I/23 obchvat Třebíče

Soběslav (D3) – Jindřichův Hradec (I/34) – Telč – (I/38) – Třebíč – Rosice – peáž po D1 – Brno (I/42)
Ondra K

Re: I/23 obchvat Třebíče

Příspěvek od Ondra K »

Ono je celkem otázkou zda je vůbec reálný I/23 dostat do nějakýho skutečně použitelnýho stavu pro potřeby tranzitu, protože těch závad je víc než dost, a některé jsou řešitelné dost složitě.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

KarelLer píše: 8.6.2023 11:20:07 A neměla by 23 aspirovat na to, aby to byla tranzitní silnice? Nebo jinak, její závady se snad postupně podaří odstranit, nestane se potom pro tranzit zajímavější?

EDIT: myslím, že si málokdo užívá jízdu po D1. Alternativní spojení z Brna na západ by se hodilo. Bohužel současná 23 nemá moc dobré parametry.
Rozhodně by neměla aspirovat. To by se musela stavět komplet v nové stopě (až na pár úseků) a to IMHO nemá opodstatnění. Když už, tak by taková silnice měla vést jižněji a být úplně novou trasou, aby propojila odlehlé regiony na jihu kraje Vysočina s Brnem či ČB. Navíc tam je příhodnější terén. Vytvářet komfortní trasu místo I/23, aby přebírala dopravu z D1 je naprosto kontraproduktivní.
Budiž, vyřešme ucpanou Třebíč - a jak píše Honey, většinu dne jde projet naprosto v pohodě - jakožto velké město na trase. K tomu ještě Rosice. Zbytek silnice nechat jak je, maximálně řešit nějaké bodové závady, JEN POKUD se tam opakované stávají nehody. Šmitec.
Jinak by měly jít peníze rozhodně spíš do přivaděčů k D1, některé jsou přímo otřesné. Rozhodně je za mě na místě postavit např. obchvat Náměště n.Oslavou a Jinošova na 399 právě ve směru Vladislav - D1. 360 už je díky kraji Vysočina suprová, ještě dodělat Velmez.
23 zůstane nadále regionální jedničkou s průjezdem obcemi. Za mě by se měla rozhodně přeřadit do dvojek a byla by řekněme páteřní dvojkou. Protože její kategorie je na některých úsecích tragická i na tu dvojku. V mapě by to prostě oranžová být rozhodně neměla.

Honey: Tranzit tady není kdovíjaký - souhlas. Že je kvůli tomu podoba obchvat správná - nesouhlas. Ten obchvat bude sloužit skutečně především příměstské dopravě, jenže se chystá novostavba, kde už teď je jasné, že tam bude kvůli hluku MPR 70, možná i 50. Navíc se chystají přeložky na 351, tato stavba bude totiž obchvatem Třebíče i pro směr po této silnici - budoucí hlavní štráse do EDU. Ale obchvat to vůbec nereflektuje. Západní řekněme 1/3 obchvat měla být vedena dál od města, napojila by pomocí MÚK i 410 a na konci ještě právě i tu 405. Eliminovala by i další železniční přejezd a také průjezd (byť kolem pár baráků) Červenou hospodou. Prostě by toho ta přeložka řešila o dost více, a 100% by to vyšlo levněji, než s hloubeným tunelem, 10 m opěrnými zdmi, PHS přes celou trasu apod. Zavléká se to zbytečně doprostřed zástavby, v tomto je to za mě špatně uchopené. Zbytek stavby (ty 2/3) nemám co vytknout, MÚK, stoupáky i oddělení vyloženě místní dopravy mezi těmi dvěma MÚK. Prostě :ok:
Třebíč to neskutečně vyhrála, protože je 23 mezi jedničkami. Tohle by kraj nikdy nezaplatil, možná tak s 80 % podporou z EU. :) A přitom jde opravdu o dvojku, jedničkou 23 není ani stavebně, ani významem.
martas

Příspěvek od martas »

Marek 3035

Příspěvek od Marek 3035 »

https://zdopravy.cz/ctyrmiliardovy-obch ... ky-191446/
Čtyřmiliardový obchvat Třebíče dostal zelené razítko, stavět se má za tři roky
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To je spíše průtah než obchvat, na části trasy je rychlost snížena na 50 km/h, neboť vede přes zastavěné území Třebíče.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Mě to vůbec nepřekvapuje :) . Stačí se kouknout na Strakonice.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Gratuluji Třebíči, že bude mít za státní peníze průtah městem :) a už je nejvyšší čas začít plánovat skutečný obchvat.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

