Vize naší dálniční sítě

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Zaschrona

Re: Vize naší dálniční sítě

Příspěvek od Zaschrona »

Aram96 píše: 2.4.2025 18:20:12 Brát východní D99 jako náhradu D38 je za mě velmi špatné rozhodnutí.
Neříkám, ať D99 nevznikne (jiná věc je její projednatelnost), ale vůbec to nemá mít co dělat s D38. Tento tah tam za mě opravdu chybí a to hned z několika důvodů.
Souhlasím, faktem ale je, že pokud by vznikla východní D99, určitě dává víc smysl posunout D38 co nejvíc na východ, aby natáhla i provoz z S37, co jen dovolí Žďárské vrchy a Železné hory. HB od D1 primárně obslouží S34 a S38. D38 v trase současné I/38 by nedostatečně využila potenciál natáhnout lépe dopravu i kolem míst jako Polná, Přibyslav a Chotěboř, kam to teď je podstatně složitější. Východnější trasování pomůže i Žďáru a Hlinsku, teoreticky by i tu nejjižněší část šlo využít i pro případnou D19 do Černé Hory, kdyby to delší trasování od Jihlavy prošlo. Na severu to pak stočit směr Čáslav, Přelouč, D11. Díky tomu by tam pak byla dobrá návaznost směrem na HK, Pardubice a na D11 do Polska. S38 od D11 na Čáslav by pak mohl stačit max střídavý třípruh. Kolín a KH budou pořád v dosahu obou dálnic, jen to nutně nemusí vést za každou cenu kolem a tahat tam další provoz.
Mike

Příspěvek od Mike »

michal píše: 2.4.2025 8:21:43 ...

Napadlo mě, jestli to naopak není taktika?
taky mě to napadlo ;)
půlka odpůrců a lokálních škodičů dostala infarkt
druhá půlka si pos... znečistila spodní prádlo a už loví z pod stolu psací stroj, aby naklepala protest
já být na ŘSD, tak si v klidu otevřu něco dobrého a popadám se za břicho 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
michal

Příspěvek od michal »

