I/16 Nová Paka - obchvat
Re: I/16 Nová Paka - obchvat
Dnešní album bude skoro samá zemařina.Ve Vidochově je položena finální vrstva asfaltu na druhé polovině vozovky.Moje obavy z minulého týdne ohledně telefonního vedení nad trasou obchvatu při vrtání se ukázaly jako úplně zbytečné.Chlapi od vrtací soupravy jsou naprostí profíci.Když jsem přijel na Vidochov souprava stála na začátku opěrné zdi.Po chvíli přišla obsluha a rameno složili.Pak strojník zacouval,pod vedením podjely kladky na vrchní části ramene.Potom jeden pracovník nadzvihl drát dlouhou tyčí a celá souprava podjela za vedení.Poté se rameno postavilo do svislé polohy.Chlapů jsem se zeptal jestli to můžu fotit,tak mě dali kladnou odpověď a vznikly snímky postupu vrtání.Video jsem točil na stojato,ale bohužel zobrazené je vodorovně a mě to nešlo otočit.Jeden bagrista mi říkal,že se vrtá do hloubky 9 metrů.
V betonovém žlabu u OK jsem našel přejeté mládě užovky obojkové.Pokračují práce na obkládání koryta kameny.Pletiva proti zvěři mají na výšku 2,5 m.Na násypu u druhého přesýpaného mostu dělnicí hráběmi upravovali rozhrnutou ornici.Před mostem buldozer rozrývákem rozrýval cestu přes louku a dával to tak do původního stavu.Na deponii ornice na km 5,5 bagr nakládal auta a ta ornici rozvážela na svahy.Buldozer CAT D 6 K nahrnoval na svah přivezenou ornici.Na svazích zářezu u posedu se odtěžují drenážní žebra,protože je někde hodně tvrdo tak pomáhá i bagr s frézovací hlavicí.
Směrem k estakádě je část svahu upravena na čisto a vypadá to suprově.Na estakádě dělníci s kompresorem ofukovali asfalt.Před estakádou skládali sloupy na PHS.
Na fotu odtěžování drenážních žeber.
V betonovém žlabu u OK jsem našel přejeté mládě užovky obojkové.Pokračují práce na obkládání koryta kameny.Pletiva proti zvěři mají na výšku 2,5 m.Na násypu u druhého přesýpaného mostu dělnicí hráběmi upravovali rozhrnutou ornici.Před mostem buldozer rozrývákem rozrýval cestu přes louku a dával to tak do původního stavu.Na deponii ornice na km 5,5 bagr nakládal auta a ta ornici rozvážela na svahy.Buldozer CAT D 6 K nahrnoval na svah přivezenou ornici.Na svazích zářezu u posedu se odtěžují drenážní žebra,protože je někde hodně tvrdo tak pomáhá i bagr s frézovací hlavicí.
Směrem k estakádě je část svahu upravena na čisto a vypadá to suprově.Na estakádě dělníci s kompresorem ofukovali asfalt.Před estakádou skládali sloupy na PHS.
Na fotu odtěžování drenážních žeber.
- Přílohy
-
- P1140179 (1).jpg (289.31 KiB) Zobrazeno 2279 x
Pěkně to sem dáváte
díky moc.
12.7 je den otevřené silnice .
Pro veřejnost, kdo můžete,tak přijďte
12.7 je den otevřené silnice .
Pro veřejnost, kdo můžete,tak přijďte
To už budu z dovolený doma a rád se přijdu podívat. Pokud bude otevření 26.7. tak to nestihnu, ale sem jo. Díky za info.
Parádní video z pokládky finální vrstvy asfaltu na mostě ve Štikově. Autor budiž pochválen!:)
https://www.youtube.com/watch?v=kIMY41t3hMs
https://www.youtube.com/watch?v=kIMY41t3hMs
Pro místní je návštěva obchvatu na den otevřené silnice téměř povinnost !!! Za ta léta průjezdu všech "lufťáků" na hory a zpět si Paka vytrpěla dost a dost. 
