Elektromobilita

Odpovědět
Lenny
Autor

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Lenny »

Mohli by být ještě levnější. Politici svými rozhodnutími pokřivují trh.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mosquit píše: 26.7.2025 18:11:13 Dceru vzdělávám, při našich výletech vídáme větrné elektrárny, solární, a už jsme byli i u uhelné tepelné a vodní.
To vám věřím, dcerka je bystrá, když vnímá v tak nízkém věku už takovéto věci. Přeju Vám všechno nejlepší.

Mosquit píše: 26.7.2025 18:11:13 Každopádně ani u té uhelné jsme necítili takový smrad, jako když tady po hlavní stojí kolona čmoudících aut, objíždějících ucpanou dálnici.
Jde mi samozřejmě o to, že i u "bezemisních" aut ty emise vznikají a ne o míru smradu kdekoliv. Akorát u těch "bezemisních" jsou ty emise jinde, třeba rozptýlené ze 150 metrů vysokého komína elektrárny, což samozřejmě cítit v okolí moc není.

Je ale pravda, že to že ty auta nesmrdí nikomu pod nos, je jeden z nejvrětších trumfů EV, to ano, A dcerka si toho správně všimla.
chaden

Příspěvek od chaden »

Emise "jinde" z komína jsou několikrát menší na ujetý km, jsou líp hlídané, mají tendenci ke snížení. Když to u spalovacího auta s věkem jen rostou.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Lynx píše: 26.7.2025 22:07:07 Je ale pravda, že to že ty auta nesmrdí nikomu pod nos, je jeden z nejvrětších trumfů EV, to ano, A dcerka si toho správně všimla.
Nejenom nesmrdí. Taky nehlučí. Zatímco při jízdě po dálnici je to relativně zanedbatelné (zvuk pneumatik a obtékání větru je důležitější), tak po městě je to znát. A když jsou u nás na vesnici spadlé šraňky, a pak se všichni začnou rozjíždět, tak je to hukot. Vesnice = většina cest je někde podél hlavní silnice - právě podél těhlech aut.
Naštěstí, tady je - asi i díky specifickému způsobu používání auta v přípražské oblasti, díky bydlení skoro výhradně v RD, a vysoce nadprůměrným příjmům (jako všude v prstenci kolem Prahy), tady už je elektrifikace v plném rozmachu.
Lenny píše: 26.7.2025 18:38:42 Ona by byla levná spalovací auta, kdyby se do toho nemontovali politici svými zákony.
Ano, a je potřeba pochopit, že ty zákony tady nejsou pro podporu BEV, ale ty zákony měly za cíl nějaké (více či méně rozumné a realizovatelné) snížení emisí. BEV na to jen reagovaly.
Já kdybych si vybíral auto, a ještě byla nabídka benzínových V6, případně diesel V6, a to v jejich "jednoduchosti" před 15 lety - tedy bez močoviny, recirkulace spalin, atd., , tak by to taky bylo jiné rozhodování. Ale dnes si koupí nový diesel jen blázen, zejména, pokud si ho plánuje nechat delší dobu.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 25.7.2025 18:38:48
Paul1 píše: 24.7.2025 18:01:08 Jel jsem např. Teslou Y, strašnej kočár. Kdybych s tím vjel do zatáčky stejně jako s Imprezou, tak skončím ve škarpě :D
No tak to jsou docela odlišná auta. Kdy by jste pokusil přeložit plně naloženou Y do Imprezy tak by jste měl problém.
A drtivá většina spalovaku neumí brát zatáčky jako impreza. Kolik ale stojí provoz té imprezy?
Také třeba nechat někoho v autě na parkovišti v zamčeném autě na pár desítek minut v horku není možný v Impreze.
Take koukám do okna - žádnou Imprezu nevidím.
Nějak to na ideální auto nevypadá. Jsou tam asi určité kompromisy, které musíte zkousnout.
Jaká varianta Y to byla?
Kdybych chtěl přeložit plně naloženou Y, tak bych problém neměl a přeložil to do druhého auta..benzínové SUV :)
Nejvíc u Imprezy stojí PHM, pod 11 l/100 se nedostanu, jinak řeším zatím jen běžné věci v rámci prohlídek.
V žádném autě bych nikoho nezamykal. Proč bych to měl dělal? To jsou vše drobnosti, větší kompromisy bych musel dělat u EV a to mám FVE.
Y bylo toto:
https://www.tesla.com/cs_CZ/my/order/XP ... o#overview
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 28.7.2025 12:21:38
Kdybych chtěl přeložit plně naloženou Y, tak bych problém neměl a přeložil to do druhého auta..benzínové SUV :)
Nejvíc u Imprezy stojí PHM, pod 11 l/100 se nedostanu, jinak řeším zatím jen běžné věci v rámci prohlídek.
V žádném autě bych nikoho nezamykal. Proč bych to měl dělal? To jsou vše drobnosti, větší kompromisy bych musel dělat u EV a to mám FVE.
Y bylo toto:
https://www.tesla.com/cs_CZ/my/order/XP ... o#overview
Pak nějak nechápu to porovnání, půjčíte si nejslabší Y a porovnáváte s Imprezou? V tom není žádná logika.
Pokud by jste porovnával s benzinovým SUV, to by ještě logiku mělo. A také nevleze to z Y ani do každého benzinového SUV. Ale pochopitelně jsou i větší ale obdobně i žerou.