Mike píše: 2.4.2025 19:30:26 půlka odpůrců a lokálních škodičů dostala infarkt
druhá půlka si pos... znečistila spodní prádlo a už loví z pod stolu psací stroj, aby naklepala protest
:D :D :D :D :D :D :D
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Zaschrona píše: 2.4.2025 18:58:58
Aram96 píše: 2.4.2025 18:20:12 Brát východní D99 jako náhradu D38 je za mě velmi špatné rozhodnutí.
Neříkám, ať D99 nevznikne (jiná věc je její projednatelnost), ale vůbec to nemá mít co dělat s D38. Tento tah tam za mě opravdu chybí a to hned z několika důvodů.
Souhlasím, faktem ale je, že pokud by vznikla východní D99, určitě dává víc smysl posunout D38 co nejvíc na východ, aby natáhla i provoz z S37, co jen dovolí Žďárské vrchy a Železné hory. HB od D1 primárně obslouží S34 a S38. D38 v trase současné I/38 by nedostatečně využila potenciál natáhnout lépe dopravu i kolem míst jako Polná, Přibyslav a Chotěboř, kam to teď je podstatně složitější. Východnější trasování pomůže i Žďáru a Hlinsku, teoreticky by i tu nejjižněší část šlo využít i pro případnou D19 do Černé Hory, kdyby to delší trasování od Jihlavy prošlo. Na severu to pak stočit směr Čáslav, Přelouč, D11. Díky tomu by tam pak byla dobrá návaznost směrem na HK, Pardubice a na D11 do Polska. S38 od D11 na Čáslav by pak mohl stačit max střídavý třípruh. Kolín a KH budou pořád v dosahu obou dálnic, jen to nutně nemusí vést za každou cenu kolem a tahat tam další provoz.
To už by pak opravdu bylo na další debaty o trasování. Nicméně jižní "začátek" je jasný, ten by měl (ideálně úplně bez peáže s D1) navazovat na D20 (možná s i s využitím současné I/38 kolem Jihlavy). Pak je defakto jedno, kudy přesně to povede - klidně i jak navrhuješ - jenže čím východněji, tím horší terén a dražší stavba, nebo více podél I/38. Pak by se to ale mělo určitě stáčet někam k Čáslavi a nad ní si představuji "rozplet", kde dálnice pokračuje směr Chlumec a odpojuje se přivaděč na současnou I/38 vedoucí na D11 kolem Kolína a Kutné hory.
Tudíž by valná většina D38 byla využita i dopravou z I/38, zbyl by jen již ten stojící kus 38, který jako jediný je alespoň trochu dostatečný (resp. bude po dostavbě přeložky mezi Kolínem a D11). Takže by žádný ze záměrů nepřišel vniveč.
Naopak, jestli se začne plánovat dodělání všech obchvatů + překládání 38 kvůli bodovým závadám a stavby MÚK, tak to vše budou záměry, které by se nemusely vůbec stavět, kdyby vznikla právě D38, protože by odvedla drtivou většinu NA a ta silnice by se stala takřka běžnou použitelnou jedničkou a mohla by zůstat tak, jak je.
Jak jsem psal výše .. myslím, že není úplná nezbytnost stavět tu dálnici, možná by dobře sloužila i S 15,25. Ale ruku na srdce .. zase o tolik levnější než S 21,5 to asi nebude .. a hlavně, logicky sem pasuje dálnice, když od jihu přijede k Jihlavě dálnice + ještě dálková jednička S38 od Rakouska.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Aram96 píše: 2.4.2025 21:02:13 Jak jsem psal výše .. myslím, že není úplná nezbytnost stavět tu dálnici, možná by dobře sloužila i S 15,25. Ale ruku na srdce .. zase o tolik levnější než S 21,5 to asi nebude .. a hlavně, logicky sem pasuje dálnice, když od jihu přijede k Jihlavě dálnice + ještě dálková jednička S38 od Rakouska.
Kdyby se nestavěl 4pruh tady, tak pak už by se nemusel dělat nikde z těch navržených dálnic (krom severu D99). Protože pochybuji, že by na D20 byly nějak výrazně vyšší intenzity než na D38, spíš naopak. To potvrzují i intezity prezentované ke Kremlíkově okruhu, kde měla D38 v průměru vyšší intenzity. A to tam byla D20 přes Tábor a Pelhřimov, tj. přes více osídlené oblasti. Je potřeba si uvědomit, že většinu dopravy podél dálnic furt tvoří doprava z větších sídel podél trasy než transit přes celou republiku.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Intenzity by na D20 nevyšly vyšší si myslím, s tím souhlasím. Ale významem bych D20 přecejen dal výše než D38.
Ale s tvým příspěvkem víceméně souhlasím. Myslel jsem to tak, že by to chtělo prostě alespoň něco jako D38, proto alespoň ten 3-pruh. 4-pruh by tam samozřejmě patřil nejvíce.
Janaki84

Příspěvek od Janaki84 »

Chtěl bych se zeptat, kudy si myslíte, že povedou plánovanou dálniční spojku mezi D5 a D6. Mě přijde, že to bude začínat na D5 u sjezdu na 14 km, ale kudy dál? Je tam golfové hřiště a okolo golfového hřiště je zase kopec. Nechápu kudy to chtějí vést.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Aram96 píše: 2.4.2025 21:02:13 To už by pak opravdu bylo na další debaty o trasování. Nicméně jižní "začátek" je jasný, ten by měl (ideálně úplně bez peáže s D1) navazovat na D20 (možná s i s využitím současné I/38 kolem Jihlavy). Pak je defakto jedno, kudy přesně to povede - klidně i jak navrhuješ - jenže čím východněji, tím horší terén a dražší stavba, nebo více podél I/38. Pak by se to ale mělo určitě stáčet někam k Čáslavi a nad ní si představuji "rozplet", kde dálnice pokračuje směr Chlumec a odpojuje se přivaděč na současnou I/38 vedoucí na D11 kolem Kolína a Kutné hory.
Tudíž by valná většina D38 byla využita i dopravou z I/38, zbyl by jen již ten stojící kus 38, který jako jediný je alespoň trochu dostatečný (resp. bude po dostavbě přeložky mezi Kolínem a D11). Takže by žádný ze záměrů nepřišel vniveč.
Naopak, jestli se začne plánovat dodělání všech obchvatů + překládání 38 kvůli bodovým závadám a stavby MÚK, tak to vše budou záměry, které by se nemusely vůbec stavět, kdyby vznikla právě D38, protože by odvedla drtivou většinu NA a ta silnice by se stala takřka běžnou použitelnou jedničkou a mohla by zůstat tak, jak je.
Jak jsem psal výše .. myslím, že není úplná nezbytnost stavět tu dálnici, možná by dobře sloužila i S 15,25. Ale ruku na srdce .. zase o tolik levnější než S 21,5 to asi nebude .. a hlavně, logicky sem pasuje dálnice, když od jihu přijede k Jihlavě dálnice + ještě dálková jednička S38 od Rakouska.
Na tohle mám taky vizi a malůvku. https://mapy.cz/s/gasonuzega. Opět vyjmuté z mé připravované vize celé ČR. Číslování je řešeno až ve finální vizi :)
S19 jsem si kreslil ještě před vydáním slavné vize ŘSD, i přesto si za touhle verzí stojím.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

