I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Krásný fotky. Jen koukám dempr na deponii asi už zapustil kořeny.
Dumper tam je fascinující.Jak jsem psal před časem, stojí tam od konce listopadu.Myslel jsem,že ho na jaře odvezou až zemina na deponii vyschne,ale stojí tam dál.Zajímavé je,že ten stroj nikomu nechybí.
Třeba tam zůstane jako pomník.

Třeba tam zůstane jako pomník.
Hary je na něm nějaké označení vlastníka ? 
Až tam půjdu příště,tak na to přes foťák mrknu.Myslím,že to byly stroje od firmy Bergasto.Nejdřív jezdily tři,když se pak odtěžoval zářez,tak přivezly další dva nebo tři.Už si to nepamatuju.
Já jen ze zvědavosti. Třeba mezitím firma zkrachovala a na dumper upadl v zapomnění 
Tak kdyby toho dempra nikdo fakt nechtěl, asi bych se obětoval a u baráku může klidně stát. Občas bych si s tím dojel do lesa pro dřevo. :
Ve Vidochově už se rýsuje nová komunikace pod mostem.Je tam nově odtěžený svah u napojení na stávající silnici.Bagr odtěžuje druhou polovinu komunikace za mostem.Když jsem to fotil,tak se tam stala trochu menší nepříjemnost,ale dopadlo to naštěstí dobře.Od Nové Paky jel náklaďák s kulatinou,za ním osobní auta.V tu samou chvíli vyjížděl od semaforů z druhé strany autobus a další osobáky a potkaly se na mostě.Náklaďák s kulatinou zůstal stát a ostatní se nějak vymotali a po chvíli byl most prázdný.
Pokračuje se v obkládání koryta kameny.U třetího přesýpaného mostu se dělá plot proti zvěři.Na výšku má asi 2 m a pletivo je silnější konstrukce než u běžných lesních oplocenek.U prvního přesýpaného mostu se montují svodidla.Na mostu ve Vrchovině pokračují práce na mostu a gabionových zdí.
Dnes jsem si chtěl naposled projít zářez,kde ještě nebyl propojen asfalt mezi dvěma úseky,ale asfaltéři byli rychlejší.Je to hotové komplet v jedné vrstvě,kterou museli dělat dnes dopoledne,protože to ještě vonělo a na omak to pěkně hřálo.
Netuším,zda to je náhoda,nebo jsme tomu tady na foru trochu pomohli,ale shodou okolností k deponii zeminy přijela dodávka od firmy Bergasto.Vylezli dva chlapíci a šli okukovat dumper.Pak zas odjeli.Takže Jenyku,asi si budeš muset na dřevo do lesa sehnat něco jinýho.Krom toho výška zadního čela je 2,1 m,tak by byla docela dřina házet tam metrovky samovýroby.
Deponie zeminy je pěkně zarovnaná a naváží se tam další materiál.Na estakádě stojí stroj na pokládání lepenky.Na nadjezdu jsou osazené dvě nové lampy.
Měl bych otázku na zdejší odborníky.Co to je za konstrukci na konci svodidel?
Pokračuje se v obkládání koryta kameny.U třetího přesýpaného mostu se dělá plot proti zvěři.Na výšku má asi 2 m a pletivo je silnější konstrukce než u běžných lesních oplocenek.U prvního přesýpaného mostu se montují svodidla.Na mostu ve Vrchovině pokračují práce na mostu a gabionových zdí.
Dnes jsem si chtěl naposled projít zářez,kde ještě nebyl propojen asfalt mezi dvěma úseky,ale asfaltéři byli rychlejší.Je to hotové komplet v jedné vrstvě,kterou museli dělat dnes dopoledne,protože to ještě vonělo a na omak to pěkně hřálo.
Netuším,zda to je náhoda,nebo jsme tomu tady na foru trochu pomohli,ale shodou okolností k deponii zeminy přijela dodávka od firmy Bergasto.Vylezli dva chlapíci a šli okukovat dumper.Pak zas odjeli.Takže Jenyku,asi si budeš muset na dřevo do lesa sehnat něco jinýho.Krom toho výška zadního čela je 2,1 m,tak by byla docela dřina házet tam metrovky samovýroby.
