Dálniční uzel Třebonice (D0×D5)

Odpovědět
Lynx

Re: Dálniční uzel Třebonice (D0×D5)

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 20.11.2024 18:37:373 pruhy se tam bez stavebních úprav nevlezou. Takže jedině odbočení z D5 dvěma pruhy (z toho ale jeden napřímo z pravého průběžného) a pak jak píše evilcleaner, odbočení i na D7 z pravého odbočováku. To by asi taky fungovalo
Vy píšete , že se tam 3 pruhy nevlezou, ale pak zase popisujete stejné řešení jako Evilcleaner a já, tedy s 3 pruhy na rozpletu. Takže vlezou nebo nevlezou? Řekl bych že spíš vlezou, i když těsně, ale je to jen tip. Předpokládám, alespoň doufám, že jsou ty rampy stavěny právě s možností udělat dvoupruh. Je tam na odbočce směr letiště plus minus stejně místa jako na odbočení z D5.

Viz
Lynx píše: 20.11.2024 15:42:17 To je asi nejlepší řešení. Které umožní, že k žádnému "maglajzu" nedojde. Tedy dvoupruhové odbočení z D5 a pak rozdělení na 3 pruhy, 2 směr letiště, 1 směr Brno. Tedy žádné křížení směrů..
https://mapy.cz/s/cakubedepa

https://mapy.cz/s/muhafehelu
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pokud by byla spojena s 6-pruhem na D5, tak by to bylo ještě dobré. Já mám tedy obavy ..

Lynx: jsme se asi nepochopili. Já tvoji myšlenku pochopil tak, že mají být na rampě 3 pruhy. Ty se určitě nevlezou.
Evilcleaner psal o tom, že tam budou dva, ovšem z jednoho že by šlo odbočit do obou směrů naráz. Že by to byl obdobný rozplet, jako z D5 na rampu.
evilcleaner

Příspěvek od evilcleaner »

de facto mi šlo jen o to aby se nemusely kamiony (->D7) po sjezdu na rampu cpát do levého
Svoboda neznamená nutit ostatní do něčeho, co považujete za správné.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Chápu myšlenku, za normálního stavu bych souhlasil, ale tady to jde proti původní myšlence - zkapacitnit směr na D1.

Tohle namyšlené řešení pomůže, ale citelné zlepšení si prostě žádá alespoň miniaturní stavební úpravy, to jest přidání jednoho pruhu odbočovacího, ideálně i další pruh na rampě, až po další připojovací pruh na okruhu.
Mike

Příspěvek od Mike »

zkapacitnění směru D5-D1 bez stavebních úprav stávajícího stavu, lze snadno ;)
výstavbou D19 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tak úprava značení ve směru od D5 k D0 v této křižovatce je od 2.1. hotová. Dnes jsem to projel - chce to ještě na jaře trochu přeasfaltovat, ale pro ty špičky by to snad mohlo pomoct. Ostatně je to jen legalizace toho, co se tam běžně dělo.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Nedělní průjezd
https://youtu.be/qqTe9aGUKz0
Neměl jsem z toho dobrý pocit a ačkoliv jsem si o změně přečetl tady na fóru, stejně jsem měl nutkání radši uhnout do odbočovacího pruhu. Ta přefrézovaná V13 vypadá dost děsně. Na rozdíl od jiných úprav, kde tohle funguje (sjezd z Cínovecké, nájezd na Novopackou) se mi tady ten poloměr zdál asi ostřejší a hlavně se nejedná o možnost odbočit z průběžného, ale přímo o povinnost (pro auta směr D6 a letiště).

Říkal jsem si, jestli by nestálo za to nějak vizuálně podpořit směr na okruh jako ten hlavní a zároveň zdůraznit, že se vpravo dá odbočit i z průběžného. Například viz malůvka....
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-01-12 180821.jpg
Snímek obrazovky 2025-01-12 180821.jpg (65.9 KiB) Zobrazeno 3456 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já bych řekl, že tvůj návrh by byl mnohem více matoucí.

