Elektromobilita

Odpovědět
Marcinescu
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Marcinescu »

Dobře Stavošu, píšete 20 nabíjecích míst , dejme tomu 12 hodin denně nabíjení, dva za hodinu = 480 nabitých aut denně, 3500 týdně. Tedy jedna nabíječka u Lidlu pro jedno větší město by stačila. Vychází to. Opravdu stačí, aby spadly dolů ty nabíjecí časy. Nebude třeba ani tolik nabíječek.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

A zavedeme pořadník, kdo má kdy jet nabíjet. A zrovna na Vás to vyjde 11:45 - 11:55. A že jste zrovna v práci? No a co, pokrok vyžaduje oběti, ne? :D :D
StavošUskanski

Příspěvek od StavošUskanski »

Marcinescu píše: 2.7.2025 9:03:20 Dobře Stavošu, píšete 20 nabíjecích míst , dejme tomu 12 hodin denně nabíjení, dva za hodinu = 480 nabitých aut denně, 3500 týdně. Tedy jedna nabíječka u Lidlu pro jedno větší město by stačila. Vychází to. Opravdu stačí, aby spadly dolů ty nabíjecí časy. Nebude třeba ani tolik nabíječek.
Nevychází.
I v relativně menším městě máte dnes víc než jeden supehyper, který má parkoviště pro víc než 20 aut. Tady uznávám, že část osazenstva můžou být důchodci, kteří jedou jenom do toho Lidlu a zpět a nabíjet každý týden nemusí. Nicméně místo blokovat budou a kapacita by tam být měla.
Jinak s těma počtama aut bych vzal do úvahy faktor špičky. Takže počet nabitých aut podělit 2x, možná 3x. ;-)

"Opravdu stačí, aby spadly dolů ty nabíjecí časy."
Ne, to opravdu nestačí. Abyste mohl snížit časy, potřebujete příkon. Dokonce bych řekl, že další zvyšování rychlosti nabíjení je z tohoto pohledu krajně nežádoucí, protože vám to rozbije síť na cimpr-campr.
kot

Příspěvek od kot »

Přímá lajna - hodně dobrý Stavoši :lol:
StavošUskanski

No co? :)
Ze srandy se dívám na mapu a zrovna v Bystrci je Lidl kousek od řeky. Takže teoreticky by to šlo. Akorát teda nevím co ten Albert přes ulici a Penny + Unihobby za řekou. Plus na kopci je Billa a další Penny a další Albert. Raději nedívám na Kamechy.
To je příkon kolik? 20 x 7 x 150 kW = 21 MW + ztráty. Počítám dobře?

Ale pravda, Bystrc úplně nesplňuje definici menšího města. Spíš středního.
Marcinescu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marcinescu »

Jen doufám, že jste to ode mne vzali jako úvahu, kam by to mohlo směřovat s bateriemi. Pořád jezdím O4 2.0TDi. Takže nejsem EV fanatik. Nechci aby se tady rozjela nějaká hejtovací a vzájemně obviňovací diskuse. Hezké léto všem.
StavošUskanski

O hejtovací a obviňovací diskusi nemám zájem ani já.
Jenom mě mrzí, že taková jednoduchá matematika se nikde neprezentuje. Přitom to je ten hlavní problém s baterkama. Všechno ostatní: rychlost nabíjení, kapacita baterky, atd., je vám k ničemu, když nedokážete natáhnout 5 MW lajnu k Lidlu. Každému Lidlu. A ke každému Albertu. A k nabíjecí stanici co 10 km na dálnici. A co 15 km na jedničce.
Kdepak, baterková doprava má význam jen když máte doma pomalý zdroj levné elektřiny. Připadně v zaměstnání.

Ale když se vrátím k té Bystrci, tak tady mi selhává fantazie, jak to pomalé nabíjení pro každého zabezpečit. :?
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Ty stejné nářky a to ještě ani nejste v lvl, kde některé země, kde opravdu ta energo infra je pozadu. Nu co naplat. Uvidíme co bude dřív, jestli více elektro osobáků nebo automobilky v Evropě nebudou mít co žrát. :D Respektivě jejich majitelé, protože o nedostatku pokrytí případné poptávky obavu nemam. Tak snad, aby ty OD začly více modernizovat. :)
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
StavošUskanski

Nářky? Kde naříkám? :shock: O emocionálně zabarvenou diskusi opravdu zájem nemám. Ostatně já auto použiju jen jednou do roka na cestu na lyže a zpět, tak je mi to vlastně jedno.
Zkuste místo toho rozporovat čísla. Třeba se dozvím něco, co jsem přehlédl. Díky. ;)
Diaľničiar
VIP

