Úkazy na českých silnicích

Off-topic pokec
Odpovědět
ElWapp

Re: Úkazy na českých silnicích

Příspěvek od ElWapp »

Dotaz k oznacovani hlavni za krizovatkou. V nekterych zemich je to standard (odpozorovano v Norsku), proste za krizovatkou se oznaci, ze silnice je hlavni a ridic pak jede a nic neresi, dokud neni hlavni znackou ukoncena.

Byl jsem prekvapen, ze podobne reseni je k videni i u nas, a dokonce na dost vytizene silnici. Je to pozustatek z nejakych starych pravidel, z doby, kdy jeste krizovatka nerusila hlavni ulici, nebo jen lokalni anomalie?

https://mapy.com/s/lehanalugu
https://mapy.com/s/lehehetema
https://mapy.com/s/kalehalobu

Predpokladam, ze zadny prakticky dopad do provozu ta znacka nema a je tam tak nejak navic.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Protože takhle je to podle mezinárodních dohod (které jsme také podepsali) správně.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

My nejen značíme hlavní před každou křižovatkou, my jí značíme i ve čtvrtích, kde projede pár aut za den.
Na západě jsem se se značením žlutých hlavních před křižovatkou setkal spíše jen ve velkých městech.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

No ale je zajimave, ze kdyz jsem se ptal na rakouskem diskuznim foru, jak teda poznaji, jestli maji prednost nebo plati prednost zprava (obzvlast ve mestech jako Linz / Viden), tak jsem vlastne nedostal zadnou konkretni odpoved. Oni to tak nejak tusi, ale vlastne nevedi. Asi maji infrastrukturu dost intuitivni na to, aby to slo bez exaktnich pravidel, nevim... sam jsem si pres street view projizdel nahodne ulice a jedinym voditkem je casto zezadu spatrena znacka dej prednost na nektere bocni ulici.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

Pamatuji si z autoškoly, že značky Stop a Dej přednost v jízdě mají odlišný tvar než všechny ostatní proto, aby byly čitelné i zezadu
jozka

Příspěvek od jozka »

No a o pak vas sestreli auto z takove vedlejsi a vy dostanete spoluvinu.
bhs

Příspěvek od bhs »

Což je správně ....
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

jozka píše: 20.7.2025 14:25:43 No a o pak vas sestreli auto z takove vedlejsi a vy dostanete spoluvinu.
Já jsem reagoval na ten předchozí příspěvek o Rakousku
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Zaznamenal jsem následující článek https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prav ... omaci_vals a chci se zeptat znalých. Jedná se o hrubou novinářskou zkratku a nebo ministerstvo opravdu plánuje umísťovat směrníky na NĚKTERÝCH KŘIŽOVATKÁCH až za křižovatku a nutit tak řidiče hádat nejen, zda právě přijíždí k místní či účelové komunikaci (a blíží či neblíží se tím pádem ke křižovatce), ale i to, zda je směrník umístěn "většinové" nebo "po novu"?
Chápu snahu sjednotit umístění směrníků s většinovým systémem v Evropě, ale takhle "jen někde", bez kampaně a rozlišení, to přece nejde dělat.
Za mě by měly ty nové směrníky být snadno odlišitelné (barvou, tvarem, stylem šipky, netuším), ale musí přece "vypadat jinak", když budou umístěny jinde, než stávající většina, ne?
jozka

Příspěvek od jozka »

Nosorožec píše: 20.7.2025 17:22:04 Já jsem reagoval na ten předchozí příspěvek o Rakousku
To je jedno, ne? Ta znacka neni na komunikaci po ktere jedete, vy ji musite ignorovat.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jsou místa, kde jsou směrovky v křižovatce nebo za ní (viditelné však těsně před odbočením) naprosto žádoucí.
Jen doufám, že to neznamená, že zmizí ty dávno před křižovatkou. Nejlepší je oboje. Bavíme se samozřejmě o hlavních cestách, řekněme jedničky a významnější dvojky.
Ale ta naše specialita, kdy jsou směrovky 200 m dopředu a mezitím jsou další dvě křižovatky a pak v hlavní křižovatce úplné prd, to je totálně na palici.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

