Libeňský most (soumostí)

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
ElWapp

Re: Libeňský most (soumostí)

Příspěvek od ElWapp »

Taky by mě zajímalo, co by uprostřed zástavby, bez jakýchkoliv tranzitních komunikací a návazností, dělal most v uspořádání 3+3. Nebo že by to měl být o 12 m širší chodník..?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Současný most je šířkově zcela dostačující. Existoval nápad postavit tam širší most, ale proti tomu byl drtivý odpor všech možných ekosdružení a na ně napojených politiků, protože ti se léta bojí propojení s Veletržní a zvýšení intenzity dopravy v navazujících ulicích. A toto chápali jako předvoj realizace tohoto propojení.

Proto také dnes tak hájí původní most, který by jinak za jiných okolností odsuzovali jako "betonovou obludu". To propojení tam ale zřejmě nebude, alespoň i současná politická garnitura tomu sveřepě brání. Takže nějaké zkapacitňování není potřeba.

Zde je to (zatím neexistující) propojení

https://mapy.com/s/pelakejefa
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Most je dost široký, dokud nevznikne nápad na extra široké chodníky, extra široké cyklostezky atd., pak pro auta moc prostoru nezbyde(dnes je pro auta 1+1 a na kolech se nejčastěji jezdí po chodníku). Dnes to trochu vypadá že je tam slabý provoz a slabá poptávka, ale to je tím stavem (já tam také dříve jezdil skoro denně, dnes jen vyjímečně), dříve byl provoz o dost větší a s výstavbou nových čtvrtí v Holešovicích a Karlíně bude růst. Navíc dnes jeho funkci supluje Hlávkův most, který taky bude muset někdy projít velkou rekonstrukcí (a uzavírkou, přinejmenším částečnou).
Škoda že už nestojí (a kdoví zda někdy stát bude) Rohanský most.
https://mapy.com/cs/zakladni?source=bas ... 99787&z=16
michal

Příspěvek od michal »

Na pravém břehu Libeňák začíná a končí Octářovou. Tím je podle mě řečeno vše, pokud tudy někdy jezdíte... :D :D :D Jak je s podivem, že si to tam Praha nechala takhle zprasit. Teda vlastně není to s podivem... :crazy: :zvraci:
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Myslím, že stačilo, aby byl širší o 4 metry, aby se v každém směru vešla oddělená cyklostezka. Párkrát jsem tam jel na kole, jak po chodníku, tak po silnici, a ani jedno není žádná výhra. Po chodníku se stále vyhýbá člověk chodcům, ti neslyší (sluchátka, ..) a jdou prostředkem.
Po silnici lítá jedno auto za druhým, a když zrovna jede tramvaj, berou to dost natěsno.

Vzhledem k (ne)návaznosti na Praze 8 tam ten provoz aut zase tak velký nebude, aby z toho byla tranzitní doprava - prostě je to pro obsluhu okolních čtvrtí.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Alabastr: jaky ma stav mostu vliv na dopravu na nej? Myslel jsem ze je normalne sjizdny, tedy pro auta.
Mike

Příspěvek od Mike »

ano, samozřejmě jsem měl na mysli, propojení s Veletržní
ale to podle mě s "Novými Bubny" naprosto padne
i tak by se tam uživil komfort v prostorovém oddělení tramvajového pásu, solidního prostoru na rozplet na obou stranách mostu, cyklostezka v použitelném profilu a chodník, kde se vyhnou 2 kočárky.
kdyby se stavělo nějaké dočasné provizorium ( ala rámusák ), tak ať
ale tohle by měl být zase most alespoň na 100let

jaký tam byl před těmi 80lety provoz a jak ho postavili :?:
a my tu dnes budeme stavět něco ( dvorecký most budiž výstrahou ) , co sice stavíme, ale společnost to nikam neposouvá
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
alabastr

Příspěvek od alabastr »

