Elektromobilita

Odpovědět
jozka

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 9.8.2025 6:18:06 Moje i5 (představená 2023) má WLTP dojezd 500-570 km (což je hodnota v praxi na dálnici nedosažitelná ani v létě, max 450, naopak ve městě a na okreskách i překročitelná).
Už nyní se ale vyrábí třeba MB CLA s WLTP dojezdem 792 km, BMW teď na podzim představí iX3 (elektrická X3), kde se zatím spekuluje o dojezdu 800km (a nabíjení 400 kW, přičemž dobití 350 km má trvat 10 minut). Za pouhé 2 roky se tedy dojezd zlepšil o 50% ...

Jo jo, s tim, co mam se v praxi neda deklarovanych hodnot dosahnout. Ale ty novy, to budou sekaci, ti se nezakecaji, ty to daj. Klasicke elektromobilni kolecko,

Ohlaseny model (gejmcendzr, faze ocekavani) - prichod do praxe (zjisteni, ze vyfukovanim tabakoveho koure do umyvadla s vodou zlato nevznika) - pouzivani v praxi (zbrblani, u nekterych prechazi v oznaceni "ostuda elektromobility", zdravime Nissan) -. navrat k fazi jedna.

Zabava jiz od roku tisicosmsetneco...
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Jožko, čtení se učí už v první třídě. O WLTP jsem psal ve všech případech. Osobně jsem přidal poznatek, že na dálnici se těchto hodnot nedosahuje (zatímco jinde ano).
Asi jako kdyby člověk tvrdil, že fosilní automobilka lže, protože jeho V8 nejezdí ve městě za udávanou hodnotu pro kombinovaný cyklus.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

chaden píše: 9.8.2025 11:49:53
Paul1 píše: 9.8.2025 10:03:31 chaden: moc se nesměj :) Až bude třeba za 10 let poměr spalováků a EV 50:50, tak ten obrovský výpadek příjmů ze spotřební daně, DPH nebo emisních povolenek budou státy vybírat jinou formou např. daně z EV, popř. mohou zdanit FVE jako takovou. Koneckonců už dnes se platí daň z elektřiny při nabíjení z nabíječek, která je velmi nízká, takže ji v budoucnu mohou zvýšit natolik, že větším problémem pro EV bude cena nabíjení než jejich dojezd :) Takže výhodou už bude jen větší ekologičnost při jízdě.
Stačí vzít kalkulačku. "oborvsky" výpadek v řádu 70 miliard se může případně kompenzovat pomocí spotřební daní z elektřiny 1Kč/kWh.
Pokud nebude důvod vybírat POZE (měl by zaniknout po roce 2030), který činí 0.5Kč. Tak stačí navyšit cenu jen o 0.5Kč/kWh.
Vzhledem k tomu že veřejně nabíjení teď'začíná na 8Kč/kWh, zatím co silovka stojí v průměru 2Kč/kWh tak takové "navýšení"nikdo ani nevšimne.

Ale nemyslím si že ten výpadek bude kompenzován ve skutečnosti takhle. Protože struktura výdajů a příjmů rozpočtu bude úplně jiná v době kdy ten výpadek nastane. Zkrátka bude jiná doba.
To máte divnou kalkulačku, když počítáte s výpadkem 70 miliard. Dále na elektřinu nelze uvalit spotřební daň. Ta už je zatížená energetickou daní, konkrétně daní z elektřiny... dál to asi nemá cenu ani komentoval.
chaden

Příspěvek od chaden »

Paul1 píše: 9.8.2025 21:30:57 To máte divnou kalkulačku, když počítáte s výpadkem 70 miliard. Dále na elektřinu nelze uvalit spotřební daň. Ta už je zatížená energetickou daní, konkrétně daní z elektřiny... dál to asi nemá cenu ani komentoval.
Uznávám, že jen trochu netrefil jsem s odhadem. Na odhad, myslím docela dobrý.
Nu že napište, prosím, jaké že byly přesné příjmy státního rozpočtu ČR za rok 2024 ze spotřební dani z paliv? :-)

Když podle vás jde zdanit FVE, tak nechápu kde je problém dodatečně zdanit elektřinu. Jak se to bude nazývat je zatím málo důležitý detail.
A mimochodem dlužíte mí ještě ten rakouský zákon. :lol:
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 9.8.2025 17:20:27 (zatímco jinde ano).
Nepriklad v reklamnich letacich. Prave proto, ze jste psal ze jde v kazdem pripade o WLTP, naznacuji, ze relevance takovych udaju bude uplne stejna. Tedy nijaka. Testu jak na tom ten ktery EV s dojezdem ve vztahu k dojezdu deklarovanemu existuje bambilion.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Je-li to standardizovaný test, pak zlepšení o 50% ve vztahu k tomuto testu pro mě nějakou relevanci má. O tom byl můj příspěvek.

