Přesně to mi taky léta vrtá hlavou, už jsem se tady na to kdysi ptal. Rozumím tomu, že je to nějaká politická podmínka, podmínka EIA a čertví co ještě, ale moc nerozumím tomu, proč byla stanovena. Trochu se bojím, že se severními úseky to tak optimisticky rychlé nebude (a to ne kvůli problémům při ražbě průzkumných štol, ale spíš kvůli všelikým "zakouslým alternativním spolkům"), takže mi není příliš jasné, proč se jižní úseky (0304 Václavice-Voračice a 0305/I Voračice-Nová Hospoda), kde zdaleka tolik problémů (s výstavbou D3) není, neřeší samostatně a už teď nejsou v přípravě/výstavbě dál. Jižní část I/3 má možná víc závad, než ta severní, napojení od Václavic severně nad Benešov by také jistě nebylo neřešitelné zprocesovat, a pokud budou probíhat právní bitvy (což asi stejně budou), mohla by být situace alespoň "o 33km veselejší". Každý bezproblémový kilometr na této problematické trase se počítá.
Pokud tedy "na severu" ty problémy budou, jsem žádostiv, jestli se najde politická vůle k rozdělení a následně zahájení jižních úseků (alespoň o něco) dříve. Kéž by!