Tady se opravdu hodí ten výrok, že potrefená husa se vždycky ozve a to ani nepadlo oslovení. Inu, průměrný věk vozidla je v jedné hezky vydělávající zemi kolem 15 let. A co takhle zákaz tankování v Praze, jenom tam, a nazveme to válkou se smoge. Panebože, to by bylo povyku. I když tam je ten průměr lepší, zbytek republiky by tam sice vjel ale nenatankoval a alespoň by se ulevilo. :) Že to je jakási fantasmagorie ale taková Indie to zavedla a efekt? Rozhodně stoupne prodej. :D

My nepotřebujeme řešit čísla, ale praxi. Osobáky nemají problém, ty auta existují a energetika se přizpůsobuje. Problém mají lidi v hlavě. A reální problém je namýšlet si, že jenom elektromobilita vyřeší stroje - ve stavebnictví a lodě. Tam to není o uživateli, nýbrž o hlavě zákonodárce.

Takže tak. Přeji hezký blížící se víkend. :) Třeba se někdo inspiruje a to není potřeba psát "ale to je Indie", protože obdoba platí na mnoha místech světa, jen v jiném barevném provedení. Proč to dělají, když paliva je dostatek? Základ je v tom, v čem to není někdo stále ochoten pochopit. Tak se to musí nanutit. :ok: (tak jak kupa jiných pravidel, nařízení, zákazů, příkazů)

V indickém hlavním městě zakázaly naftu a benzín pro stará auta, cílem je boj proti znečištění ovzduší

Nové opatření má zabránit milionům starých vozidel tankovat palivo a snížit extrémní znečištění v indické metropoli.

Indická metropole Naí Dillí v úterý zakázala prodej paliva pro starší vozidla ve snaze bojovat proti nebezpečnému znečištění ovzduší. Město je pravidelně zařazováno mezi nejvíce znečištěná hlavní města světa, přičemž v zimních měsících ho často zahalí hustý smog.

Podle nových pravidel nesmějí na čerpacích stanicích tankovat benzinová auta starší 15 let a dieselová vozidla starší 10 let. Přestože už od roku 2018 platí zákaz jejich provozu na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu, miliony řidičů pravidla objíždějí.

Nový zákaz, který vstoupil v platnost v úterý, má zabránit jejich dalšímu používání tím, že jim znemožní tankování. Na čerpacích stanicích byli nasazeni policisté a pracovníci samosprávy, nainstalovány byly kamery na rozpoznávání SPZ a hlasové výstrahy. "Dostali jsme pokyn přivolat prodejce šrotu, pokud taková vozidla přijedou natankovat," uvedl dopravní policista na jedné z čerpacích stanic.

Od listopadu se zákaz rozšíří také na satelitní města v okolí Naí Dillí, kde žije více než 32 milionů lidí. Podle studie v časopise Lancet způsobilo znečištění ovzduší v Indii v roce 2019 až 1,67 milionu předčasných úmrtí. Každou zimu se k emisím z dopravy a průmyslu přidávají požáry na polích v okolních státech, což spolu s chladnějším počasím a větrem zhoršuje situaci. Dosavadní vládní opatření, jako částečná omezení dopravy či rozprašování vody na snížení prachu, nepřinesla výrazné zlepšení.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Pokud si budeme dávat za cíl Indii, budiž...

Jelikož emise z aut tvoří cca 9% z celkových emisí, tak si moc nepomohou. Budou muset přitlačit, třeba zakázat krávám prdět :D
StavošUskanski

Diaľničiar píše: 3.7.2025 8:47:31 Tady se opravdu hodí ten výrok, že potrefená husa se vždycky ozve a to ani nepadlo oslovení. Inu, průměrný věk vozidla je v jedné hezky vydělávající zemi kolem 15 let.

My nepotřebujeme řešit čísla, ale praxi.

Takže tak. Přeji hezký blížící se víkend. :) Třeba se někdo inspiruje a to není potřeba psát "ale to je Indie", protože obdoba platí na mnoha místech světa, jen v jiném barevném provedení. Proč to dělají, když paliva je dostatek? Základ je v tom, v čem to není někdo stále ochoten pochopit. Tak se to musí nanutit. :ok: (tak jak kupa jiných pravidel, nařízení, zákazů, příkazů)

V indickém hlavním městě zakázaly naftu a benzín pro stará auta, cílem je boj proti znečištění ovzduší

Nové opatření má zabránit milionům starých vozidel tankovat palivo a snížit extrémní znečištění v indické metropoli.

