Silnice pro motorová vozidla (SMV) v novém pojetí

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Majkii
Administrátor

Re: Silnice pro motorová vozidla (SMV) v novém pojetí

Příspěvek od Majkii »

Řešilo se to ve vlákně silnice: viewtopic.php?p=243643#p243643
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Brzda

Příspěvek od Brzda »

Majkii píše: 29.11.2024 9:31:05 Řešilo se to ve vlákně silnice: viewtopic.php?p=243643#p243643
Jo, v roce 2021, myslel jsem, že se za 3 roky třeba něco změnilo......
mts

Příspěvek od mts »

Predpokladam, ze okolnim obcim by se nelibilo, ze by skudlilove bez znamky jezdili pres obce a ne po SPMV. Klasicke ceske dilema...
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

na smv žádnou známku nepotřebujete.
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
mts

Příspěvek od mts »

Mate pravdu. Jak ji ma clovek jednou na aute tak uz neresi, kde ji potrebuje a kde ne...
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Prostě pořád stejná otravná písnička. Strach, aby jim přes obce náhodou nejezdila kvanta aut s konstrukční rychlostí pod 80 :-) Mě by fakt zajímalo, kolik asi dopravních prostředků muselo opustit nějakou silnici, která byla nově označena SMV? Řekl bych, že chodci, cyklisti a nějaká ta multikára. Zemědělská technika tam většinou nesměla už předtím.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Ja hlavne nechapu, co si ma obec co kecat, co se bude dit na statni silnici 1. tridy..
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Asi se to resilo, ale ted to nemuzu dohledat. Bude I/38 k Jihlave nekdy SMV?
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

To by mě taky zajímalo. Poslední info jsem četl ještě před rekonstrukcí povrchu a prý to nechtěla povolit policie kvůli krátkým nájezdům. Ale aspoň už tam neměří, resp. poslední tři roky jsem je tam nepotkal, tak je to víceméně jedno :)

Jezdí tam i hodně traktorů, tak možná i to je důvodem, aby jim nejezdily přes město...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Myslím, že hlavní problém byla právě Jihlava, že nechtěla SMV kvůli zajíždění pomalé dopravy do města.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Proti SMV na I/38 se dlouhodobě staví krajská dopravní policie a bez nich to prostě nebude. Takže můj tip je, že se jí v této dekádě rozhodně nedočkáme. Důvodů mají spoustu, ale nic z toho není zásadní překážkou pro přiznání statutu SMV a při troše vůle se vše dá vyřešit.
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

Nerozumím tomu, jak je možné, že když si někde nějaký malý bezvýznamný človíček postaví hlavu, tak naprosto nekoncepčně zasáhne do celonárodní sítě. Takto tady máme na jedné straně tobogány do Liberce či Olomouce, kde se může legálně 130, na straně druhé daleko kvalinější Ostrovskou I/13, či Jihlavskou I/38, kde se naprosto nepřiměřeně buzeruje s 90 km/h. To nemůže být stanovováno centrálně? Tolik hlavních silnic v naší malé zemi nemáme aby tam byly takovéhle rozdíly.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak důležité je mít jako SMV ty delší silnice/úseky. Tento samotný obchvat jde zkousnout, že není SMV, POKUD se tam skutečně neměří 90.
Kdyby tam měřili, pak by to bylo opravdu slušná buzerace, řekl bych, že by s tím ani neobstáli před případným soudem, kdyby někdo pokutu hnal až tam.

Já doufám, že se SMV podaří alespoň za několik let a to dohromady s novou dlouhou přeložkou ke Stonařovu. Protože ta bude 2-pruh vedoucí komplet v nové trase s doprovodkou (starou 38) vedle. Nevím, co by tam měli dělat traktory. Tak snad. :jidlo:
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Proc by na silnici nesmeli merit 90? Proc by to u soudu neobstalo? V jake asfaltove fantazii to zijete?
kollma

Příspěvek od kollma »

Já to tedy beru tak, že max. rychlost 90 km/h je zavedena z toho důvodu, že se na té silnici můžou vyskytovat cyklisti, traktory a podobná vozidla. Čili 110 km/h a více se zavádí pouze na SMV a dálnicích, ale nevidím vůbec žádný problém v tom, aby nějaký 4kilometrový dálniční přivaděč byl označen jako SMV. Délka konkrétního úseku tedy podle mě není vůbec relevantní.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

