[D6] Karlovy Vary - obchvat / tunel
Re: [D6] Karlovy Vary - obchvat / tunel
NullDeVoid: v tom článku je cena 17 miliard. Těch 120 miliard nedává smysl, to by museli celé pozlatit.
-
NoOne
- Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany
Trosku si proctete vlakno, v koridoru co jste si namaloval, legalne nevykopete ani studnu.NullDeVoid píše: ↑30.4.2025 17:11:29 Chápu. Tunelová varianta má podporu. Ale pokud to bude stát 120 GKč, tak mám otázku.
https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdal ... 23495&z=14
-
NullDeVoid
- Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland
Ale tak jasně, já vím, že tam je CHKO, evidentně jsem se asi taky přehlídl a zapamatoval si blbost.
Ale já jen přemýšlím nahlas. Řekněme, že tam CHKO není. Jaké by to bylo pak?
Ale já jen přemýšlím nahlas. Řekněme, že tam CHKO není. Jaké by to bylo pak?
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
A UNESCO ? To by asi nechtělo dálnici takhle blízko památce.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
D4 Má být minimálně do Strakonic.
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
CHKO a Unesco je to poslední, co by podtunelování Varů či okolí vadilo. I řeka Teplá má speciálně upravené dno koryta, aby nekontaminovala podzemní prameny a ty bys jim to Darwousku takhle nandal 
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
NullDeVoid, darwousek: Chlapi, vy nemáte o Karlovejch Varech ani šajna, co?
Stránka o stavbě dálnice D6 na Facebooku https://www.facebook.com/dalnice6/
Já bych to risknul
SŽ ani nikomu jinému taky nevadí UNESCO v Praze, v případě Vyšehradského mostu, MO, apod. Zvlášť, když by to byl tunel.
Reálně by mě zajímal důvod, proč se tahle varianta alespoň neproskoumala v té studii...
SŽ ani nikomu jinému taky nevadí UNESCO v Praze, v případě Vyšehradského mostu, MO, apod. Zvlášť, když by to byl tunel.
Reálně by mě zajímal důvod, proč se tahle varianta alespoň neproskoumala v té studii...
-
NoOne
Protoze uz jsme diky prurazu spodnich vod do dulniho dila prisli o lazenske mesto Teplice, kde drive prameny vyveraly prirozene. Zastaveni obycejneho vrtu o prumeru par cm vyjde na miliardy. Dnesni Vridlo pohani cerpadla, netryska po "nakopnuti" pramenu u Kralovskeho porici. Vyhozene penize za studii, ktera muze na miste provest setreni maximalne na povrchu.
-
NullDeVoid
Já mám. Mně jen zajímala ta technická stránka věci. Nevím, kolikrát mám psát, že mi je jasné, že to je z mnoha důvodu neproveditelné apod.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
-
NoOne
200m klesani na 8mi kilometrech znamena mit na znacce 25‰. Nizko pod povrchem (od 30m) prameniste mineralnich vod, UNESCO, pul kilometrova estakada s vyhledem na Richmond. Byl bych opatrnej jestli umistit odkoureni primo do obory nebo az k Diane, protoze do udoli Ohre ani Teple to nepujdeNullDeVoid píše: ↑1.5.2025 20:25:24Já mám. Mně jen zajímala ta technická stránka věci. Nevím, kolikrát mám psát, že mi je jasné, že to je z mnoha důvodu neproveditelné apod.
Klíííd, to je určitě povrchová varianta s obloukovým mostem nad Poštovním dvorem...

-
NoOne
Vzhledem k tomu, ze rozhodnuti o tunelu uz je dva roky stare a puvodni koridor je opusten, uz se parceluje primo v byvale trase:
https://mapy.com/s/babodecoje
https://mapy.com/s/babodecoje
Obchvat vedený tunelem pod Karlovými Vary u ŘSD neprošel, byl by neúměrně drahý.
Lukáš Hnízdil, ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic, informoval, že varianta tunelu přes komisi neprošla kvůli vysokým nákladům. Ty stavební jsou 17,8 miliardy, provozní se pak blíží částce 100 milionů korun ročně.
„Výsledek hodnocení nesplňuje ani kvalifikační minimum. Přínosy za 30 let nevyrovnají pořizovací a provozní náklady,“ uvedl Hnízdil s tím, že poté, co komise podklady vrátila k dopracování, silničáři náklady upravili a projekt znovu zaslali ministerské komisi k posouzení.
Nyní čekají na zpětnou vazbu. Ani to však není podle krajského náměstka Hurajčíka důvod k optimismu.
„Ta čísla u tunelu nikdy nevyjdou. Bude to chtít politické rozhodnutí. Pak bude jasné, co se bude stavět,“ řekl a připomněl, že na stole jsou aktuálně tři varianty.
