Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od Martin96 »

D99, D20 a další. ŘSD má schválený plán na 500 km nových dálnic.

https://zdopravy.cz/d99-d20-a-dalsi-rsd ... ou-241211/

To tu mapu nemohli doplnit, když se o dálnici Jihlava - Pardubice/HK v analýze píše taktéž? Osobně třeba nechápu dálnici od Kuřimi k Olomouci, za mě je zbytečná, a naopak se s I/73 počítá jako třípruh...
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Martin96 píše: 1.4.2025 10:58:02 D99, D20 a další. ŘSD má schválený plán na 500 km nových dálnic.

https://zdopravy.cz/d99-d20-a-dalsi-rsd ... ou-241211/

To tu mapu nemohli doplnit, když se o dálnici Jihlava - Pardubice/HK v analýze píše taktéž? Osobně třeba nechápu dálnici od Kuřimi k Olomouci, za mě je zbytečná, a naopak se s I/73 počítá jako třípruh...
Ta studie začala někdy v 2020. Takže předpokládám, že ten 2+1 na I/73 je jen relikt té doby, protože ke změně na D26/130 došlo později.
michal

Příspěvek od michal »

Hele, na to, jak se pořád nadává na to, že současná vláda přihrává vše do Brna, tak pro Prahu docela slušný, že? :D :D :D
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Už tady bylo diskutováno, že je na pováženou jižní dálnici vést až k J. Hradci a zatáhnout tak tranzitní dopravu do zatím nezasažené krajiny. Tam to bude určitě těžké projednávat. Ale co vidím jako naprosto neprojednatelné je vedení dalšího pražského okruhu někde kolem hráze slapské přehrady, bývalých Svatojanských proudů. Ne, že by to nemělo dopravní význam, ale kudy to v té krajině proboha chtějí protáhnout? A podobný problém to bude přes Brdy.. tam snad jedině dlouhým tunelem.
michal

Příspěvek od michal »

Ještě ani nestojí D3, a už cpou do Posázaví další dálnici... :crazy: :crazy: :crazy: Dálniční křižovatka Voznice nebo Kytín...? :lol: :lol: :lol: Jsem v klidu. To zelené bude nakonec trvat minimálně 35-40 let, takže tím modrým se vůbec netrápím...
Beekee

Příspěvek od Beekee »

A není to jen apríl? Dohledal to info někdo ještě někde jinde?
michal

Příspěvek od michal »

Kéž by byl!!!
3pa3ck3

Příspěvek od 3pa3ck3 »

Beekee píše: 1.4.2025 11:47:15 A není to jen apríl? Dohledal to info někdo ještě někde jinde?
Autor článku písal v diskusii pod ním, že to apríl nie je
vondr

Příspěvek od vondr »

přijd emi to jako april. Jelikož třeba silnice I/20 z Písku do ČB je už plánovaná jako třípruh,ale tady ne. I ta mapa mi přijde ne moc kvalitně udělaná a loga firem vypadají jako vložené
PetrN

Příspěvek od PetrN »

V mapě jsou fialovou značené evidentně jen plánované směrově dělené třípruhy tj kategorie S15,25/110 (takový je opravdu plánovaný na I/26 na Stod, byl plánovaný i na I/73 Svitávka-D35, je na I/9 na Mělník či I/35 Žernov-Úlibice), zatímco plánované směrově nedělené třípruhy kategorie S13,5/90 tam znázorněné nejsou žádné, tím bude i I/20 Písek-Pištín, I/16 MB-Martinovice, I/12 Úvaly-Kolín, I/49 od Vizovic na Slovensko, nebo již realizovaný na I/3 Mirošovice-Benešov...
Směrově dělený třípruh na I/13 z Ostrova po Klášterec včetně obchvatu a navazující čtyřpruh k Chomutovu zaznačeny nejsou, potože byly schváleny CK MD až nedávno. Přijde mi ta mapka malinko humpolácká, sice byla studie zadaná už pár let zpátky, ale doplnit nedávno schválené tahy do mapky či aktualizovat jejich kategorii by byl ten nejmenší problém řekl bych...
michal

Příspěvek od michal »

Nebyl by ale lepší aprílový žertík něco, co se naopak zcela vymyká posuzovaným variantám? Ne že z nich vychází? Nebo třeba zpráva o zahájení výběrka na brněnské metro? :D :D :D
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ano, je zvláštní, že severní část I/73 je tam jako třípruh, i když byl už dávno schválen čtyřpruh.

Dál tam jaksi chybí avizovaná spojka Jihlava-Olomouc. Ale aspoň se dá tušit, že by vedla z Jihlavy do Černé Hory.