ElWapp píše: 24.6.2025 14:03:31 Proc by na silnici nesmeli merit 90? Proc by to u soudu neobstalo? V jake asfaltove fantazii to zijete?
Neříkám nesměli, jen říkám, že by to byla buzerace. Protože na směrově dělené komunikaci a v 2+2 pruzích měřit 90 buzerace je.
Ať měří, ale ať pokutují od nějaké rozumné rychlosti, např. 105+

Jen jsem napsal, že se domnívám, že pokuta za naměřených třeba 96 na takové komunikaci by u soudu neobstála. Možná by ani nebyl třeba soud, ale stačila by nějaká odvolání ke krajským ředitelstvím PČR atd.
Na takovýchto místech mají většinou příslušníci zakázáno měřit a nebo měřit a pokutovat skutečně až od nějakého závažnějšího porušení. A je to tak jedině dobře, děkuji v tomto za každého "uvědomělého" nadřízeného na PČR. :ok:
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Sorry, ne. Na silnici se jezdi 90 i kdyz bude mit deset pruhu. Asi si tam ridici trosku prislapnou plyn, nerikam ze bych tech 90 taky striktne dodrzel, ale pokud se tam ma jezdit rychleji, tak at se tam daji znacky a ne ze kontrolni organ zavre oci. Porad se tam muzou vyskytovat traktory, cyklisti, chodci.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kontrolní orgán přivírá naštěstí oči na mnoha a mnoha místech, na pořádných silnicích první třídy není dnes vůbec nic neobvyklého, že nechávají provoz jezdit 110, mám na mysli třeba I/53. A berou rychlíky od 120+. Já jsem za to tedy velmi rád, ale to je posouzení každého jednotlivce. Tyto rychlosti totiž nejsou vůbec nic, co by zvyšovalo nehodovost. Ale to už jsem mimo téma.

Jinak moje poznámka, že tady měřit 90 by byla buzerace, souvisela především s tím směrovým rozdělením. Ne až tak s počtem pruhů.
Za mě je stav, kdy je to obyč silnice, ale toleruje se tam vyšší rychlost, celkem dobrý modus operandi. :)