Jo nezamykal protože ve spalovaku je to hloupost. S pejskem neumuzete jít do obchodu. Tak že musíte ho odvézt domů a pak jít nakupovat. S EV můžete ho nechat v klimatizovaném autě a on vás s komfortem počká. Existuje spousta jiných situací. To že oni vám ani nenapadnou je tím, že máte spalovak. Jste tím omezený.
Já můžu nechat i děti, když nechtějí jít se mnou nakupovat. Děti pochopitelně nemusím zamykat, ale klimu/teplo jim nechám. Manželka může počkat v autě na dítě v kroužku nebo na doučování. A tak dale...

Jaké kompromisy? Naučit se zapojovat kabel? :-))) No dobrá uznávám že starší Y je tvrdší, ale zase Y není jediné EV na trhu.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Chaden: já ale neporovnával motory, ale jízdní vlastnosti. A tam je Y horší i než mnohá benzínová SUV.

Psa ani malé dítě bych samotné v autě nikdy nenechal, takže pro mě je to úplně zbytečný a nijak neomezující ;)
kot

Příspěvek od kot »

Vidím to stejně Paule... :P Možná tak ještě maximálně tchyni by tam šlo nechat ! :lol:
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 29.7.2025 7:02:18 Chaden: já ale neporovnával motory, ale jízdní vlastnosti. A tam je Y horší i než mnohá benzínová SUV.

Psa ani malé dítě bych samotné v autě nikdy nenechal, takže pro mě je to úplně zbytečný a nijak neomezující ;)
Zase do kola. Jízdní vlastosti Imprezy proti model Y? Proč?
Co se týče SUV mohu vám to vrátit s naprosto opačným tvrzením. Nic s tím neuděláme.

Tak ok pro vás zbytečný. Já pubert'aka klidně nechám, pokud chce. Co se mu stane? Ma i telefon. Pejskovi mimochodem se také nic nestane. Snad doma psa samotného nechat můžete? Nebo taháte se sebou i do práce? :D Začínám mít pochybnosti, že jste vůbec nějakého někdy měl.
Svět se netočí jen kolem vašich potřeb.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mosquit píše: 28.7.2025 5:14:34Naštěstí, tady je - asi i díky specifickému způsobu používání auta v přípražské oblasti, díky bydlení skoro výhradně v RD, a vysoce nadprůměrným příjmům (jako všude v prstenci kolem Prahy), tady už je elektrifikace v plném rozmachu.
Máte pravdu, tohoto jsem si také všimnul. Tedy že v přípraží v nové výstavbě je elektrifikace na obyvatele bezkonkurenčně nejvyšší, než kdekoliv jinde. Bohužel na klasické vesnici dále od větších měst je naopak skoro nulová. Přitom pro ty lidi by se to také hodilo, kdyby to pro ně cenově dávalo smysl. Typicky pro starší lidi, co jedou většonou jen kratší cesty - na nákup do okresního města, sem tam k doktorovi, nebo do práce pokud do ní ještě chodí, také někam do okresního města a zpět.
chaden

