Dálniční poplatky
Re: Dálniční poplatky
Moment, a co D55 Olomouc-Kokory, to také nebude zpoplatněno? Vždyť to navazuje na stávající dálniční síť a dokonce zpoplatněnou (D35 na východ od MUK s D55).
Jinak mi přijde dost úchylárna že D7 od Panenského Týnce po Chomutov doposud zpoplatněna není. Doufám že bude zpoplatněno komplet od 1.1.2028 (tj. po dokončení středočeské D7) a nebude se čekat na obchvat Postoloprt... A co D6 KV-Cheb, tam se čeká na co, na dokončení D6 Praha-KV?
Naopak zmiňovaný úsek D52 Rajhrad-Pohořelice, i přestože to je jen 17km, mi přijde naprosto logické že je zpoplatněný. Je to součást sítě s přímou návazností na D1, jen ne oficiálně v dálniční kategorii, to je diametrálně odlišná situace např. od 20km fragmentu D55...
Jinak mi přijde dost úchylárna že D7 od Panenského Týnce po Chomutov doposud zpoplatněna není. Doufám že bude zpoplatněno komplet od 1.1.2028 (tj. po dokončení středočeské D7) a nebude se čekat na obchvat Postoloprt... A co D6 KV-Cheb, tam se čeká na co, na dokončení D6 Praha-KV?
Naopak zmiňovaný úsek D52 Rajhrad-Pohořelice, i přestože to je jen 17km, mi přijde naprosto logické že je zpoplatněný. Je to součást sítě s přímou návazností na D1, jen ne oficiálně v dálniční kategorii, to je diametrálně odlišná situace např. od 20km fragmentu D55...
D55 se zpoplatní až jako celek v úseku Olomouc - Přerov, a to stejně až od MÚK Velký Týnec kvůli tomu, že v tom první krátkém úseku není úplně dobrá alternativa pro provozu z doprovodky.
U té D7 to už mělo být dávno zpoplatněno, je to jen čistě politické rozhodnutí ministra, že k tomu zatím nedošlo. Prý se to má zpoplatnit, až se to komplet propojí (s výjimkou Postoloprt).
Pokud si dobře pamatuju, tak u D6 bylo kraji slibováno, že bude zpoplatněná až po dostavbě D6 do Varů.
U té D7 to už mělo být dávno zpoplatněno, je to jen čistě politické rozhodnutí ministra, že k tomu zatím nedošlo. Prý se to má zpoplatnit, až se to komplet propojí (s výjimkou Postoloprt).
Pokud si dobře pamatuju, tak u D6 bylo kraji slibováno, že bude zpoplatněná až po dostavbě D6 do Varů.
Chaos zvětšují vybrečené a vydupané výjimky ... Značka ideál by byla : jedeš po D či R, tak MUSÍŠ MÍT DK 
Tak nová Rka jsou Rka často proto, že nejsou právě zpoplatněny. To by potom (u některých) už nezbyl jediný důvod nepřevést je do dálnic.
U D6, D7 si zvykněme, že se k nim přistupuje prostě jinak, protože jakmile se jim na něco trochu "šáhne", tak je oheň na střeše, jak zlá Praha útočí na jejich regiony a jací jsou chudáci.
Nebo ne zvykněme .. ale pochopme. 
5501 za mě typický příklad, kdy je správně použít dočasnou výjimku, než bude 5502.
U D6, D7 si zvykněme, že se k nim přistupuje prostě jinak, protože jakmile se jim na něco trochu "šáhne", tak je oheň na střeše, jak zlá Praha útočí na jejich regiony a jací jsou chudáci.
5501 za mě typický příklad, kdy je správně použít dočasnou výjimku, než bude 5502.
značka ideál by byla
jedeš po D či R osobním automobilem ?
platíš daně ?
VÍTEJ A DĚKUJEME !!!
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Tak v tomto případě s osobákem by to byla Miku značka super ideál !!!!
super ideál by byl, zákaz jízdy NA nad 12t 7-22 celoročně
pak bychom se nemuseli bavit o nějaké mimořádné 150kmh, ale mít to no-limit nonstop
ovšem jak víme, ideální svět neexistuje
pak bychom se nemuseli bavit o nějaké mimořádné 150kmh, ale mít to no-limit nonstop
ovšem jak víme, ideální svět neexistuje
Miku, tebe nejde trumfnout ani náhodou ! Vzdávám se... 
-
Martin96
- Kontaktovat uživatele:
Nový ceník DZ od ledna.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2025-11-05 110327.png (459.19 KiB) Zobrazeno 894 x
Dálniční známky od ledna zdraží. Kvůli novým kilometrům a inflaci
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/d ... omika_lysa
Od 1. ledna 2025 se cena dálniční známky určuje na základě růstu spotřebitelských cen (inflace) k červnu předchozího roku v kombinaci s meziročním nárůstem délky dálniční sítě k témuž datu. Obě hodnoty se sečtou a výsledné procento se aplikuje na cenu roční známky z předchozího roku.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/d ... omika_lysa
Od 1. ledna 2025 se cena dálniční známky určuje na základě růstu spotřebitelských cen (inflace) k červnu předchozího roku v kombinaci s meziročním nárůstem délky dálniční sítě k témuž datu. Obě hodnoty se sečtou a výsledné procento se aplikuje na cenu roční známky z předchozího roku.
Díky oběma za info. Koukám, že mám známku platnou do 29.1. Chci vyzkoušet, jestli mi na konci roku půjde koupit známka za původní cenu s odloženou platností od 30.1.
Dobrý tip hypere ! Zkusím to rovněž...
Není vůbec zač. V minulých letech to bez problémů fungovalo. Takže budu kupovat 31.12.