1) Kudy byste chtěli ten obchvat vést? Tam moc možností není

2) Transit tam je malej a nikdy na I/23 nebude. Většinu provozu tam tvoří místní a ti spíš ocení "průtah" než obchvat 5 km od značky Třebíče
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Zkoušel jsem si klikat do map.cz a vyšlo mi tohle cosi https://mapy.cz/s/mufodazoco . Aneb společný obchvat Vladislavy a Třebíče. Ano vím že je to fantasmagorie :) .
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Už druhý průtah budou mít. Existovala varianta velkého obchvatu, prosazovaná odpůrci. Byla i ve vyhledávací studii Viapont 2004.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
martas

Příspěvek od martas »

martas

Příspěvek od martas »

Tak poměrně značná komplikace v přípravě, zrušeno souhlasné stanovisko EIA: https://mzp.gov.cz/system/files/2025-03 ... 250328.pdf
A reakce Dětí Země: „Rozhodnutí MŽP považuji za poměrně odvážné, před nímž je žádoucí smeknout. Podobnou situaci si nepamatuji“ konstatoval Miroslav Patrik, předseda Dětí Země.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

darwousek píše: 20.1.2024 22:27:08 Zkoušel jsem si klikat do map.cz a vyšlo mi tohle cosi https://mapy.cz/s/mufodazoco . Aneb společný obchvat Vladislavy a Třebíče. Ano vím že je to fantasmagorie :) .
Naopak, Mě to přijde velmi racionální. Sám jsem si něco podobného také maloval, Jde hlavně o to protažení na východní straně až za Třebíč, to mi přijde jednoznačně lepší než to co prosazuje ŘSD: Tedy další poloprůtah s tunelem pod sídlištěm a podobně, přitom klikatice před Třebíčí v jejich řešení zůstávají. Snad tohle ŘSD nyní ještě přehodnotí.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

No paradoxně, když jsem u toho byl tak ten průtah za Třebíč! přesvědčeně a racionálně odůvodněně prosazoval ten, kdo by to měl teď za ŘSD přehodnotit!?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Vzhledem k tomu, co za přeložky se plánuje kousek vedle směrem na Jihlavu, jsem také za přehodnocení půlky záměru celého obchvatu. Ovšem naopak na západní straně. Tam by to mělo vést skutečně úplně mimo celou Třebíč, Červenou hospodu a napojit se až za železničním přejezdem. Pak to bude celé dávat velký smysl.
Ale obávám se, že zrušená EIA bude vyřešena pouze úpravami dokumentace a novým projednáním a nic se měnit nebude. Ale šance je, protože mezitím přibyly právě ty záměry v okolí, které situaci nemálo mění ..
martas

Příspěvek od martas »

K té zde navržené trase jeden poznatek, cca 130 m daleko je na úplném okraji Boroviny panelák, kde patrně (má tam dle katastru uvedený trvalý pobyt) bydlí jistá paní Vaňousová. Tato rodina se léta snažila blokovat přípravu D35 u Litomyšle a z Bohuňovic se přestěhovali za klidem právě k Třebíči.
kot

Příspěvek od kot »

Tak pokud je to tato familie, tak to fakt potěš koště...
Ondra K

Příspěvek od Ondra K »

Mě by trasování obchvatu přes Třebíč až tak nevadilo, jen to napojení na I/23 mezi Třebíčem a Červenou hospodou je fakt dost hloupý a zbytečně degradující celou investici.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Lynx píše: 3.4.2025 8:49:14
darwousek píše: 20.1.2024 22:27:08 Zkoušel jsem si klikat do map.cz a vyšlo mi tohle cosi https://mapy.cz/s/mufodazoco . Aneb společný obchvat Vladislavy a Třebíče. Ano vím že je to fantasmagorie :) .
Naopak, Mě to přijde velmi racionální. Sám jsem si něco podobného také maloval, Jde hlavně o to protažení na východní straně až za Třebíč, to mi přijde jednoznačně lepší než to co prosazuje ŘSD: Tedy další poloprůtah s tunelem pod sídlištěm a podobně, přitom klikatice před Třebíčí v jejich řešení zůstávají. Snad tohle ŘSD nyní ještě přehodnotí.
Díky :) Když bych šel hodně do dálky tak už mám i vizi na I/23 JH - Brno viz. https://mapy.cz/s/cedoracuca
A tam řeším Třebíč, Vladislav a Náměšť n. Oslavou jedním obchvatem.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Není zač, pane darwousek. Díky za inspiraci, také si rád takhle kreslím. Kéž by alespoň u té Třebíče část z toho vyšla.
Aram96 píše: 3.4.2025 9:22:21 Vzhledem k tomu, co za přeložky se plánuje kousek vedle směrem na Jihlavu, jsem také za přehodnocení půlky záměru celého obchvatu. Ovšem naopak na západní straně.
S tím souhlasím, Já měl na mysli taky západ, ale napsal jsem omylem východ .... to se mi někdy stává, že popletu světové strany :-)