darwousek píše: 5.4.2025 12:31:03 Na tohle mám taky vizi a malůvku. https://mapy.cz/s/gasonuzega. Opět vyjmuté z mé připravované vize celé ČR. Číslování je řešeno až ve finální vizi :)
S19 jsem si kreslil ještě před vydáním slavné vize ŘSD, i přesto si za touhle verzí stojím.
No, tohle konečně dává smysl.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
kot

Příspěvek od kot »

:P To není špatné !
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Takže můžu jásat a velice si oddechnout. D38 Jihlava-Chlumec byla schválená taky. :ok: :ok:

Vykopávám ale další námět k debatě a to jsou nové dálnice u Brna. Pro obsluhu území jako takového bych řekl, že je lepší varianta spojení od Olomouce až rovnou někam k Jihlavě, nikoli takhle těmi spojkami prvně do S73 a pak k Domašovu. Ale uznávám, že toto řešení má určitě větší potenciál ulevit Brnu. Celkově ale vidím potřebu tohoto dálničního spojení na sever od Brna jako velmi malou.

Co ale vůbec nechápu, je navržená dálniční spojka Holubice-Chrlice. Prostě jihovýchodní tangenta. Nepřijde mi, že tady by měl být po zkapacitnění na 6-pruh nějaký velký problém, proto tuto spojku úplně nechápu. Navíc bude malý úbytek na D35, větší úbytek bude díky D55. Tato tangenta si myslím, že by lépe sloužila jako obyčejná jednička a více křižovatkami a sloužila by tomu hustě zastavěnému území. Názory ?
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Tehdy byla D1+D2 budována až za okrajem Brna, ale dnes už prochází městem a začíná tu podobný efekt jako na Pražském okruhu a dálnicím k němu - stávají se z toho městské radiály. Podobným vývojem prošla řada jiných evropských měst, kde vidíme jednu dálnici a o pár kilometrů dále vede paralelně další. Např. Štrasburk, kde byla dálnice několikrát rozšiřována místy na dnešních 4+4 a stejně musela být vybudována za městem další dálnice. Je dobře, že se u Brna plánuje takto dopředu, protože Praze v tomto ujel vlak a nyní bude složité vybudovat další vnější okruh. Je škoda, že tam rovnou nezakreslí i pokračování Chrlice-Ostrovačice.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

No to je právě ono, takhle jsem to myslel. Že pokud něco, tak je daleko potřebnější tangenta z D2 na západ, popř. tangenta z jihu na sever, ne zrovna ta východní. Pokud se tam zanesla východní bez západní, tak mi to nedává smysl ..
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Aram96 píše: 6.4.2025 10:55:23 Takže můžu jásat a velice si oddechnout. D38 Jihlava-Chlumec byla schválená taky. :ok: :ok:

Vykopávám ale další námět k debatě a to jsou nové dálnice u Brna. Pro obsluhu území jako takového bych řekl, že je lepší varianta spojení od Olomouce až rovnou někam k Jihlavě, nikoli takhle těmi spojkami prvně do S73 a pak k Domašovu. Ale uznávám, že toto řešení má určitě větší potenciál ulevit Brnu. Celkově ale vidím potřebu tohoto dálničního spojení na sever od Brna jako velmi malou.