Indická metropole Naí Dillí v úterý zakázala prodej paliva pro starší vozidla ve snaze bojovat proti nebezpečnému znečištění ovzduší. Město je pravidelně zařazováno mezi nejvíce znečištěná hlavní města světa, přičemž v zimních měsících ho často zahalí hustý smog.

P
Tak teď nevím. Mám chybu ve výpočtu nebo v hlavě?
Řeším smog? Řeším Indii? Řeším husu?
Ne. Řeším, že 20 x 7 x 150 kW = 21 MW.

Pokud něco nevím, tak se zeptám. Akorát místo odpovědi dostanu smog v Dillí. Smutné. :( V tomto duchu mám argumentovat počtem dobíjecích stanic a celkovou kvalitou infrastrukury mezi Kigomou a Mpandou? (mimochodem poměrně otřesnou, ale soudruzi z Číny se činí) Souvislost mi uniká. :?

Ale nic ve zlém a mějte se krásně.
Diaľničiar
VIP

To je právě to, co řešíte. Všude řeší to stejné a sice ŽP. I když to všude vede k ještě větší spotřebě a likvidaci části mobility u chudiny. Obojí je stejné, liší se jen prostředek. Zkuste proto líp číst i v samotné elektromobilitě a odlepit se z toho vašeho vlastního jádra příspěvků. Jsem si jist, že to dovedete a pak teprve zvládnete debatu s těmi, kteří vám tady kontrují. Vám totiž neunikají jen souvislosti, ale obsah toho jediného zde v rámci samotné elektromobily. Děkuji za váš pokus o to a proč děkuji? Protože tohle si žádá mnohem více - času z vaší strany. Něco, co se dnes nenosí a tak je mnohem pohodlnější říct "ale tohle ne, tohle s tím nesouvisí a tady u nás "vidíte já s tím jezdím, já vidím jak to je". A pak napíšete, že jedete jednou za rok na lyže a chcete se s tím do něčeho zapojit. Tady ale nejde ani o ty lyže, ani o tu Indii, ani o ty obchoďáky s nabíjecími systémami, ale o něco jiného. A o tom to je, jak říká jeden váš český klasik.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mike

Příspěvek od Mike »

když tu mírně odbočím od tématu
dnes jsem tak trochu projížděl na "zdopravy" články pána, co rád někam jede vlakem a pak se třeba vrátí letadlem
pro něj je cesta na celý den do Splitu jako zábava a napíše o tom hezkou a čtivou reportáž
problém je, že je tak jeden z tisíce, co je to ochotný absolvovat

jak už jsem tu napsal mockrát
nemám nic proti Ev, ani ve stávající podobě
na kroužení okolo komína by mi to naprosto vyhovovalo
s domácí FVE ještě víc

dokonce bych si uměl představit mého milého Hiluxe jako hybrid ( ale aspoň s těmi elektrickými 100km - tzn. 30-35kWh baterka )

ovšem s žádným dosud existujícím elektro autem se na únorový veletrh do Stuttgartu nedostanu tak rychle jako s naftovým šestiválcem
( to že na tu nádrž většinou dojedu i zpět, jen nenápadně naznačím )
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 1.7.2025 21:04:24 na 75kWh tak maximálně 250km nebo spíš 200km
těch 300 leda mezi kamiony, ale oni to tak mají hřebíkáři rádi, tak to souhlasí 8-)
Che-che nějak nesedí s mojí osobní zkušeností. Jaké že máte EV? :-)
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 3.7.2025 21:52:17 ovšem s žádným dosud existujícím elektro autem se na únorový veletrh do Stuttgartu nedostanu tak rychle jako s naftovým šestiválcem
( to že na tu nádrž většinou dojedu i zpět, jen nenápadně naznačím )
A fakt nutně potřebujete tam být za 4:30 místo 5:00? Pochybuji že z Prahy tam budete dřív než za 4:30. Jen možná v noci a s porušením zákonů.
A ten rozdíl 30 minut je jen moderni stav techinky, která se bude jen zlepšovat.
chaden

Příspěvek od chaden »