ElWapp píše: 26.9.2025 18:02:53 Alabastr: jaky ma stav mostu vliv na dopravu na nej? Myslel jsem ze je normalne sjizdny, tedy pro auta.
To je vlastně dobrá otázka, pro auta most průjezdný je, ale subjektivně mi most mi přijde takový opuštěnější , dřív na něm byl čilý provoz. Udělal jsem si mini průzkum v kanceláři, zeptal jsem se 6 kolegů a kolegyň zda jezdí přes Libeňský most a dva z nich mi opáčili "vždyť ten je zavřený, ne?", nutno podotknout že jsou to kolegové mimopražští a po Praze se obecně autem zas tak moc nepohybují kromě svých tras, ale je vidět že lidé mají v podvědomí že most není v pořádku, tak možná s ním část řidičů jaksi nepočítá, nevím jak na něj navádí třeba navigace.

Ze starších vyjádřeních která proběhla v médiích: Zástupci Rady monitoringu (RAMO) projednali i všechny technické okolnosti, které mají vliv na v minulosti uvažované zprovoznění části soumostí pro tramvajovou, individuální automobilovou dopravu, chodce a cyklisty. Zároveň zvážili možná rizika a nepředvídatelné chování konstrukce, které v čase nelze s jistotou predikovat ani z aktuálně provedených diagnostických průzkumů oběma ústavy (VUT Brno a KÚ ČVUT) a z výpočetních modelů. Rada monitoringu dospěla k jednoznačnému závěru, že nedoporučují obnovení veškerého provozu.

Když takové zprávy čtete opakovaně, moc chuti na jízdu přes takový most nemáte.
michal

Příspěvek od michal »

Mike píše: 28.9.2025 20:59:53 a my tu dnes budeme stavět něco ( dvorecký most budiž výstrahou ) , co sice stavíme, ale společnost to nikam neposouvá
HolKa nás taky nikam neposunula, protože není pro OA?
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Taky mohla být 2x širší :-P
kot

Příspěvek od kot »

Pánové, vidím že jedete podle klasického vtipu : více pruhů = více addidas :lol:
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Ale HolKa prostě je úzká (stejně jak lávka v Troji). Přijde mi, jak kdyby nikoho při návrhu nenapadlo, že by tam taky mohl někdo chodit...
michal

Příspěvek od michal »

Tak podle wikipedie je třeba HolKa o metr širší než Millennium Bridge v Londýně.
Mike

Příspěvek od Mike »

michal píše: 29.9.2025 8:13:13
HolKa nás taky nikam neposunula, protože není pro OA?
nikdy jsem po ní nešel, tak nevím jak je široká a vždy se o ní mluvilo jako o lávce a ne o mostu
naproti tomu dvorecký je označován jako most, s vyloučením jedné skupiny ( té nejsolventnější - i ke státnímu rozpočtu )
a ač by šajnhér s houbičkou jistě rádi uvedli do provozu "Libeňskou lávku", veřejnost už má zafixováno, že je to most 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
michal

Příspěvek od michal »

Aha. To je tak sofistikovaná odpověď...
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

michal píše: 29.9.2025 13:45:18 Tak podle wikipedie je třeba HolKa o metr širší než Millennium Bridge v Londýně.
Ale ten je jen pro pěší, ne? HolKa je i pro kola a nouzově pro IZS...
kot

Příspěvek od kot »

Na Holce není žádná zábrana proti autům ?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Zajímavá otázka, Z Holešovicé strany by se ty pevné sloupky asi daly objet. Plus je tam zasunutý zasouvací sloupek.

https://mapy.com/s/cubadedobe

Z druhé strany je sloupek zasouvací a žádné pevné sloupky, takže to asi projet lze.

https://mapy.com/s/pafohucato

Mimochodem i z těch fotek je vidět, že je ta lávka dost frekventovaná. Tedy určitě je přínosná, Co mi přijde nešťastné je to zábradlí směrem dovnitř, které zbytečně zmenšuje průchozí (průjezdný) profil lávky,
alabastr

