I/4 Obecně

(D4, I/20) – Strakonice (I/22) – Vimperk – Německo
darwousek

Re: I/4 Obecně

Příspěvek od darwousek »

Stavby na I/4 dle Koncepce rozvoje silnic I. třídy na území ČR

Stavby jsou rozděleny na
projekty v aktivní přípravě (schválený záměr projektu)
Strunkovice nad Volyňkou - Volyně, I/4 Volyně - Zlešice, přeložka - Sloučena pod jedno číslo, datumy realizace by i seděli že se bude stavba realizovat jako celek
projekty v aktivní přípravě (bez schváleného záměru projektu)
I/4 Strakonice, východní obchvat
výhledové záměry (projekty bez aktuální přípravy)
Horní Vltavice, obchvat
Korkusova Huť obchvat
Kubova Huť, obchvat
Strakonice - Vimperk
- Tady nechápu proč je stavba stále výhledová když byla rozkrájena na několik úseků.
Vimperk - Solná Lhota
Úseky nesledované
Drhovle - Brusy hr. okresu, uspořádání 2+1
Vimperk Průtah
Přední Zborovice - Strunkovice nad Volyňkou

Výhledové záměry jsou poté nadále rozdělené na vyhovující, uspokojivé a nevyhovující úseky.
Vyhovující
Korkusova Huť, obchvat
Strakonice - Nová Hospoda, rozšíření 2+1
Uspokojivé
Horní Vltavice, obchvat
Kubova Huť, obchvat
Čkyně, obchvat
Vimperk - Solná Lhota, přeložka
Přední Zborovice - Strunkovice n. Volyňkou, homogenizace

Čkyně a úseky na Jih od Vimperku mi přijdou jako "uspokojivé" jako výsměch. Přední Zb. - Strunkovice n. Vol. je úsek co ve stávajícím stavu ještě pár desítek let vydrží. O Čkyni už jsem se tady zmiňoval několikrát, no a úseky na jih od Vimperka nemusím myslím zmiňovat. Kdo tam jezdi tak ví, o to víc mi přijde jak vtip to že Korkusova huť je "vyhovující"
Nevyhovující
Čkyně - Sudslavice, přeložka
Sudslavice - Výškovice, přeložka
Výškovice - Vimperk, přeložka

Neboli celý úsek Čkyně - Vimperk, a je pravdou že to je společně se stoupáním na Kubovku asi nejhorší úsek celé I/4. Dle mapky to však vypadá na minimální přeložky, tipl bych to na něco tohoto typu - https://mapy.com/s/devatodeke.

Jako "realizována do roku 2021" je zde stavba I/4 Přední Zborovice, kterou jsem asi jednoduše nezaznamenal, o co by mělo jít ?
Tabulka Jčk 1
Tabulka Jčk 1
Snímek obrazovky 2025-07-09 155955.png (34.46 KiB) Zobrazeno 1671 x
Tabulka JčK 2
Tabulka JčK 2
Snímek obrazovky 2025-07-09 155924.png (101.17 KiB) Zobrazeno 1671 x
Jčk Mapa
Jčk Mapa
Snímek obrazovky 2025-07-09 160037.png (343.43 KiB) Zobrazeno 1671 x
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
JHappy

Příspěvek od JHappy »

"Jako "realizována do roku 2021" je zde stavba I/4 Přední Zborovice, kterou jsem asi jednoduše nezaznamenal, o co by mělo jít ?"

Očekával bych, že myslí cestu Strakonice - Přední Zborovice na silnici l/4, která byla realizována někdy v 90. letech. Jak je 2+1 na části úseku. Kdy přesně taky nevím.
HBA

Příspěvek od HBA »

Strakonice - Přední Zborovice se otvíralo mnohem dříve, původní silnice uhýbala podle trati a měla pár ostřejších zatáček. Ostatně dnes po její části jezdí objížďka uzavřené Volyňské ulice (mimochodem hrozně pomalé tempo prací). Přesný rok nevím, ale ještě před rokem 1989, skoro si myslím, že začátek 80. let. Pak se ještě mírně upravoval kousek za Strakonicemi ke křižovatce s bývalou hlavní silnicí, cca 0,5 km, dnes je tam známý obchod Milisterfer. Rozhodně není 2 +1, ale má stoupací pruhy z obou stran do návrší pod Vlčinami.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Dík za odpověď, já měl za to že se ta stavba jmenovala něco jako "I/4 Přeložka mimo Vlčiny". Proto mě I/4 Přední Zborovice překvapilo.
marw

Příspěvek od marw »

Doplním, že začátkem 90. let se narovnával asi 300 m kousek za Čkyní před rockovou pumpou, která tam poté vznikla.
HBA

Příspěvek od HBA »

Jinak se také na začátku 90. let dělal obchvat Strážného a vylepšení silnice před hraničním přechodem a ani nevím kdy Vimperk, kde je estakáda a mimoúrovňová křižovatka, o to horší je pak stávající výjezd z Vimperka nahoru. A možná ještě něco drobnějšího, to ale nemění nic na tom, že ta silnice potřebuje jako sůl vylepšení. Nemluvě o tom, že těsně po revoluci byl elán ve Volyni, kde se dodnes těší na obchvat, zlešické zatáčky a další místa.
marw

Příspěvek od marw »

Estakáda a průtah Vimperkem se stavěly už někdy začátkem 80. let.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

K Vimperku, tam se mělo konat ohavné zmrvení průtahu, viz I/4 Vimperk, úprava křižovatky. Od 2021 o tom není díky bohu ani píp. Z Různých zadávaček jsem se dočetl že mělo jít o OK na této křižovatce. A ačkoliv jde o průtah městem tak ve Vimperku je ten průtah vcelku slušný a mrvení OK je absolutní degradace.

A trošku spíš doufám že se do budoucna dostaneme spíše do fáze zákazu levých odbočení na těch 2 křižovatkách u estakády. Je tam potom na úkor levých odbočováků dost místa na připojováky/ odbočováky a za málo peněz je hodně muziky v podobě zbavení se 2 stykovek.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Zhruba v tomto úseku se nově objevili na silnici šipky společně s IP32. Měl jsem zato že se tahle značka dává pouze na dálnice.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Nene i na jedničky. Spíš bych si tipl, že na jedničkách byly dřív jak na dálnicích. Já je viděl o mnoho let dřív než někde na dálnici.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Pokládka finální asfaltové vrtsvy I/4 Strakonice Volyňská. Už jen pár dní a tahle dvouletá šílenost bude u konce :jidlo: Oproti staré Volyňské je tohle projížďka po obláčku.
Odpovědět

Zpět na „I/4“