Financování výstavby dálnic

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Diaľničiar
VIP

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Diaľničiar »

Železnice budou mít podporu i v dalších letech. Pro stavebnictví a ekonomiku by byl hřích to nevyužívat.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 12.10.2025 12:52:50To naprosto sedí. Jak jsem psal, rozpočet na 2026 - i kdyby snížený - bude náš nejmenší problém. Hlavní "boje" se odehrají na 2027+2028. A to už nebude opravdu zdaleka jen o ŘSD, to snad i správě železnic doběhnou první opravdu velké projekty k realizaci.
Bez zvýšení daní nebo schodku rozpočtu v ÚPLNĚ jiných levlech (=rozvolnění rozpočtové odpovědnosti) se to rozhodně neobejde.
Protože na Dukovanech je asi přece jen větší celospolečenská shoda.
Aram96 píše: 12.10.2025 13:35:19 Je stěžejní, aby se co nejvíce dálnic rozestavělo do roku 2027 a měly ještě šanci na nějaké finance. Je ale faktem, že ČR asi výjimečně nebude mít úplně problém s vyčerpáním celé alokace na OPD3 (Doprava 2021-2027) - 120 mld Kč. :)
Já v tomhle souhlasím , Proto mi ale nepřijde logické, že zároveň ohledně přístupu k dopravním stavbám urážíte Babiše, který přitom ještě ani nenastoupil k moci.

Přitom u Babiše (pokud dá dohromady vládu a bude jmenován) je mnohem větší šance, že peníze na dopravní stavby najde. Fialova vláda brzdí s penězi na dopravní stavby už nyní, natož v dalších letech, kdy by měla dát ještě víc. Takže tam by to byl problém zcela určitě větší, než když bude u moci Babiš

Sám se proto snažím politiku v odborných oblastech soudit bez emocí a anipatií. Proto třeba uznávám, že za Kupky až na výjimky (až na tento závěr s chybějícími penězi) byla oblast financování dopravních staveb velmi dobrá až výborná. Dá se říct, že to byla jedna z nejúspěšnějších oblastí současné (fialovy) vlády. Výborné bylo také ANO před nástupem fialovy vlády. Proto doufám, že to zbude pokračovat v dobrém i nyní. Bez ohledu na to jaké máme kdo antipatie k Babišovi nebo Fialovi. Za tohle lze obě jejich vlády, tedy Fialu i Babiše, spíš pochválit.
1975

Příspěvek od 1975 »

... na druhou stranu, 2027-2028 začnou ty nejdražší stavby...ale zase ty nejdůležitější... nejsem nějaký expert, ale opravdu nyní potřebujeme nutně ty mnohamiliardové přestavby nádražních uzlů jako Pardubice,Třebová, Hradec???
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak z hlediska tohoto fóra nejsme objektivní, fandíme tady spíš silnicím a dálnicím. Objektivně je ale potřeba, aby se rozvíjela a udržovala obojí infrastruktura, silniční i železniční. Ty železniční přestavby asi potřeba jsou, bylo to hodně dlouho zanedbáváno.

Do budoucna spíš bude otázka, zda VRT ano nebo ne? Jestli to není zbytečně drahá sranda. A jestli to má reálně dostatečný přínos. Jestli není lepší dát ty peníze do oprav třeba právě těch uzlů.
mr_nobody

Příspěvek od mr_nobody »

VRT podle mého názoru rozhodně ano. V zemích, kde jsou už rychlé vlaky zavedené, je vidět, že mají velké množství svých zákazníků - jezdí často a jsou zaplněné. Ti zákazníci se rekrutují ze dvou skupin lidí - jednak noví dojížděči, kdy se stane přijatelným dojíždění z větších vzdáleností, než nyní, a jednak lidi, pro které se vlak stane alternativou k autu, protože se dostane ode dveří ke dveřím za podobný čas. To u klasické železnice (veřejné dopravy obecně) většinou tak není - cesta veřejnou dopravou zabere často 2-3 násobek času cesty autem. Rychlý vlak dožene ztrátu času, který potřebujete na to se dostat na nádraží a z něj.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Když se budeme bavit o té prví plánované trati, tak je fakt, že by se pro ústečáky stala Praha a hlavně Drážďany velmi lehce dostupnými "za pár desítek minut", mohlo by je to pozvednout. Obecně by se staly Drážďany daleko snadněji dostupné a více napojené na ČR a přineslo by to to rozvoj ekonomických i turistických vztahů. Nakolik se to ale vyplatí nebo ne, to přenechám odborníkům. To neumím vůbec odhadnout.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Lynx: já teda objektivní naopak jsem. Výsledky ŘSD i SŽ jsou vidět a rozdíl ve výsledcích vidíme všichni. Jaká je situace na trhu a za kolik se ve výsledku soutěží zakázky - to vidíme také všichni. Současná doba přeje násobně více silničním stavbám, je potřeba toho využít. Jak to bude v budoucnu s penězovody z EU to vidíme také všichni. Suma sumárum, v nejbližších dvou letech je potřeba jednoznačně preferovat rozpočtově silnice a dálnice. Až bude mít SŽ připravené velké infrastrukturní projekty, především VRT, pak ať má klidně 2 krát takový rozpočet než ŘSD.