S příkladem nabíjení u Lidlu - ano samozřejmě Lidl to zvládne a nepotřebuje k tomu vedení s příkonem 21MW.
1Mw bude víc než stačit. To je 24MWh za den a to stačí na nabíjení 800 aut s nájezdem 150km každý. Existují totéž úložiště pro rozložení výkonu v čase. Ano něco stojí, ale jsou čím dál levnější, a také dnes není potřeba nabíjet 800 aut denně u Lidlu. Můžou začít s menším.
Zkuste to z jiné strany - kolik aut je potřeba nabíjet, a kolik je potřeba nabíjet u Lidlu.
Já třeba u OD nenabíjím vůbec a mám najeto 70 tisíc km za 3 roky. Třetina z toho vůbec není ze sítí.
chaden

Příspěvek od chaden »

Bych řekl že země bez infrastruktury mají možnost z elektromobility profitovat víc než my (ve smyslu rozdílu před a po). Stejně jak mohli rovnou přejít k používání mobilů aniž by měli rozsáhlou telekomunikační síť a drátové telefony. Nějaký ten starlink k tomu přispívá ještě víc. Stejně tak je mnohem jednoušši koupit pár panelů a nabíjet čínský elektroskutr než do džunglí nebo savany tahat stožáry VN, stavět jaderné elektrárny a t.d. Ano skútr a panely stojí možná roční výdělek obyvatele, ale jaderná elektrárna a stožáry budou stát tisíce ročních výdělků. Takže co se týče osobní mobility elektromobilita je mnohem mnohem dostupnější. I výroba nebo dovoz a distribuice paliva bude dražší oproti zdroji energií který vychází každý den nad oblohou.
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 6.7.2025 17:50:32
Mike píše: 1.7.2025 21:04:24 na 75kWh tak maximálně 250km nebo spíš 200km
těch 300 leda mezi kamiony, ale oni to tak mají hřebíkáři rádi, tak to souhlasí 8-)
Che-che nějak nesedí s mojí osobní zkušeností. Jaké že máte EV? :-)
aktuálně žádné, limituje mě kombinace maximální rychlosti vs. dojezdu
vyzkoušel jsem iX M70 xDrive a z toho usuzuji
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 6.7.2025 18:03:29
A fakt nutně potřebujete tam být za 4:30 místo 5:00? Pochybuji že z Prahy tam budete dřív než za 4:30. Jen možná v noci a s porušením zákonů.
A ten rozdíl 30 minut je jen moderni stav techinky, která se bude jen zlepšovat.
dá se i okolo 4hod
k porušení zákonů se stavím tak, že svého času bylo porušením zákona i nelegální opuštění republiky
trvalo to sice "jen" 40let a ejhle, už to nelegální není...
já už se toho nedočkám, ale dělám vše pro to, aby i mé děti měli naději na světlou budoucnost, bez zářných zítřků...
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 6.7.2025 21:19:11 dá se i okolo 4hod
k porušení zákonů se stavím tak, že svého času bylo porušením zákona i nelegální opuštění republiky
trvalo to sice "jen" 40let a ejhle, už to nelegální není...
já už se toho nedočkám, ale dělám vše pro to, aby i mé děti měli naději na světlou budoucnost, bez zářných zítřků...
Dá se i za 4, záleží odkud z Prahy jedeš a také kam do Stuttgartu. Co se týče porušování zákonů tak nelegální opuštění a jízda nad předepsané limity je něco úplně jiného. Rozdíl je v tom, kdo ponese následky v případě maléru. A pod tím myslím ne jen nějakou pokutu.
A vůbec to srovnáni je fakt divný.
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 6.7.2025 21:16:03
aktuálně žádné, limituje mě kombinace maximální rychlosti vs. dojezdu
vyzkoušel jsem iX M70 xDrive a z toho usuzuji
Prehaniš. iX mezi kamiony ujede víc jak 500.
Ale chápu že tam nechceš.
Já mám nejlevnější TMY a i ta v režimu 130-150 ujede přes 200.
Tak asi BMW ještě má nad čim pracovat, když to s 2x větší baterkou jede stejně tolik.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 12.7.2025 13:39:44
To je nam uprimne lito.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Kamarád má Porche Macana a jezdi 20 - 25KWh/100Km. Rozhodně nejezdí lehká noha a tak jsem s ním řešil dojezd a říkal. Zaběhnu si na záchod, dam si kafe a už to buzeruje abych jel. Zlatá Tesla.

Porche má na 800V z 10 na 80 procent za 21 minut. To fakt všichni v tom autě vydržíte sedět 500Km ? Naposledy jsem jel Prešov - Brno a já už to prostě nevydržím.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 12.7.2025 15:46:02
chaden píše: 12.7.2025 13:39:44
To je nam uprimne lito.
Naprosto zbytečně. Ona se rychle nabíje na další úsek a můžu jet dál. A kdo jsou ti "nám"?
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“