Pro přehlednost nového řešení bych doplnil dvě věci. Vodorovné značení do pravého průběžného - symboly letadlo a D7. A pro pořádnou přehlednost by určitě pomohlo přidání ještě jednoho portálu a návěstí nad hlavu někde před konec odbočovacího pruhu. Tam by bylo zopakování návěsti předešlé, která značí rovně + Chomutov a pak sólo návěst úplně vpravo se šipkou doprava - Brno+HK.
Na té předešlé velké návěsti - té vyměněné - tam bych připsal ještě "200 m" k odbočení na Chomutov.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Na tom videu to zas nevypadá tak zle a na posledních tabulích je to poměrně dobře naznačeno. A kdo pojede postaru, nikdo mu nezakazuje přejet do levého pruhu směr letiště. Stejně to udělalo i auto na videu. Avšak obávám se jediného, že to někdo před odbočením zašlápne, protože tak nějak očekává plynulé odbočení a ten za ním s tím nebude počítat. Ze zvyku či z nepozornosti.
Osobně si myslím, že v klidném provozu problém nebude a v zácpě se stejně jen popojíždí. Avšak co bych ještě přidal, jsou nápisy anebo šipky doleva a doprava na vozovce hned po sjetí, aby si byl řidič jistý, že to je jízdní pruh. Zatím to tak nevypadá.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
expwy

Příspěvek od expwy »

V česko-slovenskom systéme orientačného značenia to nejde nijako zmysluplne a pochopiteľne vyznačiť. Systematika používania šípok a polohy rezov s tabuľami nad vozovkou je nevhodná na takéto zložitejšie premávkové situácie. Základným problémom je nepochopenie toho, že šípky na značení nad vozovkou znamenajú počet jazdných pruhov v tom reze, kde sa portál nachádza. Táto chyba nebola odstránená od roku 1989 kedy sa napísali prvé Federálne zásady pre používanie DZ na diaľniciach, ktoré zaviedli EXIT-y a potom nahradené TP100 z 1999 atď. Tie zásady sme odkukali od Nemcov, čo bolo správne, avšak sme si ich upravili po svojom, len sme zrejme nepochopili pointu významu šípok nad vozovkou. Túto chybu robíme dodnes.

Predzvesti sú v poriadku, tam nie je čo pokaziť. Pri jednoduchom odbočení - obyčajný výjazd, ktorých máme stovky, je viac-menej tiež bezproblémový, taktiež pri značení vedľa vozovky. Avšak najväčšie problémy sú práve v tých manévrovacích priestoroch pri odbočení z diaľnice v zložitejších križovatkách resp. pri viacerých odbočovacích pruhoch alebo pri klinovom odbočení ako v tejto križovatke.

V zásade platí:
dlhé šípky sú predzvesti,
krátke šípky sú manévrovacie.

Náš systém je nastavený tak, že máme značky PRED manévrovacím priestorom (šikmá šípka) a ZA manévrovacím priestorom (kolmá šípka). Pri kolmej šípke je to v poriadku - má sa používať za odbočením v kline, NAD vozovkou by sa nemala používať NIKDY, lebo je to logický nezmysel - znamená totiž odboč predo mnou.

Šikmá šípka NAD vozovkou by sa mala používať NAD odbočovacím pruhom, keď je plno rozvinutý, nie PRED ním. Prípadne aj zopakovať v dlhšom priebehu vyraďovacích pruhov.
https://www.google.com/maps/@48.0270919 ... FQAw%3D%3D

Dlhá zalomená šípka sa používa ZLE. Nemá nič spoločné s manévrovacím priestorom - je to predzvesť, používať by sa mala so vzdialenosťou k referenčnému bodu (začiatok vyraďovacieho/odbočovacieho pruhu) a znamená, že tento jazdný pruh zanikne odbočením - tzv. subtrakcia jazdného pruhu.
https://www.google.com/maps/@48.0273406 ... FQAw%3D%3D

Jediné čo by pomohlo v prípade klinového odbočenia je niečo takéto https://www.google.com/maps/@52.3024223 ... FQAw%3D%3D, ale prispôsobené danej situácii. Je to síce taký hybrid predzvestno-manévrovacej tabule. Ale nevhodné stavebné riešenie sa niekedy nedá na 100% zachrániť značkami.
Tu je navyše problém, že táto značka ja zároveň aj triediacou návesťou pred rozdelením vetiev.

