Elektromobilita

Odpovědět
chaden

Re: Elektromobilita

Příspěvek od chaden »

Mimochodem ted' jsem potkal nějakého asi puberťáka asi v něčím ostrém, nevim, neviděl jsem co je to přesně. Dojel rychle a lepil se na zadek opravdu těsně, nebyl žádný důvod ho pouštět, vpravo bylo obsazeno, resp já bych musel brzdit a i tak jel nad limit, tak jsem ho pár minut vařil, pak jen trošku přidal a nějak mu to lepení přestalo chutnat. Někam se ztratil. Nedělám to často, protože většinou nejezdím sám. Ale je to rozhodně zatím zábava. Rychle ale přejde. TM3 jíž se dovažeji v tisících kusů měsíčně. Trojce jíž neujedu. Ale trojce performance ujede i málokterý supersport. Supersporty ale nějak nemají chuť vyvádět.
kot

Příspěvek od kot »

jožka myslel mě :D Já to mám z ČR do D Marin Sukošan od domu přesně 1 001 km. Rád jedu s parťákem či dvěma. Ale častokrát to jedu sám s jedním tankováním, jídlem a kávou a s nadýchaným moučníkem u Croduxu. Ale při takové trase se s MPR moc ne..ru. Chorvati mě naučili jet podstatně rychleji i v tunelech... Neměří se tam ! ;)
jozka

Příspěvek od jozka »

My, co se nemusime rychle nabijet na dalsi usek. Proste jedeme, kdyz potrebujeme. Takhle totiz nastroje funguji. Tehdy, kdyz potrebujeme a tak, jak potrebujeme. Doplnovani energie je zalezitosti peti minut i s placenim. Tamagoci byly zalezitosti pubertaku, nikoli dospelych.

Ale zas uznam, ze nam se po takovem dvestekilometrovem dlouhem skoku nezjevuje dobijecka presne tam, kde tamagoci potrebuje.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Mě taky. A určitě se nás najde více.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mosquit píše: 28.4.2025 17:43:54 Nemalou komplikaci při stávající infrastruktuře vidím v nutnosti odpojovat návěs, protože většina nabíjecích bodů na to teď není připravena. A těch míst, kde jde odstavit, zrovna zase kolem nabíječek často moc není - všechno zabrané kamioňáky, co mají odpočinek. Včetně míst pro osobáky a pro karavany - osobní zkušenost z minulých let z cesty právě směr Brenner.

Letos mě čeká cesta tím směrem - poprvé v EV s karavanem. A zatímco po 5 měsících jízdy čistě na elektřinu můžu prohlásit, že je to v pohodě a nepociťuju žádná omezení, a naopak velké benefity, tak na jízdu s karavanem se netěším - výrazné zvýšení spotřeby a tedy i snížení dojezdu (reálně počítám s nějakými 200-250km při 100%-10%), zejména pak nutnost odpojovat na nabíječkách (málokterá je průjezdná).
Tak mám za sebou první dovolenou s BEV, a rovnou s karavanem (Itálie). Spotřeba 30-34 kWh/100. Při průměrné ceně 0,75€/kWh tedy 6 Kč/km = cca dvojnásobek proti mé předchozí naftě. Problémy u nabíječek, často (>50% případů) s nutností odpojit karavan někde do volného místa vedle, a pak zase připojit.

Ale kromě toho pohoda - nabíječek všude spousta, ani při téhle spotřebě/dojezdu jsem nikde "nečekal na nabíjení" a vždy se auto dobilo během nákupu/obědu/kafe, nijak jsme se neomezovali. Zastavit s dětma na čůrání u "benzínky" znamená typicky 12-15 minut - a za tu dobu mám dobito 10%->60%. Nabíjení s kartičkou od automobilky jednoduché, bezproblémové. Příští rok už se toho nemusím bát :)

Jinak jsem dvakrát nabíjel i na průjezdné nabíječce pro kamiony, i nějaký eActros jsem potkal ...
jozka

Příspěvek od jozka »

Hm... dobijeni 10->60 pri spotrebe 30-34... to je kolik, 150km?

