D20 - zatím hypotetická

I/x, I/xx
Odpovědět
KarelLer

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od KarelLer »

NullDeVoid: já se snažím přijít na motivaci, proč je to zrovna takhle. Taky jsem čekal něco jiného, něco jako D19.

Ale myslím, že při těch uváhach úplně opomíjíme to, kde by byla při jižní variantě jižní část nějakého budoucího "středočeského okruhu". Moc to tam neznám, ale okometricky mi to zhruba vychází jako protažení I/18 tak, aby propojila D5 a D1. Takže něco jako "severní D19". Myslím, že by tahle kombinace mohla být celkem zajímavá. Nechtěl by to někdo zhruba zakreslit do mapy? :)
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

I kdyby byla trasa D19 o pár desítek kilometrů delší, využil bych jí hned z několika důvodů. Dálnice D19 bude podstatně méně zatížená než středočeské úseky D5+D1, natož průjezd kolem Prahy. Takže cesta bude mnohem pohodlnější. Stejně se snažím vyhýbat velkým aglomeracím i v zahraničí, protože to co ušetřím na kilometrech mě jinak stojí nervy v pomalejší či neplynulé jízdě.

Takže D19 opravdu nemusí být bezpodmínečně kratší než trasa přes Prahu. Věřím, že než se dobuduje poslední úsek D19, bude cesta přes Prahu a její aglomeraci už natolik přetížená, že bude provoz spíš popojíždět.
Naposledy upravil(a) Honey72 dne 30.1.2025 20:34:34, celkem upraveno 1 x.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
michal

Příspěvek od michal »

Ono mnohem levnější řešení na odlehčení D5, D0 a D1 než D19 by byly dvě odpočívky pro kamiony rakouského typu a pár legislativních úprav...

https://mapy.cz/s/belegenola
michal

Příspěvek od michal »

Honey72 píše: 30.1.2025 20:31:17 I kdyby byla trasa D19 o pár desítek kilometrů delší, využil bych jí hned z několika důvodů. Dálnice D19 bude podstatně méně zatížená než středočeské úseky D5+D1, natož průjezd kolem Prahy. Takže cesta bude mnohem pohodlnější. Stejně se snažím vyhýbat velkým aglomeracím i v zahraničí, protože to co ušetřím na kilometrech mě jinak stojí nervy v pomalejší či neplynulé jízdě.
Ještě se někdo diví těm kolonám balkánských kamionů u Brna? :D Tak o pár desítek kilometrů delší D19 asi mezi Plzni a Jihlavou neubydou...
prof2

Re: R19 (D19) - zatím hypotetická

Příspěvek od prof2 »

No a když už tahle dálnice není hypotetická, nestálo by to přejmenovat téma na "Jižní dálnice - plánovaná", nebo něco v tom smyslu?
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Nepřejmenovával bych nic, dokud se neobjeví oficiální letáky. Tohle slavení předem přináší jen smůlu.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

NullDeVoid píše: 31.1.2025 23:37:06 Nepřejmenovával bych nic, dokud se neobjeví oficiální letáky. Tohle slavení předem přináší jen smůlu.
Souhlas. Abychom tady na konec neslavili Pyrrhovo vítězství s "dálnicí" regionální, po které nikdo z Moravy do Německa nepojede ..
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Tak to si pište, že se do toho vloží kraje a budou chtít na tom vydělat :-) Přece se už dlouho brečí, že je potřeba propojit krajská města.
No a stát se do téhle či jiné hypotetické dálnice moc nehrne, protože by nemohl splnit cíl dostavět dálniční síť :-) Leda by se vyhlásila nějaká druhá etapa. Nebo, že to dnešní je základní síť a to další bude rozvojová síť apod. :-)
NullDeVoid

No nějaká další etapa by se vyhlásit měla. Postavit základní síť je 1 věc, pak by se to mělo následovat nějakou doplňkovou sítí.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
outdoor

Příspěvek od outdoor »

podle mě je trochu hloupost stále trvat na co možná nejkratším spojení mezi D5 a D1. Jasně Praze by to pomohlo, jenže taky máme zbytek země. A ono udělat lepší spojnici přibližně ve směru západ - východ v jižní části ČR je fakt nutnost. A řešit to jako tranzitní dálnici pro auta směřující od Brna na Rozvadov? Proč? To se staví dálnice hlavně pro kamiony, co jen projíždí nebo to má taky z velké části sloužit lidem zde žijícím, ale když někdo pojede z Plzně do ČB, tak mohl jet po něčem lepším, než současné silnici?

