčuje na úkor řidičů.

Opodstatní může mít omezení v pracovní době a to i na rychlosti nižší než 80 km/hod, ale žádné omezení na pracovní dobu tam není. Takové omezení by mělo být ale jen na dobu nutnou (časově během dne) a na nutném úseku, Ne na 12 kilometrech průběžně.

Takže to by byla v tom případě další obžaloba špatného značení a bezohlednosti k řidičům. Plně chápu, když tam bude kvůli práci omezení ale jen v pracovní době! Ne když tam jedu večer, za tmy, nikdo tam nepracuje a jedu 12 km rychlostí 80 km/hod, na zasdku mám nalepeného bezohledného řidiče a nemám jak z této situace uniknout.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Abych to shrnul:

1) Úsek je pro takové omezení příliš dlouhý

2) Omezení nonstop je v těchto případech bezohledné k řidičům. výraznější omezení rychlosti se má týkat jen pracovní doby - tedy ochrany pracujících osob. Mimo pracovní dobu může být 100 km/hod v obou pruzích

Takže závěr:

Nejlepší by byly proměnné dopravní značky, kde by byla na skutečně dotčených úsecích klidně i 60 km/hod , tam kde je to dotčené jen málo 80 km/hod a jinak 100 km/hod. Je čas probrat se a začít se chovat slušně k veřejnosti. V plánování staveb a jednání s vlastníky a obcemi tento přerod ŘSD zvládlo. V uzavírkách, omezeních a služebních výjezdech zatím ne. Tam pořád preferuje svoje pohodlí na úkor řidičů.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Takže obvyklý kolovrátek je zpět. Lynx něco tvrdí, dozví se, že je to jinak a aby mohl vítězoslavně zapíchnout vlajku diskuzního vítězství (tohle teprve přijde), tak téma posune zase někam úplně jinam...

Takže ještě jednou: levý (převedený) pruh není užší, ale naopak širší. Viz odkazované PDF
d5.png
d5.png (71.7 KiB) Zobrazeno 1556 x
Jediné místo, kde by třeba mohla být v pravém kousek 100ka, je na začátku úseku ještě před pracovištěm.
Jinak je tam pracoviště s neustálými výjezdy stavby a tam prostě není možné každých pár set metrů střídat rychlosti. A pracovat se tam bude (minimálně na některých mostech) i v noci.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Linxi já teda nevím jestli jeden o koze a druhý o voze, ale ta 100 se přece používá při uspořádání 2+1+1 u prostředního pruhu a v levých pruzích, kde záleží na jejich šířce ne? U pravého pruhu nemá smysl dávat něco většího než 80, protože kamiony a pracovní prostor.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lynx píše: 2.4.2025 3:40:07 Abych to shrnul:

1) Úsek je pro takové omezení příliš dlouhý

2) Omezení nonstop je v těchto případech bezohledné k řidičům. výraznější omezení rychlosti se má týkat jen pracovní doby - tedy ochrany pracujících osob. Mimo pracovní dobu může být 100 km/hod v obou pruzích

Takže závěr:

Nejlepší by byly proměnné dopravní značky, kde by byla na skutečně dotčených úsecích klidně i 60 km/hod , tam kde je to dotčené jen málo 80 km/hod a jinak 100 km/hod. Je čas probrat se a začít se chovat slušně k veřejnosti. V plánování staveb a jednání s vlastníky a obcemi tento přerod ŘSD zvládlo. V uzavírkách, omezeních a služebních výjezdech zatím ne. Tam pořád preferuje svoje pohodlí na úkor řidičů.
Bylo by dobré alespoň na začátek celého toho příspěvku napsat "podle mě" nebo "dle mého názoru" a nepsat to jako fakt nebo závěr. Je to čistě tvůj pohled. Z mého pohledu (a nebudu asi sám) naprosto nesmyslný.
Mike

Příspěvek od Mike »

mapman píše: 1.4.2025 22:42:06 ... Místo pochvaly za 100ku ...
já to na D11 chválil :ok: :roll:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Majkii píše: 2.4.2025 7:57:57 Takže obvyklý kolovrátek je zpět. Lynx něco tvrdí, dozví se, že je to jinak a aby mohl vítězoslavně zapíchnout vlajku diskuzního vítězství (tohle teprve přijde), tak téma posune zase někam úplně jinam...
Píšete zbytečné invektivy namísto argumentace k věci. Posouváte to vy a urážíte mě. Já nic nikam neposouvám. Vy jen píšete invektivy bez argumentů. Od začátku tvrdím, že omezení dlouhé 12 kilometrů bez možnosti z té situace uniknout je příliš dlouhé. Dále tvrdím, že omezení by mělo být jen v době kdy se pracuje (v pracovní době) a na místech kde se pracuje, Tady to bylo na 12 kilometrech a nepracovalo se vůbec nikde. Nikde. Proti tomu nedokážete napsat nic.

