Elektromobilita
Re: Elektromobilita
To je proste pane kolego, nabijecky se vzdycky zjevuji tam, kde je potreba, prazdne a s dostaecnou kapacitou pripojeni na nabiti za deset minut. Ale nikdy nestavite kvuli autu, ale vzdycky kvuli tomu, ze se chce vam. To jste jeste nepochopil? (/ironie)
Jedina ironie co na tom je, ze pro sposutu lidi, co ten elektromobil pouzivaji, to tak skutecne funguje.
Nedávno jsem se stavil po delší době u známého v Olomouci na kafe, a překvapilo mne, že před domem stála Tesla. Následně jsem se dověděl toto – jak jsem koupil, tak prodávám:
Tesla – zakoupena nová, stáří lehce přes 3 roky, najeto cca 150 tisíc. Nejbližší servis v Brně (ale neumí všechno), pro složitější opravy v Praze. Cena standardního ročního servisu 1600 Eur (tedy cca 40 tisíc Kč). Během těch 3 let provozu byla 2 x vyměněna přední náprava, 2 x vyměněna zadní náprava, a po 3 letech odešla baterie, ztratila kapacitu => výměna baterie v záruce, ale v Hamburku !
Nepročítal jsem tohle téma zpětně, možná už se tady Tesly diskutovaly. Každopádně - nemám důvod kamarádovi nevěřit, a to, co jsem se dověděl, mne docela šokovalo, netušil jsem, že Elon vyrábí až takové sra*ky …..
Tesla – zakoupena nová, stáří lehce přes 3 roky, najeto cca 150 tisíc. Nejbližší servis v Brně (ale neumí všechno), pro složitější opravy v Praze. Cena standardního ročního servisu 1600 Eur (tedy cca 40 tisíc Kč). Během těch 3 let provozu byla 2 x vyměněna přední náprava, 2 x vyměněna zadní náprava, a po 3 letech odešla baterie, ztratila kapacitu => výměna baterie v záruce, ale v Hamburku !
Nepročítal jsem tohle téma zpětně, možná už se tady Tesly diskutovaly. Každopádně - nemám důvod kamarádovi nevěřit, a to, co jsem se dověděl, mne docela šokovalo, netušil jsem, že Elon vyrábí až takové sra*ky …..
-
Mosquit
"Kvalita" pražského servisu Tesly je obecně mezi elektromobilisty velmi známa, takže lidi jezdí z Prahy do servisu do Lince, Drážďan nebo Berlína. Brno se otevřeno pár měsíců zpátky. Čekačka X měsíců na banální opravu promáčklého blatníku není výjimkou.
Pro mě to byl jeden z důvodů, proč tuhle značku ne (to bylo ještě v době před hajlováním).
Kvalitu podvozku soudit neumím, ale jinak to žádné pravidelné roční prohlídky nemá.
Pro mě to byl jeden z důvodů, proč tuhle značku ne (to bylo ještě v době před hajlováním).
Kvalitu podvozku soudit neumím, ale jinak to žádné pravidelné roční prohlídky nemá.
Tak tady pánovi na spalovačku ve 80 tisících odešel motor, hned po záruce.
Není třeba koukat to dlouhé povídání stačí 30 vteřin od druhé minuty.
No nic, opravil to a jezdí dál. Značku kdo chce, zjistí
Stává se. Nikomu nenapadá říkat že v M-B dělají sra*ky.
Nebo snad jo?
Není třeba koukat to dlouhé povídání stačí 30 vteřin od druhé minuty.
No nic, opravil to a jezdí dál. Značku kdo chce, zjistí
Nebo snad jo?
//příspěvek smazán kvůli použití vulgarismů//
Opět jedna zprostředkovaná zkušenost - loni na zájezdu v USA jsem měl to štěstí, že mne posadili do jednoho z mikrobusů společně s jedním účastníkem zájezdu z Prahy - byl to takový ten typ "všechno vím, všechno znám, od všeho mám klíče, a všechno vám vysvětlím", a ukecaný jak Palacký. Jednou při přesunu z místa A do místa B do mně půl hodiny hučel, jak si koupil super Mercedes, jak je to skvělé a vymazlené auto, a že až budu kupovat někdy další auto, tak že si mám koupit Mercedes. A že má taky skvělý servis - po zhruba 40 tis. se mu zadřel motor, a briskně mu ho v rámci záruky vyměnili. Víc už opravdu říkat nemusel.
Vzpomněl jsem si pak, že jsem pár let zpátky četl na Auto.cz článek o průzkumu spokojenosti zákazníků v USA s různými značkami aut, a říkali tomu "index JD power". A ten rok (už nevím který, ale asi je to jedno) byly v první desítce převážně japonské značky. Co mne ale zaujalo víc bylo konstatování, že ty takzvané prémiové značky z Německa (MB, BMW, Audi) se v tom průzkumu umístily mezi 20 až 25 místem .... Co dodat ?
Trh s auty může zkolabovat, řítíme se proti zdi, varuje šéf Mercedesu
https://www.novinky.cz/clanek/auto-trh- ... .seznam.cz
https://www.novinky.cz/clanek/auto-trh- ... .seznam.cz
-
Mosquit
Průzkum spokojenosti majitelů se svými vozy má trochu háček v tom, že majitelé, kupující si prémiové značky z Německa, mají trochu jiná očekávání a vyjádřování "spokojenosti" než lidé kupující si třeba ojetiny nebo řekněme francouzská auta.