-
1975
Jen vecna skoda tech urovnovych krizovatek...
No jo,co se dá dělat.Původní projekt měl v Heřmanicích nadjezd nad obchvatem a na nynějším násypu ve Štikově měla být mimoúrovňová křižovatka.Za ministrování Bárty se projekt přepracoval do nynější verze a podlé té stavební firma stavbu realizuje. Myslím,že není fér na stavaře nadávat - jedou prostě podle projektu,který byl schválen.
Díky Etane. Leták jsem asi přehlédl.
Tak jest, Hary, projekt je svatý. Nikdo se nepídí po jeho původní podobě a důvodu změny, to stojí čas a peníze.
Radost pohledět, nádherně se to vše rýsuje.
Jak vypadá finální verze obchvatu, za to stavbaři opravdu nemůžou, za to můžou politici a jejich snaha ušetřit. Přitom se ty ušetřený peníze jinde vydají za naprostý nesmysly, případně se jen tak rozplynou do ztracena.
Jako mladej kluk, to tedy bylo před desítkami let, si pamatuji,že za finišerem jezdili jako první válce s úzkými koly vedle sebe, asi čtyři úzká kola vedle sebe a mezi nimi na šířku kola mezery a přední náprava byla o šířku toho jednoho úzkého kola přesazena oproti zadní do boku, takže po projetí byla uválcovaná celá šíře válce. Teprve potom jezdili normální válce. Teď se tak trochu toulám po Bavorsku a jak jsem na opravách silnic koukal, germáni tyto válce s úzkými koly, stále používají. Nemá někdo tušení proč se u nás už nepoužívají? Mě to laickým pohledem přijde, že to je více uválcovano.
Jak vypadá finální verze obchvatu, za to stavbaři opravdu nemůžou, za to můžou politici a jejich snaha ušetřit. Přitom se ty ušetřený peníze jinde vydají za naprostý nesmysly, případně se jen tak rozplynou do ztracena.
Jako mladej kluk, to tedy bylo před desítkami let, si pamatuji,že za finišerem jezdili jako první válce s úzkými koly vedle sebe, asi čtyři úzká kola vedle sebe a mezi nimi na šířku kola mezery a přední náprava byla o šířku toho jednoho úzkého kola přesazena oproti zadní do boku, takže po projetí byla uválcovaná celá šíře válce. Teprve potom jezdili normální válce. Teď se tak trochu toulám po Bavorsku a jak jsem na opravách silnic koukal, germáni tyto válce s úzkými koly, stále používají. Nemá někdo tušení proč se u nás už nepoužívají? Mě to laickým pohledem přijde, že to je více uválcovano.
Jenyku,ty válce taky pamatuju.A máš pravdu,za finišerem jezdil právě tento tvořený pneumatikami vedle sebe.Mě to přišlo,že ten asfalt jen trochu smáčkne a pak plný válec co jede za ním to víc zhutní a udělá rovinu. Jestli to bylo dříve více uválcováno to tedy netuším,ale ty dnešní válce jsou mohutnější a když zapnou vibrace,tak se klepe okolí.Jenyk píše: ↑1.7.2025 13:49:08 Radost pohledět, nádherně se to vše rýsuje.
Kdo chce, může kouknout na opět skvělé fotky Etana z včerejšího pokládání finálové vrstvy asfaltu. Etane děkujeme.
Pro Kota jsem vybral estakádu s v dáli se rýsující Černou Horou
Pro Kota jsem vybral estakádu s v dáli se rýsující Černou Horou
- Přílohy
-
- DJI_20250630152017_0114_V1.jpg (216.48 KiB) Zobrazeno 1344 x
Dnes jsem zajel opět na Vidochov.Pokračuje se ve vrtání pilot.Nějaké už jsou hotové.Když jsem začal fotit,zrovna odjížděl mix.U bývalé autobusové zastávky byla pojízdná laboratoř na vzorky betonu.Bagr Liebherr odtěžoval od hotových pilot zeminu.Kamenné koryto na odvod vody je téměř hotové.