Hlavně na západě by stálo za to vést napojení až za Třebíčí a nerealizovat to napojení s tunelem pod městem. Ale na tom východě, to také není od věci protáhnout dál. Není to ale tak akutní jako na tom západě.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ondra K píše: 3.4.2025 15:44:44 Mě by trasování obchvatu přes Třebíč až tak nevadilo, jen to napojení na I/23 mezi Třebíčem a Červenou hospodou je fakt dost hloupý a zbytečně degradující celou investici.
No jako o tom ale mluvím právě. :)
Nejde ani tolik o to, jestli to jde nebo nejde přes Třebíč, jde o to, kde se to má napojovat. A zatím je to naplánované (alespoň z mého pohledu) fakt blbě. A píšu to zde od prvních vizualizací/letáků. Přijde mi to totiž jako stavba, která má projekční kořeny někde v 80/90s a teprve teď se dostala k realizaci. Na rozdíl od těch ostatních podobných, které se v té době postavily a dnes jim stavíme obchvaty č. 2. :crazy:

Myslím, že nové záměry by takhle vypadat prostě neměly, byť uznávám, dopravní účinnost by byla určitě o něco vyšší, než ten vzdálenější obchvat.
To ale platilo. Teď se to ale IMHO změnilo právě kvůli plánovaným přeložkám 405 a už to tak zdaleka nebude si myslím. Jestli se totiž i převážná část dopravy od Jihlavy připojí už před žel.přejezdem, není sebemenší důvod netrasovat obchvat Třebíče právě do těchto míst. Takhle nějak.
Na trase by byl všehovšudy jeden velký most, dva menší, přeložky el.vedení, jinak zářezy a násypy. Kdyby to bylo potřeba, tak se dá udělat i jedna trubková MÚK na propojení s 410 právě pod tím velkým mostem.
A na začátku na západní straně by byla jednostranná MÚK pro rozplet pro relaci směřující do Třebíče po současné trase. Valná většina dopravy ale bude stejně směřovat na obchodní a průmyslové zóny, takže po obchvat dál ..
Mezi zahrádkami měla jít i původní trasa, i když ne tolik. Teď se jich pár vykoupí no. Pořád to ale dává stokrát větší smysl než opičárny s hloubeným tunelem, skly nad vozovkou a obchvatem vedoucím zčásti skrz město, a který stejně na trase zachovává hromady bodových závad, především dva železniční přejezdy a hromadu úrovňových křižovatek.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Edit: pardon, nějak jsem tam zapomněl připsat, že samozřejmě úplně nejlepší, ale o něco dražší, by bylo, kdyby na západním konci byla MÚK, která připojí jak tu budoucí 405 na Jihlavu, tak odvede dopravu na starou směřující do Třebíče ze západu. To co jsem naklikal je takřka nejlevnější varianta, tam by možná mohla být i styková křižovatka, protože by doprava do Třebíče odbočovala z hlavní doleva a z Třebíče by najížděla doprava na hlavní. Což je oboje přijatelné.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 4.4.2025 19:46:03 není sebemenší důvod netrasovat obchvat Třebíče právě do těchto míst. Takhle nějak.
To jsem rád, že se taky někdy shodneme, tohle si taky kreslím už dávno.

Opravdu nechápu, proč není obchvat Třebíče trasován takto nějak a vrací se zbytečně do města a napojuje se velmi komplikovaně a přitom neefektivně. Obzvlášť když silnice na Jihlavu bude přivedena sem (viz to čárkované odshora), tak tím spíš by se hodilo přivést obchvat do toho místa:

https://mapy.cz/s/jojamotuge
Beekee

Příspěvek od Beekee »

No že by ten průchod Spojovací byl úplně super to taky moc není.
Mi by víc dávalo smysl něco takového, pokud by to šlo naklesat.
https://mapy.cz/s/dumocupatu

nicméně pokud podepíšou dukovany, tak nebude prostor na jakékoliv změny.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Mně nedává smysl ani proč by jsme měli podcházet trať aby byl o 1km dál úrovňový přejezd :crazy: Obchvat postavený na hlavu,.... Já bych to prostě viděl takhle https://mapy.cz/s/hocanoputo, obchvat všeho s výhledovým pokračování na Náměšť n. O. Západní napojení potom pomocí trubkovité MÚK v místě kde se bude napojovat II/405 na I/23. Něco jako plánovaná MÚK u Solnice.
Odpovědět

Zpět na „I/23“