Beekee píše: ↑25.8.2025 8:12:25
Protože snížení rychlosti je záměrem. A z prosté geometrické úvahy... spirála nevznikne z "pravidelného kruhu" ale spíše seskládáním po čtvrtinách se zvětšujícím se poloměrem. Co se týče velikosti... jsou to spíše mostra a navrhnout kompaktnější tvar moc nejde.
Já to myslel opravdu obecně, nebyl jsem tam. Nicméně znám místa, co jsou vlastně kruháči, ale při štěstí když nic zleva nejede, tak se dá přímý směr projet klidně 50. Žádné řazení dvojky a zatáčení, jak na zbrusu novém kruháči hned vedle, který je rovněž v obci a naprosto šikanózní, a to radši nemluvím o NA, jak se tam trápí. A když na tom pohodlném prostě něco zleva přijíždí nebo již krouží po kruháči, tak prostě zpomalím na těch 30 a projedu to jako klasický kruháč. Jenže v 19/20 průjezdů tam nepotkám nic a o to jde.
PS: šel projet i 70, jde o OK upravený z původní obyč křižovatky, ale pak tam dali retardéry doprostřed.

Teď už nanejvýš 50 a tohle považuji za dobrý kompromis na všechny strany.
Takhle to bylo myšleno, proč prostě nejsou ty kruháče, kde je 90+ % dopravy v přímém směru, tomu uzpůsobeny. Nevím, proč by měl být hlavní proud schválně zpomalován na neekologické 20 a 30.
Co je největší "prasárna" jsou kruháče, kde poloměr na samotné OK je větší než výjezd a za mě i nájezd. Mělo by to být tak nějak srovnatelné.