„Je to v současnosti preferovaný tunel, druhá varianta je zahloubení stávajícího průtahu, ta ale není vyloženě kapacitní, a třetí možností je vybudovat severní obchvat města. Ten by ale vyžadoval poměrně velké zabírání majetků,“ předestřel.
Ředitel Hnízdil zastupitele informoval, že podle sčítání z roku 2020 přijíždělo do Karlových Varů ve směru od Prahy denně 12 tisíc vozidel.
Na průtahu napočítali kolem 20 tisíc a nejvíc zatíženou částí v okolí mimoúrovňové křižovatky u Lidlu projelo přibližně 34 tisíc automobilů za 24 hodin.
„Většina dopravy byla místní, tedy ta, která má start i cíl ve Varech nebo v nejbližším okolí. Předpokládáme, že tranzit byla asi čtvrtina všech vozů,“ podotkl Hnízdil.
Podle něj lze předpokládat, že v roce 2040 tudy projede až 40 tisíc automobilů.
„Provoz bude vyšší, ale nebude násobný. Průtah Karlovými Vary unese až 50 tisíc vozidel denně, aniž by se na něm tvořily nějaké dramatické kolony,“ mírnil obavy Hnízdil.
O obchvatu se bude mluvit 18. září v Praze na společném jednání ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a Karlovarského kraje.
Zdroj:
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zprav ... zpravy_pkz
Lukáš Hnízdil, ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic, informoval, že varianta tunelu přes komisi neprošla kvůli vysokým nákladům. Ty stavební jsou 17,8 miliardy, provozní se pak blíží částce 100 milionů korun ročně.
„Výsledek hodnocení nesplňuje ani kvalifikační minimum. Přínosy za 30 let nevyrovnají pořizovací a provozní náklady,“ uvedl Hnízdil s tím, že poté, co komise podklady vrátila k dopracování, silničáři náklady upravili a projekt znovu zaslali ministerské komisi k posouzení.
Nyní čekají na zpětnou vazbu. Ani to však není podle krajského náměstka Hurajčíka důvod k optimismu.
„Ta čísla u tunelu nikdy nevyjdou. Bude to chtít politické rozhodnutí. Pak bude jasné, co se bude stavět,“ řekl a připomněl, že na stole jsou aktuálně tři varianty.
„Je to v současnosti preferovaný tunel, druhá varianta je zahloubení stávajícího průtahu, ta ale není vyloženě kapacitní, a třetí možností je vybudovat severní obchvat města. Ten by ale vyžadoval poměrně velké zabírání majetků,“ předestřel.
Ředitel Hnízdil zastupitele informoval, že podle sčítání z roku 2020 přijíždělo do Karlových Varů ve směru od Prahy denně 12 tisíc vozidel.
Na průtahu napočítali kolem 20 tisíc a nejvíc zatíženou částí v okolí mimoúrovňové křižovatky u Lidlu projelo přibližně 34 tisíc automobilů za 24 hodin.
„Většina dopravy byla místní, tedy ta, která má start i cíl ve Varech nebo v nejbližším okolí. Předpokládáme, že tranzit byla asi čtvrtina všech vozů,“ podotkl Hnízdil.
Podle něj lze předpokládat, že v roce 2040 tudy projede až 40 tisíc automobilů.
„Provoz bude vyšší, ale nebude násobný. Průtah Karlovými Vary unese až 50 tisíc vozidel denně, aniž by se na něm tvořily nějaké dramatické kolony,“ mírnil obavy Hnízdil.
O obchvatu se bude mluvit 18. září v Praze na společném jednání ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a Karlovarského kraje.
Zdroj:
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zprav ... zpravy_pkz
Překvapen opravdu nejsem. Tak co, stihne ještě Babiš do voleb nasadit v KV billboardy s "MY ! My vám ten tunel postavíme ! Janička má na mě číslo ! "
To je tak, když jediné řešení je drahý tunel, ale doprava v daném městě je z velké části místní.
Dokud nebude z D6 další hlavní tah do říše, tak tato stavba prostě smysl nedává. Bohužel.
POKUD by tunelovou variantu využívala alespoň převážná část té současné na průtahu (je jedno jestli tranzit nebo místní), pak bych si jako reálný kompromis uměl představit následující:
postavit za státní - ano, složme se zbytek republiky na tuto drahou srandu, která jinde ani v daleko menším měřítku neprochází - ale postavme to tam, a na věky věků si bude provoz tunelu + opravy hradit město KV + KVkraj. Za mě by to takhle ještě šlo.
Nějaké prosté zakrytí nebo galerie s otevřeným bokem by tady postavit nešly nebo to je ta varianta průtah ?
Nic to nemění však na tom, že u takovýchto staveb počítat ekonomiku na 30 let, je TOTÁLNÍ HOVADINA. (neříkám, že by tady v případě 50/70 let byl výsledek jiný, o tom to vůbec není). Je to prostě špatně a nesmysl, a nedivme se proto, že v ČR leckterá smysluplná, byť trochu dražší, stavba neprochází. Jsem zvědav na D49.
