I/43 v úseku D35 - Polsko
Re: I/43 v úseku D35 - Polsko
Čekal bych, že to celé bude v rozumné formě někde na webu ŘSD, ne že budeme odkázáni na uzamčený článek na iDnes.
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Já si tu jen odložím povzdech:
Kdyby nacisti nebyli banda dementů a tu A88 (a Sudetskou dálnici, něco jako D13) doopravdy postavili, místo rozpoutání dementní války, co nemohli vyhrát, tak bychom se měli daleko lépe.
Že se na tomhle tahu někde má stavět jen 3pruh, z toho mi je taky k blití.
Ale tak tady jsme v Čechystánu. Stavíme o kategorii méně, někdy i o 2.
Kdyby nacisti nebyli banda dementů a tu A88 (a Sudetskou dálnici, něco jako D13) doopravdy postavili, místo rozpoutání dementní války, co nemohli vyhrát, tak bychom se měli daleko lépe.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
KarelLer: však to třeba přijde, netřeba být tak nedočkavý. 
První část raději nebudu komentovat, nebo možná jen že kdyby kdyby, tak bychom tady my zřejmě ani nebyli, ale Němci na našem území (které by bylo plně součástí Třetí říše) by se samozřejmě měli dobře, to jo...NullDeVoid píše: ↑11.4.2025 9:54:54 Já si tu jen odložím povzdech:
Druhá část: k čemu bys prosimtě chtěl stavět tranzitní dálniční čtyřpruh prakticky územím nikoho za předpokladu že Poláci dovedou od Klodzka ke hranicím jen střídavý třípruh?? Jít cestou společné kategorie na obou stranách hranice by mi v tomto případě přišlo jako velmi rozumný krok
Povzdech dobrý, ale kdyby to tak bylo, tak žádná Česká republika neexistuje a mluvilo by se tady německy
A stále ten pohled, že všude narveme dálnice- na to tady prostě nebudou nikdy intenzity, navíc ta silnice bude sloužit pro tranzit hlavně Polákům a né nám. Stačí si přečíst https://zdopravy.cz/konec-ostudy-polaci ... em-242402/ jaký problém dělal severním sousedům opravit 3 km trati a my jim máme budovat za miliardy dálnici v náročném terénu
Za mě udělat dobrou silnici na oba směry- Na Moravskou Třebovou i na Zábřeh. Bohatě budou stačit stoupací pruhy do kopců. Jezdím tam pravidelně a ten provoz je tam minimální.
-
Tomas 1975
Drobný problém je ve skutečnosti, že nikde mimo článku není zmínka třípruhu na polské straně. Když jsem naposledy (koncem roku) mluvil s kolegou z Vratislavi (učí na univerzitě) tak na stole bylo buď klasický čtyřpruh nebo v poloviční profil umožňující dostavbu na plný profil....PetrN píše: ↑11.4.2025 11:12:26První část raději nebudu komentovat, nebo možná jen že kdyby kdyby, tak bychom tady my zřejmě ani nebyli, ale Němci na našem území (které by bylo plně součástí Třetí říše) by se samozřejmě měli dobře, to jo...NullDeVoid píše: ↑11.4.2025 9:54:54 Já si tu jen odložím povzdech:
Druhá část: k čemu bys prosimtě chtěl stavět tranzitní dálniční čtyřpruh prakticky územím nikoho za předpokladu že Poláci dovedou od Klodzka ke hranicím jen střídavý třípruh?? Jít cestou společné kategorie na obou stranách hranice by mi v tomto případě přišlo jako velmi rozumný krok
Pokud má někdo aktuálnější informace rád si je přečtu...
Jasně, dává to smysl, jakkoliv bych se nebál to prověřit pořádně ještě jednou. Jde mi tady ale spíš o ten fakt, že ty východní varianty reálně jsou jiná stavba, protože mnohem spíš řeší přeložku S11. Ideálně by to jednou chtělo mít dohromady obojí, směrem na východ klidně jen pořádný dvoupruh se stoupákem, kde to dává smysl. Směrem na S73 ideálně i čtyřpruh, pokud nám ho nakonec fakt Poláci na hranice dovedou.Tomas 1975 píše: ↑11.4.2025 6:30:29Vzhledem ke skutečnosti že JZ PONĚKUD VÍCE kopíruje schválenou trasu německé dálnice je za mě lepší JZ...Zaschrona píše: ↑11.4.2025 5:03:31 Je to sice hudba budoucnosti, nejlogičtější by ale bylo řešení, které bude do budoucna počítat jak s variantou typu JV, včetně sjezdu na Lanškroun, tak variantou VV. Spolu s obchvatem Lanškrouna by to skvěle řešilo všechny směry. Nemusí se to vše stavět hned, ale bylo by dobrý na to myslet včas.
Ono pokud se jednou udělá obchvat Žamberka, i kapacitní trasa od D11 na Vamberk, bude to chtít řešit i na S11 napojení na Žamberk.
Něco podobného JV bylo zamítnuto Lorenzem, plánek variant bude v knížce...
Je to opět ukázka lajdácké práce projektanta (projektantů)...