Příspěvek od alabastr »

Je vidět že zde byla velká poptávka po spojení, opravdu je to tam jak na Václaváku, člověk se v některé denní časy prodírá davy lidí. Párkrát jsme jel i na půjčením sdíleném kole a moc snadno se projet nedá, metr dva na šířku navíc by tomu prospěly, ale každopádně dobře že lávka vznikla aspoň takto. Pokud někdy bude nedaleko Rohanský most, tak se provoz trochu naředí.
Mirek Němčík

Příspěvek od Mirek Němčík »

Lynx píše: 1.10.2025 4:09:13

Mimochodem i z těch fotek je vidět, že je ta lávka dost frekventovaná. Tedy určitě je přínosná, Co mi přijde nešťastné je to zábradlí směrem dovnitř, které zbytečně zmenšuje průchozí (průjezdný) profil lávky,
Kdyby to zábradlí nebylo tak moc dovnitř, pak dle normy musí být vyšší zábradlí po krajích (ten beton), nebo něco nad betonem.
V několika videích a rozhovorech to architekt vysvětloval, že to tak bohužel musí být.
Mirek Němčík

alabastr píše: 1.10.2025 7:38:03 Je vidět že zde byla velká poptávka po spojení, opravdu je to tam jak na Václaváku, člověk se v některé denní časy prodírá davy lidí. Párkrát jsme jel i na půjčením sdíleném kole a moc snadno se projet nedá, metr dva na šířku navíc by tomu prospěly, ale každopádně dobře že lávka vznikla aspoň takto. Pokud někdy bude nedaleko Rohanský most, tak se provoz trochu naředí.
I IPR jednou přiznal že nečekal tak velkou poptávku po přechodu přes HolKu. V každém případě je to stavba velmi užitečná, která natáhla na sebe velké množství lidí a změnila prostupnost přes řeku (přes Hlávkův most chodil jen ten kdo nezbytně musel). Mnohem více lidí je na Štvanici a i na Bubenském nábřeží (kde by bylo vhodné pokračovat s revitalizací nábřeží až k Libeňskému mostu (ono by stačila možná jen prostá a pravidelné údržba Ladislavova parku a překladiště Drtírna).

S průjezdem na kole tam je trochu problém, protože tam velmi často dva chodci vedle sebe chodí metr od zábradlí (asi z důvodu závratí z výšek) a mají mezi sebou cca metr místa (asi ochrana osobního prostoru). Samozřejmě že nějaké dodržování pravidla, že se chodí vpravo se vůbec neděje.
Mirek Němčík

kot píše: 30.9.2025 16:48:19 Na Holce není žádná zábrana proti autům ?
Ne není tam nic z důvodu průjezdu sanitky (jednou jsem ji tam viděl).
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Po bitvě každý generál. V přípravě se hodně dlouho pracovalo se šířkou 3 m. I ta arch. soutěž byla na 3 m.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Cyklistům by tam měl být vjezd zakázán, stejně jako na tu stezku podél řeky. Tam se nedá bezpečně jít, protože magoři co tam zřejmě trénují na Tour de France jedoucí 40-50 km/hod projíždí, co chvíli půl metru od vás, co by chodce. Navíc je neslyšíte, takže kdybyste nečekaně udělali úkrok stranou, tak to napálí do vás. Není to bezpečné. Natož třeba pro rodiny s malými dětmi. Dítě které pobíhá tam vůbec nemůžete bezpečně pustit. Provoz cyklistů by tam měl být z bezpečnostních důvodů vyloučen, jenže to by nesměli vládnout na radnici lidé, co mají cyklistiku jako náboženství. Smíšené stezky pro chodce a cyklisty jsou zlo. Neslouží dobře ani jedněm. Jako chodec se tam nemůžete vůbec uvolnit, je to skoro horší než jít podél ulice s automobilovým provozem.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A ještě se budou rozčilovat, že tam jako chodec nemáte, co dělat.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „Praha“