A jak dlouho může být platnost odložena? Je to nějak omezeno?
"... Počátek platnosti všech druhů dálniční známky si můžete při nákupu odložit až o 30 dní. ..."
Zajímavé změny:
https://www.tipcars.com/magazin/aktuali ... dnmrt.html
Zdražení o inflaci se klidně mohlo nechat. Ale souhlasím se zrušením zdražování o nové km dálnic, to byl nesmysl, který využíval toho, že se tady spousta let nestavělo. A určitě kvituji "rodinou" dálniční známku, když na dálnici jezdí jen jedno auto v danou dobu.
https://www.tipcars.com/magazin/aktuali ... dnmrt.html
Zdražení o inflaci se klidně mohlo nechat. Ale souhlasím se zrušením zdražování o nové km dálnic, to byl nesmysl, který využíval toho, že se tady spousta let nestavělo. A určitě kvituji "rodinou" dálniční známku, když na dálnici jezdí jen jedno auto v danou dobu.
Změna k pevné ceně je samozřejmě naprostý nesmysl a nic než hloupý populismus. Holt potřebují zrušit co nejvíce věcí předchozí garnitury. Nemá to žádný výrazný pozitivní dopad, na nikoho. Zdražení o zprovozněné km ať se klidně zruší, když třeba za 2-3 roky známku zdraží o výraznější částku naráz.
Naopak nějaké možné sdílení mezi třeba dvěma PŘEDEM DANÝMI a POŘÁD STEJNÝMI auty je asi taky na diskusi, to už je věc, která přínos mít bude a může klidně sem tam nějaké auto přesunout na dálnici z okresky. Tam už asi je úbytek výběru alespoň trochu opodstatnitelný.
Změna, která by IMHO dávala největší smysl, by bylo předělání 1D známky na známku 24h.
Naopak nějaké možné sdílení mezi třeba dvěma PŘEDEM DANÝMI a POŘÁD STEJNÝMI auty je asi taky na diskusi, to už je věc, která přínos mít bude a může klidně sem tam nějaké auto přesunout na dálnici z okresky. Tam už asi je úbytek výběru alespoň trochu opodstatnitelný.
Změna, která by IMHO dávala největší smysl, by bylo předělání 1D známky na známku 24h.
Ale takto postavenou jednodenní známku má celá EU, Arame.
To se ale se směrnicí EU nevylučuje. Přineslo by to akorát to, že když cestu zpátky máte druhý den ráno nebo během noci, tak nemusíte kupovat dvě. Což je myslím nanejvýše férové vůči všem těm, kteří si známku koupí na večer.
Jakmile totiž kupujete dvě, tak to nedává smysl, kupujete rovnou 10D a to vlastně kvůli jedné jediné cestě.
Jinak až teď vidím, že s myšlenkou pevné ceny DK přichází Kolenovrtník. Že mě to nepřekvapuje. Snad na to nedojde.
Jakmile totiž kupujete dvě, tak to nedává smysl, kupujete rovnou 10D a to vlastně kvůli jedné jediné cestě.
Jinak až teď vidím, že s myšlenkou pevné ceny DK přichází Kolenovrtník. Že mě to nepřekvapuje. Snad na to nedojde.
Automatické valorizace je za mě super nástroj protože politici potom nebudou nad každým zdražením nesmyslně žvanit. Já jsem v tomhle tvrdý kapitalista. Zdražit, protože kolem Brna se nedá jezdit
Čím méně aut na dálnici tím se mi lepe pojede. Ne je to trochu přeháňka, ale upřímně rezidentní parkování, dálniční známka, povinné ručení jsou všechno fixní náklady. kdo jezdí tak to pro něj jsou za rok drobné. Naopak svátečního řidiče možná donutí přemýšlet jestli to auto opravdu potřebuje a nestačí mu třeba Bolt.
No, Warczi jsi fakt tvrďák ! S touhle by jsi volby nevyhrával 
-
Diaľničiar
- VIP
Je to správné, indexace dle inflace. Stejný model jako v Rakousku, kde se nehrají na celé částky, ale klidně na centy. A žijí. OpravduWarcz píše: ↑12.11.2025 16:27:08 Automatické valorizace je za mě super nástroj protože politici potom nebudou nad každým zdražením nesmyslně žvanit. Já jsem v tomhle tvrdý kapitalista. Zdražit, protože kolem Brna se nedá jezditČím méně aut na dálnici tím se mi lepe pojede. Ne je to trochu přeháňka, ale upřímně rezidentní parkování, dálniční známka, povinné ručení jsou všechno fixní náklady. kdo jezdí tak to pro něj jsou za rok drobné. Naopak svátečního řidiče možná donutí přemýšlet jestli to auto opravdu potřebuje a nestačí mu třeba Bolt.
Přesně tak, má to takhle fungovat klidně u 1000 věcí ve státě, zdaleka ne jen u DK. To je kapička v moři nějaká známka za 2500.
Ale o čem by se tam pak ti nahoře hádali a na co lákali voliče že, když jim půlku věci pořešíme automatickými valorizacemi.
Ale o čem by se tam pak ti nahoře hádali a na co lákali voliče že, když jim půlku věci pořešíme automatickými valorizacemi.
nakonec se stejně dopracujeme k mýtu i u OA
a když se podíváte, co dnes platí 7,5t za km, tak by v tu chvíli nebyla potřeba ani sdílená DK
jo, firemní a letci-dodávkáři, ty by to moc nepotěšilo.... (ačkoli, tam to jde do nákladů...
)
a když se podíváte, co dnes platí 7,5t za km, tak by v tu chvíli nebyla potřeba ani sdílená DK
jo, firemní a letci-dodávkáři, ty by to moc nepotěšilo.... (ačkoli, tam to jde do nákladů...