Myslím, že apríl to není, je tam spousta detailů, s kterými by si ani nikdo nedával tolik práce (je tam 31 vrstev).
Tomáš Němec

KarelLer píše: 1.4.2025 14:32:41 Dál tam jaksi chybí avizovaná spojka Jihlava-Olomouc. Ale aspoň se dá tušit, že by vedla z Jihlavy do Černé Hory.
Ta spojka tam je, ale v kratší podobě jako D1 Domašov - Kuřim a pak Černá Hora - Prostějov, dálnice severní části Moravského krasu kolem Sloupsko-Šošůvských jeskyní :crazy:
Mimochodem ta spojka od D1 do Kuřimi může podle mě poskytnout skvělou munici spolkům kolem Bystrce, že když se bude stavět toto, je už průtah I/73 kolem brněnské přehrady zbytečný..
Vůbec se u tohoto materiálu obávám, že až to uvidí různé protestní spolky třeba okolo D3 v Posázaví, ale i jinde, tak se ještě víc zabejčí ve svých postojích, že tudy to nesmí projít ani náhodou, protože to pak bude vlastně jen první krok k něčemu daleko horšímu :cry:
michal

Příspěvek od michal »

Člověka hned napadne, zdali budou ty peážní úseky 3+3 - mám na mysli D5 Beroun-Žebrák, ten kousek D3 před Benešovem, D6 kolem Libušína a samozřejmě taky ten kousek S73? :twisted:

Mimochodem všimli jste si dálničního obchvatu Olšinek u Golčova Jeníkova? :D :D :D :D :D
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Mně to celé, resp. ta mapka, přijde jako jednoznačný apríl i přes uvedení opaku. :D
Hrozím se zjištění, že to je myšleno fakt vážně. A pokud ano, tak budu jen a jen doufat, že jde jen o špatnou mapku.

Jako absence (kromě asi dalších 5 věcí) propojení D1 někde od Humpolce/Jihlavy na sever minimálně na D11 pro spojení s Pardubicemi nějakou takovou studii absolutně odkopává a nemůžu si o ní myslet dobrého ani ň.
A to všechno je korunované spojením Domašov-Kuřim a Černá hora - Prostějov. To nene :lol: :lol: :ko: :ko:
Za mě buď apríl nebo fakt, jako faaakt dobreeej matroš na CK MD či mezi autory studie. :lol:
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Tomáš Němec píše: 1.4.2025 14:52:02
KarelLer píše: 1.4.2025 14:32:41 Dál tam jaksi chybí avizovaná spojka Jihlava-Olomouc. Ale aspoň se dá tušit, že by vedla z Jihlavy do Černé Hory.
Ta spojka tam je, ale v kratší podobě jako D1 Domašov - Kuřim a pak Černá Hora - Prostějov, dálnice severní části Moravského krasu kolem Sloupsko-Šošůvských jeskyní :crazy:
[...]
Připadá mi, že na té mapě ten koridor vede těsně severně od hranice CHKO, takže by to teoreticky šlo.
Tomáš Němec

Jo a taky v té mapce nepobírám tu paralelní dálnici z Lipníka do Bělotína. To se jako předpokládá, že ten šestipruh tam v budoucnu nebude stačit, a tak kousek vedle uděláme další dálnici? :crazy: :crazy: :crazy:
P_V

Příspěvek od P_V »

Zeleně jsou stávající silnice, a ten čtyřpruh už tam historicky je.
Atos

Příspěvek od Atos »

Připadá mi to, že tu mapu namaloval někdo na webu zdopravy.cz.
Nechce se mi věřit, že by na oficiálním dokumentu ŘSD, PRAGOPROJEKTu a spol. byly chybně uvedené (např. 73) některé dálnice již nyní připravované či dokonce chyběly nově plánované (např. spojnice D1 a D11) a jenom se o nich někdo zmínil někde v textu. :roll:
PetrN

Příspěvek od PetrN »

P_V píše: 1.4.2025 15:46:29 Zeleně jsou stávající silnice, a ten čtyřpruh už tam historicky je.
V tom kontextu mi ale přijde poněkud zvláštní že zelenou jsou všechny současné či již schválené plánované dálnice a ostatní čtyřpruhové jedničky a to včetně těch směrově nedělených (I/47 Lipník-Hranice nebo I/59 z Ostravy do Karviné), zatímco fialovou jsou plánované schválené třípruhy jen ve variantě směrově dělené kategorie S15,25/110 a ty nedělené v S13,5 či S14 tam chybí
michal

Příspěvek od michal »