Bylo půl dvanácté,takže chlapi jeli na oběd.Za mostem ve Vrchovině u protihlukovky byl takový zvláštní stroj,mix do něho čerpal beton,ale co dělalo,to se přiznám,že netuším.V zářezu na svahy na straně u posedu se naváží ornice a buldozer to rozhrnuje.Některá drenážní žebra jsou již naplněna kamením.Pokračuje se v pokládce finálové vrstvy,ale tady v tom úseku je vozovka širší,takže se jelo na 3 finišery.
Na estakádě byly dva stroje,ze kterých se bude montovat (nebo už montuje) svod dešťové vody. Na OK Štikov se pokládají chráničky na el.vedení,pokračuje se v kanalizaci a velký bagr odtěžuje zeminu na příjezdu k OK.Pod mostem přes rybník je vyhloubený výkop pro retenční nádrž.Přívodní trubka z kanalizace je "třístovka" ale odtoková - to vypadá na "pětistovku".
Na fotu pro mne neznámý stroj na pokládku betonu od Skansky.
Bylo půl dvanácté,takže chlapi jeli na oběd.Za mostem ve Vrchovině u protihlukovky byl takový zvláštní stroj,mix do něho čerpal beton,ale co dělalo,to se přiznám,že netuším.V zářezu na svahy na straně u posedu se naváží ornice a buldozer to rozhrnuje.Některá drenážní žebra jsou již naplněna kamením.Pokračuje se v pokládce finálové vrstvy,ale tady v tom úseku je vozovka širší,takže se jelo na 3 finišery.
Na estakádě byly dva stroje,ze kterých se bude montovat (nebo už montuje) svod dešťové vody. Na OK Štikov se pokládají chráničky na el.vedení,pokračuje se v kanalizaci a velký bagr odtěžuje zeminu na příjezdu k OK.Pod mostem přes rybník je vyhloubený výkop pro retenční nádrž.Přívodní trubka z kanalizace je "třístovka" ale odtoková - to vypadá na "pětistovku".
- Přílohy
-
- P1140382.jpg (226.15 KiB) Zobrazeno 1339 x
Hary díky za další 2 rozsáhlá alba s aktuálními fotkami. Výlet na Černou horu plánuji na konec týdne a z tamní rozhledny zkusím dalekohledem "objevit" hotovou estakádu. Pracovat celý den na slunci je pěkně náročné. Ale pracovat na pokládce balené v tomhle vedru je přímo masakr !
Když píšeš o finální vrstvě, předpokládám, že myslíš obrusnou vrstvu. Neslouží ten stroj k "výrobě" betonového koryta ?
Tak pak dej vědět,zda tato stavba bude z Černé hory vidět. Ano,myslím obrusnou vrstvu,která je silná asi 5 cm.Obsluha finišeru musí zažívat fakt peklo.Zítra má být ještě větší vedro a ve čtvrtek největší !!! Co se týká toho stroje,je to možné. Až tam dělníci nebudou,tak to vyfotím.
Myslím si, že obsluha všech strojů, šoféři aut kteří nemají klimatizaci, tak jsou vaření ve vlastní šťávě. Nezávidím jim.
Zkus se podívat tady https://www.skanska.cz/4a9afb/siteasset ... gie-cz-pdfHary 75 píše: ↑1.7.2025 17:06:39 Dnes jsem zajel opět na Vidochov.Pokračuje se ve vrtání pilot.Nějaké už jsou hotové.Když jsem začal fotit,zrovna odjížděl mix.U bývalé autobusové zastávky byla pojízdná laboratoř na vzorky betonu.Bagr Liebherr odtěžoval od hotových pilot zeminu.Kamenné koryto na odvod vody je téměř hotové.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Přitom ti strojníci nejsou žádní zelenáči, naopak, ten na finišeru je v seniorním věku. Prostě, tohle jsou chlapi, jak se patří, žádné bábovky, kterých jsou plná města nic netvořících. Moc si těch lidí, kteří to tu budují, vážím. Zítra navzdory zhmožněným vazům pod pravou patou snad do Štikovské rokle vyrazím. Je to každoroční povinnost, také ne pro bábovky. 