Dokážete tedy oponovat mému názoru nebo umíte jen nadávat do kolovrátků a podobně?
Majkii píše: 2.4.2025 7:57:57 Takže ještě jednou: levý (převedený) pruh není užší, ale naopak širší.
Co se týče šířky pruhu, tak z vašeho obrázku nevidím, že by byl levý širší ale možná to jen špatně chápu. Případně vysvětlete. Mě připadá, že jsou oba pruhy široké na vašem obrázku 3,5 metru. V praxi na místě mi připadalo, že je pravý podstatně širší. Ale je to jen dojem, připouštím.
Majkii píše: 2.4.2025 7:57:57Jediné místo, kde by třeba mohla být v pravém kousek 100ka, je na začátku úseku ještě před pracovištěm. Jinak je tam pracoviště s neustálými výjezdy stavby a tam prostě není možné každých pár set metrů střídat rychlosti. A pracovat se tam bude (minimálně na některých mostech) i v noci.
Stovka by mohla být v pravém pruhu mimo pracovní doku klidně celých 12 km, Proč ne? Pracovat se tam možná někdy bude, ale teď se tam nepracuje a je tam 12 km omezení na 80 km/hod zcela zbytečně-.

Proto opakuji kolovrátkově - na což nejste schopen protiargumentovat - omezení je ospravedlnitelné jen v místě stavby a v pracovní době, Ne 12 km průběžně, když se pracuje třeba na 100 metrech a nebo vůbec nikde.
Japao Joe píše: 2.4.2025 8:04:17 Linxi já teda nevím jestli jeden o koze a druhý o voze, ale ta 100 se přece používá při uspořádání 2+1+1 u prostředního pruhu a v levých pruzích, kde záleží na jejich šířce ne? U pravého pruhu nemá smysl dávat něco většího než 80, protože kamiony a pracovní prostor.
Píšu skutečně o něčem jiném, Takže se míjíme.

Píšu ve zkratce: že omezení nemá být tak dlouhé a má být jen v pracovní době a ne 12 km průběžně, i když je mimo pracovní dbu a nic se tam neděje.
Aram96 píše: 2.4.2025 9:40:22Bylo by dobré alespoň na začátek celého toho příspěvku napsat "podle mě" nebo "dle mého názoru" a nepsat to jako fakt nebo závěr. Je to čistě tvůj pohled. Z mého pohledu (a nebudu asi sám) naprosto nesmyslný.
Kritizujete třísku v oku mém a nevidíte břevno v oku svém ....

Je celkem jasné, že když to píšu já, tak je to můj názor. Nikde ale netvrdím a z ničeho to nevyplývá že by to byla podle mě nejvyšší pravda, jediná možná na světě, Od toho je diskuze, od tříbení názorů. Předkládání argumentů. jenže vy jste žádné nepředložil a to je ten vlastní gól ...

Mě vyčítáte drobnost, že neuvozuji text tím, že je to můj názor , ale sám se dopouštíte hrubé neslušnosti. Napíšete že "můj pohled je naprosto nesmyslný" ale nemáte žádný protiargument. To je skutečná neslušnost. Napsat, že druhý píše nesmysly, ale nenapsat přitom jediný argument, který by to dokazoval. Takže ten váš výkřik působí jen jako urážka, Ničím nepodložená.
kot

Příspěvek od kot »

Koš už se začíná těšit na potravu. To v lepším případě. Zamknutá stránka by bylo horší... ;)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lynx píše: 2.4.2025 3:19:59
mapman píše: 1.4.2025 22:42:06 Ano, jezdit kolem pracoviště jako prase je opravdu maximální bezohlednost. A pak se tu ještě dozvíme, že 80ka je největší nesmysl. Místo pochvaly za 100ku a za to, že necpeme všude 60ky nedejbože 40ky jako na Slovensku. I Bavoři to občas s těmi 60kami přehání.
Největší nesmysl je bezohlednost ŘSD vůči řidičům. Podobně jako se služebními sjezdy, které jsou neekonomické a nebezpečné, tak i zde si to ŘSD ulehčuje na úkor řidičů.
:lol: :lol: :ko: na vše.
Aha, takže výjezdy ze stavby kvůli opravě dálnice jsou vlastně zbytečný luxus, kterým si to ŘSD jen usnadňuje. Jako fakt ? :roll:

Další příspěvek je samozřejmě už zbytečné jakkoli komentovat. Ale reakci na tyto věty jsem si odpustit nemohl ..

A mimochodem .. rozdíl v projetí omezení při 80 a 100 je necelé dvě minuty. Když se na tebe někdo lepí při 80, tak na něj kašli, nebo prostě zrychli. MPR 100 by to stejně nevyřešila. Lepič se vždy bude lepit.
Odpovědět

Zpět na „D5“