D35 Janov - Opatovec
Re: D35 Janov - Opatovec
Musím říct, že je tady čeká ještě nemálo práce, na to že je už březen a v prosinci se otevírá. Nejvíc mě překvapila niveleta mostu na I/43 přes D35, který je fakt kousek za kruháčem, ale je o dost podstatný kus výš než vozovka na kruháči.
V aktuálním letáku: předpoklad zprovoznění celé stavby je nejpozději 22. 12. 2025.
náspy k přeložce u Gajeru se pomalu rýsují:
Postupuje to pěkně. Ale jak píše michal, práce je tam do zprovoznění nemálo...
Je tam těch úseků více ...
V sobotu jsem protínal stavbu Litomyšl-Janov a rozhodně to tam tam smutně jako na tomto videu nevypadalo. 
Také jsem tam tudy jel v pondělí a také mi to připadalo, že už je toho více. No, hlavně, ať to rychle postupuje při dodržení kvality.
No tu estakádu budem asi během podzimu vysouvat i očima... 
Na konci června by měla být estakáda komplet vysunutá, takže nebude na podzim co očima vysouvat.
Tak to teda asi rozjedou výsuvy ve znatelně vyšším tempu, než u levé části. Tam byli loni na konci září dál, než je teď pravá část na posledním videu, a do cíle se dostali v prosinci...
Taky mě to překvapilo, to by bylo sedm tydnů na čtyři pole. V jednom článku k té levé estakádě psali, že začnou v únoru a práce potrvají zhruba 150-160 dní.
Takhle, já nejsem insider, ale v nějakém nedávném rozhovoru jsem zaslechl, že estakáda je na kritické cestě, která jde podle plánu a že plán na kompletní vysunutí je konec června. Jinak doba jednoho taktu se uvádí na 10-14 dní, což by tak nějak mohlo sedět.
Možná už mohou nasadit víc lidí, které nepotřebují na jiných mostech na této stavbě.
Myslím, že to není ani tak o "živé síle", ale o technologických limitech materiálu, holt tuhnutí betonu chce čas
Jestli je to video z dubna, tak by to mohli dat, sam tomu ale moc neverim, vidim to tak na polovinu cervence. 10–14 dni na takt je slusne tempo, ale da se. Necham se prijemne prekvapit…
Hadraku nas zajima zejmena tvrdnuti betonu, ne jeho tuhnuti. Dnes uz jsou takove betony ze muzes po 3 dnech predepinat/vysouvat.
Hadraku nas zajima zejmena tvrdnuti betonu, ne jeho tuhnuti. Dnes uz jsou takove betony ze muzes po 3 dnech predepinat/vysouvat.
K tomu nějaká ta izolace, římsy, svodidla a zábradlí... No, co dělat tam bude ještě dost dlouho. 
A datový slovník dopravních staveb právě ukazuje svůj smysl, že Jakube?
Jaky datovy slovnik?
Datový slovník vytváří Česká asociace pro standardizaci, pokud to není "expertům" známo. Je to dle ISO norem. Aneb od BIM k DDSS, tedy digitalnímu datovému standardu staveb. Má sjednotit názvosloví pro běžně používané stavební prvky a být součástí DSŘ.
A jakou to ma spojitost s mym postem? Jako ze CAS bude do datoveho standardu doplnovat informace ohledne tuhnuti a tvrdnuti betonu? To at radeji nedelaji, staci ze o BIMu pro dopravni stavby placaji asi 3 roky a nic kloudneho z nich nevypadlo. Nehlede na to, ze se snazi suplovat praci SFDI, ktera je jinak zodpovedna za DS pro dopravni stavby.
Vím, že ČAS se poflakuje a hlavně saje dotace. Nicméně stavařskou terminologii je třeba standardizovat, jakkoli jsme na bohatost významově blízkého výraziva my Češi kanóni. Prostě jeden standardizovaný pojem a jeho jediná závazná interpretace na každé pozici, které se to týká. Pro mne jsou tuhnutí a tvrdnutí (spíš vytvrzování) synonyma, dokud to příslušný datový slovník nezmění.
Nicméně konec OT a obnovený začátek diskuse k řádnému postupu stavby. Děkuji.
Nicméně konec OT a obnovený začátek diskuse k řádnému postupu stavby. Děkuji.
No máme už půlku května, práce mají před sebou teda požehnaně...