I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Etane + Hary : děkuji za shrnutí za posledních 14 dní. Byl jsem valnou většinu z té doby na moři mimo signál = data. A stavba se za tu dobu sakra hnula vpřed ! 
Po týdnu opět Kumburský Újezd.Mezi podchodem a křižovatkou na Pustou Proseč kropící vůz čistil již položený asfalt od nánosů hlíny,před další pokládkou asfaltové vrstvy.Na začátku trasy se asfaltovalo,ale ani jsem tam nešel.Po zkušenosti z Vidochova si udržuji od obsluhy finišerů "bezpečný odstup".Na mostu přes potok na K.Újezdu se pokládal litý asfalt.V zářezu bylo opět velké množství stavební techniky.Bagr nakládal auta drobným štěrkem,návěsy tam vozily další kamenivo,malý buldozer to nahrnoval na svahy.O kus dál bagr CAT 326 odebíral z korby modré Tatry hrubé kamenivo a sypal to do žeber drenáže ve svahu.Pokračuje se na drenážích po obou stranách budoucí silnice.Za 40 minut,kdy jsem byl na zářezu a pak na nadjezdu tam přijelo 6 návěsů s kamenivem.Pokračují práce na mostu a nadjezdu v Heřmanicích.
Od nadjezdu směrem k průsečné křižovatce se pokládaly asfaltové vrstvy.Na mostu přes trať dělníci čistili fukarem povrch mostu.Na mostu přes rybník je hotový svod na dešťovou vodu.Je to z jiného materiálu než na mostu na K.Újezdu.Na násypu u mostu u pneuservisu buldozer pravděpodobně rozhrnoval štěrk,bohužel zespodu jsem tam neviděl.
Na fotu kropící vůz čistí asfalt od hlíny.
Od nadjezdu směrem k průsečné křižovatce se pokládaly asfaltové vrstvy.Na mostu přes trať dělníci čistili fukarem povrch mostu.Na mostu přes rybník je hotový svod na dešťovou vodu.Je to z jiného materiálu než na mostu na K.Újezdu.Na násypu u mostu u pneuservisu buldozer pravděpodobně rozhrnoval štěrk,bohužel zespodu jsem tam neviděl.
Na fotu kropící vůz čistí asfalt od hlíny.
- Přílohy
-
- P1100823 (1).jpg (195.91 KiB) Zobrazeno 1862 x
No ve Vidochove uz jsem o vikendu videl zbloudileho ridice na moste. Nakonec nenasel odvahu projet mezi zaparkovanymi stroji, a radeji se vratil do fronty na semaforu.
Takze minimalne na jednu stranu obchvatu uz je bezpecne se vydat.
Takze minimalne na jednu stranu obchvatu uz je bezpecne se vydat.
Jak vidno, práce pokračují naplno. I když dle položené armatury se ještě bude betonovat. Ostatně za dva měsíce by se snad mělo otevírat, tak uvidíme jak vše dopadne.
Hary, nasazení techniky a lidí je vskutku enormní. Díky tvým fotoreportážím to máme všichni jako na dlani. Už se těším na tvou další návštěvu Vidochova, betonového ekoduktu a kamenolomu
díky
Mají se betonovat římsy na mostu a nadjezdu v Heřmanicích,potom dodělat most ve Vrchovině,jinak pokud pátrám v paměti by mělo být vše vybetonováno.
Není zač,Kote.Dnes má celé odpoledne pršet,tak snad zítra tam zajedu.Zářez u posedu už kamenolomem není,tam už se chystá propojit již hotové úseky balenou.Zato na zářezu na Kumburském Újezdu je navezeného takového kameniva a ještě bude,že by se tomu dalo říkat štěrkolom.
- Přílohy
-
- P1100887 (1).jpg (292.73 KiB) Zobrazeno 1772 x
Tak tady přináším Kotovi a samozřejmě i ostatním nejnovější stav prací na Vidochově.Na úplném konci trasy jsou namontovaná svodidla,vyvrtané a zabetonované patky na PHS.Před mostem se zatloukaly sloupky na svodidla a za mostem bagr vrtal díry na PHS.Zeminu z vrtáku bagr oklepával přímo do korby nákladního auta.Pokračují práce na obkládání koryta kameny,pod plachtou to mají asi čerstvě vyspárováno.Pár fotek z dálky je na bagr Liebherr,který nakládal odfrézovaným asfaltem z již minulé silnice I/16 červené Tatry.Ty materiál vozily k prvnímu přesýpanému mostu,kde stroj pokládal krajnice a za ním to vibrační deskou hutnili.Na mostu ve Vrchovině se začíná stavět podpůrná konstrukce pro betonáž říms.Kamenolom v zářezu nad estakádou definitivně skončil a dnes se pokládalo emzetkáčko mezi již připravenými silnicemi.Na nadjezdu ve Štikově jsou odmontované dvě pole zábradlí a pravděpodobně se tam bude montovat pouliční osvětlení.Pod nadjezdem bagr ohumusovával svahy.Na deponii ornice vedle násypu bagr Volvo nakládal auta a ta ornici vozila na svah mezi most přes rybník a most přes trať.Na násypu před mostem grejdr rozhrnul první vrstvu štěrku,ale ještě není uválcovaná.Pod mostní opěrou v ulici Přibyslavská stál MAN s podvalníkem,který přivezl buldouzer Komatsu.Pod násypem bagr Hitachi prováděl skrývku ornice.