Pokud si někdo kupuje prémii, každá maličkost může být fatální pro spokojenost majitelů. Vidím to třeba na fórech majitelů BMW 5, kteří hejtují, že musí po každém rozjezdu vypínat pípání při překročení rychlosti. Přitom je to nařízení EU, se kterým se naopak BMW popralo velmi dobře, a ztlumení lze udělat na jeden klik tlačítkem na voalntu. Ale ti lidi jsou nespokojení.
Oproti tomu majitelé francouzských aut řeknou, že jsou spokojeni, protože to dojede z A do B houpavou jízdou, a to je to, o co jde.
majitelé prémie nechtějí tolerovat, že někde zapraskají plasty na hrbolech, ostatní ano.
Pokud si někdo kupuje prémii, každá maličkost může být fatální pro spokojenost majitelů. Vidím to třeba na fórech majitelů BMW 5, kteří hejtují, že musí po každém rozjezdu vypínat pípání při překročení rychlosti. Přitom je to nařízení EU, se kterým se naopak BMW popralo velmi dobře, a ztlumení lze udělat na jeden klik tlačítkem na voalntu. Ale ti lidi jsou nespokojení.
Oproti tomu majitelé francouzských aut řeknou, že jsou spokojeni, protože to dojede z A do B houpavou jízdou, a to je to, o co jde.
majitelé prémie nechtějí tolerovat, že někde zapraskají plasty na hrbolech, ostatní ano.
Škoda, že nemáme uplakaného smajlíka ! Tak mi tahle iniciativa rozplakala 
-
Diaľničiar
- VIP
že to samotná E-auta nevytrhnou se nemusí tesat do kamene, to se ví od začátku, ačkoliv je toho kolem nich největší humbuk a zatím se dělají daleko "horší věci". A že se ještě tato problematika začne dělat tak, že se to prodražuje všechno, protože se k tomu nabalují prvky, které s automobilismem nemají nic společnýho, je jen "přidaná hodnota". Né nadarmo je výsledkem toho všeho (nejen elektro) třeba 3 mil. nezaměstnaných v DE, nejvíce za poslední dekádu. Jedna věc je snížení růstu, druhá je propadák na trhu v rámci ekonomiky, tak pak nemá smysl pokračovat v začatém, pokud si ještě někdo zaumíní "válcem ku předu za každou cenu", tak na to o něco později dojede ještě s horším výsledkem, než kdyby to nyní utnul. Ale nač se tady rozplývat, že ano.
možná malinko OT...
předem se omlouvám
působil jsem teď týden na rozhraní středních a jižních čech
spousta malebných vesniček
zajímavé penziony
různorodá kvalita služeb...
ale
pomalu na každí návsi, obrovský bilboard
tuto čov jsme postavili z evropských fondů...
na kanalizaci se finančně podílela evropská unie....
tak nějak jsem si představil ty alegorické vozy, s trojicí vousáčů vpředu....
že tenkrát neznali bilboard...

předem se omlouvám
působil jsem teď týden na rozhraní středních a jižních čech
spousta malebných vesniček
zajímavé penziony
různorodá kvalita služeb...
ale
pomalu na každí návsi, obrovský bilboard
tuto čov jsme postavili z evropských fondů...
na kanalizaci se finančně podílela evropská unie....
tak nějak jsem si představil ty alegorické vozy, s trojicí vousáčů vpředu....
že tenkrát neznali bilboard...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Mosquit
Tyhle billboardy bývají po dobu stavby. Po dokončení se to většinou řeší jednou malou cedulkou na hlavním objektu projektu, tedy například na té ČOV.
Ty bilboardy tam nedávávají obce dobrovolně, je dáno v dotaci, že součástí musí být propagace EU. Nicméně se již neřekne, že ty peníze jsme z daní předtím do EU poslali.
Sice to už dlouho trvat nebude, ale zatím pořád posíláme míň, než klik se vrátí. Nebo už ne?
jc o elektrovozech:
https://youtu.be/DXCfADxDHrc?si=CXs9ZCC6PdTgAQDB&t=1659
z jc stal se jen starý dědek, sám tam říká že je mu 65 a nepotřebuje nové auto, nevidí k tomu důvod, je to v něčím přínosný pro ostatní?vaclav píše: ↑8.9.2025 6:58:57 jc o elektrovozech:
ano je. i z vás se jednou stane starý 65 letý dědek a možná budete říkat, že už nepotřebujete nové auto, že si vystačíte se svou 10 let starou teslou (po výměně baterek?). pointa je, že každý má rád něco jiného a nelze to nátlakem měnit.
ano stane se ale to nutně neznamená že nebudu chtít nové auto, pokud nebudu pak moje mínění na nová auta také nebude mít žádný význam,
však nikdo nikomu staré spalovaky (pokud jsou v dobrém technickém stavu) tak jak tak nikdo nebere
-
Diaľničiar
- VIP
rakouské dálnice dnes a v roce 2030 z pohledu dostupnosti nabíjení : viewtopic.php?p=320949#p320949