Elektromobilita

Odpovědět
Japao Joe

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Japao Joe »

chaden píše: 8.9.2025 8:40:11 jen v případě, kdy to nezasahuje do práv ostatních
příklad - kouření
Přesně, mě taky může trefit šlak, když mě na cestě zdržuje někdo, kdo ani nepřispívá na údržbu té komunikace (např. spotřební daní z PHM). ;-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Japao Joe píše: 8.9.2025 11:34:44 Přesně, mě taky může trefit šlak, když mě na cestě zdržuje někdo, kdo ani nepřispívá na údržbu té komunikace (např. spotřební daní z PHM). ;-)
Nebo neplati za dalnicni znamku... misto toho, aby platil vetsi dan za to, ze provozuje zastaralou, davno prekonanu technologii...

;-)
chaden

Příspěvek od chaden »

Japao Joe píše: 8.9.2025 11:34:44 Přesně, mě taky může trefit šlak, když mě na cestě zdržuje někdo, kdo ani nepřispívá na údržbu té komunikace (např. spotřební daní z PHM). ;-)
Máte volební pravo... Jinak ale ještě je otázka, kdo ve skutečnosti přispívá víc, když sečteme všechny daně.
jozka píše: 8.9.2025 13:11:46 Nebo neplati za dalnicni znamku... misto toho, aby platil vetsi dan za to, ze provozuje zastaralou, davno prekonanu technologii...
;-)
Myslim, takovy nesmysl nema cenu ani psat do volebniho programu.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 8.9.2025 17:36:18 Myslim, takovy nesmysl nema cenu ani psat do volebniho programu.
Prvni elektromobil 1835
Prvni spalovaci auto 1886
Doba, kdy spalovaci motor vytlacil elektromobily
https://fdrive.cz/clanky/1-era-elektromobilu-185

Pak automobilky asi tak sto let prubezne zkousely elektromobily ozivit. Pomohlo az odsunuti ekonomiky na druhou kolej za ideologii a na vlne zakazu a dotaci probiha dalsi pokus. Uspesnost necht posoudi kazdy sam.

Neni se nad cim pozastavovat, je to soucast zakladniho vzdelani automobilisty.

;-)
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 8.9.2025 18:39:00
chaden píše: 8.9.2025 17:36:18 Myslim, takovy nesmysl nema cenu ani psat do volebniho programu.
Prvni elektromobil 1835
Prvni spalovaci auto 1886
Doba, kdy spalovaci motor vytlacil elektromobily
https://fdrive.cz/clanky/1-era-elektromobilu-185

Pak automobilky asi tak sto let prubezne zkousely elektromobily ozivit. Pomohlo az odsunuti ekonomiky na druhou kolej za ideologii a na vlne zakazu a dotaci probiha dalsi pokus. Uspesnost necht posoudi kazdy sam.

Neni se nad cim pozastavovat, je to soucast zakladniho vzdelani automobilisty.

;-)
Špatné vzdělání máte. A melete pak další nesmysly.

Byly v roce 1835 polovodiče, bez kterých nejde udělat efektivní elektrický pohon? Byly Li-Ion baterky? Byly malé a levné počítače, bez kterých lithiové baterky jsou prostě nebezpečné, a také nejde udělat efektivní el. pohon ani nabíjecí infrastrukturu? Byla základní infrastruktura v podobě elektrických sítí?

A odkaz váš také nefunguje.

Masové používání fosilních paliv v dopravě bude v historii lidstva nakonec jen krátké přechodné období, stejně jak používání parních strojů.
chaden

Příspěvek od chaden »

El. sítě máme již delší dobu. Opravdu všude tak od 1950... let. Nicméně i to je víc jak 100 let od 1835.
První komerční Li-Ion články vznikly v roce 1985.
První opravdu levné micropočitače v ceně pod 1$ za kus po roce 2000.
První komerční SiC výkonová elektronika po roce 2008.

A už pak logicky po roce 2010 začínají vznikat první od základu postavené pro másovu výrobu elektroauta. různé experimenty byly i před tím.
Mike

Příspěvek od Mike »

parní stroj byl také na fosilní paliva
tohle je třeba srovnávat spíše s taženými povozy
- každou chvíli to musí odpočívat
- jen tak to odložit do stáje nejde, pořád se tomu musí sypat krmení
- v zimě to ujede míň
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 8.9.2025 21:06:42 parní stroj byl také na fosilní paliva
tohle je třeba srovnávat spíše s taženými povozy
- každou chvíli to musí odpočívat
- jen tak to odložit do stáje nejde, pořád se tomu musí sypat krmení
- v zimě to ujede míň
No jo :D :D :D
https://fdrive.cz/clanky/mercedesu-se-s ... -dni-15130
chaden

Příspěvek od chaden »

Mike píše: 8.9.2025 21:06:42 - jen tak to odložit do stáje nejde, pořád se tomu musí sypat krmení
:lol: kde jste to vzal?
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 8.9.2025 18:55:15 Špatné vzdělání máte. A melete pak další nesmysly.
Tak chapu verici musi zpochybnovat i sucha fakta...

Neztracejte tady s nami kaciri cas, vyrazte oslavovat, Skodovka odhalila moznou podobu sveho financne nosneho modelu, Octavie. Az tahle nova Skoda Mrazaq nahradi Octavii, bude na oslavy pozde. Nebude co oslavovat.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 9.9.2025 6:57:08 Tak chapu verici musi zpochybnovat i sucha fakta...

Neztracejte tady s nami kaciri cas, vyrazte oslavovat, Skodovka odhalila moznou podobu sveho financne nosneho modelu, Octavie. Az tahle nova Skoda Mrazaq nahradi Octavii, bude na oslavy pozde. Nebude co oslavovat.
Nezpochybnoval jsem fakta, ale závěry. Přehlížíte jiná důležitější fakta.

Myslíte koncept Vision O?
není to oktávka. Je to jen koncept :D
kolikátý koncept budoucího auta vidíte? Pokaždé děláte takové závěry?
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Ta diskuze mi připomíná dobu tak 10-15 let zpátky, kdy přicházely první chytré telefony, a lidi řvali, že tomu nic nevydrží baterka, a že oni mají tu svoji Nokii 3310, které baterka vydrží týden, a volat se z toho dá taky úplně stejně jako ze smartphonu.

No a samozřejmě měli pravdu, vydrží tomu baterka déle. Akorát mezitím lidi poznali, že smartphony jim dávají zase jiné benefity, a že potřeba strčit telefon za den až dva na půl hodinky do nabíječky není tak omezující, a za ten benefit to stojí.

Mimochodem, někteří zastánci tlačítkových cihel zůstali do dneška. A budou házet spousty důvodů - jezdí na týden chytat ryby bez elektřiny, každý měsíc přecházejí Pyreneje a nutně potřebují, aby se jim tam někdo dovolal, a déle jim vydrží funční, kdyby byla válka.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ano smartphone má své výhody, přináší funkce, které ta "cihla" Nokia neměla. To srovnání je ale "mimo mísu", kde máte ty výhody elektromobilů proti spalovacímu motoru? Vynechte, prosím, "fakta" o ochraně životního prostředí a soustřeďte se pouze na funkční výhody (jako u toho telefonu).
Tak šup, sem s těmi výhodami.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Tak za mě (seřazené)
- tichá a velmi plynulá jízda, bez řazení
- vzdáleně ovládaná klimatizace a topení i u zaparkovaného auta (používám prakticky denně). Které spalovací auto to má? Jen auta typu A8, 7er, ...
- vysoký výkon už i u základních modelů, linerární Nm v celém spektru otáček
- není třeba jezdit k benzince (platí při možnosti nabíjení doma; zatímco spalovák si auto natankuje málokdo). Dokud jsem EV neměl, tak jsem nebral jako relevantní, ale teď vidím, že je to paráda
- pro domy s FVE a wallboxem: lze jezdit "zadarmo". Vrt a rafinerii doma nemám.
- malý počet pohyblivých součástí -> předpokládané nižší potřeby oprav (nelze ověřit jinak než věkem)
- přední frunk
- nízké těžiště (ovšem vykoupené vysokou hmotností)
- bez potřeby měnit pravidelně každých 15 tisíc olej
-
- nečoudím sousedům
...
..
..
- někde dole bude že to je "možná" ekologičtější pro planetu - ale to není funkční výhoda, jak jste psali ...
jozka

Příspěvek od jozka »

A diky tomu elektromobily vladnou a spalovaky zachazeji na ubyte...

A koukam, ze nekdo jeste porad veri te nizsi potrebe oprav. Sice uz vyslo x studii zalozenych na realnych datech, sice uz napriklad pujcovny daly najevo ze servisni narocnost je jeden z hrebiku do rakve ekonomiky provozu EV... ale prej to proveri az vek.

No, musi to byt skvely pocit, byt vlastnikem EV, byt jednim z mala inteligentnich lidi, kteri jsou schopni ocenit nadvladu EV, zatimco drtivy pocet zakazniku porad tvrdohlave prosazuje ty osklive a zastarale ICE :-)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Nějaký relevantní zdroj na tu servisní náročnost vs. autopůjčovny?
Já jsem si vědom jen toho, že Hertz prodával Tesly, protože jim hodně klesla hodnota (nová technologie, navíc před mnoha lety), a protože opravy PO NEHODĚ byly drahé (což zrovna u Tesly je znáné, navíc při poškození baterky je to vždy za ranec), naopak servisní náročnost byla nižší. https://www.businessinsider.com/hertz-s ... la-2023-10
Vzhledem k business casu půjčoven, kdy si auto nechávají po dobu záruky, taky opravy pohonného ústrojí asi nejsou úplně relevantní.

Co jsem tak koukal, tak EV v půjčovnách přibývají (netuším, zda to chtějí zákazníci, nebo se jim to vyplatí) - například teď jsem hledal půjčení auta na dovolenou v Itálii na podzim, a spalovací auta (X5, Q6/Q8 apod) byla za stejné nebo vyšší peníze než srovnatelné EV (E-tron Q6).

K tomu pocitu - to je holt úděl všech early-adopters v každém oboru ;-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 9.9.2025 10:08:12 Nějaký relevantní zdroj na tu servisní náročnost vs. autopůjčovny?
Já jsem si vědom jen toho, že Hertz prodával Tesly, protože jim hodně klesla hodnota (nová technologie, navíc před mnoha lety), a protože opravy PO NEHODĚ byly drahé (což zrovna u Tesly je znáné, navíc při poškození baterky je to vždy za ranec), naopak servisní náročnost byla nižší. https://www.businessinsider.com/hertz-s ... la-2023-10
Vzhledem k business casu půjčoven, kdy si auto nechávají po dobu záruky, taky opravy pohonného ústrojí asi nejsou úplně relevantní.

Co jsem tak koukal, tak EV v půjčovnách přibývají (netuším, zda to chtějí zákazníci, nebo se jim to vyplatí) - například teď jsem hledal půjčení auta na dovolenou v Itálii na podzim, a spalovací auta (X5, Q6/Q8 apod) byla za stejné nebo vyšší peníze než srovnatelné EV (E-tron Q6).

K tomu pocitu - to je holt úděl všech early-adopters v každém oboru ;-)
Vzdyt vam to pisou v odkazu... ano... nemenite olej a podobny bejkarny, ale cokoliv dalsiho to spolehlive prebije. Motor+prevodovka+chlazeni jsou jen asi ve 30-40% duvodem navstevy servisu. Zbytek sdileji EV s ICE. A navic maji silnoproudou cast + baterku, nejedna se jen o opravy po havariich. Nevyzobavejte si rozinky. Stejne tak bych mohl tvrdit, ze ICE maji nizsi naklady na baterii nez EV. Ale to podstatne je soucet.

EV v pujcovnach jsou. Protoze ESG a podobne bejkarny. Pujcovne pak odrazi zajem klientu, nikoli skutecne naklady. Ony ty pujcovny na ne pak musi nekoho nalakat, kdyz uz si je poridily a jine benefity nez cenu zjevne nemaji (cimz se vracime obloukem na zacatek).

A samozrejme, dobry pocit early-adpoters je k nezplaceni. Podobny meli esperantiste. A pokud neprijde nejaky technologicky zlom, stejne jako oni i skonci.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mosquit: Souhasím, popisované lze označit jako výhody. A proti tomu je třeba postavit nevýhody a porovnat, co je pro koho důležitější:
- pořizovací cena
- cena opravy po jakékoli havárii (třeba jen "pomačkané plechy" v řetězovém ťukanci v zácpě)
- dojezd (vím, že "moderní" je zastavovat kažýdých 150 km a trávit 20 minut s občerstvením v ruce, ale ne každému to tak vyhovuje)

A pak tu máme ještě vlastnosti, které můžete považovat za výhody i nevýhody, opět podle preferencí uživatele:
- již zmíněné vzdálené ovládání - sice to je pohodlné, ale též potenciálně zneužitelné - vše co jde "udělat po síti", jde i hacknout
- někde i těsnější vazba na další technologie (např. odemykání aplikací v mobilu) - ale souhlasím, že to není doména elektromobilů, to je (z mého pohledu bohužel) jiný trend, jen se v tomto segmentu prosazuje více.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 9.9.2025 10:40:28 - cena opravy po jakékoli havárii (třeba jen "pomačkané plechy" v řetězovém ťukanci v zácpě)
proc by, proboha cena opravy byla vetsi? Pokud neni poskozena izolace, na coz jsou postupy pro neodborniky jak to zjistit, tak neni zadny rozdil v oprave plechu se spalovacim autem.

A pravdepodobnost poskozeni izolace "v řetězovém ťukanci v zácpě" je miziva.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Mosquit píše: 9.9.2025 9:23:48 Tak za mě (seřazené)
- tichá a velmi plynulá jízda, bez řazení
- vzdáleně ovládaná klimatizace a topení i u zaparkovaného auta (používám prakticky denně). Které spalovací auto to má? Jen auta typu A8, 7er, ...
- vysoký výkon už i u základních modelů, linerární Nm v celém spektru otáček
- není třeba jezdit k benzince (platí při možnosti nabíjení doma; zatímco spalovák si auto natankuje málokdo). Dokud jsem EV neměl, tak jsem nebral jako relevantní, ale teď vidím, že je to paráda
- pro domy s FVE a wallboxem: lze jezdit "zadarmo". Vrt a rafinerii doma nemám.
- malý počet pohyblivých součástí -> předpokládané nižší potřeby oprav (nelze ověřit jinak než věkem)
- přední frunk
- nízké těžiště (ovšem vykoupené vysokou hmotností)
- bez potřeby měnit pravidelně každých 15 tisíc olej
-
- nečoudím sousedům
...
..
..
- někde dole bude že to je "možná" ekologičtější pro planetu - ale to není funkční výhoda, jak jste psali ...

Nevím,kde se bere u některých lidí to přesvědčení, že EV jsou méně náchylné k opravám. Pravdou je, že horší ve spolehlivosti jsou jen plug-in hybridy. Těch testů, které to potvrzují je spousta, namátkou:

https://autosalon.tv/novinky/nova-auta/ ... jmene-dilu

https://www.chip.cz/elektromobilita/nej ... #heading-2

https://elektrickevozy.cz/clanky/spoleh ... to-nestaci

K těm výhodám, stejné můžu najít i u spalováků. Například nízké těžiště nebo vysoké výkony (motory boxer), akorát tam je ještě ta výhoda, že není vykoupena vysokou hmotností :)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Paul1 píše: 9.9.2025 11:15:36 Těch testů, které to potvrzují je spousta, namátkou:
A mohl bych nějaké ty testy vidět? 3 články které se všechny týkají výsledků Consumer reports, tedy feedback od uživatelů z US trhu. Výsledky EV srážejí zkušenosti majitelů s "Rivian R1S and R1T, along with the Ford F-150 Lightning", což jsou auta, o kterých většina evropanů ani netuší, jak vypadají.
A vůči čemu se ty EV tedy porovnávají? Vůči US autům - tedy autům, kde nejsou věci jako downsizing, turba všude, DPF, EGR, AdBlue, proměnné tlakování čerpadla oleje, apod. A já si dovedu představit, že průměrný 3L atmosferický US diesel bude spolehlivější než evropská 2L nafta z roku 2025 ...

Já přihodím jeden německý výsledek od ADAC s opačným výsledkem: https://assets.adac.de/image/upload/v17 ... hatgpt.com
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

MPMP píše: 9.9.2025 10:40:28 A proti tomu je třeba postavit nevýhody a porovnat, co je pro koho důležitější:
- pořizovací cena
- cena opravy po jakékoli havárii (třeba jen "pomačkané plechy" v řetězovém ťukanci v zácpě)
- dojezd (vím, že "moderní" je zastavovat kažýdých 150 km a trávit 20 minut s občerstvením v ruce, ale ne každému to tak vyhovuje)
Ano, pořizovací cena může být rozhodující, a pro mě taky byla. EV vyšlo o třetinu levněji než srovnatelné dieslové auto :-)
Cena opravy pomačkaných plechů je totožná pro stejnou značku. Díky jsou stejné, hodinovka je stejná, doba opravy taky. Větší nehody, kde je zasáhnuta vysokonapěťová část budou určitě trvat déle, protože ne všechna místa v servisech jsou připravena na tyto opravy a ne všichni mechanici jsou na to proškoleni (řekl bych zatím, ale to necháme být). To, že Tesla na má servis na :ko: nemůžeme brát jako obecnou vlastnost EV.
Dojezd mě skutečně netrápí, ale to je osobní preference. Když teď zadám v navigaci že pojedu z Prahy do Merana, tak mi to ukazuje jednu zastávku na 11 minut, a jednu na 16 minut. Mě ta zastávka vyhovuje.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mosquit píše: 9.9.2025 11:48:26 Mě ta zastávka vyhovuje.
My vime. Tak jak Pavlov naucil pri zazvoneni sve psy slintat, stejne tak elektromobilista se podiva na palubni pocitac sveho vozu a hlavou mu probleskne... potrebuju kafe a na zachod.

Prirodu clovek neocura!
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Elektromobilista nejde čůrat, když potřebuje nabíjet, ale nabíjí, když jde čůrat ;-)
Trupman

Příspěvek od Trupman »

jozka píše: 9.9.2025 12:09:47
Mosquit píše: 9.9.2025 11:48:26 Mě ta zastávka vyhovuje.
My vime. Tak jak Pavlov naucil pri zazvoneni sve psy slintat, stejne tak elektromobilista se podiva na palubni pocitac sveho vozu a hlavou mu probleskne... potrebuju kafe a na zachod.

Prirodu clovek neocura!
Co máš za problém? Mosquit napsal, že mu osobně ta zastávka vyhovuje. Co tě na tom tak rozpálilo, že hned používáš přirovnání k čoklovi?

No tak někomu ta zastávka třeba vyhovovat nebude. Mosquit nepsal že to tak máš každý. A když ty máš jinej styl dělání přestávek, tak to můžeš napsat normálně. Jako i v případě spalováku musíš taky jednou za X km zastavit a natankovat a s placením ti to zabere taky v řádu kolem 10 minut. A o tom to je, o tom srovnání.

Můj osobní styl jízdy (tedy subjektivní - ať to tady někdo nemá potřebu relativizovat nebo s tím debatovat. Je to prostě subjektivní styl.) se spalovákem na dlouhých trasách je takový, že stejně nakonec zastavuju zhruba co 200-300 km abych si dal kafe, nebo někdo z pasažérů chce na WC, nebo právě potřebuju dotankovat.
Pokud mi EV toto rozpětí zachová a nezdrží mě zásadně na zastávkách, tak v tom nevidím zásadní diskomfort oproti spalováku.

S EV vidím objektivně jeden zásadní problém, a to je dostupnost pro lidi, co parkují v místě bydliště na ulici. Tohle není vůbec dořešený - a teď nemyslím technologicky, ale hlavně rozdělením si úkolů kdo co bude zajišťovat. Mají si to řešit obce, stavět na sídlištích dobíječky např. v lampách? Anebo ať si to řeší vlastníci nemovitostí - s tím ale, že by museli dostat prostředky, jak to na vlastní náklady můžou jednoduše zajistit (tj. nějaké pravidlo v jaké podobě můžou zasáhnout do komunikací)
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“