Jinak si myslím, že rozdíl třeba +20km při jižní cestě mimo Prahu nebo jinou aglomeraci bude vždy lákavější, delší cesta, menší provoz, menší předpoklad problémů. I to se v článku i zmiňuje, že mnoho řidičů již nyní jižní trasu jezdí a to není ani kousek dálniční a je to celkem opruz počet obcí na cestě...
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Myslím, že je potřeba brát v potaz, že naprostá většina řidičů jede podle navigace, takže pokud to bude spodem byť jen o jednu minutu delší cesta, tak stejně všichni pojedou vrchem kolem Prahy.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Nepojedou. Než D19 vznikne, bude Praha a příjezdové dálnice přes den pomalé nebo neprůjezdné. A nepomůže tomu ani rozšíření na šest pruhů. Už dnes, jak se blížíte ku Praze, na každém exitu najíždí horda aut. Provoz zhoustne, zpomalí a už se nemá šanci pořádně rozjet, protože následuje exit za exitem.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

outdoor píše: 2.2.2025 11:52:29 podle mě je trochu hloupost stále trvat na co možná nejkratším spojení mezi D5 a D1. Jasně Praze by to pomohlo, jenže taky máme zbytek země. A ono udělat lepší spojnici přibližně ve směru západ - východ v jižní části ČR je fakt nutnost. A řešit to jako tranzitní dálnici pro auta směřující od Brna na Rozvadov? Proč? To se staví dálnice hlavně pro kamiony, co jen projíždí nebo to má taky z velké části sloužit lidem zde žijícím, ale když někdo pojede z Plzně do ČB, tak mohl jet po něčem lepším, než současné silnici?

Jinak si myslím, že rozdíl třeba +20km při jižní cestě mimo Prahu nebo jinou aglomeraci bude vždy lákavější, delší cesta, menší provoz, menší předpoklad problémů. I to se v článku i zmiňuje, že mnoho řidičů již nyní jižní trasu jezdí a to není ani kousek dálniční a je to celkem opruz počet obcí na cestě...
Hodně krátkozraký úhel pohledu.
Na "co nejkratší spojnici" tady trvá akorát pár lidí na fóru. Ostatním včetně mě jde spíš o to, aby vznikla alternativa, která alespoň nebude delší než současné trasy. Naopak mi jde především o dálnici právě pro Plzeň-ČB a hlavně ČB-Brno, aby se tyto relace uskutečňovaly výhradně po dálnici.

Stavět ale jižní dálnici pro spojení Brna, ČB a Plzně a trasovat to tak, že to nebude sloužit právě dopravě Brno-Plzeň, by byla naprostá blbost a věřím tomu, že nic takového nikdy ani neprojde. Důležité je to "nebude sloužit" .. když budou ty trasy srovnatelně dlouhé, tak stejně asi většina pojede jihem namísto kolem Prahy. Ale nemůže být prostě o 30 km delší, nic takového snad stavět nikdy nebudeme.
I celostátní D35 se staví tak/proto, aby spolu s D11 odlehčila D1. (to že odlehčí jen velmi mírně, to je věc jiná)

A přesně jak píše Honey .. ty dálnice u Prahy a celý pražský okruh pomalu ale jistě do budoucna budou tu funkci DÁLNICE plnit méně a méně, protože budou plné aut aglomeračních. Je to normální, ale právě proto se mají stavět a staví ty alternativy, které velkoměsta minou.
Kdyby byl na jihu takový terén, že ta alternativa prostě nelze trasovat jinudy, než s +30 km navíc proti současné trase, pak se nedá nic dělat a mělo by vzniknout alespoň to. Ale taková situace v ČR není.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Nemusíme se bát.
Pokud by trasa vedla kolem Jindřicháče, byla by cca 192 km dlouhá dálnice D19 pořád kratší než stávající trasa přes Prahu, dlouhá 214 km. A to jsem zkusil nějakou trasu, která mě napadla. Takže by se klidně mohla ještě o nějakou ta zajížďku prodloužit a stejně bude rychlejší :-)

https://mapy.cz/s/pusonugoda
D19.jpg
D19.jpg (166.3 KiB) Zobrazeno 3771 x
přes Prahu.jpg
přes Prahu.jpg (145.02 KiB) Zobrazeno 3771 x
valvos