Chybí mi motiv, proč by se ten web, který se jasně profiluje, chtěl takhle zdiskreditovat těžko rozpoznatelným aprílem. Možná jejich mapka na základě insider informací?
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Asi to bude apríl, ale dost špatnej apríl.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Za sebe dodám, že to není apríl, ale je to trochu nešťastný leak ze strany ŘSD, protože oficiální představení materiálu ministerstvo teprve chystá a tam už by doufám podklady měly být v pořádku...
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Přikláním se k tomu, že tohle je dost špatnej apríl.
Nevěřím ničemu, co vyjde, když je kdekoliv na planetě ____/04/01.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Zaschrona

Příspěvek od Zaschrona »

Z toho co uniklo, tak se trochu bojím toho, že tahle zveřejněná mapka může působit velmi kontraproduktivně především v prosazování dokončení severní D0, středočeské D3 a D73 kolem Brna. Snad ŘSD ví, co dělají. Na druhou stranu pokud se to postaví, může to ulehčit v potřebě rozšiřování na třípruhy, což taky někde bude pekelně obtížný a drahý.

Dohromady mi to nakonec s tou jižnější dálnicí dost dává smysl, spodní natažení D20 až k Jihlavě dává s touhle D99 určitě větší smysl, pokud teda na to bude přímo navazovat dálnice směrem na HB a Hradubice/Poděbrady. Zároveň platí, že by byla škoda nepostavit už připravované vylepšení současných jedniček v relaci Písek-Tábor-Pelhřimov-D1, kterým se navíc díky tomu dostatečně uleví na intenzitách. Pro relace ČB-Brno nebo ČB-Hradubice je to spodní natažení super, tranzit ze západního Polska na jih pak nemusí jen na Brno nebo Prahu.

U D99 je fajn, že to skoro jde mimo aktuální jedničky, zásadně to odlehčí D0, stejně jako trasám v rámci Středočeského kraje, aby se šlo vyhnout Praze. Vůbec ale nechápu to natažení přes Sázavu a Slapy, taky vůbec nevím kudy by to šlo natáhnout od Berouna na Unhošť. Tam už sice není CHKO, ale je to tam jeden přírodní park vedle druhého a říčky s kopečky, tzn. tunel a most za mostem a tunelem. Navíc to fakt není oblast bez obcí. Nepřijde mi to moc prosaditelné. Západní natažení od Křivoklátska by mi přišlo šťastnější, je to trochu vnitřní periferie, byl by z toho jednoznačnější okruh, což vidím jako jasnou výhodu, a hlavně by to bylo mnohem prosaditelnější, lidi by tam byli za dálnici mnohem víc rádi. Někde ve stopě Benešov(D3)-Sedlčany-Dobříš(D4)-Hořovice(D5)-Kralovice-Rakovník-Řevničov(D6)-Slaný(D7). Na budoucí volnější D6 za Rakovníkem do Německa by to mohlo nahnat tranzit od Brna mimo Prahu, což už by nejspíš Němce donutilo dostavět A70. Odlehčilo by to tak celou D5. Na druhou stranu je fakt, že i když to prosazení bude peklo, tahle namalovaná trasa víc kolem Prahy je výrazně kratší a taky je fakt, že místo dálkového tranzitu to spíš řeší trasy v rámci kraje, což může D0 taky hodně pomoct.

U jihomoravské D19 mi přijde škoda, že se nepovedlo prosadit ještě delší ucelěnější trasu, která by mohla začít už právě od Jihlavy k Bystřici do Černé Hory a navázat na D20. Propojka čtyřpruhem od Ostrovačic dává smysl v každém případě, ale neřeší to ucelený paralelní tah k D1, který tam je potenciál udělat. I takhle to ale vypadá proti současnosti neskutečně, úplná pohádka, že by se tranzit na Olomouc, Ostravu a Polsko mohl Brnu vyhnout severně, zároveň to řeší obsluhu spousty větších obcí.

V každém případě tam i tak chybí jihozápadní a jihovýchodní tangenta u Brna. Pokud nejde prosadit, zvedá to otázku, jestli by nedával smysl tah typu Jihlava-Třebíč-MK-Pohořelice(D52)-Velké Němčice(D2). Zase by to odlehčilo Brnu, krásně by to kromě D1, D2 a D52 zároveň navazalovalo na D20, D38, i D55.

A pak teda už jen postrádám především čtyřpruh na Kladsko. Se zbytkem se, vypadá to, počítá nebo to vypadá ok. Snad jen politicky tam trochu chybí nějaké řešení pro odhlehlejší oblasti typu Bruntál, Jeseník, Varnsdorf, Prachatice.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“