[D0] 518, 519 Ruzyně - Suchdol - Březiněves
Re: [D0] 518, 519 Ruzyně - Suchdol - Březiněves
nechci kverulovat, ale jak vysoko jsou letadla 9 km od prahu dráhy?Aram96 píše: ↑1.8.2025 9:03:29Aha tak tohle jsem si, přiznávám, vůbec neuvědomil.Lynx píše: ↑1.8.2025 8:50:47 Vhledem k tomu, že je to opravdu úplně přesně v ose paralelní přistávací dráhy v Ruzyni, asi 8,75 km od prahu dráhy, tak mi cokoliv s vysokými pylony nepřipadá jako bezpečný nápad. Jedno letadlo se už v těch místech zřítilo v minulosti. Také mělo přistávat v Ruzyni.
https://www.idnes.cz/technet/technika/n ... chnika_sit![]()
Tak uvidíme no.
nebojte, ty pilíře s tim rozhodně počítají
Za mě první navrh čisté wow, nevěřil jsem, že se to da udelat bez pilířů
proti puvodnimu patrovemu mostu nadhera
Ad kolapsy zavěšených mostů
všimněte si, že pady nastaly u konstrukci, kde nosná lana byla skovaná v betonu bez možnosti revize, to je aktuálně nepřípustné řešení
u klasických lanových mostů co vim pad pro poruchu lana v dusledku koroze nenastal
všimněte si, že pady nastaly u konstrukci, kde nosná lana byla skovaná v betonu bez možnosti revize, to je aktuálně nepřípustné řešení
u klasických lanových mostů co vim pad pro poruchu lana v dusledku koroze nenastal
Stojí za to přečíst si na tenderareně celý protokol, zejména jeho druhou část. Lidi skrývající se za jednotlivými sdruženími a argumenty, proč ten který návrh postoupil. Hlasování o vítězi bylo velmi, velmi těsné, porota byla hodně rozpolcená.
A co se týká nestrannosti - stačí se podívat na jméno a firmu "nezávislého technického posuzovatele".
A co se týká nestrannosti - stačí se podívat na jméno a firmu "nezávislého technického posuzovatele".
tam je ještě rozdíl ve statice toho návrhu
u normalniho předpjatého mostu tech lan je hodne a pokud prestane cast z nich plnit svoji funkci, projevi se to provisem, trhlinami, je čas reagovat buď instalaci dodatečného predepnuti, nebo zbouráním
u Troji i Morandiho mostu bylo kritickym prvkem jedno jediný lano
Ten zaveseny most vypada krasne, ale je dobre zrovna tady mit most s jednou mostovkou? V pripade budouci rekonstrukce to bude zasadni problem...
je to opravdu jedna mostovka?prijde mi, ze jsou zavěšené obě polovina zvlášť
xmane, omlouvám se, ale sedím nějaký ten stupeň po rovníkem a internet je jedna velká mizérie. Na letišti tě lákají na 5G a skutečnost je edge a občas několik hodin čistá NULA. Už nevím přesnou citaci slovenského cestovatele usazeného v Průhonicích : "řekni jméno, nestyď se"... Nějak takhle to bylo. Díky
Myslím, že budeš pouze citovat obsazení komise, takže nic závadného, ne ?
Tak já musím říct, že se mi s velkým odstupem opravdu nejvíce líbí ten vítězný návrh. To údolí se za mě přesně k tomuto typu mostu vyloženě vybízí totiž.
I ten 2. v pořadí bych ale bral.
4. vzhledově návrh hrozný, ale líbí se mi ten nápad s lávkou vespod mostu. Nicméně v návrhu 1. mi to přijde také pěkně vyřešeno a bude to s lepšími výhledy. Tak snad se republika nebude cukat nasypat do toho třeba o půl miliardy více a upřednostní estetiku před každým grošem.
Počítám tu šířku správně, že by měl jeden pás dokázat přenášet zúžené (ale komfortní) 2+2+1 přídatný i při úplné uzavírce druhého pásu ? Pokud tomu tak je, pak vidím šířku jako opravdu dostatečnou. Bál jsem se, že zvládne pouze 2+2 zúžené. Při běžném stavu vidím 4+4 jako vpohodě řešení i bez velkého odstavného pruhu, na části mostu vlastně bude stejně 3+3 + odstavné.
I ten 2. v pořadí bych ale bral.
4. vzhledově návrh hrozný, ale líbí se mi ten nápad s lávkou vespod mostu. Nicméně v návrhu 1. mi to přijde také pěkně vyřešeno a bude to s lepšími výhledy. Tak snad se republika nebude cukat nasypat do toho třeba o půl miliardy více a upřednostní estetiku před každým grošem.
Počítám tu šířku správně, že by měl jeden pás dokázat přenášet zúžené (ale komfortní) 2+2+1 přídatný i při úplné uzavírce druhého pásu ? Pokud tomu tak je, pak vidím šířku jako opravdu dostatečnou. Bál jsem se, že zvládne pouze 2+2 zúžené. Při běžném stavu vidím 4+4 jako vpohodě řešení i bez velkého odstavného pruhu, na části mostu vlastně bude stejně 3+3 + odstavné.
Pěkné, ale připomíná mi to dálniční most přes Labe u Poděbrad.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Něco mezi Lanovým mostem a mostem v Ústí nad Labem
Strašně by mě zajímalo to tažení lan do zatáčky na pravém břehu, z toho leteckého pohledu to vypadá na slušnou šikanu, i když vezmu v potaz optiku a nevím co všechno.
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Koukám na to, a super. Vybrali to dobře, jen to postavit.