Příspěvek od chaden »

Lynx píše: 29.7.2025 22:55:41 Máte pravdu, tohoto jsem si také všimnul. Tedy že v přípraží v nové výstavbě je elektrifikace na obyvatele bezkonkurenčně nejvyšší, než kdekoliv jinde. Bohužel na klasické vesnici dále od větších měst je naopak skoro nulová. Přitom pro ty lidi by se to také hodilo, kdyby to pro ně cenově dávalo smysl. Typicky pro starší lidi, co jedou většonou jen kratší cesty - na nákup do okresního města, sem tam k doktorovi, nebo do práce pokud do ní ještě chodí, také někam do okresního města a zpět.
Ale kolik takových starších lidí na klasické vesnici kupuje nová auta? I spalovaky? Tam jsou většinou starší auta, která buď' koupili, když ještě pracovali a nebo auta z místních bazarů. Tak bazary musejí protočit nejdřív starší auta z minulých let, kdy ani tolik EV se nevyrábělo. Všemu svůj čas. Dostane se i na vesnice. Jsou samozřejmě i výjimky.
Ono to nemá ani ekonomický smysl měnit starší a hlavně funkční auto, které najezdí do 10 tisíc za rok a nedělá problémy, za jaké koliv nové auto.
Nicméně vidím EV se objevovat i ve vesnicích třeba v Karlovarském kraji, tam lidi s EV ještě jeden druhého i pozdravuji. Což v přípraží již skoro se neděje.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Nové auto na důchod si kupuje velká část vesničanů. Tak aby jim stačilo na dožití (tedy jejich dožití). Kupují si typicky něco levného, nižší třídy, což jim stačí, typu Fabia, Dacia ....Důležité je pro ně, že je nové a je tedy předpoklad, že do něj nebudou muset moc investovat a vydrží jim po zbytek života, což může být i 20 let či více. Žádné spolehlivé trvanlivé elektro se jim za srovnatelné ceny nenabízí.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden:
Imprezu jsem srovnával, protože se bavíme o kompromisech u mého a vašeho auta, a u Y jsou jízdní vlastnosti hodně velkej kompromis, protože jsou horší i než u SUV od Forda :)

Nevím, co máte za psa (rasu). Tipuji, že to bude nějaký 10 kg "okrasný doplněk". Já mám už druhýho německého ovčáka a i když je cvičený, tak nehodlám riskovat, že ho např. nějaký magor bude přes okno provokovat a pak dávat interiér do pořádku. To je je jen jeden příklad. Klidně dám i víc, proč nenechávat velkého psa samotného, i kdyby měl puštěnou klimatizaci.

Edit. Např. V Rakousku nesmíte nechat v autě samotného psa za žádných okolností. Takže byste tam dal pokutu.
Naposledy upravil(a) Paul1 dne 30.7.2025 6:44:46, celkem upraveno 2 x.
jozka

Příspěvek od jozka »

Zas jedni, co tomu vubec nerozumej...

https://maritime-executive.com/article/ ... -batteries
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 30.7.2025 6:35:36 chaden:
Imprezu jsem srovnával, protože se bavíme o kompromisech u mého a vašeho auta, a u Y jsou jízdní vlastnosti hodně velkej kompromis, protože jsou horší i než u SUV od Forda :)
Nevím co máte za Forda. Za mnou většina spalovacích SUV před zatáčkou zpomaluje a mizí někde pozadu.
Když jsou přede mnou, tak musím hledat možnosti k predjizdeni...
Také naprosté většině spalovacích aut dělá problémy udržovat rychlost v stoupání. Nevím čím to je. Možná prostě jen divné zvyky řidičů. Výkon měl by stačit.
Asi mají "lepší" jízdní vlastnosti. :lol:

Řízení v Y vyžaduje zvyk protože je prostě ostrejší. Myslím že krátká jízda na to nestačí. Žádné problémy se stabilitou v zatáčkách nemá. Na kluzkém povrchu ESP zasahuje okamžitě. Je to bezpečné a rychlé auto.

Ke psům. Já mám zadní okna zatmavěná od výroby, pochybuji že někdo vůbec všimne, že tam někdo je. Jeste nejake duvody?
chaden

Příspěvek od chaden »

Lynx píše: 30.7.2025 0:53:39 Nové auto na důchod si kupuje velká část vesničanů.
Píšete o německu? :D
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 30.7.2025 6:42:32 Zas jedni, co tomu vubec nerozumej...

https://maritime-executive.com/article/ ... -batteries
Stojí za to přečíst a pochopit celý. Nejen titulek.
jozka

Příspěvek od jozka »

Ja myslim, ze by to mohl zvladnout i chaden:

In a letter sent to customers, the company writes, “Due to increasing concern for the safety of transporting vehicles powered by large lithium-ion batteries, Matson is suspending acceptance of used or new electric vehicles (EVs) and plug-in hybrid vehicles for transport aboard its vessels. Effective immediately, we have ceased accepting new bookings for these shipments to/from all trades.”
...
“Matson continues to support industry efforts to develop comprehensive standards and procedures to address fire risk posed by lithium-ion batteries at sea and plans to resume acceptance of them when appropriate safety solutions that meet our requirements can be implemented.”

Da se to prelozit nejak jinak nez "vzhledem k tomu, ze pocet a cena pruseru se dostaly mimo akceptovatelnou miru, kasleme na prepravu cehokoliv, v cem jsou tuzkovky v mnozstvi vetsim nez stopovem. Az to nekdo vyresi, tak to zase zacneme vozit"?
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 30.7.2025 20:08:11 Da se to prelozit nejak jinak nez "vzhledem k tomu, ze pocet a cena pruseru se dostaly mimo akceptovatelnou miru, kasleme na prepravu cehokoliv, v cem jsou tuzkovky v mnozstvi vetsim nez stopovem. Az to nekdo vyresi, tak to zase zacneme vozit"?
Psal jsem "celý".

1. Dopravce vozí jen a pouze kontejnery. Nespecializuje se na přepravě jakých koliv aut. Nacpěte auto do kontejneru - tak odveze, teď pokud v něm nejsou baterky.
2. Vozí jen mezi území pod kontrolou USA v Pacifiku - Havaii, Alaska, ostrovy...
3. Bude hledat řešení

Když nenajde, tak budou vozit jiní. Takže tak.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 30.7.2025 19:01:03
Paul1 píše: 30.7.2025 6:35:36 chaden:
Nevím co máte za Forda. Za mnou většina spalovacích SUV před zatáčkou zpomaluje a mizí někde pozadu.
Když jsou přede mnou, tak musím hledat možnosti k predjizdeni...
Také naprosté většině spalovacích aut dělá problémy udržovat rychlost v stoupání. Nevím čím to je. Možná prostě jen divné zvyky řidičů. Výkon měl by stačit.
Asi mají "lepší" jízdní vlastnosti. :lol:

Řízení v Y vyžaduje zvyk protože je prostě ostrejší. Myslím že krátká jízda na to nestačí. Žádné problémy se stabilitou v zatáčkách nemá. Na kluzkém povrchu ESP zasahuje okamžitě. Je to bezpečné a rychlé auto.