Díky Lenny,už jsem to tam našel.Je to stroj na betonování žlabů,takže Kot měl pravdu. 
Jo,jo,léta praxe a zkušeností.Tak doraž,dnes jsou rozjížďky.Z parkoviště vede trasa k závodišti přes rozestavěnou OK Štikov,tak uvidíš realitu.pjezek164 píše: ↑5.7.2025 13:29:26 Přitom ti strojníci nejsou žádní zelenáči, naopak, ten na finišeru je v seniorním věku. Prostě, tohle jsou chlapi, jak se patří, žádné bábovky, kterých jsou plná města nic netvořících. Moc si těch lidí, kteří to tu budují, vážím. Zítra navzdory zhmožněným vazům pod pravou patou snad do Štikovské rokle vyrazím. Je to každoroční povinnost, také ne pro bábovky.![]()
Dnes po čase opět Kumburský Újezd.Na druhé polovině vozovky je položena poslední vrstva,takže je to komplet.Na úplném začátku trasy jsou asfalty též hotové.V zářezu jezdil kropící vůz a za ním traktor s kartáčem,kteří čistili vozovku před položením poslední vrstvy asfaltu.Před mostem ještě bagr nabíral do náklaďáku hromadu štěrku,která tam překážel.Po celé trase se montují protihlukové stěny.Na opěrné zdi se prováděly odbedňovací práce.
Na mostu přes trať je osazené zábradlí a na polovině mostu přes rybník též.Na většině svahů je nastříkán hydroosev.Pod mostem přes rybník se pokračuje na pracích na retenční nádrži.Na OK Štikov je odtěžena zemina v původní komunikace a nyní se bude budovat nová.
Na mostní opěře už nějaký "umělec" nastříkal grafiti. Ani chvilku to nemůže vydržet nepočmárané

Na mostu přes trať je osazené zábradlí a na polovině mostu přes rybník též.Na většině svahů je nastříkán hydroosev.Pod mostem přes rybník se pokračuje na pracích na retenční nádrži.Na OK Štikov je odtěžena zemina v původní komunikace a nyní se bude budovat nová.
Na mostní opěře už nějaký "umělec" nastříkal grafiti. Ani chvilku to nemůže vydržet nepočmárané
- Přílohy
-
- P1140814.jpg (160.27 KiB) Zobrazeno 815 x
Jako obvykle hezký fotky. Za týden si to přijdeme zhlédnout vlastním okem. A co se před časem zdálo nekonečně daleko bude za tři týdny.
Tome co budeš fotit až vše úplně skončí? Do Trutnova se ti asi nebude chtít jezdit, že?
Tome co budeš fotit až vše úplně skončí? Do Trutnova se ti asi nebude chtít jezdit, že?
Díky Jenyku.Za tři týdny by se to mělo uvést do provozu,ale práce neskončí.Bude se dodělávat OK Štikov,pak ta retenční nádrž pod mostem u rybníka,retenční nádrž pod estakádou a tam má být ještě vybudován suchý poldr.A pak vše uvést do původního stavu.Takže práce je ještě mraky.
A když se ptáš co potom,tak do Trutnova ani na obchvat Náchoda se mi jezdit nechce,už je to dost z ruky,tady to mám" za barákem". Přemýšlel jsem až se bude dělat ta velká mimoúrovňová křižovatka v Úlibicích,tak tam bych občas zajel,ale určitě ne 2x nebo i 3x týdně.
Chtěl jsem to nadhodit až bude obchvat hotový,ale kdyby měl někdo zájem z tohoto fóra,fotit detailněji nějakou stavbu,tak mu klidně půjčím svůj původní foťák KODAK PIX PRO AZ 527.Na velké přiblížení je NUTNÉ si pořídit stativ.Mě se teď stejně válí ve skříni. Takže kdyby měl někdo čas a chuť fotit,tak není problém.