Kdyz si vzpomenu, jak jsem na sve dovolene Rakousko - Slovinsko - Italie "dobijel" trikrat. Na 2500 km.

Ale jo, nekoho to proste bavi. Nekdo zase ne. A nekdo si polozi otazku, jaka pohodicka to bude, az tech EV nebude jezdit po dovolenych 0,008%, ale bude se o kabel pretahovat s bambilionem dalsich dovolenkaru.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Ano, to je tak 140 km - což je přesně tak, jak jsme zastavovali na pauzu (malé děti) - s karavanem to znamená tedy po každé hodině a půl jízdy přestávka 15 min.
Při obědě to bylo 40 minut, což bylo třeba 10%->95% - za méně jsme to s dětma nedali. Nebo krátký nákup v Aldi je prostě hned 20 minut.

Ale jo, někdo jede 2500 km s 2 přestávkama a vyhazuje PETky s močí z okna :)

Nebudu přesvědčovat, že to byla procházka růžovým sadem - nebyla, s tím karavanem je to prostě opruz. Ale jednou za rok se to v pohodě dá - takže pro MÉ účely to vyhovuje.

P.S: nabíječky byly samozřejmě totálně nacpané 8-)
20250711_100803_smaller.jpg
20250711_100803_smaller.jpg (205.56 KiB) Zobrazeno 914 x
jozka

Příspěvek od jozka »

No, ty 2500km nebyly v kuse :-)

Jen jsem behem te doby (asi deset dni) venoval doplneni energie celkem ctvrthodinu. Zbytek byl dovolena tam, kde jsem chtel a tehdy, kdy jsem chtel. Co chtelo moje auto bylo naprosto nezajimave.

A o vo vo vo vo tom to (dovolena) je. Tim spis, ze s malymi detmi.
Mike

Příspěvek od Mike »

Warcz píše: 12.7.2025 17:37:31 ...
To fakt všichni v tom autě vydržíte sedět 500Km ? Naposledy jsem jel Prešov - Brno a já už to prostě nevydržím.
nedokážu posoudit komfort mezi těmito východními destinacemi 8-)
ale mnou zmiňovaný Stuttgart je krom 5km po Českobrodské, komplet po dálnici
a tam si dám jen ranní kávu na Rozvadově, protože jezdíme fakt brzy a to bych asi nedal bez životabudiče
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 12.7.2025 20:47:36 ...
, nebyl žádný důvod ho pouštět, vpravo bylo obsazeno, resp já bych musel brzdit a i tak jel nad limit, tak jsem ho pár minut vařil, ...
takže bránění předjíždění a případně i přisvojení pravomoci úřadu...
no, na to jsou taky paragrafy 8-)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mike: Stuttgart mám tady z Phy-východ nějakých 510 km, auto mi aktuálně ukazuje, že budu potřebovat jednu zastávku na 13 minut. Jak dlouho trvá čůrpauza+kafe?
kot

Příspěvek od kot »

jožko Mosquit to napsal velmi dobře ! Podstatné je, že JEMU to vyhovuje / navíc drobotina si protáhne nohy a neprudí v autě /. Někomu vyhovuje manželství a zkouší to klidně několikrát. Někdo by babu doma nechtěl ani za pytel zlata. A tak je to i s druhem pohonu, klidně podle sloganu : někdo holky, jiný vdolky. A předem hlásím, že to nemyslím urážlivě ani na jednu stranu. Já tedy radši holky - pardon petrol. Ale to neznamená, že úspěšná akce dovolená s EV a karavanem není určitým způsobem dobrodružství + adrenalin k tomu. Tedy pokud je výsledek kladný tak, jako v případě Mosquita.
Což mu pochopitelně přeji s otevřeným srdcem. Já tedy radši jedu s plnou nadrží 80 litrů tekutin a s tím se dá "pár" kiláků ujet a zastavit kde chci já a ne kde chce ta plechová věc. Podstatné je, že si vybírám já a když chci, / a já chci docela často / tak se dívám na dálnici dopředu před sebe a když je volno, tak si úplně moc MPR na tachometru křečovitě neprohlížím ;) Samozřejmě to není k chlubení a k pochvale ...
jozka