Deponie zeminy je pěkně zarovnaná a naváží se tam další materiál.Na estakádě stojí stroj na pokládání lepenky.Na nadjezdu jsou osazené dvě nové lampy.
Měl bych otázku na zdejší odborníky.Co to je za konstrukci na konci svodidel?
- Přílohy
-
- P1110961 (1).jpg (186.31 KiB) Zobrazeno 1980 x
Pohlcovač nárazové energie.
Pěkně do hloubky to vzali na tom Vidochově... 
No,je tam pořádná díra,ale stavbaři musí jít na hloubku jakou má druhá polovina vozovky.Natočil jsem ještě jedno video bagrování,ale musel jsem to smazat,protože foťák zaostřil stébla trávy a bagr byl rozmazaný.Ta tráva je neskutečně vysoká a když jsem procházel vedle příkopu u autobusové zastávky tak mě dosahovala po krk - džungle jak ve Vietnamu,příště si snad vezmu kosu nebo křoviňák.
Na fotce je vidět geotextilie pod první polovinou vozovky a ještě jedna náhoda - za bagrem jede dodávka od firmy Bergasto nad estakádu okouknout ten dumper.
Na fotce je vidět geotextilie pod první polovinou vozovky a ještě jedna náhoda - za bagrem jede dodávka od firmy Bergasto nad estakádu okouknout ten dumper.
- Přílohy
-
- P1110982 (1).jpg (306.14 KiB) Zobrazeno 1879 x
To by asi vyslo draz nez si to drevo koupit.
A uplne vidim tu paniku ve firme... ty vole, vzpomente si, kam jsme ho zaparkovali? Pristi tyden uz to pred sefem neutajim, koukejte ho najit!
jožko, vzal jsi to z dobré strany ! Scénář se ti povedl. 
Jozko gratuluji,to je fakt dobrý.
Přidám ještě jednu zajímavost.Vloni na podzim jsem tam šel fotit a chlapi zrovna končili,tak jsem se s nimi dal do řeči a jedna moje otázka byla,jaké ten dumper má tlumiče. Strojník mě odpověděl,že dumper žádné tlumiče nemá,ani pružiny ani listová pera.Veškerou váhu stroje a nákladu prý nesou pouze správně nahuštěné pneumatiky.
Jak jsem ale včera koukal na tu detailní fotku zezadu,tak na nápravě nějaké měchy má.
Přidám ještě jednu zajímavost.Vloni na podzim jsem tam šel fotit a chlapi zrovna končili,tak jsem se s nimi dal do řeči a jedna moje otázka byla,jaké ten dumper má tlumiče. Strojník mě odpověděl,že dumper žádné tlumiče nemá,ani pružiny ani listová pera.Veškerou váhu stroje a nákladu prý nesou pouze správně nahuštěné pneumatiky.
Jak jsem ale včera koukal na tu detailní fotku zezadu,tak na nápravě nějaké měchy má.
- Přílohy
-
- P1120186 (1).jpg (259.18 KiB) Zobrazeno 1697 x
Tak ono musíš oddělit funkce jednotlivých zařízení. Pneumatiky na vozidle, vždy nesou plnou váhu vozidla. Pružiny, listová pera nebo měchy se starají o oddělení hmoty, která je před a za tlumičem (jejich poměr má se zvyšující se rychlostí vozidla zásadní vliv na jízdní vlastnosti). Tlumič žádnou váhu nenese pouze se stará o tlumení kmitů, které při jízdě vznikají. Takže u tohoto typu vozidla, kde je 'malá' rychlost, tlumení nepotřebuješ a o odpružení se skutečně postarají jak píšeš správně nahuštěné pneumatiky. A pokud je hmotnost na nápravy přenášená přes centrální 'rouru' potřebuješ měchy jedině k tomu, aby se korba při výkyvu náprav držela ve správném směru resp, aby byl výkyv možný.