Příspěvek od valvos »

tohle celé bude zase nepromyšlený paskvil. Jako nechápu důvod plánovat dálnici těsně kolem Písku a pak nedotčenými vesnicemi, kde je te provoz nula nula nic... Ten prostor mezi Píseckými lesy (jako přírodní park) a Orlickou přehradou není tak široký, aby to celé místo nenávratně zničilo. Podolský most nikdo stejně zázračně nepřestaví na 2+2, aby tah byl na druhém břehu a akorát by příští rok měl projít rekonstrukcí. Ano Písek potřebuje severní obchvat, protože od Plzně musíte projet celé město a aby vyšel někde serpentinách jak je plánovano poslednách 30 let a poté už stejně intenzita dopravy není nijak závratně vysoká, aby tam musela být dálnice. Dávalo by větší smysl táhnout dálnici ve stávající stopě silnice od Plzně přes Lety - Milevsko - Tábor. A navíc si myslím, že tranzitní doprava by mělo jít na železnici a kamiony omezovat
outdoor

Příspěvek od outdoor »

Jenže varianta kolem současné silnice 19 vede velkou částí územím nikoho. Vždyť ta současná silnice má prd provoz. A ještě vede přes Brdy! Takže jižní varianta, která vymete i písek a zkrátí cestu Plzeň ČB je určitě fajn. Ps. Nekoukal bych na to jen jako tranzit východ - západ pro auta začínající a končící mimo území ČR.
valvos

Příspěvek od valvos »

ono takhle, uzemí nikoho je to až k Orlíku, pak je to hraběpána, kterýmu do majetku nikdo chtít zasáhnout nebude, natož aby mu tam někdo postavil dálnici. Radši si ze svého udělá oboru, jen aby mu tam nikdo nevezl. Pod Zvíkovem jeho panství končí, ale zase narvat sem za každou cenu dálnici prostě nedává smysl. Jako klidně ať se zkapacitní silnice z Plzně do Písku a do CB nebo to vezmou pod Píseckými horami, ale jestli to znáš nad Pískem, tak tady to narvout akorát do klidných vesnic mezi přehradou a přírodním parkem. Nejsou to otevřená pole, kde nic tu nic. Dálnice dál od velkoměst nejsou pro místní, ale pro tranzit. Ještě že je to studie, které se snad nedožijeme
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Valvousi, výkřiky o omezení kamionů a vozit většinu po železnici je nesplnitelné a dnes již nesmyslné přání :-) Co se týče trasy D19 podél silnice 19 přes Milevsko, jak už jsem zmínil dříve, dálnice by pak sloužila jen jako drahá zkratka, nic víc. Pokud by však vedla jižněji, mohla by odbavit spoustu měst a vyhnout se chráněným či rekreačním územím. Úsek mezi Pískem a Soběslaví sice vypadá mrtvě, ale i tady jsou města jako Týn nad Vltavou či Bechyně, velice špatně přístupná. A další výhodou křížení u Soběslavi, že by se dalo z Plzně do Budějovic použít dálnici D3, namísto rozšiřování silnice 20. Ale vše je stejně ještě v etapě úvah, výsledek se dozvíme později s milionem variant :-)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já vidím trochu problém v trasování té východní části - mezi D3 a Jihlavou. Tam se mi to moc nelíbí. Zbytek by celkem asi šel.
Ovšem chtěl bych od MD vidět nějaké argumenty, proč se vybralo tohle trasování a nikoli od Písku na Tábor a k Humpolci. Zda je v tom čistě přímé napojení na Jihlavu nebo v tom tkví něco dalšího ..
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Já v tom vidím přeložku silnice 23 a a o dvacet km kratší spojení Brna s Budějovicemi, než přes Pelhřimov. A původně jsem si myslel využít obchvat 38 kolem Jihlavy, ale myslím, že kdyby se využil spíš východní obchvat a napojení na D1 až za Beranovem, nemuselo by to být vůbec špatné.
Adam3k

Příspěvek od Adam3k »