Příspěvek od jozka »

kot píše: 14.7.2025 23:53:57 Podstatné je, že JEMU to vyhovuje / navíc drobotina si protáhne nohy a neprudí v autě /.
Ja tohle ale v zadnem pripade nezpochybnuji. Jsou lide, co tahaji dreveny trimetrovy kriz ulicemi, jsou lide, co bicuji. Naprosto v poradku do te doby nez me zacnou presvedcovat, ze je to obecne spravny recept na stesti.

S elektromobilem je to podobne. Najdou se zpusoby, kdy to je pouzitelne (nebavime se ted o cene), najdou se zpusoby, kdy je to akceptovatelne. Ale treba my, kdyz byly deti male jsme radsi volili nocni cesty. Deti se vecer zaply do sedacky, po hodine usnuly a nas cekala noc klidne cesty. Ted kdyz jsou vetsi a bud se zabavi samy, nebo se ucastni vseobecne zabavy to je zase jine. A porad je tu tempo cesty, ktere vyhovuje kazdemu jinak. Kdybych musel co 150km zastavovat, tak mi drbne. U mne na opravdu dlouhych cestach plati, ze cim vic clovek "proflaka", tim horsi to na konci je. Kdyz z patnactihodinove cesty tri hodiny "proodpocivam", jsem na tom hure nez kdyz na prestavky padne hodina a ja jsem po trinacti hodinach v cili. Napriklad jak uz jsem loni zminoval, kdyz jsem jel sam skrz Polsko, tankoval jsem v Trutnove a dalsi prestavku jsem planoval podle sveho stavu. K memu prekvapeni jsem byl v pohode a nebyt trictvrte hodiny na semaforech na rekonstruovane Berlince, vylezl jsem z auta po sedmi hodinach a 650km v cili. Protoze mi to auto umoznilo. Elektromobil mi tohle neumozni.

A specialne dovolena je jak vylodeni v Normandii. Naplanovat to tak, aby to vyhovovalo kazdemu ucastnikovi je samo o sobe tezke. A zapocitavat do toho jeste co chce auto? Co bude dal? Jestli to vyhovuje stanu? Lednicce?
jozka

Příspěvek od jozka »

Mike píše: 14.7.2025 20:59:34 takže bránění předjíždění a případně i přisvojení pravomoci úřadu...
Vis jak... kdyz jses ten lepsi... paragrafy na tebe neplati :-D
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

My jsme plánovali zastávky na nabíjení podle potřeb rodiny, tedy ne podle toho, kdy máme prázdnou baterku. K té únavě - jízda v EV je pro mě méně únavná. Jednak kvůli všemožným asistentům a autopilotům (což není EV-specific, ale oproti mému stařičkému dieslu je to velký posun vpřed), druhak absence hluku od motoru, rázy od turbodíry, a další věci, co si člověk ani neuvědomí, jak moc vadí.

No nic, chtěl jsem jen krátce nasdílet zkušenosti, že i to, čeho jsem se bál při koupi EV, bylo nakonec v pohodě. Za těch 8 měsíců jsem už pár "jožků" překlopil na stranu podporovatelů EV. Ne že bych jim něco někde psal na fórech nebo něco vtloukal do hlavy. Ale že se mnou jeli někam po Evropě na výlet nebo na služebku, a byli překvapeni, že jsme neuhořeli, nemuseli zastavovat kdy chtělo auto, apod ;-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 15.7.2025 6:55:50 My jsme plánovali zastávky na nabíjení podle potřeb rodiny, tedy ne podle toho, kdy máme prázdnou baterku. K té únavě - jízda v EV je pro mě méně únavná. Jednak kvůli všemožným asistentům a autopilotům (což není EV-specific, ale oproti mému stařičkému dieslu je to velký posun vpřed), druhak absence hluku od motoru, rázy od turbodíry, a další věci, co si člověk ani neuvědomí, jak moc vadí.