MPMP píše: 20.7.2025 20:11:11 Zaznamenal jsem následující článek https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prav ... omaci_vals a chci se zeptat znalých. Jedná se o hrubou novinářskou zkratku a nebo ministerstvo opravdu plánuje umísťovat směrníky na NĚKTERÝCH KŘIŽOVATKÁCH až za křižovatku a nutit tak řidiče hádat nejen, zda právě přijíždí k místní či účelové komunikaci (a blíží či neblíží se tím pádem ke křižovatce), ale i to, zda je směrník umístěn "většinové" nebo "po novu"?
Chápu snahu sjednotit umístění směrníků s většinovým systémem v Evropě, ale takhle "jen někde", bez kampaně a rozlišení, to přece nejde dělat.
Za mě by měly ty nové směrníky být snadno odlišitelné (barvou, tvarem, stylem šipky, netuším), ale musí přece "vypadat jinak", když budou umístěny jinde, než stávající většina, ne?
Doporučuji přečíst odůvodnění: https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8038177.htm
wazer.cz
Pište česky, prosím!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Jsou to velká novinářská zjednodušení. Tato změna má umožnit umisťování orientačních značek i jinde, než jen po pravé straně vozovky.
- Prvním typickým případech jsou směrové tabule pro cyklisty (IS19), které se budou moci na cyklostezkách umisťovat stejně jako turistické značky na ty společné tzv. totemy někam do vhodného viditelného místa.
- Druhým typickým případem jsou sjezdové větve MÚK, které mají malý poloměr doprava a v něm protihlukovku a nevejde se tam standardní orientační značení - tady je umožněno ty značky umístit i jen po levé straně. Můžou to být i jiné případy, třeba tady:
https://mapy.com/cs/zakladni?pid=851370 ... z=13&ovl=8
- Třetím případem jsou situace, kdy vlivem vzdálenosti křižovatek nejde umístit značky standardně, jako třeba tady:
https://mapy.com/cs/zakladni?pid=766143 ... z=16&ovl=8
Za mě by se to dalo použít i tady, na přečtení značky je málo času: https://mapy.com/cs/zakladni?pid=855472 ... z=16&ovl=8

No a pak typicky se jedná o IS7a a IS7b, které se stejně typově umisťují v rozštěpu, takže pro toho, kdo se to značkou řídí, jsou typicky po levé straně.
Mike

Příspěvek od Mike »

2 Elwapp:
na předměstí Zurich, to bylo podobné
jen ta opravdu hlavní měla na sobě hlavní
ostatní se muselo koukat za roh, jestli přednost jo nebo ne
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

jozka píše: 21.7.2025 11:50:39
Nosorožec píše: 20.7.2025 17:22:04 Já jsem reagoval na ten předchozí příspěvek o Rakousku
To je jedno, ne? Ta znacka neni na komunikaci po ktere jedete, vy ji musite ignorovat.
to jo, ale může to být vodítko, že jsem na stále na hlavní, proto dávají smysl ty odlišné tvary. V Rakousku jsem na hlavní od značky "hlavní silnice" do té doby, než odbočím nebo než potkám značku, která to ruší, takže pokud si nejsem jistý, zda jsem nepřehlédl značku "konec hlavní silnice", tak se můžu v křižovatce podívat, zda v odbočce neuvidím zezadu trojúhelník hrotem dolů nebo osmiúhelník a pokud ano, tak je to známka toho, že jsem stále na hlavní. To jen navazuji na tu zmínku z rakouského fóra... Mám dokonce pocit, že "konec hlavní" se v Rakousku používá vždy - ale neberte mě za slovo.