Ke psům. Já mám zadní okna zatmavěná od výroby, pochybuji že někdo vůbec všimne, že tam někdo je. Jeste nejake duvody?
Ten nedostatek ale nebude auty ale řidiči. Co se týče obou mých aut, tak obě mají jízdní vlastnosti než Tesla Y. A pro ujasnění, lepší jízdní vlastnosti samozřejmě neznamenají jen co nejrychlejší průjezd zatáčkou, je to souhrn vlastností schopnosti a na nastavení podvozku (tzn. filtrování nerovností na silnici atd. atd.) ;)

Asi máte nějakého trpaslíka, protože i přes zatmavená skla jde vidět, když se můj pes v autě pohne. Ale o to vůbec nejde, primárně mi šlo o to, že vyzdvihujete jako výhodu něco, co je někde zakázáno :)
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 31.7.2025 12:35:46 Asi máte nějakého trpaslíka, protože i přes zatmavená skla jde vidět, když se můj pes v autě pohne. Ale o to vůbec nejde, primárně mi šlo o to, že vyzdvihujete jako výhodu něco, co je někde zakázáno :)
Tak auto, které má nastavitelný podvozek bude prostě dražší než Y. Také je divný vědět to předem a pak zkoušet a stěžovat se. Starší Y je tvrdší to uznávám, novější je měkčí a komfortnější. Ale zase Y není jediné EV na trhu. Já vám Y neprodávám. Kupte si něco na vzduchu, pokud na to máte.

Snad nemusím sledovat co je všechno kde po světě zakázáno. Stačí plnit místní zákony. Také zákaz neznamená, že to je něco špatného. Některé zákony jsou prostě zastaralé. Neketre jsou předsudky. Příkladů existuje spousta. :D

A také, když už na tom trváte, poprosím odkaz na ten rakušácký zákon. Pochybuji že něco takového existuje. Nebo třeba nemají nic proti nechávání psů v klimatizovaném autě.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

již hotovo: Teplárny Brno instalují nové dobíjecí stanice. 20 nových dobíjecích stanic pro elektromobily v Brně pro 40 dobíjecích míst.

Dvacet nových dobíjecích stanic E- mobility Tepláren Brno v Academy park na Šumavská. Nový parkovací dům nabídne celkem 20 venkovních dobíjecích stanic, z toho 4 rychlodobíjecí s výkonem až 160 kW. Každá stanice dokáže obsloužit dvě vozidla současně. Řidiči tak získávají až 40 dobíjecích bodů na jednom místě. Všechny dobíjecí body jsou napojené na síť E-mobility Teplárny Brno a jsou přístupné prostřednictvím běžných mobilních aplikací.

https://www.teplarny.cz/cs/dvacet-novyc ... a-sumavska

Obrázek

Obrázek

Obrázek
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To ty nabíječky bez nějaké mobilní aplikace nefungují? To nefunguje stylem vložím peníze a dobíjím?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kot

Příspěvek od kot »

Tak jsem si vždy říkal, že na Havaji pěkně svítí slunce... Ale asi nejspíše nic moc. Když na 1 450 000 obyvatel tam jezdí 37 000 elektrik. Tedy penetrace nic moc. Nebo že by pokrokové E vehikly netáhly ? No tedy... :shock:
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Ale kdepak. Já na Americe dodnes miluju "ta auta". Pořádný motor a ať to jezdí. :D To s tím sluncem a "hicem" neplatí v konzervativních a ekonomicky smýšlejících jednotlivcích, dokud to není nějak motivováno.
Tady ta motivace (v EU) jenom přibývá, kdo umí počítat, tak musí energeticky začít jináč smýšlet. Když ne u aut, tak u kotlů a zateplení a ne jen fasády. Protože bohužel, ale 2022 - 2037 se rok za rokem zavádějí a zvedají různé nové poplatky. Takže kdo to zrealizuje, tak reálně sníží náklady, ale ne dosavadní, ale nebudou tak šíleně stoupat. E-auta to z bídy nevytrhnou, prozatím.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“