Jsem rozhodně za, ať je kategorie u nás prostě vybrána podle Poláků. Tedy to bude o nějakém dialogu.
Pokud budou plánovat k hranicím 4-pruh, navázal bych 4-pruhem rovněž rovnou od hranic.
Myslím ale, že tato trasa bude natolik výhodná, že 4-pruh prostě nepotřebuje a intenzity se tu nikdy takové neobjeví, aby 3-pruh nestačil. Takže ideál za mě 3-pruh mezi Kladskem a D35/S44 a to samozřejmě kvůli terénu a nákladům.
Jinak by si takováto spojnice Wroclavi a Brna zasloužila samozřejmě 4-pruh v celé trase. Ale …
Pokud budou plánovat k hranicím 4-pruh, navázal bych 4-pruhem rovněž rovnou od hranic.
Myslím ale, že tato trasa bude natolik výhodná, že 4-pruh prostě nepotřebuje a intenzity se tu nikdy takové neobjeví, aby 3-pruh nestačil. Takže ideál za mě 3-pruh mezi Kladskem a D35/S44 a to samozřejmě kvůli terénu a nákladům.
Jinak by si takováto spojnice Wroclavi a Brna zasloužila samozřejmě 4-pruh v celé trase. Ale …
Podle nové koncepce dálnic 2050 bude v roce 2050 intenzita dopravy pouze 2000 aut za den. Proto ani nenavrhli v tomto směru dálnici.
Ta hodnota se mi nezdá. Pokud Poláci dostaví nějakou novou dálnici nebo silnici až na hranice, provoz významně vzroste. Určitě více než na 2000 aut za den
Ta hodnota se mi nezdá. Pokud Poláci dostaví nějakou novou dálnici nebo silnici až na hranice, provoz významně vzroste. Určitě více než na 2000 aut za den
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Podle mě je to myšleno ještě bez polského záměru dovést dálnici (nebo cokoli kapacitního) na hranice.
Jestli dotáhnou na hranice dálnici, tak bych očekával klidně jenom 1000 NA.
Jestli dotáhnou na hranice dálnici, tak bych očekával klidně jenom 1000 NA.
přes Lipku NA nesmí
a to se podle mě do nějaké výstavby nezmění
a to se podle mě do nějaké výstavby nezmění
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Tomas 1975
Osobně si myslím, že postupně bude provoz narůstat jak se bude zprovozňovat dálnicece mezi Vratislaví a Klodskem. Uvidíme....
Ono stačí ty Polské kinder kamiony (dodávka s velkým přívěsem)... Těch tam jezdí dost...
Tedy mít projednané z obcemi a být na značkách se schopností obratem začít stavbu...
Ono stačí ty Polské kinder kamiony (dodávka s velkým přívěsem)... Těch tam jezdí dost...
Tedy mít projednané z obcemi a být na značkách se schopností obratem začít stavbu...
Poslední tvoje věta mi v uších zněla tak trochu jako sci-fi. Tedy bohužel...
ono i bez přívěsu
tuhle jsem na kraji červené vody musel nějakému vysvětlit, že je sice velkej, ale ne tak silnej, tak ať kouká couvat
že já jsem tu "doma", on na návštěvě
tuhle jsem na kraji červené vody musel nějakému vysvětlit, že je sice velkej, ale ne tak silnej, tak ať kouká couvat
že já jsem tu "doma", on na návštěvě
A co varianta JG (G je na klávesnici mezi Z a VTomas 1975 píše: ↑11.4.2025 6:30:29 Vzhledem ke skutečnosti že JZ PONĚKUD VÍCE kopíruje schválenou trasu německé dálnice je za mě lepší JZ...
Něco podobného JV bylo zamítnuto Lorenzem, plánek variant bude v knížce...
Je to opět ukázka lajdácké práce projektanta (projektantů)...
https://mapy.com/s/kenedurepu
To podstatné je most přes údolí Moravské Sázavy u Krasíkova, který mi vyšel takto: výška cca 40 m, délka 270 m (mostovka cca 365 m.n.m.).
Železniční trať je v místě křížení v tunelu ve výšce cca 340 m.n.m. silnice na náspu cca 370 m.n.m.
Dále jsou tu naznačeny MÚK Tatenice pro napojení II/315 směr Zábřeh a přilehlých obcí a MÚK Lubník pro napojení II/315 směr západ tvořící hlavní přivaděč pro Lanškroun.
Zbytek zákresu je jen taková skica ala VRT, aby to pěkně směrově vycházelo a přirozeně navazovalo na I/73.