A pro ty, co se nechtějí proklikávat stránkama a zápasit s jejich anti-adblockem: https://www.cka.cz/souteze/databaze/d0- ... res-vltavu
A pro ty, co se nechtějí proklikávat stránkama a zápasit s jejich anti-adblockem: https://www.cka.cz/souteze/databaze/d0- ... res-vltavu
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Pokud nezvolí vítězné řešení, tak alespoň doufám, že už nebude řeč o ničem jiném než o 2.místě. To je opravdu taktéž povedené.
Já doufám, že se dočkáme, jak jsem psal, pořádného lanového mostu. Tento by pěkně doplnil ten přes Labe na D11 a byl by to konečně "pan most", který zatím v ČR nemáme. Ale kdybych si měl vsadit, co ŘSD nakonec vybere, tak že 1.místo neprojde kvůli ceně a zvolí konzervativnější řešení v podobě 2.místa.
Ale jestli se bude vybírat mezi 1. a 2., tak za mě prostě arch.soutěž jednoznačně splnila svůj účel a bude se vybírat mezi dvěma fakt dobrými návrhy. 
Já doufám, že se dočkáme, jak jsem psal, pořádného lanového mostu. Tento by pěkně doplnil ten přes Labe na D11 a byl by to konečně "pan most", který zatím v ČR nemáme. Ale kdybych si měl vsadit, co ŘSD nakonec vybere, tak že 1.místo neprojde kvůli ceně a zvolí konzervativnější řešení v podobě 2.místa.
Za mě to není správná volba. V tom pylonu budou vznikat neskutečné vodorovné síly, které bude nutné kotvit do skalního podloží přes opěru. To údolí není ničím výjimečné, pro to, aby tam nemohly být pylony, jediný vítězný návrh počítá s jiný uspořádáním, než všechny ostatní.
Vítězný návrh bude v porovnání s ostatními tak 1.5-2.5x dražší, to samé bude platit o následné údržbě.
Vítězný návrh bude v porovnání s ostatními tak 1.5-2.5x dražší, to samé bude platit o následné údržbě.
Pokud to objektivně nevadí údolí, pak by samozřejmě nevadil ani návrh č.3 a 5.
Ale dvojka se mi stejně asi líbí více celkovým dojmem z mostu. Samotné pilíře ale nejsou špatné ani u té 5.
Popravdě mě by u 1. zajímaly právě spíše ty provozní náklady. Pokud to bude 1,5x více než ostatní, tak kolik to ale dělá v číslech. Jestli to bude něco relativně podobného jako celková údržba na jeden z tunelů na 520, pak bych to neřešil, protože peníze budou utíkat jinde a podobně "zbytně".
Ale dvojka se mi stejně asi líbí více celkovým dojmem z mostu. Samotné pilíře ale nejsou špatné ani u té 5.
Popravdě mě by u 1. zajímaly právě spíše ty provozní náklady. Pokud to bude 1,5x více než ostatní, tak kolik to ale dělá v číslech. Jestli to bude něco relativně podobného jako celková údržba na jeden z tunelů na 520, pak bych to neřešil, protože peníze budou utíkat jinde a podobně "zbytně".
ŘSD zve média na tiskovou konferenci k aktuálnímu hodnocení architektonické soutěže na most Pražského okruhu SOKP přes údolí Vltavy u Suchdola – v úterý 5.srpna 2025 v 11 hod. na Ministerstvu dopravy, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, Praha. Ministr dopravy a generální ředitel ŘSD prezentují jednotlivé architektonické návrhy včetně jejich funkčních a stavebních specifik, zároveň poskytnou informace o postupu přípravy stavby – výkupy pozemků, povolovací procesy, financování a další.
D47 už máme, teď ještě D48
Teď jsem si teprve všiml, že 1. návrh má táhla k zemi v místě, kde jiné návrhy mají pilíře. Asi se s tou statikou hodně potýkali, když se to musí takto dodatečně našponovat...
Zjevně nutnost splnění zadání, kdy most MUSEL mít v daném místě podpěry/pilíře. Zcela jistě by to šlo udělat bez nich...
To nejsou táhla k zemi, je to jen vynesení kóty tečkovanou čarou. Kóta směřuje k ose závěsů nosné konstrukce. "Osa" závěsů je tam dle mého vyznačena pro splnění zmíněných zadávacích podmínek.
Táhla budou vodorvná mezi pylonem a opěrou.
...... taky mě ty šikmé pylony zarazily. Ale když jsem viděl ty sady titulů u jmen autorů, tak jsem si řekl, že ví co dělají.JakubMD píše: ↑4.8.2025 21:31:21 Za mě to není správná volba. V tom pylonu budou vznikat neskutečné vodorovné síly, které bude nutné kotvit do skalního podloží přes opěru. To údolí není ničím výjimečné, pro to, aby tam nemohly být pylony, jediný vítězný návrh počítá s jiný uspořádáním, než všechny ostatní.
Ta šikmost těch pylonů ve mě trochu vyvolává dojem chtěnosti ve smyslu, aby jako nebyly moc vidět. Utopit v tom miliony jen proto, aby se trochu víc otevřel průhled nad řekou mě smysl nedává. Statik nejsem, ale pocitově to vnímám, že namáhání pylonů bude asi značné.
Ale líbí se mi vlastně téměř všechny návrhy (snad kromě čtvrtého), tak jsem zvědav, co se nakonec vybere.
Z facebooku ŘSD.
- Přílohy
-
- Facebook.jpg (246.78 KiB) Zobrazeno 1108 x
Vybraný návrh je opravdu vizuální jednička. Snad se brzy dozvíme i navazující ceny okolo "hustého" vítěze...
dáme tipovačku na pořadí? je možno přidat nahoru?