Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Mike

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Mike »

když to srovnám se "zpomalovacími semafory", které se už místní naučili ignorovat, tak je to další krůček k tomu, že budou jednou překvapen, až se místo mizejícího obrázku ozve rána
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Přijde mi to nebezpečné, že řidič, který se zlekne, může trhnout volantem a trefit protijedoucí auto.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
dd

Příspěvek od dd »

Malá technická: Koktejl na novinkách jsou výmysly redaktorů. Ale je vtipné, jak to vždy rozjede diskuzi :D
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Tak by se tam mohl namalovat mimozemšťan. To si nikdo nesplete :lol:
Teď vážně. Já myslim že to neni úplně špatnej nápad. Je to něco novýho a na chvilku by to mohlo fungovat. Příčný prahy jak si všímám už moc nefungujou. Řidiči přes ně lítaj jakoby tam nebyli a to i za cenu výskoku a následnýho tvrdýho dopadu na silnici. (U nás nedávno zřídily takový větší práhy v šířce přechodu pro chodce a skáče tu jedno auto za druhým včetně autobusů :crazy: ) Je fakt, že holčička s míčem asi neni moc ideální. Místo ní by se mohla zjevit dopravní značka nebo třeba jen nápis PŘIBRZDI!
egelebege

Příspěvek od egelebege »

dd píše:Malá technická: Koktejl na novinkách jsou výmysly redaktorů. Ale je vtipné, jak to vždy rozjede diskuzi :D
Já ti nevim. Třeba například tohle mi jako výmysl nepřijde. Týpek co zdrhal se tvářil docela vyděšeně
dd

Příspěvek od dd »

No, tak možná ne, ale do teď jsem si to myslel :-D (párkrát tam bylo nějaký UFO na Kavkaze a takový ptákoviny)
Standa

Příspěvek od Standa »

Trochu dlouhé a rozvláčné, ale jsou tam zajímavé statistiky: http://neviditelnypes.lidovky.cz/doprav ... ecnost_wag

Pozn.: Možná si nové cyklopředpisy zaslouží vlastní téma (nechci zaplevelovat zrovna tímhle odkazem), zajímal by mě názor normálních cyklistů.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Ne že bych byl nějaký militantní zastánce jakéhokoliv druhu dopravy, ale po včerejším dni bez aut, kdy jsem potřeboval dovézt nějaké krámy do Liliové, mě napadla taková myšlenka: co by se asi dělo, kdyby se někdo pokusil uspořádat den bez kol? Nebo bez bot (no dobře, to by mohla být docela dobrá recese)? Atd...

Edit: svatá prostoto, v tom článku opět sčítáme rychlosti protijedoucích při srážce... to vážně tolik lidí zcela minula fyzika?
Království a půl princezny za 511.
flames

Příspěvek od flames »

Nerad bych se dočkal situace jako v Ned, kde má cyklista přednost před autem. Někdy je to dost o hubu.
P_V

Příspěvek od P_V »

Bobek píše:Edit: svatá prostoto, v tom článku opět sčítáme rychlosti protijedoucích při srážce... to vážně tolik lidí zcela minula fyzika?
Neminula, cyklista má řádově menší hybnost.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Standa píše:Trochu dlouhé a rozvláčné, ale jsou tam zajímavé statistiky
Nojo, starej Vlk a s odkazama na Dfense, to je pravá lahůdka. Co to přepočítat na hustotu cyklistickýho provozu? Nebo porovnat se "zranitelností" v jinym outdooru? Ale přece se autíčkář nebude o asfalt s někym dělit. 8-)
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:
Standa píše:Trochu dlouhé a rozvláčné, ale jsou tam zajímavé statistiky
Nojo, starej Vlk a s odkazama na Dfense, to je pravá lahůdka. Co to přepočítat na hustotu cyklistickýho provozu? Nebo porovnat se "zranitelností" v jinym outdooru? Ale přece se autíčkář nebude o asfalt s někym dělit. 8-)
Věděl jsem, že Vám udělám radost :twisted: !
dd

Příspěvek od dd »

Cyklostezky by si možná zasloužily nějaké téma, i když je to fórum o dálnicích.

Cyklostezky v Praze jsou řešeny koncepčně špatně - většinou je snaha nacpat cyklisty na silnice. Podle mě je to tlak několika málo (cyklo)fanatiků, kteří se snaží omezovat automobilovou dopravu i dalšími překážkami. Je jasné, že srážku auta s cyklistou nese hůř cyklista. Tak proč se pořád přesouvají na silnici?