Jedná se mi např. o hypotetický případ, že minu značku "konec hlavní", hned za ní zaparkuji někde u domu, hodinu jsem u někoho na návštěvě, pak pokračuji dál a již nevím, co byla poslední značka, kterou jsem před hodinou projel:)
jozka

Příspěvek od jozka »

Mike píše: 21.7.2025 12:24:53 ostatní se muselo koukat za roh, jestli přednost jo nebo ne
Odkdy se muzu ridit znackou ktera je na jine silnici, nez po ktere jedu?
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Oni tam totiž s tím počítají a značky s trojúhelníkem či stopkou dávají až těsně ke křižovatce (aby byla vidět z hlavní) a ne sto metrů před křižovatkou, "nejlépe" ještě před několika odbočkami jako u nás.
jozka

Příspěvek od jozka »

To je prece ale jedno, ja se musim ridit znackami na "me" silnici. Jine pro mne nejsou relevantni.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

V tom případě platí přednost zprava.
Přes jedno francouzské městečko vedla dlouhá široká ulice. Až když mi tam z boční ulice "vlétlo" auto mi došlo, že tu asi platí přednost zprava a nemohu spoléhat na to, jak ta "moje" na první pohled hlavní ulice vypadá. Jde prostě o zvyk. Naši řidiči jsou přemírou značek upravující přednost nadmíru rozmazleni a přitom v cizině to funguje. Na britských ostrovech není trojúhelníková značka nebo stopka skoro vidět, stačí jim čára přes silnici. A ta samá čára stačí řidičům na hlavní, aby jí letmo zahlédli a ujistili se, že jsou stále na hlavní.
hyper9

Příspěvek od hyper9 »

Pokud je značka na hlavní i na vedlejší - OK, všichni dostanou svou informaci.

Pokud značky úplně chybí - OK, přednost zprava.

Ale pokud značku mají jen některé větve křižovatky, je to zvěrstvo a nejlepší cesta k nehodovým stavům.
jozka

Příspěvek od jozka »

Honey72 píše: 21.7.2025 20:18:12 V tom případě platí přednost zprava.
Takze prijizdim ke krizovatce, nemam znacku "hlavni", zastavuji a davam prednost tomu zprava, ale je to idiot, protoze on stoji a nejede. On ma na sve silnici "dej prednost v jizde" nebo rovnou stopku a dava prednost me, na hlavni silnici, ale ja jsem idiot, protoze stojim a nejedu... a pokud neumreli, stoji tam dodnes a davaji si prednost.

A o tom pisu. Znaceni ma byt kompletni nebo vubec. A zvykove pravo je hezka vec, ale sto lidi, sto zvyku. A zkuste u soudu pouzit argumentaci "ale ja jsem zvyklej...". On ten van Zanten byl taky zvyklej, ze si povoleni ke startu dava sam a jak to dopadlo.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Jozka: tak jakto, ze to tak v celem Rakousku funguje? Ja jsem taky zastance jasnych pravidel, ale ti rakusane to proste maji tak nejak divne.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Rakušan to má tak, že na vedlejší je pod P4 dodatková tabulka s vyznačením hlavní silnice. Aby ten, kdo na ni najede, poznal, že po najetí už je na hlavní on. Proto nemusí značit P2 za každou křižovatkou.

Ten, kdo je na hlavní, si to holt musí pamatovat. Z těch P4 na boku se to dá dovodit, ale pravidlo určuje buď P2 nebo ta tabulka pod P4.
Nosorožec

Příspěvek od Nosorožec »

ElWapp píše: 22.7.2025 6:14:23 Jozka: tak jakto, ze to tak v celem Rakousku funguje? Ja jsem taky zastance jasnych pravidel, ale ti rakusane to proste maji tak nejak divne.
Rakousko to má stejně jako většina Evropy. Divně to máme spíš my.
jozka

Příspěvek od jozka »

ElWapp píše: 22.7.2025 6:14:23 Jozka: tak jakto, ze to tak v celem Rakousku funguje? Ja jsem taky zastance jasnych pravidel, ale ti rakusane to proste maji tak nejak divne.
Nebo maji jine soudy.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“