To je tak, když jediné řešení je drahý tunel, ale doprava v daném městě je z velké části místní.
Dokud nebude z D6 další hlavní tah do říše, tak tato stavba prostě smysl nedává. Bohužel.
POKUD by tunelovou variantu využívala alespoň převážná část té současné na průtahu (je jedno jestli tranzit nebo místní), pak bych si jako reálný kompromis uměl představit následující:
postavit za státní - ano, složme se zbytek republiky na tuto drahou srandu, která jinde ani v daleko menším měřítku neprochází - ale postavme to tam, a na věky věků si bude provoz tunelu + opravy hradit město KV + KVkraj. Za mě by to takhle ještě šlo.
Nějaké prosté zakrytí nebo galerie s otevřeným bokem by tady postavit nešly nebo to je ta varianta průtah ?
Nic to nemění však na tom, že u takovýchto staveb počítat ekonomiku na 30 let, je TOTÁLNÍ HOVADINA. (neříkám, že by tady v případě 50/70 let byl výsledek jiný, o tom to vůbec není). Je to prostě špatně a nesmysl, a nedivme se proto, že v ČR leckterá smysluplná, byť trochu dražší, stavba neprochází. Jsem zvědav na D49.
Arame omlouvám se, ale na takovou ptákovinu se skládat nechci. Zaplaťte to prosím za mne...Aram96 píše: ↑11.9.2025 18:03:43 Překvapen opravdu nejsem. Tak co, stihne ještě Babiš do voleb nasadit v KV billboardy s "MY ! My vám ten tunel postavíme ! Janička má na mě číslo ! "
postavit za státní - ano, složme se zbytek republiky na tuto drahou srandu, která jinde ani v daleko menším měřítku neprochází - ale postavme to tam, a na věky věků si bude provoz tunelu + opravy hradit město KV + KVkraj. Za mě by to takhle ještě šlo.![]()
Nic to nemění však na tom, že u takovýchto staveb počítat ekonomiku na 30 let, je TOTÁLNÍ HOVADINA. (neříkám, že by tady v případě 50/70 let byl výsledek jiný, o tom to vůbec není). Je to prostě špatně a nesmysl, a nedivme se proto, že v ČR leckterá smysluplná, byť trochu dražší, stavba neprochází. Jsem zvědav na D49.![]()
Tunel je ekonomicky tak nesmyslný, že nebude nikdy. Smiřme se s tím, že současné řešení je to nejracionálnější možné a že zůstane dalších 50 let. Žádný tunel či severní obchvat nedokáží dnešní trasování nahradit...
-
NullDeVoid
Jenže současné řešení je taky docela nevyhovující.
Nemám obavu, že by se obchvat měl stavět někdy…za doby, co budu na živu, ale něco je třeba s tím udělat.
Pokud je pravda to, čeho se obávám, a sice že spousta dopravy začíná nebo končí v KV, tak obchvat bude drahá sranda, uznávám, 1 velký proud, co by si zasloužil dálnici, se rozdělí na 2 proudy, co si jí nezaslouží je stav méně než ideální, na druhou stranu: současný stav je krajně nevyhovující.
Jaroslav: je pravda, že 17 mld je opravdu už brutální pálka.
V odůvodněných případech, jako je tento, bychom na to měli přistoupit Zas tolik jich po republice není, kde to nelze racionálně udělat jinak. Napadá mě ještě třeba Bílina, kde je taky drahý tunel, ale tam taky není moc jiných možností, jak to řešit.
Jenže v Bílině bude ten tunel skutečně pořádně využit a je součástí jinak souvislého a dlouhého 4-pruhu. Kdežto tady 4-pruh už existuje vedle.
Tady je to obdobné jako v Bílině. V Bílině taky existuje stávající průtah, který je ale nevyhovující kvůli blízké zástavbě. Tunel ho má nahradit a centru města tak ulevit. KV jsou to samé v bledě modrém.
V Bílině je toto: https://mapy.com/cs/turisticka?source=o ... z=17&ovl=8
Ve Varech je toto: https://mapy.com/cs/turisticka?pid=9750 ... z=17&ovl=8
nemůže myslet vážně že je to to samé v bledě modrém...
Bílina - tunel Ano, neb smysl dává, Vary tunel Ne. Důvody? ucelenost tahu, bezpečnost, lokální závady...atd
Ten Aramův nápad s provozem hotového tunelu na KV kraj je návrh více než dobrý, žel zcela neprůchodný... Bohužel.
Podle mě jediná reálná varianta tam je hloubený tunel ve stopě průtahu. Vše ostatní moc drahé i případně dlouhé.
Jediná reálná varianta je současný stav na dalších 20 let.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
No chybí mi na konci