Daleko více se mi líbí třeba Vídeňský model, kde cyklisté mají své "chodníky" a "přechody" a pochopili, že je oboustranně výhodnější a bezpečnější je od automobilového provozu oddělit.

Ne všude v Praze je na to prostor, ale pár příkladů nesmyslných cyklopruhů zde:
Rohanské nábřeží: nová směrově dělená 2+2, z obou stran široké chodníky, po kterých nikdo nechodí, 50m vedle souběžná původní silnice se zákazem vjezdu. Ale cyklostezka vede mezi auty.
Milady Horákové: stejná situace je před stadionem Sparty - nová silnice, okolo spousty místa, vedle Letenský park, ale cyklostezka vede po hlavní silnici.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To je celkem jednoduché .. nikam se nepřesouvají, prostě po silnicích jezděj legálně celou dobu od vynálezu kola. Stejně jako tam ještě furt můžete potkat potah, pochodující útvar nebo tovaryše s ručnim vozejkem, dokonce i chodce v protisměru, není-li značením stanoveno jinak .. račte s tim při jízdě prostě počítat ;)

Na chodník cyklista furt nesmí, i kdyby byl širokej třeba osm metrů, a "cyklostezky" jsou vesměs nesmyslný klikatice velkoryse navrhovaný na vyjížďky s dětmi od pěti, s šířkou metr a půl pro oba směry a minimálníma poloměrama zatáček .. asi jako by se místo dálnic stavěly nějaký "autostezky" se šířkou 5 m a poloměry oblouků 20 m (Bárta by měl radost, protože by se hodně ušetřilo). Pro dopravu ve smyslu "dostat se od někud někam" z většiny nepoužitelný a ještě okupovaný chodcema a inlajnistama. Cykjlopruhy ani stezky si navíc pokud vim nelajnujou cyklisti svépomocí, čili se obracejte s výčitkama k oprávněnym projektantům a posuzovatelům čehokoli. Cyklopruh na silnici neni nic víc než vymezení místa, čili pro automobilistu jistý zjednodušení situace a upozornění, že neni jedinnej dopravě evoluční druh.

Jinak pokud vim, žádnej "všeobecnej pardon" na jednosměrky udělenej nebyl, a dopravní odbor i policajti si asi dobře rozmyslej, kam to nový značení upíchnou. Von pan Vlk st. rád fabuluje, když má dobrej matroš :lol:
Redispero

Příspěvek od Redispero »

dd: Ty nesmyslné cyklostezky, kdy jsou malovány pruhy do silnice, nejsou výsledkem tlaku cyklofanatiků (proč je zde každý pražský kolista nazýván cyklofanatatikem a každý stoupenec zelených ekoteroristou?), ale spíše alibismem pražského magistrátu, který může říci, „otevřeli jsme dalších 10 km cyklostezek“. A věřte mi, že žádný cyklista by nevymyslel tak hloupé řešení, jako je na Rohanském ostrově nebo Milady Horákové, to musel vymyslet naopak někdo, kdo si přeje co nejvíc smetených cyklistů… Nekoncepční a chaotické budování cyklostezek bohužel nepřispívá k vzájemné toleranci obou skupin, která je podle mě jediným řešením do budoucna, a která jinde funguje…
dd

Příspěvek od dd »

Však já jsem to nepsal proti cyklistům všeobecně, ale např. v čele automatu jsou lidé schopní vjet na kole pod auto, aby prosadili svojí "pravdu". Na magistrátě buď rozhoduje někdo takový anebo člověk, který neseděl ani na kole ani v autě.

Cyklisté na chodník sice nesmí, ale řada chodníků je rozdělena na chodník + cyklostezku jedním bílým pruhem. Proč nepostavili chodník místo 2,5m na 4m a nenakreslili cyklostezku tam? Chápu, že ve starém centru se hledá řešení hůř, ale u novostaveb?
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

flames píše:Nerad bych se dočkal situace jako v Ned, kde má cyklista přednost před autem. Někdy je to dost o hubu.
V Kodani prej zase funguje presumpce viny řidiče u nehod auto vs. bicykl. Toho bych se taky nerad dočkal.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tak trochu propagace :lol: nakopnete botky do pedalu a prijedte taky.