(jinak Babiše jsem ohledně přístupu k dopravním stavbám nikdy nikde nekritizoval, ani jednou, dlouhodobě naopak. Kritizoval jsem jej za jeho populistické nerealistické sliby napříč celým státním rozpočtem. A naopak pro navýšení schodku na dálnice bych byl, jak jsem psal. Ale k politice je to moje poslední vsuvka).
1975

Příspěvek od 1975 »

...plus je tam za mě ten faktor "nádraží" - připravit liniovou stavbu typu dálnice trvá léta (a úseky 518-520/D3 ještě víc) a zaseknout to i proto, abychom za mnoho miliard upgradovali Českou Třebovou nebo Hradec???
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Tak o tom, že by obě ty železniční instituce nejdřív potřebovaly pořádně prosmejčit je i tento již v jiném vlákně odkazovaný rozhovor.

https://zdopravy.cz/rikali-mi-at-nezlob ... nu-262347/
Naposledy upravil(a) Beekee dne 13.10.2025 8:50:53, celkem upraveno 1 x.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

1975 píše: 13.10.2025 8:39:35 ...plus je tam za mě ten faktor "nádraží" - připravit liniovou stavbu typu dálnice trvá léta (a úseky 518-520/D3 ještě víc) a zaseknout to i proto, abychom za mnoho miliard upgradovali Českou Třebovou nebo Hradec???
Obecně, na silnici i železnici, limitem infrastruktury jsou vždy křižovatky/uzly.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Nejsou vždy limitem, ale jsou největším limitem, protože představují koncentraci dopravy.

Kromě uzlů existují i jiné faktory, které mohou být limitující:

* Kapacita tratí/silnic: Počet pruhů, kolejových cest, rychlostní limity, stoupání.
* Stav infrastruktury: Opotřebení, údržba, modernizace (např. mosty, tunely, přejezdy).
* Technologická vybavenost: Signalizace, zabezpečovací zařízení, digitální řízení provozu.
* Provozní modely: Např. na železnici – způsob přidělování kapacity, jízdní řády, interoperabilita mezi dopravci.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
1975

Příspěvek od 1975 »

Beekee píše: 13.10.2025 8:44:41
1975 píše: 13.10.2025 8:39:35 ...plus je tam za mě ten faktor "nádraží" - připravit liniovou stavbu typu dálnice trvá léta (a úseky 518-520/D3 ještě víc) a zaseknout to i proto, abychom za mnoho miliard upgradovali Českou Třebovou nebo Hradec???
Obecně, na silnici i železnici, limitem infrastruktury jsou vždy křižovatky/uzly.
Souhlas, ale zvedly/zvednou tyto tři modernizace ty limity? A je stoprocentně nutné, aby je zvedly v roce 2026, 2027, 2028?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Přesně tak. To jsou stavby, které prostě když odloží, tak můžou začít za rok, dva, tři, jak se jim to bude hodit. Kdežto nezahájené novostavbě všechno připravené propadne. Navíc asi je jasné, čeho odložení přinese větší společenskou škodu.

Navíc když jde o nádraží, tak si myslím, že nebudou ani tak velkým problémem výluky. Kdyby šlo o modernizaci tratě, která nejde objet po vedlejších kolejích, tak bych chápal, že je potřeba je zahájit, protože byl naplánován nějaký hmg klidně 5 let dopředu. To u takového uzlu nehrozí.
Třebová ať se teda staví (i když mi tedy z laického pohledu přijde cena naprosto astronomická), ale další takovou reko bych prostě nyní nezahajoval.
tomariero

Příspěvek od tomariero »