Na fotu je navážení ornice na svah za mostní opěrou.
Na fotu je navážení ornice na svah za mostní opěrou.
- Přílohy
-
- P1110198 (1).jpg (312.46 KiB) Zobrazeno 1531 x
Kdyby stavba nebyla v Podkrkonoší ale někde u Brna, tak by se dalo říci, že jedou bomby ! 
Stavba jede na plné obrátky,do zprovoznění zbývají necelé dva měsíce.
Po konzultaci s Etanem uvádím upřesňující informaci: Odtěžování ornice na louce pod násypem u mostu přes rybník, NENÍ součást stavby obchvatu.Práce probíhají na soukromém pozemku.

Po konzultaci s Etanem uvádím upřesňující informaci: Odtěžování ornice na louce pod násypem u mostu přes rybník, NENÍ součást stavby obchvatu.Práce probíhají na soukromém pozemku.
Dnes jsem byl ve Štikově v Husqvarně,tak jsem si vzal foťák a pár cvaků ze stavby udělal.Na podvalníku převáželi finišer s nakladačem, odbočili na nájezd na obchvat a pak začali skládat.Před nadjezden jsou složené sloupy na PHS.Retenční nádrž se postupně zasypává a jsou tam nové betonové skruže a jedna veliká jímka s odbočkami.Na deponii ornice bagr opět nakládal auta a ta hlínu vozila na svahy před opěru mostu přes rybník.Musím říci,že to je dost cítit hnojem.Taky se není co divit,když to tam 3 roky hnije. U mostu přes trať byl mix,který lil beton do připravené pumpy,takže se opět betonoval svah pod opěrou stříkaným betonem.
Na fotu deponie ornice na násypu ve Štikově.
Na fotu deponie ornice na násypu ve Štikově.
- Přílohy
-
- P1110273 (1).jpg (192.8 KiB) Zobrazeno 1326 x
Video z dnešního večera. Průlet od Heřmanic po Štikov
Po delší době koukám n toto téma a díky Harymu a Etanovi za perfektní zpravodajství.
Já i Etan děkujeme za pochvalu.
Jako speciální bonus tady máte Etanovy záběry z dronu na celou trasu stavby obchvatu.Nejlepší záběry,které tady kdy byly,vznikly během celého včerejšího dne.Hodil jsem to na Rajče.Přejeme příjemné pokoukání zvláště v režimu celé obrazovky.

Na fotu pohled na Vidochovskou chobotnici v celé kráse.
Jako speciální bonus tady máte Etanovy záběry z dronu na celou trasu stavby obchvatu.Nejlepší záběry,které tady kdy byly,vznikly během celého včerejšího dne.Hodil jsem to na Rajče.Přejeme příjemné pokoukání zvláště v režimu celé obrazovky.
Na fotu pohled na Vidochovskou chobotnici v celé kráse.
- Přílohy
-
- DJI_20250530142916_0024_V.jpg (235.56 KiB) Zobrazeno 1174 x
Dnešní focení jsem začal asi 200 metrů před začátkem napojení na hlavní silnici.Když už jsem byl v těch končinách,tak jsem si nafotil znehodnocenou protiletadlovou raketu ruské výroby,sloužící i v naší armádě S 75 Dvina.Raketu tam má zdejší podnikatel a nadšenec vojenské výzbroje.Malá zajímavost - tento typ protiletadlové rakety sestřelil v roce 1960 americký špionážní letoun U - 2 pilotovaný Gery Powersem.
Na začátku trasy jsou položeny dvě vrstvy asfaltu.Na vjezdu do zatopeného lomu Rumchalpa je zabetonovaná trubka na odvod dešťové vody.Opět jsem se potkal s Etanem a jeho pejskem.Na jedné fotce je vidět,jak nový asfalt přebíhalo stádo divočáků a ani si neočistili kopyta.
U nové autobusové zastávky byl zaparkovaný traktor s čistícím kartáčem.Na zářezu (štěrkolomu) se opět čile pracovalo a bagr nabíral lžící s korby Tatry kamenivo a vyjížděl ho vysypat a zarovnat až na horní hranu zářezu.Buldozer na svahy vyjížděl také a nahrnoval štěrk.Pokračují práce na drenážích.Na mostu v Heřmanicích se bude navařovat lepenka,aby se mohli pustit do betonování říms.Na podchodu se také připravuje betonáž říms.Na průsečné křižovatce v Heřmanicích se provádí výstavba ostrůvků.Na mostu přes trať speciálním strojem navařovali izolaci.Z druhé strany mostu grejdr upravoval základní vrstvu štěrku 0-32.A opět zvířátko na konec.