Co ale vůbec nechápu, je navržená dálniční spojka Holubice-Chrlice. Prostě jihovýchodní tangenta. Nepřijde mi, že tady by měl být po zkapacitnění na 6-pruh nějaký velký problém, proto tuto spojku úplně nechápu. Navíc bude malý úbytek na D35, větší úbytek bude díky D55. Tato tangenta si myslím, že by lépe sloužila jako obyčejná jednička a více křižovatkami a sloužila by tomu hustě zastavěnému území. Názory ?
Omlouvám se, že to do toho takto vlezu...
Brnu by nejvíce prospělo toto... A ne nějaké kolektory 2-2-2-2... Když se vám na to napříč položí kamion tak stojíte... To samé 3-3 na D1....... Napříč kamion a stojíme...
DSCN0757.JPG
DSCN0757.JPG (101.92 KiB) Zobrazeno 2403 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano, něco v podobném duchu jsem teď právě napsal do tématu k Brnu. :)

Každopádně nějaká kapacitní silnice jdoucí tou aglomerací na jih od D1 by se skutečně hodila. Jen bych to spíš fakt viděl jako silnici první nebo druhé třídy a třeba s MÚK. Něco jako aglomerační okruh 101 kolem Prahy. Nedokážu posoudit, zda by stačilo 1+1 nebo by to chtělo rovnou 2+2.
Mohla by se i více klikatit a mít díky tomu větší šance na projednání. Myslím, že by takovou silnici ocenil i region, protože by mohlo být napojení všude možně a odvedlo to dopravu z hromady obcí. Navíc se spousta relací na jih od Brna bohužel odehrává závlekem přes D1, což rozhodně není žádoucí. Samozřejmě dosti pomůže jižní tangenta, ale jen pro určité relace ..
Jak jsem psal, jestli vidím ještě nějakou potřebnou další dálnici u Brna, která není v plánech, tak je to dálniční spojka D2>D52>S73+D1 Praha. Ta co se vyhodila ze ZUR před lety. :)
Zaschrona

Příspěvek od Zaschrona »

Aram96 píše: 6.4.2025 14:49:32 Jak jsem psal, jestli vidím ještě nějakou potřebnou další dálnici u Brna, která není v plánech, tak je to dálniční spojka D2>D52>S73+D1 Praha. Ta co se vyhodila ze ZUR před lety. :)
Myslím, že ta jihozápadní tangenta není tolik potřeba. Není to navíc prosaditelné než se to podaří protunelovat u Brněnské přehrady a přemostit Nové Mlýny... Pokud vznikne D37/38 od Jihlavy na Hradubice, tak to stejně dálkovější tranzit hodně přesune tam nebo pořád půjde i přes D46 a D35. Zásadnější je tady myslím to odvedení traznitu z D1 u Brna na budoucí D19. Jihovýchodní tangenta víc pomůže odšpuntovat ty problematické exity 194 a 196, zároveň pomůže řešit silný provoz kolem letiště a Šlapanic. Směrem na západ tam je přírodní park a problematičtější terén.

Co by podle mě dávalo ještě smysl prověřit, to je dálnice z budoucí D20, směrem do Rakouska, ideálně s domluvou spolu s Rakušany na uceleném tahu. Největší smysl pro nás by dávalo uhnout někde na západ od Jindřichova Hradce k Nové Bystřici, kde by se to muselo držet v koridoru mezi Třeboňskem a Českou Kanadou. U nás by to bylo tak 25 km, v Rakousku ale tak 100-120 km na S5, v tom může být problém, ale z českého pohledu tam dává smysl prověřit klidně i jen střídavý třípruh tak jako tak. Kromě alternativního spojení na Vídeň z Čech by to mohlo pomoci dostat pryč dopravu z Třeboňska a také ulehčit dálkové dopravě kolem Brna. Z Prahy do Vídně by to bylo tak o 15-20 km kratší než kolem Brna, pro Rakušany by to mohlo být atraktivní jako odlehčení dálnice mezi Vídní na Linc (a dál na Norimberk a Salcburk), protože část provozu by pak tutově šla i tudy kolem Plzně. A rakouská vláda tutově musí mít zájem se nějak zaměřit i na odlehlejší oblasti...
Mike

Příspěvek od Mike »

Honey72 píše: 6.4.2025 11:41:16 ...že se u Brna plánuje takto dopředu, protože Praze v tomto ujel vlak a nyní bude složité vybudovat další vnější okruh.
...
přesně ;)
nejvyšší čas, zastavit všechny stavby v republice a vrhnout se na vyřešení všech okruhů Prahy
tedy i těch z HavlBrodu do Boleslavi
a pak ať se něco kutá v nějakém tom Brno 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Aram96 píše: 6.4.2025 10:55:23 Vykopávám ale další námět k debatě a to jsou nové dálnice u Brna. Pro obsluhu území jako takového bych řekl, že je lepší varianta spojení od Olomouce až rovnou někam k Jihlavě [...]
Rozepsal jsem k tomu delší odpověď, ale prostě mi to nevychází. Nějaká přímější trasa Oloumouc-Jihlava prochází velice členitou krajinou a nevyšla by ekonomicky - byla by to kombinace estakád a tunelů.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ohledně jihozápadní tangenty (JZT) u Brna: pokud po I/73 začne ve velkém jezdit polský tranzit, který se namíchá se silnou brněnskou dopravou, tak to bez JZT bude masakr. V tuhle chvíli by stačilo, kdyby MÚK D1 s I/73 s JZT počítala, aby se dala jednoho dne postavit (nejspíš dlouhý tunel od D1 až za Nebovidy)
jozka

Příspěvek od jozka »

Hehe, tuhle jsem si zkousel ve volne chvili kreslit, ale priznam se, ze na obchvatu Losine jsem se zadrhl. Moje chyba, nemam koule tahnout dalnici 25m od nejblizsich baraku...
NullDeVoid píše: 5.4.2025 13:12:33
darwousek píše: 5.4.2025 12:31:03 Na tohle mám taky vizi a malůvku. https://mapy.cz/s/gasonuzega. Opět vyjmuté z mé připravované vize celé ČR. Číslování je řešeno až ve finální vizi :)
No, tohle konečně dává smysl.
michal

Příspěvek od michal »

KarelLer píše: 7.4.2025 8:40:10 Ohledně jihozápadní tangenty (JZT) u Brna: pokud po I/73 začne ve velkém jezdit polský tranzit, který se namíchá se silnou brněnskou dopravou, tak to bez JZT bude masakr. V tuhle chvíli by stačilo, kdyby MÚK D1 s I/73 s JZT počítala, aby se dala jednoho dne postavit (nejspíš dlouhý tunel od D1 až za Nebovidy)
Nezačne! My jsme totiž strašně chytří a dálnici k S8 nepostavíme, čímž bude po problému... :lol: :lol: :lol:
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

KarelLer píše: 7.4.2025 8:40:10 Ohledně jihozápadní tangenty (JZT) u Brna: pokud po I/73 začne ve velkém jezdit polský tranzit, který se namíchá se silnou brněnskou dopravou, tak to bez JZT bude masakr. V tuhle chvíli by stačilo, kdyby MÚK D1 s I/73 s JZT počítala, aby se dala jednoho dne postavit (nejspíš dlouhý tunel od D1 až za Nebovidy)
Existují plány na tento tunel již od konce 60 let minulého století... Akkoráát ŘSD už neví (zcela normálné věc), že je její předchůdci z ŘD už takto uvažovali...
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Tomas 1975: JZT ale nikdy nebyla v ZÚR, takže ŘSD s tím nic moc dělat nemůže.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

V ZUR byla, minimálně teda v rezervě. Ale to už je jedno ..

K dálnici Jihlava - Olomouc: určitě bych netvrdil, že to povede příhodným územím. :D To určitě nepovede, ale ona nebude výhra ani ta jižnější varianta. Ta má akorát "výhodu" že je kratší.
Každopádně ta spojka Domašov-S73 může být klidně voda na mlýn ekoteroristům brojícím proti S73 samotné.
JZT by určitě dávala větší smysl než ta východní za mě. Bez tunelů to ale určitě nikdy neprojde, o tom žádná. :ok: Ono je ale těžké, aby s tím počítala stavba S73, když není JZT ani v ZUR ani nikde. Smiřme se s tím, že plány končí S73 v D1 a stejně bude obrovské štěstí, když se ten úsek Kuřim-D1 podaří vůbec postavit. Já mu zatím nevěřím. (věřím v celý pražský okruh, věřím, byť daleko méně v celou D3, ale v poslední úsek S73 momentálně prostě nevěřím v horizontu cca 10 let)

Stejně jsou tohle pouze navržené koridory, které by dávaly dle projektantů smysl. Teď se budou stejně muset udělat vyhledávací studie, které teprve řeknou, zda tam jde něco takového vůbec umístit. Myslím, že to v řadě případů řekne, že to nepůjde bez velkých tunelů a tím pádem půjde spousta těch záměrů do kopru. :) Zůstanou ty opravdu strategické a potřebné (a to jak kvůli dopravní dostupnosti regionů, tak už i kvůli intenzitám současným) a to jsou za mě jižní dálnice, pak ta S-J dálnice Jihlava-D11 a severní část toho velkého okruhu Prahy. Zbytek si myslím, že zůstane jen u úvah.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“