Samozřejmě se shodnu v tom, že ideál by tady byl také SMV, nicméně když jde o 5 km, tak jsem schopen to překousnout. Až někdy bude 4-pruh na celém obchvatu, pak už by to bylo úplně na palici.
To samé je z mého pohledu už dnešní VMO v Brně. Tam bych osobně SMV dal daleko víc než tady na krátkém přivaděči. Tam totiž jsou stejně ta kola i pěší vyloučeny. :crazy: :crazy: (traktor jsem tam nepotkal, ale asi by tam mohl)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Asi mě budete kamenovat, ale já to vidím stejně jako ElWapp - Za mě je totiž stav, kdy je to obyč silnice, ale toleruje se tam vyšší rychlost, naprosto špatný modus operandi. - formuloval jsem to schválně jen "drobounkou" úpravou věty z předchozího příspěvku.
Co vidítě, proboha, správného na vědomém a kontrolním orgánem posvěceném nedodržování platných zákonů?
Dneska to je rychlost, zitra to bude jízda na černo ve veřejné dopravě, pozítří nedodržování nočního klidu "jednou za čas" a skončíte zákonem silnějšího?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jízdou na černo škodíte dopravci, nedodržováním nočního klidu škodíte spoluobčanům, a to oběma hodně. Rychlostí 110 na směrově dělené 90 škodíte, byť zanedbatelně, asi jen životnímu prostředí, nikomu jinému a nejste nebezpečný ničemu, ani tomu traktoru. Pak chápu, že se PČR zaměřuje na potřebnější úkoly a hlavně PŘÍNOSNĚJŠÍ.
Když bude občas krátit daně nějaká kadeřnice, taky byste byli pro, aby na ni šel finančák jak s kanónem na vrabce místo toho, aby se zaměřil na nějaké větší úniky ? Pardon, tohle je asi už spíš o světonázoru, o ničem jiném. Věcně na toto už reagovat asi nedokážu, takže už se zdržím další reakce ..
Místo toho abyste byli rádi, že PČR neřeší striktně jen rychlost o každý kilometr, tak tady za to orodujete ? To podle mě na to kamenování skoro je. :)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ano, oroduju, protože nedodržování platných rychlostních limitů mne i ohrožuje.
Konkrétní příklad: na stavbě pražského okruhy D0-511 dochází (celkem logicky) k jistým omezením v místech napojení na stávající silniční síť. Buďme konkrétní - jedu po Štěrboholské radiále z centra a za druhou ČSPH Moll je nyní dočasné omezení na 60 km/h. Dodržuje ho tam málokdo, ale nedá se říci, že by ho všichni řidiči totálně ignorovali. Takže jedu v pravém pruhu a na dohled od omezení "shodím" temnpomat, na kterém mám nastaveno 85 (dle GPS to je 81 km/h). Auto začne zpomalovat na cca 70 km/h dle tachometru na úrovni dopravní značky.
V tu chvíli mám ale na nárazníku kamion, a když se nenechám postrkem donutit ke zvýšení rychlosti, podpoří to troubením. A ne jednou, ale rovnou dvakrát.
Já vím, že se tam v tu chvíli nejspíš nepracovalo, vím, že to tam nikdo nekontroluje a vím, že vyšší rychlost by nikomu neublížila. Nicméně ten kamioňák vytvořil velmi nebezpečnou situaci nedodržením bezpečné vzdálenosti. Já s osobákem umím zastavit "na pětníku", on to nedokáže a kdyby se stalo cokoli nečekaného, jednoduše mne "shrne".
Kdyby se dodžování nařízených limitů kontrolovalo, nedovolil by si to a neohrožoval by mě. Pro šťouraly dodám, že to rozhodně nrbyl "Bulhar", tahač měl RZ Libereckého kraje. A jako perličku doplním, že na konci toho omezení (kde je značka MPR 80) se konečně dostal do levého pruhu a začal mě slavnostně předjíždět, abych ho v zápětí na mostě opět předjel já povolenou stovkou.

Jsem ochoten připustit, že vyšší rychlost v tomto případě není nebezpečná, stejně jako u té Jihlavy. Trestejme tedy tvrdě nedodržení bezpečné vzdálenosti a já budu zticha.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

My Češi totiž máme vlastnost, hodnotit danou situaci vlastní hlavou, bez ohledu na předpisy. Prostě, jednou je někde nějaké omezení a ač se nám to nelíbí, musíme ho dodržovat. Stěžovat si můžeme jinde a ne tím, že budeme daný předpis ignorovat, jen protože s ním nesouhlasíme.
Podobně v práci, majitel může mít pro mnohé zaměstnance nesmyslné až prudící předpisy, ale buď se podřídíme, zkusíme se dohodnout anebo půjdeme jinam.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Geo

Příspěvek od Geo »

ElWapp píše: 24.6.2025 14:03:31 Proc by na silnici nesmeli merit 90? Proc by to u soudu neobstalo? V jake asfaltove fantazii to zijete?
To vychazi z jednoho, dle mne naprosto sileneho, rozhodnuti NSS. Ten pak vzal ne zcela prekvapive zpatecku. Popsane napr. zde https://autoweb.cz/beran-materialni-asp ... takhle-ne/
Mike

Příspěvek od Mike »

v zákoně se to jmenuje "materiální aspekt"
správní orgány si s ním pozadí vytírají již léta
u soudu se dá ještě občas narazit na kloudné rozhodnutí
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Sauce

Příspěvek od Sauce »

Taky souhlasím s výše komentujícími. MPR je od toho, aby se dodržovala a zajistila bezpečný provoz na komunikaci.

Pokud smysl MPR nedává, má se změnit.

Jak uvádí Honey, tohle je ten zásadní rozdíl mezi Čechy a civilizovaným světem. Když totiž 90 nedává smysl pro např. I/13 KV - Ostrov, SMV se tam dá i tak a holt v místě bodové závady do doby vyřešení je snížená MPR na 90 a řidiči ji respektují, protože dává smysl.

Prosím, dodržujte MPR a pokud Vám připadá, že není vhodně nastavená, obraťte se na úřady, politiky, ŘSD, policii apod.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“