Třebová je přes 100km koleji, několik set výhybek, dělá se to,za provozu to prostě cena naroste + je na to půlka dotace + ten stav uz je tam katastrofální takze jsou tam týdně nějaké mimoradnosti.
Hradec je potřeba i kvůli odklonove trase za hlavní koridor + je to součástí infrastruktury pro Škodovku v Kvasinach (velké zvýšení kapacity).
Beekee

Příspěvek od Beekee »

1975 píše: 13.10.2025 12:42:53
Beekee píše: 13.10.2025 8:44:41
Souhlas, ale zvedly/zvednou tyto tři modernizace ty limity? A je stoprocentně nutné, aby je zvedly v roce 2026, 2027, 2028?
Jenže když se začne teď tak se zvednou v roce 31 :) Tyhle přestavby za provozu jsou strašně na dlouho.
kot

Příspěvek od kot »

Například hradecké nádraží je slušný skanzen, ale ale když 3 - 4 roky počká, svět se nezboří. Chápu, že když proběhla rekonstrukce Pardubic, tak hradečáci nechtějí zůstat pozadu... :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

To se staví kvůli zdvoukolejnění trati Pardubice - Hradec Králové.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Kolem Hradce se toho bude 'zdvoukolejňovat' víc a zrovna zmiňovaný úsek (Opatovice-HK) je snad až ten poslední.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Zde je popsáno to co jsem tady opakovaně popisoval a schytal za to shitstorm. V článku se dočtete důvod, proč se nemohou zahajovat dopravní stavby - protože současná vláda prostě bojkotuje rozpočet.

„Uražená klukovina“. Alespoň pusťte ANO na finance, vzkazuje Kalousek k rozpočtu

https://www.echo24.cz/a/H2PMQ/zpravy-do ... .sznhp.box
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Předložit rozpočet nové sněmovně bez debat měli, o tom žádná .. Tohle je opravdu postoj uraženého děcka, kterému sebrali autíčko a vyřvává na ulici.
Tím spíš, když to se skládáním vlády vypadá jak vypadá.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Zde je docela dobré shrnutí jak nyní rostou výdaje pro SFDI

Kupkův úřad naplánoval Babišovi explozi výdajů na dálnice a železnice

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... -internetu
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Téma opět částečně promazáno a bude se v tom pokračovat, pokud tu nebudou pouze věcné příspěvky bez politických narážek, myšleno samozřejmě z obou stran.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Přijde mi, že si Holub přečetl můj příspěvek výše a hned z toho šel udělat článek do novin. :D
Poté přidal druhou polovinu článku, což jsou jeho klasické hefty z většiny mimo realitu.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

V tomhle se asi shodneme, mě šlo o první část článku - tedy o to shrnutí nárůstu výdajů na dopravní stavby v dalších letech, který je opravdu raketový a nemá obdoby. To je třeba si uvědomit, co nás teď čeká za nárůst výdajů. Ty porovnávání ceny za km atd, to už nehodnotím. To je z jiného soudku.

Já jsem tedy pro, abychom do toho nárůstu šli i za cenu vyšších deficitů. Konečně máme šanci udělat alespoň v menším měříku "velký skok" jako udělali Poláci před lety a přiblížit se dobudování základní dálniční sítě. Ostatně k tomu skoku jsme se už odrazili, tempo výstavby je nyní úctyhodné, teď nedopadnout příliš brzy. :-)
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Jirka L píše: 15.10.2025 11:14:01 Téma opět částečně promazáno a bude se v tom pokračovat, pokud tu nebudou pouze věcné příspěvky bez politických narážek, myšleno samozřejmě z obou stran.
Chápu a schvaluji mazání příspěvků s politickými urážkami a podobně. Proč ale mažete relevantní příspěvky ke státnímu rozpočtu = rozpočtu na dopravní stavby? Z toho přitom přímo vyplývá, proč se nesmí nyní zahajovat nové stavby. To přeci přímo souvisí s naším tématem, jak máloco jiného.

To že současná vláda neschválila rozpočet - ani v rámci vlády, natož ve sněmovně a sveřepě odmítá jej poslat do nové sněmovny, což nemá v historii obdoby - To má zásadní vliv na dopravní stavby. Není žádný relevantní důvod takovéto informace mazat, přesto to opakovaně mažete. Proč?

Tohle je přeci informace k "Financování výstavby dálnic" jako řemen a ne nějaká politická půtka. Je to informace ze které vyplývá, proč jsou nyní zastavené podpisy nových staveb. Informace proč už se nezačalo stavět nyní na podzim a odsouvá se to na příští rok. Tedy že se čeká až na novou sněmovnu, novou vládu a nové schválení rozpočtu a to je zásadní věc k tématu.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“