Ta klička podél D35 ve variantě JZ mi byla zpočátku obrovským trnem v oku, ale na druhou stranu to má výhodu v možnosti udělat zde MÚK s II/368 pro napojení Starého Města a Moravské Třebové pro směr na sever. Nebýt odpočívky u St. M., dalo se to krásně vyřešit dvojitou MÚK D35 x I/73 - něco jako D5 x I/20 u Starého Plzence, jen trochu menší
Nejvyšší bod trasy 667 m.n.m- asi nejvyšší bod Českých dálnic 
ještě že ne 666

Tak to bych tam snad ani nejel 
za 1) v tom místě samozřejmě v tunelu
za 2) to není dálnice, ale první třída. Byť v této stopě by to klidně mohla být dálnice na 250 km/h
za 3) Heřmanické sedlo má cca 630, Cotkytle taktéž, žádná nižší cesta tu moc není...
za 4) D1 u Jihlavy má jen o 10 metrů míň, takže to není žádný extrém. A vzhledem k tunelu, by D1 prvenství zůstalo
Cílem příspěvku bylo řešit trasování od D35 k Lubníku, kde si myslím, že by to možná šlo lépe. Od Lubníku dál do kopců, to rád nechám na odbornících z řad geologů
Poláci se přibližují Česku s další rychlostní silnicí. ŘSD řeší, jak ji u nás napojit
"Z Kladska má rychlostní silnice dál pokračovat na české hranice u Králík. Ředitelství silnic a dálnic má již hotovou základní koncept studie, kudy trasu vést dál na českém území. „Budeme ji nyní projednávat v celém území a jednat o nejvýhodnějším koridoru pro takovou silnici,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Základní návrhy nových možných tras představíme v příštích dnech."
https://zdopravy.cz/polaci-se-priblizuj ... .sznhp.box
"Z Kladska má rychlostní silnice dál pokračovat na české hranice u Králík. Ředitelství silnic a dálnic má již hotovou základní koncept studie, kudy trasu vést dál na českém území. „Budeme ji nyní projednávat v celém území a jednat o nejvýhodnějším koridoru pro takovou silnici,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Základní návrhy nových možných tras představíme v příštích dnech."
Jsem fakt zvědav na varianty a to i na varianty kategorie silnice.
Myslím, že o ničem nižším než S 15,25/110 by se nemělo ani uvažovat. Potom už vybrat danou kategorii vyloženě dle nákladů - když bude malý rozdíl 4p vs 3p, pak jsem za 4-pruh.
A taky doufám, že se bude vybírat buď mezi napojením do S44 nebo PŘÍMÝM napojením do S73. Ne s peážním úsekem po D35.
Myslím, že o ničem nižším než S 15,25/110 by se nemělo ani uvažovat. Potom už vybrat danou kategorii vyloženě dle nákladů - když bude malý rozdíl 4p vs 3p, pak jsem za 4-pruh.
A taky doufám, že se bude vybírat buď mezi napojením do S44 nebo PŘÍMÝM napojením do S73. Ne s peážním úsekem po D35.
-
Tomas 1975
Už se těším co představí. Problém je v tom, že projekční firma, která připravovala varianty přípravu za mě slušně odflákla. Vůbec nezohlednila původní projektové dokumentace, spisové dokumentace a vše dělala na koleni. I trasa A138 je vyznačena plus mínus autobus i cca 5 km na západ či východ....Lynx píše: ↑25.8.2025 5:31:21 Poláci se přibližují Česku s další rychlostní silnicí. ŘSD řeší, jak ji u nás napojit
Já jsem shodou okolností byl v sobotu pomáhat na odkrývání ,,Vzorového ubytovacího tábora pro dělníky" u Albrechtic a odpoledne jsem si dle dobové dokumentace prošel opětovně původní schválenou německou trasu... A při znalostech nejnovějších skutečností, které jsem vyhrabal v archivech jen tiše žasnul... Některé věci docvaknou až na místě....
Tak aby to zas nebyl průšvih jako na D8 a jistá paralela tam je....
Tak si snad projektanti a odborníci z ŘSD již brzy přečtou ,,,Dálnici ve stínu německé orlice" která je již v tisku....
Pokud není ani jedna varianta vyloženě blbost a nerealizovatelná, pak bych prvně rozhodl o způsobu napojení do naší sítě (S73 vs S44) a až pak doladil přesné trasování.
Domnívám se, že výběr toho napojení bude opravdu významným způsobem rozhodovat, kudy vlastně do budoucna Poláci projedou Českem na jih. Hraje se i o průjezd vs neprůjezd Brnem, nebo i o způsob kudy kolem Brna, takže za mě dost důležité rozhodnutí na dekády dopředu (když jsme začali "plánovat" dálnici severně od Brna pro odlehčení).
Domnívám se, že výběr toho napojení bude opravdu významným způsobem rozhodovat, kudy vlastně do budoucna Poláci projedou Českem na jih. Hraje se i o průjezd vs neprůjezd Brnem, nebo i o způsob kudy kolem Brna, takže za mě dost důležité rozhodnutí na dekády dopředu (když jsme začali "plánovat" dálnici severně od Brna pro odlehčení).
Říkám si že vzhledem k nerealizovatelnosti JZT Brna a studií 2050 navržené JVT Brna (S52) více nahrává do karet napojení na S44 u Zábřehu, pokud by měla být jen jedna varianta... Pak mě ale napadá otázka, jak reálně bude (ne)vytížená severni S73 od Svitávky po D35, hádám že >10tis. to nebude...
Tady zatím není čeho se bát. Už jenom úsek z Barda do Kladska ještě hezkých pár let potrvá, natož trasa k hranici. Určitě je dobře se připravovat, ale zrovna tady nemusíme vyloženě spěchat.