Na fotu strojové pokládání izolací.
Na začátku trasy jsou položeny dvě vrstvy asfaltu.Na vjezdu do zatopeného lomu Rumchalpa je zabetonovaná trubka na odvod dešťové vody.Opět jsem se potkal s Etanem a jeho pejskem.Na jedné fotce je vidět,jak nový asfalt přebíhalo stádo divočáků a ani si neočistili kopyta.
U nové autobusové zastávky byl zaparkovaný traktor s čistícím kartáčem.Na zářezu (štěrkolomu) se opět čile pracovalo a bagr nabíral lžící s korby Tatry kamenivo a vyjížděl ho vysypat a zarovnat až na horní hranu zářezu.Buldozer na svahy vyjížděl také a nahrnoval štěrk.Pokračují práce na drenážích.Na mostu v Heřmanicích se bude navařovat lepenka,aby se mohli pustit do betonování říms.Na podchodu se také připravuje betonáž říms.Na průsečné křižovatce v Heřmanicích se provádí výstavba ostrůvků.Na mostu přes trať speciálním strojem navařovali izolaci.Z druhé strany mostu grejdr upravoval základní vrstvu štěrku 0-32.A opět zvířátko na konec.
Na fotu strojové pokládání izolací.
- Přílohy
-
- P1110486 (1).jpg (306.12 KiB) Zobrazeno 1153 x
Tome, jako obvykle, vynikající práce. Jako obvykle, měl bych otázku. Proč je na stranách zářezu v Kumburáku štěrk? Nás estakádou není.
Díky Jenyku. Nevím to na 100%,ale je to kvůli vodě a aby se na svazích nedělaly sesuvy.Po několika metrech tam byla vyhloubena taková žebra,která jsou též vysypána hrubým štěrkem,aby voda mohla stékat dolů.Když nahoře nad hranou zářezu naprší,tak se voda tlačí dolů a nyní,když tam je zářez,tak hrozilo,že to bude vytékat nebo sáknout těmi svahy.
Nad estakádou to bude taky,zrovna jsme to dnes řešili s Etanem.Takže práce tam bude ještě dost a místo kamenolomu tam bude štěrkolom č.2

Nad estakádou to bude taky,zrovna jsme to dnes řešili s Etanem.Takže práce tam bude ještě dost a místo kamenolomu tam bude štěrkolom č.2
A pak ve zprávách probíhají zprávy, že chybí štěrk na silnice a dálnice. A teď do mě - je to projekt tak to tam musí být.... 
Jen trochu nechápu - nebude skrz to prorůstat plevel ? Jinak pravidelná údržba Roundap apod. Nebo svahová sekačka zvládá jízdu po štěrku ? Rád se nechám poučit odborníky....
Jen trochu nechápu - nebude skrz to prorůstat plevel ? Jinak pravidelná údržba Roundap apod. Nebo svahová sekačka zvládá jízdu po štěrku ? Rád se nechám poučit odborníky....
Když to navrhl projektant,tak to stavaři musí postavit.Jakmile se někde vyskytne voda,tak se to musí sanovat hrubým štěrkem jako drenáž.Spousta kameniva se na začátku stavby navezla na dno násypu v Heřmanicích.Tam je nějaký pramen,který tam vytéká a louka pod nim byla celá podmáčená,tak se to muselo sanovat.A tak to bylo i u dalších stavebních objektů na trase.
A údržba ?
Je radost pohledět, jak ubývají hnědá místa a naopak přibývá balené či alespoň MZK. Překvapilo mě, jak se na šikmém svahu snadno a plynule pohyboval bagr př cestě nahoru se štěrkem a dolů jakbysmet. Naopak malé Komatsu vedle něj mělo tendenci mírně prokluzovat... Díky pánové 
Já bych si troufnul odhadnout,že to časem zaroste i náletovými dřevinami.Je to v lesním úseku,takže tam určitě něco zalétne,ale záleží,zda se to uchytí.Uvidíme třeba za 5 let.
Taky jsem na to koukal,že se bagr pohybuje po svahu jako kamzík.Asi jde o to,že buldozer tlačí kamenivo na nezpevněný povrch a má jinou konstrukci pásů.Bagr CAT 323 má 22 t oproti 14 ti tunovému buldozeru a má i větší rozteč pásů,takže na svahu lépe "sedí".kot píše: ↑1.6.2025 2:02:39 Je radost pohledět, jak ubývají hnědá místa a naopak přibývá balené či alespoň MZK. Překvapilo mě, jak se na šikmém svahu snadno a plynule pohyboval bagr př cestě nahoru se štěrkem a dolů jakbysmet. Naopak malé Komatsu vedle něj mělo tendenci mírně prokluzovat... Díky pánové![]()
Dobrodron nám včera nalétl celou trasu: