I/43 v úseku D35 - Polsko

Brno (I/42) – Boskovice (I/19, I/73) – Svitavy (D35) – Opatov (I/14) – Lanškroun – Štíty (I/11) – Králíky (I/11) – Polsko
Odpovědět
ML90

Re: I/43 v úseku D35 - Polsko

Příspěvek od ML90 »

ttc píše: 6.9.2025 10:44:03 Většina poláků žije na východě
To ani náhodou, zdaleka nejhustěji zalidněná část Polska je jih od Slezska po Podkarpatí. Pak okolí Varšavy plus pás od Dolního Slezska (to bylo také vysídlené) přes Velkopolsko a Lodž až po Gdaňsk. Naopak málo osídlené jsou kromě toho západu (Lubušské a Západopomořanské vojvodství) taky Podleské a Lublinské vojvodství na východě (56 a 79 ob./km2) a dále oblast Mazurských jezer a Svatokřížské vojvodství mezi Varšavou a Krakovem.

Tady je to názorně na mapě.

960px-Gęstość_zaludnienia_w_Polsce_w_2016_roku.png
960px-Gęstość_zaludnienia_w_Polsce_w_2016_roku.png (552.43 KiB) Zobrazeno 1531 x
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Chápu, že je dobré kapacitní propojení řešit s předstihem. Ale přijde mi to trošku zbytečné a (minimálně v tuto chvíli) předčasné. Předně proč řešíme, kudy chtějí/budou Poláci jezdit? Oni si dovedou kapacitní silnici na hranice a my na to hurá budeme reagovat, aby měli pohodlnou cestu? Vždyť jiné dálniční propojení existuje. Nevím, zda jsou k dispozici nějaká statistická data, odkud a kam reálně transit jede a kudy. Ale z toho, co tady padlo se mi jeví, že spousta lidí by vedla další tranzit (nejlépe) po I/73 k Brnu bez ohledu na to, že úsek přes Bystrc je minimálně v nedohlednu. A opravdu udělat propojení Polska přes I/73 ke Kuřimi (i kdyby tam jižní obchvat prošel a byl postaven), tak naženeme ty tisíce NA (což tady padlo) na VMO v Brně? To chceme? Přes město, bez dálničního napojení, byť po 4 pruhu? Ano, až bude vyřešeno Brno, tak klidně plánujme propojení u hranic. Ale mělo by to dávat smysl.
Padlo tady, že po dokončení D35 se spousta tranzitu přesune na současnou I/43. Ale tady musí zasáhnout stát a nastavit takovou výši mýta, že tam NA prostě nepojedou a bude pro ně výhodnější jet jinudy.
Ano, jsme tranzitní země. Ale to nemůže znamenat, že budeme rezignovat na potřeby vlastního státu, vlastních lidí a vlastních zájmů jen proto, aby ostatní měli kudy jezdit. Jistě nové trasy pomohou i dopravní obslužnosti a našim lidem, ale volba trasy by měla být primárně zvažována dle našich potřeb.
mindik

Příspěvek od mindik »

Tranzitni sice jsme, ale zase tolik ne. Sice je to omylane ve vsech diskusich, ale kdyz se podivate na intenzity: https://scitani.rsd.cz/CSD_2020/pages/map/default.aspx

Tak vidite, ze nejvetsi intenzita je na D2 na slovensko (16 tis.), D5 a D8 (cca 13 tis.) pak D1 Polsko (12 tis). Nicmene to neni realne tolik.
Velke intenzity jsou místní doprava. Takže ano, souhlas, primárně bychom měli řešit vnitrostátní problémy. Coz se momentálně docela daří.
Capture.PNG
Capture.PNG (823.53 KiB) Zobrazeno 1385 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

janneckar píše: 10.9.2025 8:53:16 Chápu, že je dobré kapacitní propojení řešit s předstihem. Ale přijde mi to trošku zbytečné a (minimálně v tuto chvíli) předčasné.
Tak počkat .. první věta nebo druhá ? Obě dohromady mi nějak neštymují. :D

Vyššímu mýtu na odehnání kamionů na 43 fandím, leč pochybuju.
janneckar píše: 10.9.2025 8:53:16 Ano, jsme tranzitní země. Ale to nemůže znamenat, že budeme rezignovat na potřeby vlastního státu, vlastních lidí a vlastních zájmů jen proto, aby ostatní měli kudy jezdit. Jistě nové trasy pomohou i dopravní obslužnosti a našim lidem, ale volba trasy by měla být primárně zvažována dle našich potřeb.
No ale vždyť to právě teď zkoumáme. Máš pocit, že ŘSD dělá tu TS kvůli tomu, co bude výhodnější pro Poláky ? Takhle mi celý příspěvek totiž vyznívá. :) Ono je to totiž bohužel tak, že když dotáhnou dálnici na hranice (což tedy takhle doslova snad ani nejde bez předchozí domluvy se sousedem), tak ta doprava začne proudit, ať my chceme nebo ne.
A proto je dobré to řešit a proto je dobré to řešit ideálně dnes, což se děje. Je tomu tak možná prvně v historii, kdy řešíme něco relativně zavčasu. Možná ještě některé 6-pruhy začalo řešit ŘSD včas. Tak neremcejme, když doteď se vždy remcalo na opožděnost ŘSD.
Já doufám, že u výběru varianty bude přihlédnuto právě i k situace s S73 a s Brnem. Druhá věc je region sám .. pokud ten se vysloví vyloženě pro jednu variantu a druhá bude neprůchozí, jde všechno ostatní do háje a můžeme se stavět na hlavu. :crazy: To naštěstí ale nepředpokládám, myslím, že bude odpor proti oběma. :)

ML90: Díky moc za upřesnění, také se mi to nějak nezdálo právě. :ok:
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

janneckar píše: 10.9.2025 8:53:16 Chápu, že je dobré kapacitní propojení řešit s předstihem. Ale přijde mi to trošku zbytečné a (minimálně v tuto chvíli) předčasné. Předně proč řešíme, kudy chtějí/budou Poláci jezdit? Oni si dovedou kapacitní silnici na hranice a my na to hurá budeme reagovat, aby měli pohodlnou cestu? Vždyť jiné dálniční propojení existuje. Nevím, zda jsou k dispozici nějaká statistická data, odkud a kam reálně transit jede a kudy. Ale z toho, co tady padlo se mi jeví, že spousta lidí by vedla další tranzit (nejlépe) po I/73 k Brnu bez ohledu na to, že úsek přes Bystrc je minimálně v nedohlednu. A opravdu udělat propojení Polska přes I/73 ke Kuřimi (i kdyby tam jižní obchvat prošel a byl postaven), tak naženeme ty tisíce NA (což tady padlo) na VMO v Brně? To chceme? Přes město, bez dálničního napojení, byť po 4 pruhu? Ano, až bude vyřešeno Brno, tak klidně plánujme propojení u hranic. Ale mělo by to dávat smysl.
Padlo tady, že po dokončení D35 se spousta tranzitu přesune na současnou I/43. Ale tady musí zasáhnout stát a nastavit takovou výši mýta, že tam NA prostě nepojedou a bude pro ně výhodnější jet jinudy.
Ano, jsme tranzitní země. Ale to nemůže znamenat, že budeme rezignovat na potřeby vlastního státu, vlastních lidí a vlastních zájmů jen proto, aby ostatní měli kudy jezdit. Jistě nové trasy pomohou i dopravní obslužnosti a našim lidem, ale volba trasy by měla být primárně zvažována dle našich potřeb.
Silnice I/43 je silnicí I třídy. Jedna z mála ve směru sever - jih....
Zajímalo by mě jak by jste chtěl bez I/73 v trase říšské dálnice řešit tranzit... Třeba pouze od D/35 k D1...
Omezit tranzit na silnici I/43 je nemožné...
Jakákoliv regulace je nesmyslná... Regulace na silnicích II a III třídy ano, ale na I třídě v žádném případě...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

V minulosti Brno - Jevíčko D43 a dal měl pokračovat základní tah Z-xy. Číslo z hlavy nevím.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Tomas 1975

Lenny píše: 10.9.2025 18:40:02 V minulosti Brno - Jevíčko D43 a dal měl pokračovat základní tah Z-xy. Číslo z hlavy nevím.
Musel bych prohrabat archiv, ale myslím že Z 29. Křižovatka D35/D43 měla být jižně od Jevíčka. Ve studiích 83/84 severně od Jevíčka....
Mike

Příspěvek od Mike »

mindik píše: 9.9.2025 21:15:53 ...
Budeme tu mluvit v podstate 1 dalnici nez 2, byt vytizenejsi.
...
myslel jsem, když se vypustí D43 a ten tranzit od Lipky přetáhnete na D44
pak se v Mohelnici potkají 2 dálnice
D35 a D44

zatímco D43 navazující na D73 k Mohelnici nejede
resp. něco by možná u Svitav na D35 odbočilo...

tolik má úvaha
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Nechci být zlým prorokem, ale aby to nedopadlo tak, že budeme řešit kudy, a Poláci už budou na hranici. Jinak z pentlogramu je vidět (diky Mindik), že aktuálně jede většina dopravy po 11 na Postřelmov, ne na Lanškroun, otázka kolik z toho je tranzit PL. A je to logické, sjede se jeden kopec (Busin), člověk je na rovině a brzy i na dálnici.
koní pod kapotou není nikdy dost :)
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Tomas 1975 píše: 10.9.2025 16:42:41 Silnice I/43 je silnicí I třídy. Jedna z mála ve směru sever - jih....
Zajímalo by mě jak by jste chtěl bez I/73 v trase říšské dálnice řešit tranzit... Třeba pouze od D/35 k D1...
Jakákoliv regulace je nesmyslná... Regulace na silnicích II a III třídy ano, ale na I třídě v žádném případě...
Právě naopak, stát by měl prostřednictvím mýta začít omezovat tranzit na těch komunikacích, které prostě dopravu nezvládají a je k dispozici alternativa. Pozor, neříkám, že tam má zakázat vjezd NA. Ale když (zjednodušeně) bude na I/43 dvojnásobné mýto oproti cestě přes Olomouc, tak si to dopravci dobře spočítají...
lordlee

Příspěvek od lordlee »

janneckar píše: 10.9.2025 8:53:16 Chápu, že je dobré kapacitní propojení řešit s předstihem. Ale přijde mi to trošku zbytečné a (minimálně v tuto chvíli) předčasné. Předně proč řešíme, kudy chtějí/budou Poláci jezdit? Oni si dovedou kapacitní silnici na hranice a my na to hurá budeme reagovat, aby měli pohodlnou cestu?
Problém je že až polácí dostaví tu kapacitní silnici na hranice tak tu kapacitní silnici taky začnou využívat (protože je tam pošle navigace nebo se jim to prostě bude zdát lepší) a obyvatelé vesnic na české straně budou s*át atomové hřiby z toho provozu co jim začne jezdit pod okny. Jsme uprostřed evropy, nemůžeme si tu hrát jen na vlastním písečku ale musíme reagovat na to co se děje kolem nás.
Tomas 1975

janneckar píše: 11.9.2025 6:53:59
Tomas 1975 píše: 10.9.2025 16:42:41 Silnice I/43 je silnicí I třídy. Jedna z mála ve směru sever - jih....
Právě naopak, stát by měl prostřednictvím mýta začít omezovat tranzit na těch komunikacích, které prostě dopravu nezvládají a je k dispozici alternativa. Pozor, neříkám, že tam má zakázat vjezd NA. Ale když (zjednodušeně) bude na I/43 dvojnásobné mýto oproti cestě přes Olomouc, tak si to dopravci dobře spočítají...
V případě I/43, ale alternativa není... Pokud pojeden NA z Vysokého Mýta na Brno tak pojede jako přes Olomouc... To je zcestné...
Pokud fandíte takovým jako jsou Děti země, pomatenci okolo Brna, kteří brání vzniku I/73 atd... Tak u nich s takovým názorem uspějete...
Vaše řešení je zcestné...
Přece nepojedu nákladní autem v Vysokého Mýta do Brna přes Olomouc...
janneckar

Příspěvek od janneckar »