Prijdte Zazit mesto jinak! Poulicni slavnost v ulicich Vinohrad

sobota 25. zari od 12 hodin v ulicich: Jugoslavska, Rumunska, Bruselska, Belgicka, Londynska

festival pisnickaru na ulici / debata s kandidaty na noveho primatory Prahy / prehledka netradicnich jizdnich kol Bike Parade / Trade Show - trh mladych navrharu a designeru / divadlo, performance, vystavy a umeni v ulicich / stanky NNO / atrakce pro deti / projekce filmu Auto*Mat

Velka podzimni cyklojizda - sraz v 15 hodin v Rumunske. Podrobnosti na webu: http://www.auto-mat.cz/2010/09/zazit-mesto-jinak-2010/
Standa

Příspěvek od Standa »

Další názor nejen na cyklotéma: http://streit.blog.idnes.cz/c/155571/Pr ... lnice.html .
Kubajsu

Cyklista

Příspěvek od Kubajsu »

Byl tady dotaz na názor cyklisty na cyklostezky a dopravu obecně. Jezdím na silničním kole (cca 14 let, max. 10 t km/rok) a zároveň celkem dost autem (cca 25t km/rok) a rádoby cyklostezky na chodníku jsou dost nepoužitelné... Hlavně na nich bývá dost špatný povrch a člověk musí dávat přednost na kdejakém přejezdu i nejzapadlejší silničky připojující se na hlavní, takže pokud se člověk chce někam dostat, tak chtě nechtě musí použít normální silnici (nehledě na chodce, bruslaře a malé děti vyskytující se na těchto stezkách/chodnících). Další problém u cyklostezek (i těch budovaných jako zvláštní cesta) je, že člověk neznalý konkrétního místa je nemá šanci najít. Na silnici nebývá žádné upozornění na blízkou cyklostezku a pokud už člověk náhodou nějakou křižuje, tak je na ní uvedena jen cedulka se šipečkou, ale už vůbec se člověk nedozví odkud kam se po ní dá dostat...
Dost nepříjemný zážitek tak mám z Pardubic - jel jsem z Police nad Metují do Pelhřimova a při takovýchto cestách si lepím na řidítka seznam měst a obcí kterýma mám projet. Takže jsem přijel do Pardubic s tím, že potřebuji pokračovat na Chrudim, načež jsem byl vyhnán zákazem cyklistů ze silnice na rádoby stezku (je opravdu příjemné míjet ve 40 km/h pletoucí se bruslaře a výletníky), kde na rozcestích byly uvedeny pouze místní cíle, ale kudy na Chrudim? No prostě v Pardubicích se mi díky cyklostezkám cesta prodloužila o cca 20 km, což bylo opravdu příjemné. Takže pro cyklistu, který jede od někud někam jsou ve většině případů separované stezky nepoužitelné :ko:

Ale abych nebyl jen pesimistický, tak celkově mám pocit, že lidé jsou v provozu čím dál ohleduplnější...
Mike

Příspěvek od Mike »

jonáš píše: Ale přece se autíčkář nebude o asfalt s někym dělit. 8-)
silnice silným, to je jednoduché 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Mike píše:silnice silným, to je jednoduché 8-)
Když on je motorista silný jen do doby než musí zastavit na červené :kladivo:
Standa

Příspěvek od Standa »

Kubajsu píše:
Mike píše:silnice silným, to je jednoduché 8-)
Když on je motorista silný jen do doby než musí zastavit na červené :kladivo:
V Itálii se prý říká "Červená není zeď !" a "Jednosměrka je taky ulice !" ;) . Jinak díky za postřehy, asi by bylo vhodné, aby někdo ty cyklostezky trochu víc koordinoval - nejlépe nějaké profesionální sdružení (místo boje proti IAD).
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jo, "bylo by vhodné" :lol: zjevně nic netušíte o tom, že se to už asi pět let děje, akorát přemoct sedmihlavou saň magisrátu bude ještě dlouhej boj. Ty piktogramy a červený pruhy jsou momentálně maximum možnýho kompromisu. Víc tady. Teda moc víc ne, je tam jedinej záznam z první schůze :lol:
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Jo, "bylo by vhodné" :lol: zjevně nic netušíte o tom, že se to už asi pět let děje, akorát přemoct sedmihlavou saň magisrátu bude ještě dlouhej boj. Ty piktogramy a červený pruhy jsou momentálně maximum možnýho kompromisu. Víc tady. Teda moc víc ne, je tam jedinej záznam z první schůze :lol:
No ten Kubajsův postřeh zrovna z Prahy nebyl, takže v tom asi náš oblíbený magistrát na vině nebude... Stejně jako na malé praktické využitelnosti stávajících cyklostezek (nikoli cyklotras, které se plácají všude možně) pro cestu odněkud někam - to že se tomu někdo pět let věnuje nějak není vidět.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“