No nic, chtěl jsem jen krátce nasdílet zkušenosti, že i to, čeho jsem se bál při koupi EV, bylo nakonec v pohodě. Za těch 8 měsíců jsem už pár "jožků" překlopil na stranu podporovatelů EV. Ne že bych jim něco někde psal na fórech nebo něco vtloukal do hlavy. Ale že se mnou jeli někam po Evropě na výlet nebo na služebku, a byli překvapeni, že jsme neuhořeli, nemuseli zastavovat kdy chtělo auto, apod ;-)
No, asistenty a autopiloty... to jsou takove ty veci, co vam zasplanou brzdu, protoze usoudi, ze auto, ktere uz odbocilo je porad na koliznim kursu? Nebo to, co vam cukne volantem, protoze jste se dostali moc ke kraji? Bere vubec ten asistent v potaz, ze mate za sebou karavan, takze losi test neni uplne dobra disciplina?

Co se turbodiry a hluku tyce... ja teda pri 110+ nemam motor jako nejvetsi zdroj hluku. A turbodira pri dalnicni jizde? No... nevim, ale asi to bude rukama.

A samozrejme, ze jste planovali zastavky podle sebe. To, ze v baterce bylo 10% z 300km dojezdu s tim nemelo nic spolecneho :-D

K uspesnemu evangelismu gratuluji, nejste jediny, tohle ctu casto. Zrejme proto pocty majitelu EV rostou raketovym tempem a kdo jednou zkusi EV, uz nikdy nic jineho nechce ;-)
Mike

Příspěvek od Mike »

jozka píše: 15.7.2025 6:14:57

A specialne dovolena je jak vylodeni v Normandii. Naplanovat to tak, aby to vyhovovalo kazdemu ucastnikovi je samo o sobe tezke. A zapocitavat do toho jeste co chce auto? Co bude dal? Jestli to vyhovuje stanu? Lednicce?
když na tebe nepadne Omaha, tak se dá 8-) 8-) 8-)
Mike

Příspěvek od Mike »

Mosquit píše: 15.7.2025 6:55:50 ...

:ok: ;)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

asistenti a autopiloti fungujou překvapivě dobře, za 8 měsíců vlastnictví auta jsem ani jednou neměl potřebu ho vypnout nebo přenastavit.
Možná dvakrát se mi na HUDu zobrazilo červený autíčko, když jsem jel moc ostře za autem, co odbočovalo a náhle zpomalilo. Pípnutí nebo brzdění jsem nezažil.
Taky to tak 2x píplo (za 8 měsíců), když z vedlejší auto vjelo do pruhu - já to sice viděl, ale přesto jsem to ocenil.
Jezdím na "default" jak to vyladili. Vypínám tedy varování při překročení rychlosti (u BMW podržení tlačítka na volantu), ale to nemá s EV nic společného, to je dnes u všeho.

Pro Jožku - neměl jsem na mysli přemýšlet při 10% baterky, kdy zrovna zastavíme. Tohle se dá slušně plánovat dopředu (a vlastně to byl náš faktor, který limitoval, kde budeme nabíjet). Prostě jsme se naobědvali (40 min) tak, abychom další 2h nemuseli zastavovat, a dítě mohlo spát.
Vy se rozhodujete kde budete jíst, až když máte hlad? To je pozdě ;-)

Asi poslední věta - já všechny ty věty od jožky beru a chápu. Možná bychom tady v historii fóra našli příspěkvy ode mně úplně ve stejném duchu. Nikam nedojedem, přetížíme distribuční (!) síť, nikam to nedoje.
A spousta z těch výtek je validních - prostě je jednodušší natankovat 2x za 2500km naftu a nic dalšího neřešit. A na tom se všichni shodneme.