Pro mě je to asi tak relevantní, jako když si otevřu technické specifikace libovolného benzínového auta. Například když mi tvrdí, že nová benzínová A6 s 270 kW motorem bude jezdit za 7 L/100, i ve městě. A já tomu třeba nevěřím. Ale aspoň si udělám nahrubo obrázek o tom, jak to bude jezdit tak nějak průměrně - vždy jsem vzal to číslo, o 20% jsem ho navýšil, a měl jsem spotřebu, za kterou jsem nakonec jezdil.
jozka

Příspěvek od jozka »

No, ja tam teda vidim uplne jina cisla:

"Real range 565km"
https://ev-database.org/car/3139/Merced ... LA-250plus

BMW iX3 je jitrnice jakou svet nevidel. Vsude je hafo clanku jak to zaslape konkurenci do zeme, jinak nic.

Z meho pohledu je MB na rozhdrani fazi jedna a dve, BMW jednoznacne jednicka. Mozna Nemci nasli svaty gral a skutecne dokazi provozovat dvoutunove drobky se spotrebou golfoveho voziku, ale zatim budu s vasim dovolenim skeptik. Na to jsem videl onen trifazovy proces uz mockrat.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Nevím, už jsem tu psal, že spotřeba udávaná dle WLTP není reálná spotřeba za každé situace, za kterého jízdního režimu, a to jak u elektromobilů, tak u spalováků?

Měl jsem pocit, že už jsem to několikrát napsal, ale asi ne, když ten kolovrátek stále mele něco o rozdílech ...
kot

Příspěvek od kot »

Mosquite, jasně v tom máš bez diskuse pravdu... Stále zatím ale přetrvává hlavní rozdíl v délce "tankování" a počtu tankování na řekněme 1 000 km. I kdybych měl u spalováku 20l/100, tak ujedu těch svých 400km a za 10 minut frčím od pumpy, i kdyby tam byla fronta. Když bude fronta u nabíječky, tak jsem určitě ve větším problému o délce "kávové" přestávky radši moc nediskutuji. Předpokládám že v tom nejsem sám, ale mně pocitově vadí to plánování přestávek nebo mohu říci, přizpůsobovat se potřebám auta. Do Splitu to mám od domu do Marina Kaštela téměř 1200 km. Když tam jedu pracovně na konci podzimu, tak je dálnice liduprázdná a za Zadarem to klidně valím 200 + a neřeším, kdy budu tankovat a jak dlouho. U prázdné čerpačky pak stojím max 5 minut a frčím dál. Auto je věc která slouží mně a mé momentální náladě. Mám chuť jet více než je MPR na prázdné dálnici ?
Proč ne. Chci se kochat / i když zrovna v tomto úseku není čím /, kochám se a jedu podle předpisů. Z mých zkušeností v ČR na D to málo která elektrika valí alespoň 150. Chybí mi totiž ten pocit, že budu jako elektrikář prošlapávat cestu novému trendu a nebere mě zmenšování uhlíkové stopy mojí osobou. V době, kdy jedna prašivá kontejnerová loď nadělá na cestě z Číny do Evropy paseku za tisíce spalováků, nemám ten pocit, že zrovna já planetu zachráním. Takže tak... :P
chaden

Příspěvek od chaden »

kot píše: 11.8.2025 15:23:11 Z mých zkušeností v ČR na D to málo která elektrika valí alespoň 150.
Z mých zkušeností naprostá většina řidičů "valí" po dálnici 110-120kmh, ještě v zatáčkách a do kopce zpomaluje. Nezáleží na druhu pohonu. V registru vozidel máme méně než 1% Ev. Takže logicky většina od těch 1% chová se naprosto stejně jak ta velká většina. Je ale také pravda že čerstvé majitele EV (kterých je z řad majitelů Ev take naprostá většina) mají tendenci jet pomalej. Stále čtu příspěvky na síti jak kdo někam poprvé jel dál s EV, a jak všechno bylo v pořádku. Kdy by to byla pro lidi běžná věc, tak nikdo by nic nepsal. Až naberou zkušenosti začnou jezdit rychlej.