Aram96 píše: 9.2.2025 19:48:12 Já vidím trochu problém v trasování té východní části - mezi D3 a Jihlavou. Tam se mi to moc nelíbí. Zbytek by celkem asi šel.
Ovšem chtěl bych od MD vidět nějaké argumenty, proč se vybralo tohle trasování a nikoli od Písku na Tábor a k Humpolci. Zda je v tom čistě přímé napojení na Jihlavu nebo v tom tkví něco dalšího ..
Řekl bych že jde asi o přemostění Orlíku? Jak tu bylo zmíněno, přestavět Podolák na 2+2 je nemožné a stavět druhý, nový most, to by vznikl asi podobný paskvil jako jsou železniční mosty na Červené :) Od Hladné k Týnu už je přece jen to koryto takový "buidling friendly" :)) a právě na Hladné je ještě pilíř z 2.světové, kdy tam přemostění chtěli dělat nacisti a určitě se tu můžeme i bavit o zlepšení zásobování Temelína.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To Brno - ČB nebude určitě tolik řekl bych. Za 10 budeme rádi. Kdybych tedy počítal napojení do 38 a na D1 exit 112. Pokud by tam byla ještě zkratka jak píšeš, tak by to mohlo být lepší.

Také by pomohlo ono narovnání východní části, jak jsem psal. Ale to budou všechno už drobné.
Brno-ČB se přesune na dálnici ať povede kde povede (tedy pokud nebude o dost delší což snad nehrozí). Za mě je tohle ale málo proč nevybrat zmíněné severnější trasování.

Nejvíce mě zajímá, jestli jim tohle trasování nějak koresponduje s pokračováním u Jihlavy na sever a potažmo na Pardubice. Z ochutnávek v různých vláknech by snad mohlo ..

Edit Adam3k: ano ! To už je lepší, to by mohl být jeden z těch pádných důvodů .. :ok:
NullDeVoid

valvos píše: 9.2.2025 14:47:59 tohle celé bude zase nepromyšlený paskvil. Jako nechápu důvod plánovat dálnici těsně kolem Písku a pak nedotčenými vesnicemi, kde je te provoz nula nula nic… Ten prostor mezi Píseckými lesy (jako přírodní park) a Orlickou přehradou není tak široký, aby to celé místo nenávratně zničilo. Podolský most nikdo stejně zázračně nepřestaví na 2+2, aby tah byl na druhém břehu a akorát by příští rok měl projít rekonstrukcí. Ano Písek potřebuje severní obchvat, protože od Plzně musíte projet celé město a aby vyšel někde serpentinách jak je plánovano poslednách 30 let a poté už stejně intenzita dopravy není nijak závratně vysoká, aby tam musela být dálnice. Dávalo by větší smysl táhnout dálnici ve stávající stopě silnice od Plzně přes Lety – Milevsko – Tábor. A navíc si myslím, že tranzitní doprava by mělo jít na železnici a kamiony omezovat
Taky ten Písek nechápu, je to blbost, není to tak velký, aby tam musela vést dálnice, navíc je to i v současnosti napojené dobře.
Severní varianta D19 prostě vychází líp. Jasně, vyhýbá se to nějakým místům, ale do těch vede dálnice už dneska, tak proč tam dávat další, když můžeme mít D19 kratší a rychlejší, a kdo bude potřebovat do toho Písku slavnýho, co je evidentně středem světa, tak má D4.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Propojení D5 s D1 je dobrá výhledová věc (já to psal již někdy v ex dekádě), v tomto tempu realizace dálniční sítě u vás s nutností na přípravy nejlepší čas začít. Tranzit Balkán - Slovensko D2 - a pak vaše D2, D1, resp. D0 a D5 a dál DE (a potažmo Benelux, Francie, dle dalšího rozsahu) je značný a zvyšující se. Proto je dobré odlehčit to správní centrum - které se stejně zahušťuje ještě stále lokálním provozem. Navíc to životů nám vešel balíkový prodej; pomalu denně doprava jednoho kuse zboží do každé ulici ke každému baráku namísto centralizace zboží v obchodech. To všechno je tlak na logistiku a zátěž na dopravní tepny.

Vidím v tom ale dva "menší" problémy. Ten první je, že mnoho kamionů jede přes Prahu - logistická centra. Něco tam složí, přiloží a jedou dál. Ale patrně existují data, která umí říct na základě třeba mýta, že je dostatečný podíl, který jen projíždí.

Ten druhý pak je, že pokud se bude ta nová spojnice D5 s D1 budovat dalších 30 let (10 příprava, 20 výstavba), tak se tam ten kamion jenom tak nepřesune. S tím cílem odlehčit Prahu a její výpadovky s okruhem a tím myslím výpadovky opravdu na desítky km je to hezké a slibné, ale aby to mělo ten efekt -> a u osobní dopravy pak zcela, bylo by nutné řešit jak bodové závady na trase, obchvaty, tak ale i delší úseky, které přinesou jízdní komfort.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Silnice I. třídy“