Tomas 1975 píše: 11.9.2025 7:21:05 V případě I/43, ale alternativa není... Pokud pojeden NA z Vysokého Mýta na Brno tak pojede jako přes Olomouc... To je zcestné...
Pokud fandíte takovým jako jsou Děti země, pomatenci okolo Brna, kteří brání vzniku I/73 atd... Tak u nich s takovým názorem uspějete...
Vaše řešení je zcestné...
Přece nepojedu nákladní autem v Vysokého Mýta do Brna přes Olomouc...
To máte pravdu, ale jde o výchozí bod a konečný bod. Samozřejmě ze Svitav taky do Brna pojedu po I/43. Ale pokud pojede někdo z Wroclawi do Vídně, tak nyní to má nejrychlejší přes Ostravu - Olomouc - Brno - Mikulov (5:30, 532 km), pomaleji přes Šumperk - Olomouc - Brno - Mikulov (5:40, 419 km) a přes Svitavy a Brno je to nejpomalejší (5:59, 390 km). A právě tady mýto musí způsobit to, že takový řidič nebude nikdy ani uvažovat o cestě po I/43, i když je rozdíl "jen" půl hodiny. Je to ekonomické rozhodnutí.
Rozhodně nejsem pomatenec okolo Brna. Ale nechápu, že se stát v tuto chvíli nesnaží se současným nevyhovujícím stavem cokoliv dělat, když k tomu má nástroje. Ano, připravuje MÚK okolo Kuřimi a I/73, ale to je hudba budoucnosti.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ani dvojnásobné mýto nikdy nevyžene NA pryč z I/43, aby kvůli tomu jeli 150 km navíc. To je úplně mimo. To by muselo být snad tak 5-násobné a kdoví jestli by to stačilo. Počítat se mě to nechce, nezapomeň ale, že kvůli zajížďce najede i v ČR zase více km, a to samo o sobě už je i mýto navíc.
Navíc nezapomeň, že to dvojnásobné mýto by pak musel platit i chudák Lojza, co jede se sklopkou jen ze Svitav do Březové.

Já tedy měl na mysli vyšší mýto do budoucna na I/43, ale až bude stát S73 ! Pak by byla nějaká o trochu vyšší sazba na staré na místě. Osobně bych to však řešil převedením na 635 a zákazem tranzitních NA. Moc tu myšlenku nechat I/43 mezi jedničkami nechápu, nedává to smysl. Pokud zůstane, mělo by tam být právě to vyšší mýtné.
Mike

Příspěvek od Mike »

a uvedené časy určitě nejsou pro NA ;)
těch 150km je pro NA 2hod navíc....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

*Můj přechozí příspěvek: patří "643" namísto "635"
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Spočítal někdo rozdíl v kilometrech variant Mohelnice - Zábřeh - Polsko a Mohelnice - Lanškroun - Polsko?
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Google:
Mohelnice - Svitavy - Lanškroun - Boboszow přes Štíty 90 km
Mohelnice - MorTřeb - Lanškroun - Boboszow přes Štíty 78 km (cca odpovídá napojení na I/73 a přeložku)
Mohelnice - Zábřeh - Bobszow 49 km
Samozřejmě to tahá vše přes Boříkovice a ne Králíky.

Ještě dodám - od křižovatky I/11 x 43 v Bukovicích je to na I/44 (hotová rychlostka) 15,5 km. Z toho samého místa na křižovatku I/35 x II/371 u MorTřeb, kde by tak měla končit I/73, je to 43 km na přeložení. Tady asi nebude moc co řešit, když budeme škrábat na dně truhly dukáty...
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

a ještě varianta Boboszow - Mohelnice - křiž I/35 x II/371 před MorTřeb ... 67 km
A vítězem se stává...? Tipuju si osobně úpravy na I/11, osobně mi to dává největší smysl.
I/44 už má komplet papíry na dvoupruh, tj. zbyde upravit 15km. Jo, terén je tam komplikovaný, ale to platí stejně i pro 43.
ttc

Příspěvek od ttc »

ML90 píše: 9.9.2025 22:35:26
To ani náhodou, zdaleka nejhustěji zalidněná část Polska je jih od Slezska po Podkarpatí. Pak okolí Varšavy plus pás od Dolního Slezska (to bylo také vysídlené) přes Velkopolsko a Lodž až po Gdaňsk. Naopak málo osídlené jsou kromě toho západu (Lubušské a Západopomořanské vojvodství) taky Podleské a Lublinské vojvodství na východě (56 a 79 ob./km2) a dále oblast Mazurských jezer a Svatokřížské vojvodství mezi Varšavou a Krakovem.