Já jezdím dál než 300km jednou za pár měsíců. Pauzy na nabíjení mi nevadí. Co jsem slyšel od lidí, které jezdí s EV 2-4 tisíce km týdně, tak u spalovaku jim vadila nutnost dělat každých pár měsíců servis, je to 1 den bez auta a nutnost to nějak zapojit do rozvrhu. Dělat pauzy ~15-20 minut každých ~200-300km jim nevadí.
chaden

Příspěvek od chaden »

A v takovém režimu se nejezdí pomalu. Můžete například zeptat Martina z Nejrychlejší Tesla na Youtube, pod jakým koliv video, jestli se cítí omezen nutností nabíjet :-)
https://www.youtube.com/@nejrychlejsitesla

A nebo Radka
https://www.youtube.com/@AkceleraceElectric
ten nic neprodava.

Obadva rozhodně nejezdí pomalu.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 11.8.2025 14:46:30 Měl jsem pocit, že už jsem to několikrát napsal, ale asi ne, když ten kolovrátek stále mele něco o rozdílech ...
No, kdyz Mosquit napise o zlepseni o 50%, tak ma kolovratek neodbytny pocit ze se jedna v obou pripadech o stejny jizdni rezim. Ale kdo by se zajimal o fakta, kdyz nas ceka zarna budoucnost, ze.
Mike

Příspěvek od Mike »

chaden píše: 11.8.2025 19:21:04 ... Můžete například zeptat Martina z Nejrychlejší Tesla...
ten zrovna
když tam tuhle psal jak jel 800km asi 7 hodin
to se dá i za 4
ale nesmíš v tom mít ty kávové a čurací pauzy
ono kafe je močopudné, takže to je vlastně taková záminka 8-)
Mosquit píše: 11.8.2025 12:43:19 ... nová benzínová A6 s 270 kW motorem bude jezdit za 7 L/100, i ve městě. ..
to audi za 7 po městě klidně jezdit bude, protože po tom městě mu stačí využít 50-70kW
ale když těch 270kW fakt použije ( ačkoli koně prodávají auta, krouťák vyhrává závody ) tak bude mít dojezd jako EV, jen bude o 300km dál
za stejnou dobu
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

jožko, můžeš to mi to s tou iX3 nějak přeložit ?
do češtiny ;)
mě se líbila už ta předchozí
a na podzim má být prý zase nová
tak jsem docela zvědav ...
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 11.8.2025 21:12:38 to se dá i za 4
:lol:
Mike píše: 11.8.2025 21:12:38 to audi za 7 po městě klidně jezdit bude,
:lol: :lol:
jozka

Příspěvek od jozka »

Nic svetoborneho, jen ze je net plny marketingove mlhy, jak ta nova iX3 zmeni svet elektromobility a kdesi cosi. Konkretni udaje zatim nic. Standardni palebna priprava pri uvadeni noveho modelu, ale nic konkretniho k posouzeni jak to nakonec dopadne. Nechme se prekvapit, treba Nemci opravdu na neco prisli, jsou ted v laufu, vsechno jim vychazi a jejich automobilky trhaji jeden rekord za druhym a valcuji konkurenci, no ni?

;-)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

kot píše: 11.8.2025 15:23:11 ... Když bude fronta u nabíječky
... pocitově vadí to plánování přestávek nebo mohu říci, přizpůsobovat se potřebám auta.
...
klidně valím 200 + a neřeším...
budu jako elektrikář prošlapávat cestu novému trendu a nebere mě zmenšování uhlíkové stopy mojí osobou. V době, kdy jedna prašivá kontejnerová loď nadělá na cestě z Číny do Evropy paseku za tisíce spalováků, nemám ten pocit, že zrovna já planetu zachráním. Takže tak... :P
Já jsem zatím fronty u nabíječek viděl tedy jen na Tesla SCH (kde stále spousta lidí nabíjí zadarmo, tak jinam nechtějí), sám jsem se s tím nikde nesetkal. To je takové TankOno, když naproti je úplně volná Benzina.
Plánování přestávek podle auta by mi taky vadilo. Zatím se tak nikde nestalo, plánovali jsme podle sebe, tj. vždy jsme nabíjeli dřív, než si přálo auto. Ale souhlasím, že jet 400km v kuse s 200+km/h by moje auto nedalo, nedaly by to ani děti, a asi ani já. I se spalovákem jsme zastavovali každou hodinu a půl (200 km) aspoň na čůrpauzu.
Já si taky nekoupil EV s pocitem, že bych měl zachránit planetu. Naopak, myslím, že ta jehla v kupce sena nic nezmění. Ale po městě a ve čtvrti už to začíná být znát, jak je to příjemné, když ta auta kolem nečoudí a nehlučí. A pořád bych mohl být sobec, na ostatní nekoukat, a spokojit se s tím, že je to lepší pro mě.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 12.8.2025 9:38:36 I se spalovákem jsme zastavovali každou hodinu a půl (200 km) aspoň na čůrpauzu.
Doporucuji resit s lekarem a myslim to smrtelne vazne. Nacestoval jsem v zivote auty spoustu kilometru, sam, s kamarady, s detmi cizimi i vlastnimi, s duchodci... myslim, ze nebudu daleko od toho, kdyz reknu, ze mi auty proputovaly stovky lidi, ale nikdo po mne nikdy nevyzadoval tak caste zastavky a to jsem deklaroval vzdy, ze kdyz budou potrebovat, at si reknou.