Akorát někteří z nás už okusili kouzlo elektrického pohonu, plynulého tichého rozjíždění s vysokým výkonem, rekuperace při klesání, možnosti topit a chladit před nástupem, a ti další se zatvrzele brání, a trvají na svých nevýhodách, místo aby akceptovali výhody s limity .. .
U lidí, co jezdí 10-15-20 let ojetým werkem to ještě chápu, že mají takové názory - BEV je pro ně nové, s velmi omezenou možností servisu (není servisní síť mimo autorizáky, opravy jsou drahé).
U lidí, co berou nová auta, to nechápu vůbec. Snad jen nižší ceny ojetých BEV, a z toho vyplývající vysoké sazby měsíčního operativní leasingu - ale tohlš všechno přejde, když se lidi naučít BEV přijímat.
jozka

Příspěvek od jozka »

Posledni vetu tesat. Je v ni koncentrovano vse, co mi na EV vadi. V normalnim svete by znela "kdyz BEV nabidnou v souctu to same/vice nez stavajici technologie".

A to je jadro pudla. BEV jsou tady, zvyknete si, odpor je marny, UV rozhodlo. Ze vam stavajici technologie poskytbne vic za min penez? Zvyknete si!
Mike

Příspěvek od Mike »

Mosquit píše: 15.7.2025 22:10:45
...
, a ti další se zatvrzele brání, a trvají na svých nevýhodách, místo aby akceptovali výhody s limity .. .
...
zde asi dochází k určitému nepochopení
už za pár let nám bude trvání na nevýhodách prd platné
dle nařízení nejvyššího sovětu si budeme moci vybrat mezi EV a ...
EV
kot

Příspěvek od kot »

A moooc pěkně jim to funguje v NL. Už jsou pořadníky na odběr proudu. No nepořiď si místo spalováku EV :lol:
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 14.7.2025 20:59:34 takže bránění předjíždění a případně i přisvojení pravomoci úřadu...
nesmysl
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.7.2025 19:00:46 No, ty 2500km nebyly v kuse :-)

Jen jsem behem te doby (asi deset dni) venoval doplneni energie celkem ctvrthodinu. Zbytek byl dovolena tam, kde jsem chtel a tehdy, kdy jsem chtel. Co chtelo moje auto bylo naprosto nezajimave.

A o vo vo vo vo tom to (dovolena) je. Tim spis, ze s malymi detmi.
Tak já zase měl před rokem výlet s EV 6500 km během 14 dní. jel jsem kam chtěl a kdy chtěl, a když byl jsem unaven tak prostě zastavil i přespal se zapnutou klimatizaci, mám tam matraci a stínítka na skla. Energie se u EV doplňuje bez nutnosti u toho být, placení probíhá u mého EV automaticky. Čas na zapojeni/odpojeni konnektoru jsem nepočítal. Nic jsem podrobně neplánoval dopředu, prostě vyrazil. Žádný problém. Ano cestou i v destinaci daleko na severu evropy je dobrá infrastruktura a pořád se zlepšuje. Ale i civilní spalovak bez infrastruktury daleko neujede.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 16.7.2025 5:34:59 Posledni vetu tesat. Je v ni koncentrovano vse, co mi na EV vadi. V normalnim svete by znela "kdyz BEV nabidnou v souctu to same/vice nez stavajici technologie".

A to je jadro pudla. BEV jsou tady, zvyknete si, odpor je marny, UV rozhodlo. Ze vam stavajici technologie poskytbne vic za min penez? Zvyknete si!
Ale oni nabízejí více - nedusí lidi výfukem. Já chápu že je vám váš výfuk fuk, tim co ho vdychaji ale ne.

Spalovak který nemá výfuk není zakázaný. Tak do toho, vozit to s sebou a někam odevzdávat.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“