Beru tvoji mapu. Ale jen upřesňuješ že obyvatelé jsou na jiho východě a ne na celém východě. S tím by se dalo souhlasit. Tak jsem nahrubo do té tvé mapy hustot osídlení PL dokreslil základní tahy ve směru na ČR. Tedy pokračování D1 od Bohumína přes A1 až do Gdaňsku a přes S8 na Varšavu a naopak spojku ze Štětína na Zelenou Horu silnice S3, která se napojí na D11 až ji dostavíme. Tady diskutujeme o prostoru vyznačeném Žlutě, tak nepojede ani jedna z těchto tras. Stále jsme u Wroclavi. A jak vidět tak si nikdo nevšiml toho co jsem úmyslně pominul a již dlouho tu čekám kdo mi to vpálí zpět tedy Poznaň. Ale to je tak jediné co můžete připočítat.

A každý kdo se k tomuto vyjádřil a stále na tu zapomenutou Poznaň nepřišel by se měl zamyslet nad tím, jak zaslepeně sleduje Hitlerovu trasu Wroclaw-Videň a nevidí souvislosti ani mapu a naopak argumentuje Gdaňskem nebo Štětínem, případně zkouší Lodž.
Přílohy
960px-Gęstość_zaludnienia_w_Polsce_w_2016_roku.png (552.3 KiB) Zobrazeno 866 x
ttc

Příspěvek od ttc »

Sněhulák píše: 11.9.2025 21:36:42 A vítězem se stává...? Tipuju si osobně úpravy na I/11, osobně mi to dává největší smysl.
I/44 už má komplet papíry na dvoupruh, tj. zbyde upravit 15km. Jo, terén je tam komplikovaný, ale to platí stejně i pro 43.
Já jsem klidně pro ... tady jezdím sem tam na Lanškroun velmi vyjímečně :-) Ale mrkni na toto street view - Olšany hned za Zábřehem... kudy to tam chceš brát bez tunelů? a to na tom kopci vlevo je ještě místní vlek a vpravo pokračují ty vesnice podél Moravy až do Hanušovic.
Přílohy
olsany street.jpg
olsany street.jpg (138.99 KiB) Zobrazeno 860 x
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Na úsek Bukovice - Bušín existuje studie v S 11,5 bez jediného tunelu.
Mike

Příspěvek od Mike »

Lenny píše: 11.9.2025 20:45:53 Spočítal někdo rozdíl v kilometrech variant Mohelnice - Zábřeh - Polsko a Mohelnice - Lanškroun - Polsko?
ovšem chybou je brát jako výchozí bod Mohelnici
má se uvažovat Svitavy ;)

nevím jak Olšany, Červená Voda to má snad dodnes v územní rezervě
ML90

Příspěvek od ML90 »

ttc píše: 12.9.2025 13:43:26
ML90 píše: 9.9.2025 22:35:26

Beru tvoji mapu. Ale jen upřesňuješ že obyvatelé jsou na jiho východě a ne na celém východě. S tím by se dalo souhlasit. Tak jsem nahrubo do té tvé mapy hustot osídlení PL dokreslil základní tahy ve směru na ČR. Tedy pokračování D1 od Bohumína přes A1 až do Gdaňsku a přes S8 na Varšavu a naopak spojku ze Štětína na Zelenou Horu silnice S3, která se napojí na D11 až ji dostavíme. Tady diskutujeme o prostoru vyznačeném Žlutě, tak nepojede ani jedna z těchto tras. Stále jsme u Wroclavi. A jak vidět tak si nikdo nevšiml toho co jsem úmyslně pominul a již dlouho tu čekám kdo mi to vpálí zpět tedy Poznaň. Ale to je tak jediné co můžete připočítat.

A každý kdo se k tomuto vyjádřil a stále na tu zapomenutou Poznaň nepřišel by se měl zamyslet nad tím, jak zaslepeně sleduje Hitlerovu trasu Wroclaw-Videň a nevidí souvislosti ani mapu a naopak argumentuje Gdaňskem nebo Štětínem, případně zkouší Lodž.
Už jsme OT, ale ještě si dovolím zareagovat. Přinejhorším se to přesune. Zapomínáte na okolí Valbřichu, které je mnohem lidnatější a důležitější než Kladsko (aglomerace kolem Valbřichu až půl milionu obyvatel, celé Kladsko necelých 150 tisíc; samotný Valbřich 100 tisíc, Kladsko 25 tisíc). Proto funguje jako spojení do ČR S3 přes Lubawku a rozšíří ho plánovaná S5 od Bolkowa do Vratislavi, která pak bude sloužit pro tranzit i na tu Poznaň.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A v Polsku se S8 staví trase A88?
Odpovědět

Zpět na „I/43“