A když se ptáš co potom,tak do Trutnova ani na obchvat Náchoda se mi jezdit nechce,už je to dost z ruky,tady to mám" za barákem". Přemýšlel jsem až se bude dělat ta velká mimoúrovňová křižovatka v Úlibicích,tak tam bych občas zajel,ale určitě ne 2x nebo i 3x týdně.
Chtěl jsem to nadhodit až bude obchvat hotový,ale kdyby měl někdo zájem z tohoto fóra,fotit detailněji nějakou stavbu,tak mu klidně půjčím svůj původní foťák KODAK PIX PRO AZ 527.Na velké přiblížení je NUTNÉ si pořídit stativ.Mě se teď stejně válí ve skříni. Takže kdyby měl někdo čas a chuť fotit,tak není problém.
Úlibice, to by mohly být taky hezký fotky. Ale archeologové tam někde vyhrabali jakousi kost či co z doby Keltů, tak těžko říci kdy se začne betonovat.
Na estakádě se od rána pracovalo. Dělníci na konci mostu montovali sloupky na PHS.Dnes se jede ME v autokrosu,takže všude lidí jako máku.
Na deponii zeminy pod úly buldozer rozhrnoval navezenou zeminu.Je z toho opět krásná pláň.Na nové obrusné vrstvě asfaltu někdo nastříkal sprejem dvě čmáranice!!! Na svazích v zářezu se začínají zasypávat drenážní žebra hrubým štěrkem.U PHS ve Vrchovině jsem nafotil strojově zhotovený žlab na odtok dešťové vody.Na mostu se prováděly odbedňovací práce.Cesta v louce po které jezdila stavební technika je srovnaná a uvedená do původního stavu.Při zpáteční cestě už byl v zářezu bagr a s centimetrovou přesností hloubil příkop pro betonový žlab.U posedu jsou svahy upravené ornicí a musím říci,že strojník je opravdu pan mistr.Koukal jsem na několika místech a ten svah je úplně rovný.Položit tam pravítko,tak žádný hrbol nebo nepřesnost tam není.
Na estakádě dva pracovníci natírali šedou barvou spodní část mostu z vysokozvižné plošiny.O kus dál se pokračovalo v montáži svodu na dešťovou vodu.Na křižovatce na násypu byl zaparkovaný stroj na zatloukání sloupků svodidel.Jen jsem to dofotil,přijela dodávka a stroj zapojila za dodávku a pomalu to odvezla k mostu u pneuservisu. I tady je položen strově vybetonovaný žlab.Na OK Štikov je položena geotextilie a už se naváží materiál na základní vrstvu vozovky.
Na fotkách čmáranice v zářezu.
Na deponii zeminy pod úly buldozer rozhrnoval navezenou zeminu.Je z toho opět krásná pláň.Na nové obrusné vrstvě asfaltu někdo nastříkal sprejem dvě čmáranice!!! Na svazích v zářezu se začínají zasypávat drenážní žebra hrubým štěrkem.U PHS ve Vrchovině jsem nafotil strojově zhotovený žlab na odtok dešťové vody.Na mostu se prováděly odbedňovací práce.Cesta v louce po které jezdila stavební technika je srovnaná a uvedená do původního stavu.Při zpáteční cestě už byl v zářezu bagr a s centimetrovou přesností hloubil příkop pro betonový žlab.U posedu jsou svahy upravené ornicí a musím říci,že strojník je opravdu pan mistr.Koukal jsem na několika místech a ten svah je úplně rovný.Položit tam pravítko,tak žádný hrbol nebo nepřesnost tam není.
Na fotkách čmáranice v zářezu.
- Přílohy
-
- P1140894.jpg (332.54 KiB) Zobrazeno 657 x
-
- P1140895.jpg (349.07 KiB) Zobrazeno 657 x