Děkuji za odborné vysvětlení všech funkcí a termínů. 
spíš to omezuje limitní výkyv
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Dnes jsem projížděl přes Paku a jak jsem koukal v Kumburáku se asi bude muset chvilku jezdit na semafory po novým. Aby se srovnaly výšky staré a nové silnice, bude muset jít stará o kousek níž v celé šířce a nevím jak jinak by to šlo udělat, nežli jezdit po nový, na křižovatku a tam zase zpátky do Kumburáku.
Tak má to některé klady - například není zapotřebí se s tím v lese otáčet, stačí otočit sedačku chytit druhý volant a vyjet pozpátku; zapadnout s tím je celkem umění, díky centrálnímu kloubu se z hodně lapálií vykýve; není potřeba řadit
Ale zase na druhou stranu - z kabiny je prd vidět, na menší lesní cesty je to moc velký a jde to poměrně snadno převrátit, nákladový prostor je vůči velikosti stroje poměrně malý, no a již zmíněná výška nakládky...
Likasi,díky. Já jsem takovou konstrukci viděl poprvé.
No a co se týče dumperu do lesa myslím,že kdyby to viděl hajný nebo revírník,tak by řidič nestačl zdrhat......
Tak les mám svůj, tam hajnýho nepotřebuju. Ale uznávám, že na pár kuláčů to je fakt zbytečně velký.
Ale takovouhle potvoru u nás nikdo ve vesničce nemá.
Ale takovouhle potvoru u nás nikdo ve vesničce nemá.
A hlavne, z uzkych lesnich cest si to nic nedela. Dela si svoje vlastni. Siroke.
Ale chadena by to nezaujalo ! Je to přece zaostalý spalovák...
Jenyku,takovouhle potvoru nemá asi nikdo soukromě ani na okrese.A kdybys jel v o víkendu do lesa,tak půlka vesnice je v pozoru.
Jozko,teď jsem koukal na prospekty,tak tento typ dumperu má šířku 295 cm a to není zas tak strašný.Kolový harvestor John Deere 1470 H má šířku 300 cm.Co se týče hmotnosti tak je u obou strojů téměř shodná,dumper 23 t a harvestor 24 t.

Jozko,teď jsem koukal na prospekty,tak tento typ dumperu má šířku 295 cm a to není zas tak strašný.Kolový harvestor John Deere 1470 H má šířku 300 cm.Co se týče hmotnosti tak je u obou strojů téměř shodná,dumper 23 t a harvestor 24 t.
"Pěkná "koťátka" Hary !" 
Po týdnu opět Kumburský Újezd.Od začátku trasy se upravují některé části svahů.Na odbočce na Novou Paku už se připravují dopravní značky.Na deponii ornice bagr nakládal auta.Od konce mostu je položeno MZK ve dvou vrstvách,před nadjezdem ve Studénce se pokládal ještě poslední pruh.
Návěsy s MZK couvaly od mostu na Kumburském Újezdu a z druhé strany od Heřmanic najížděly vysypat náklad štěrku 0-32.Na mostu v Heřmanicích se navařovala izolace.Od mostu přes trať až po násyp ve Štikově je položena nová vrstva asfaltu.Vodní hladina se odrážela na spodní část mostu a vytvářela krásné obrazce.V rybníce je nasazeno plno kapříků.
Na fotu je poslední část trasy obchvatu,kde se bude pokládat základní vrstva štěrku.
Návěsy s MZK couvaly od mostu na Kumburském Újezdu a z druhé strany od Heřmanic najížděly vysypat náklad štěrku 0-32.Na mostu v Heřmanicích se navařovala izolace.Od mostu přes trať až po násyp ve Štikově je položena nová vrstva asfaltu.Vodní hladina se odrážela na spodní část mostu a vytvářela krásné obrazce.V rybníce je nasazeno plno kapříků.
Na fotu je poslední část trasy obchvatu,kde se bude pokládat základní vrstva štěrku.
- Přílohy
-
- P1120342 (1).jpg (266.61 KiB) Zobrazeno 795 x