Clovek, ktery bez zastavky nedojede z Vaclavaku za Jihlavu ma problem a nelze mu nez poprat aby byl vyresen. Nicmene tezko jeho potreby zobecnovat.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

To není potřeba řešit s lékařem, to jsou prostě děti. Když si hrají, lemtaj (vodu, čistou, v naprosté většině případů). No a pak se jednomu chce na záchod. To druhé zázračně nepotřebuje. Za hodinu potřebuje najednou to druhé (které teda reálně ještě čůrá do plínky, ale ...) :-)
Stanley

Příspěvek od Stanley »

Tak nějak. Pravidelně vozím své děti na trase Praha - Břeclav a dát to s nimi bez zastávky je zcela nereálné. Leda bych je vozil těch 200 km/h jako místní otcové roku, ale na to bych potřeboval převést všechno svoje IQ na koně pod kapotou... :roll:
Geo

Příspěvek od Geo »

Jak mi driv prisli usmevni elektromobiliste s dvouma prespanima a deseti kafema na ceste do Chorvatska, tak ted uz mi prijdou usmevni spis lide s mocakem jak Tycho de Brahe, kteri spatruji jedinou podstatu cestovani v jezdeni strek dlouhych 1100 km na jeden zatah.

Pro mne je problem, zpetne videno rok a pul po koupi auta, jen porizovaci cena. A to nemam deti, kterym bych musel stavet. Holt ty elektromobily s realnym dojezdem pres 300km zacinaji cenou nekde jinde, nez bezna Fabie nebo Scala.
Mike

Příspěvek od Mike »

fabie nebo scala je auto pro studenty :D
slušný pracovitý muž by do auta s pořizovací cenou pod mega vůbec nesedl 8-)
samo mega bez daně :lol:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Geo píše: 13.8.2025 22:00:08 Jak mi driv prisli usmevni elektromobiliste s dvouma prespanima a deseti kafema na ceste do Chorvatska, tak ted uz mi prijdou usmevni spis lide s mocakem jak Tycho de Brahe, kteri spatruji jedinou podstatu cestovani v jezdeni strek dlouhych 1100 km na jeden zatah.

Pro mne je problem, zpetne videno rok a pul po koupi auta, jen porizovaci cena. A to nemam deti, kterym bych musel stavet. Holt ty elektromobily s realnym dojezdem pres 300km zacinaji cenou nekde jinde, nez bezna Fabie nebo Scala.
Ono není nic mezi tím? To opravdu existují jen extrémisté - buď pauza každých 100 km a nebo 1000 km na jeden zátah?
Já pořád myslel, že tady diskutují rozumní lidé, ale poslední dobou o tom začínám pochybovat.
Geo

Příspěvek od Geo »

Vsak pisu, ze existuji. A prekazka pro realne pouzivani elektromobilu, bude pro ne uz jen ta porizovaci cena.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Geo píše: 14.8.2025 9:00:57 Vsak pisu, ze existuji. A prekazka pro realne pouzivani elektromobilu, bude pro ne uz jen ta porizovaci cena.
Tak tohle "vysvětlení" jsem nějak nepobral. Jak souvisí potřeba zastavit "na protažení nohou" každé cca 3 hodiny s tím, že budu muset plánovat, kde bude po těch 3 hodinách volná nabíječka a trávit to protažení v McDonaldu (nebo podobné instituci) u nabíječky místo zastavení na jednoduchém odpočívadle mimo "asfaltovou džingli"?
Naposledy upravil(a) MPMP dne 14.8.2025 11:03:25, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“