Chápem, že to je dočasné riešenie, ale v TP 100 by sa mohlo pamätať aj na takéto nezvyčajné situácie, lebo pomáhajú cestnej premávke, ale hlavne by bolo dobré upraviť tie šípky nad vozovkou. Hlavne tá dlhá zalomená šípka sa používa ZLE.
expwy

Příspěvek od expwy »

Ešte existuje tzv. nepriznané klinové odbočenie, ktoré sa neznačí na orientačných zvislých značkách, ale VDZ je vyznačené. Slúži skôr pre domácich vodičov, ktorí sú znalí miestnej úpravy. Ako napr.:
https://www.google.com/maps/@48.1368965 ... FQAw%3D%3D
alebo to vyriešiť takto, ak sa dá:
https://www.google.com/maps/@48.1392968 ... FQAw%3D%3D
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To je ale všechno včetně stavebních úprav.
Mimochodem o něčem podobném jsem psal, že nějakou minimální st.úpravu než se připraví velká přestavba křižovatky, by to chtělo. A součástí by právě mělo být přidání jednoho pruhu do míst, kde chybí (odbočovací ještě na samotné D5 a pak přiléhající k D0).
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, v Česku máme špatně nastavené umisťování značek v tom smyslu, že šikmou šipku máme umístěnu často ještě před začátkem odbočování. Přitom by stačilo ji umisťovat alespoň někam na konec klínu odbočovacího pruhu, tj. tam, kde se odbočovací pruh rozšíří na plnou šířku. Pak by totiž opticky ten portál byl už nad místem, kde ty pruhy už vypadají stejně jako na značce. Pak se to VDZ a SDZ v hlavě řidiči aspoň propojí a manévr udělá intuitivně. A pak bychom mohli zrušit v obyčejných křižovatkách značky v v rozštěpu a ve velkých křižovatkách bychom to jen u delších odbočováků potvrdili zopakováním značky někde před rozštěpem. Ale potřebu rozlišovat ještě dlouhé a krátké šipky jako v Německu, tu u nás opravdu teď nevidím.
expwy

Příspěvek od expwy »

To máme aj na SK. Od 2020 už nie, ale potrvá istý čas, kým sa to všetci naučia robiť správne - od projektantov, schvaľovacích orgánov až po výrobcov značiek.

Tak ono tie šípky rozlišovať ten vodič nemusí, ani to nie je o tom, že by to malo byť nejaké pravidlo cestnej premávky, že by to musel mať explicitne uvedené vo vyhláške. Ono je to skôr taký bonus, je to vec intuície, že ten vodič, keď to vidí na stovkách križovatiek, podvedome to vníma a naučí sa čo to znamená.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

RM na Twitteru:
ŘSD zahájilo VŘ na zhotovitele stavby “D0 MÚK Třebonice, 0. etapa”. Jedná se o úpravu MÚK pro zvýšení její kapacity a umožnění rozšíření D0 (stavby 515) a D5 na šestipruhové uspořádání. Předpokládaná hodnota zakázky je 643 mil. Kč bez DPH. Soutěžním kritérii je i doba výstavby.
michal

Příspěvek od michal »

Bude mít tato stavba vlastní web a vizualizace stejně jak D1 u Brna?
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Nevidím k tomu důvod, vždyť jde prakticky jen o rozšíření dvou ramp a jejich připojení na D5 (s výměnou mostu), což s přestavbou D1xD2, kde nezůstane nic na svém původním místě, nelze absolutně srovnávat. Je to 0.etapa představující hašení nejhorších problémů, pořádná přestavba celé MÚK se do budoucna teprve připravuje...
michal

Příspěvek od michal »

No já samozřejmě nemyslel 0. etapu, ale přestavbu té křižovatky jako celek.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jenže s tím jak vypadá příprava, tak to vidím tak na roky 2035-2040. Což je totálně s křížkem po funuse. :)
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Úvodní termín pro podání nabídek 18.12.2025: https://tenderarena.cz/dodavatel/seznam ... zka/835476
70% váhy je cena a 2x 15% váhy je doba realizace zvlášť pro Sekci 1 - etapa 0+1 (193-273 dní) a Sekci 2 - etapa 2 (151-231 dní).

Při pohledu do výkresu VDZ na levé části D0 mě napadá otázka. Je nakonec se stavbou zkapacitnění D0 515 v plánu zrušení Exitu 23A Chrášťany, o kterém se minimálně už uvažovalo? Připojení na D0 (dvoupruhová část) je samozřejmě krátké provizorium mj. i kvůli tomu nájezdu od Chrášťan..
Na D5 koukám že nic moc délka toho dvoupruhového připojení (jako obvykle), ale tady předpokládám dojde k prodloužení se zkapacitněním D5. Škoda že úprava D5 není alespoň o 200-300m delší (nebo klidně o 500m až před most přes Chýňskou), a to na obou stranách, což by nám umožnilo už relativně slušný rozplet 2+2 a dvoupruhové připojení...
D0_VDZ.jpg
D0_VDZ.jpg (75.25 KiB) Zobrazeno 984 x
D5_VDZ.jpg
D5_VDZ.jpg (124.81 KiB) Zobrazeno 984 x
MHaslar

Příspěvek od MHaslar »

Koukám na to SDZ a fakt jsem nečekal, že ještě v roce 2025 uvidím vykreslené značky podle starých VL z roku 2015…
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

MÚK Chrášťany snad zanikne, je nadbytečná, nebo stačí doplnit kousíček doprovodky. Nicméně kdyby měla přidané odbočovák+připojovák k hlavním přídatným pruhům D1-D5, tak by teoreticky zůstat mohla. Ale byla by to slušná divočina. Za mě to chce velká křížení bez tady těch pidi odbočení. Kór když máme pár metrů vedle MÚK Jinočany. I tak budou ty křižovatky (Třebonice+Jinočany) dost blízko sebe, myšleno blízko na naše normy. :)

Přijde mi, že se ten záměr 0.etapy od počátku trochu přehodnotil a přibyl vlastně na obou stranách +1 pruh. Což je za mě naprosto správné řešení a to, co se postaví v této 0.etapě se vlastně snad v budoucnu využije pro odbočení/připojení D5 - letiště.
Relace D5-Brno se nejspíš v budoucnu bude odbočovat i připojovat ještě před/za tím novým mostem přes ul.Plzeňskou. Pro D5-D1 musí vzniknout nové mosty přes Plzeňskou, je tak ?
Ale, že se tento most rozšíří a unese 4+4 pruhy je za mě naprostá paráda, něco mi říká, že na začátku záměru počítal s 3+3.

Jediné, co se mohlo navrhnout lépe, je délka přídatných pruhů na obou stranách až za mostem dál k Plzni, jak píše petrN. Protože i když to bude jednou připojovat jen směr od letiště, tak bude stažení ze 4 pruhů na 3 průběžné dosti krátké, cca 200 m.
Že je tam směrem na Plzeň navrženo rychlé stažení z 5 na 4 pruhy ještě před mostem, to celkem chápu, protože 5-pruhový most by v budoucnu asi nenašel využití.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

S exitem 23A se dříve než při přestavbě celé MÚK nic dělat nebude.
Přikládám zákres sousedních staveb ze situačky k ZP zkapacitnění 515 (snad to bude čitelné, obrázky se automaticky zmenšily a zkomprimovaly)
MÚK Třebonice.jpg
MÚK Třebonice.jpg (249.92 KiB) Zobrazeno 950 x
MÚK Třebonice výřez D5.jpg
MÚK Třebonice výřez D5.jpg (186.95 KiB) Zobrazeno 950 x
PetrN

Příspěvek od PetrN »

Jirko, bylo by možné poskytnout ke stažení tento výkres celé navrhované přestavby MÚK? Každopádně díky za objasnění s exitem 23A, podle mě by se i tak měl zrušit, bude dělat akorát zbytečnou neplechu.
Mimochodem, v diskuzi na zdopravy se objevil odkaz na výkres VDZ: https://i.imgur.com/wC78DMH.jpeg, kde je k této 0.etapě zakreslena i zřejmě navazující zkapacitnění 515. Mohl by někdo objasnit co to má znamenat a jak to vzniklo? Věřím že to je jen nevhodná kombinace zákresu dvou staveb a že stažení D0 do dvou pruhů kolem nájezdu 23A ve směru na Slivenec není myšleno vážně, že tam budou samozřejmě regulérní 3 pruhy + připojovák... Ono je i trochu zvláštní že v letáku k 515 je začátek stavby značen až za připojením 23A...
D0xChrastany.jpg
D0xChrastany.jpg (108.01 KiB) Zobrazeno 876 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

JirkaL: no jenže pokud na to správně vidím, tak ZP právě úplně nekoresponduje s 0.etapou přestavby a to v případě mostu přes Plzeňskou vlevo (směr Praha). V 0.etapě má nést 4 JP, kdežto v ZP velké přestavby 5 nebo 6. Přijde mi že ZP nepočítal s tím, že se v 0.etapě už most bude měnit za širší ..
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“