Financování výstavby dálnic

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Jirka L
Moderátor

Re: Financování výstavby dálnic

Příspěvek od Jirka L »

-politické narážky tam byly
-byla to reakce na nepatřičný příspěvek s potenciálem na další vyhrocení diskuze
-opakujete v podstatě to, co jste už několikrát napsal

Pokud chcete na toto reagovat, tak prosím maximálně v sz. Díky
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Žádné politické narážky z mojí strany tam prokazatelně nebyly, tady prostě lžete a cenzurujete mě bez ospravedlnitelného důvodu Je to vše k tématu. To že se "Financování dopravních staveb" neobejde bez zmínek o politice je jasné. Já jsem ty zmínky minimalizoval a popisoval jen konkrétní skutečnosti, Přesto jste mě smazal

Takže to abyste smazal celé téma, jestli kvůli jakékoliv vám nepohodlné zmínce o politice hodláte mazat konstatování faktů. Nemíchejte do toho svoje politické preference a politické fandovství a rovně se k tomu postavte. Tohle je přeci nedůstojné, co děláte. Mazat fakta jen proto, že se vám nelíbí.

Takže další hlasy k tématu:

Zdroj FB:

Mojmír Hampl, předseda NRR:

"Skutečně je problém, který se jmenuje - Rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury- a který je v tuto chvíli velký. Ne, že by to bylo poprvé, ale rozhodně je to ve stavu, v jakém to nikdy v minulosti nebylo, protože podle zákona má být rozpočet SFDI schválen nejpozději do 30.9. a ten rozpočet má odcházet do sněmovny přesně ve stejný okamžik, jako tam odchází ten státní. Ani jedno z toho nenastalo, to je dvojí porušení zákona a tyhle výdaje visí ve vzduchoprázdnu a není k nim žádné krytí."

Miroslav Kalousek:

"Odcházející vláda se dopustila šlendriánu, který já si nepamatuji. To prostě nikdo nikdy neudělal. To, že se neschválil rozpočet Fondu dopravní infrastruktury, byť je to v zákoně a neschválil se současně s rozpočtem, to si nikdo nikdy nedovolil. To, že je jasný rozpor mezi státním rozpočtem a rozpočtem SFDI, to tak prostě je a odcházející vláda řekla - my tady máme rozpor a my ho řešit nebudeme. Dokonce i za tu cenu, že porušíme zákon.
To prostě, to je prostě mimo jakoukoli profesní čest, řemeslo, politickou odpovědnost. To je, znova opakuji, šlendrián, který si nikdo nikdy nedovolil."
Lynx

Příspěvek od Lynx »

A to podotýkán, že pan Hampl a pan Kalousek, jsou tvrdě provládní kádři. Přesto dokážou přiznat, že tohle už je moc. Že to nemá obdoby.

Nemůžu za to, že současná vláda toto dělá. Ani vytrvalou cenzurou tohle prostě nezamaskujete.

Aktuálně Fiala odmítá i přes výzvy opozice poslat státní rozpočet do sněmovny, což nemá obdoby. Jsem zvědav jak to dopadne. Podle mě by se do toho měl vložit prezident a vyzvat vládu, ať koná svojí povinnost. Tohle je na úrovni banánové republiky, co se nyní děje. Uražená stará vláda bojkotuje vládnutí a nová zatím není.

Že to má zásadní vliv mimo jiné i na dopravní stavby nemůžete popřít.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak to má vývoj, bohužel negativní. Fiala odmítá poslat rozpočet do sněmovny, ač je stále premiérem vlády a nová vláda je v nedohlednu. Takže rozpočet SFDI i státní rozpočet nejsou ani schválené vládou a patrně to nebude jinak. Tohle už je opravdu na žalobu na stávající vládu, že sabotuje (nejen) dopravní stavby.

Fiala neustoupil: Babiš žadoní. S rozpočtem mu pomáhat nebudeme

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ba ... .seznam.cz
Lynx

Příspěvek od Lynx »

A další potvrzení průšvihu s rozpočtem SFDI kontra státním rozpočtem - zásadní pasáže zde:

Rada označila za neakceptovatelné, že rozpočet SFDI nebyl vládou schválen a Sněmovně předložen v termínu, který je určený zákonem, a není navíc schválen ani v tuto chvíli

Rozpočtová rada také uvedla, že příjmová strana rozpočtu SFDI předpokládá vyšší příjem o 37,2 miliard korun z dotací ze státního rozpočtu, než s jakou částkou pracuje návrh státního rozpočtu na výdajové straně. „Návrh rozpočtu SFDI je tak v předložené podobě neschválitelný,“ uvedla rada.

Neakceptovatelné. Národní rozpočtová rada ostře zkritizovala Stanjurův rozpočet

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .nexttoart
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Celé je to taky způsobené tím, že se ty pomazané hlavy v celé sněmovně už přes 10 let nebyly schopny dohodnout a dát volby do PS pevně na květen nebo červen. To že jsou volby a změny vlád na podzim, kdy se má řešit rozpočet a obecně stav že stará vláda vlastně chystá rozpočet, který pravděpodobně nebude použit, je opět slušný kocourkov.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

To je pravda

Nelze tím ale obhájit to, že současná vláda rozpočet zcela sabotuje a neschválila jej v termínu do 30.září, jak měla, stejně jako neschválila rozpočet SFDI a nyní odmítá rozpočet poslat k projednání nové sněmovně. Porušuje tím zákon a elementární pravidla odpovědného vládnutí.

Babišova vláda před 4 roky tohle splnila, navzdory tomu, že byly také volby a také je prohrála. Takže mohla tehdy nová fialova sněmovna rozpočet projednat a probrat jeho nedostatky a tím vést zemi k sestavení nového rozpočtu, To současná vláda nechce nové sněmovně dopřát. Brzdí tím tedy celou zemi. Mimo jiné kýžené podpisy smluv nových dopravních staveb.

Na podepisování nových dopravních staveb by přítom předpokládám stačilo podepsat rozpočet SFDI. Ale ani ten není dosud podepsaný. To už je pro mě úplně nepochopitelné.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Že vláda nepodepíše rozpočet SFDI s návrhem 187 mld je naopak více než pochopitelné, když navrhují v rozpočtu pouze 145 mld.
To jako není, že by premiér podškrábl nějaký jeden papír SFDI a najedou se můžou podepisovat nové dálnice.

Jen ale doufám, že předloží návrh státního rozpočtu do nové sněmovny, aby se mohl hned v listopadu projednat. Noví poslanci (nemusí ještě být vláda) si ho alespoň trochu upraví k obrazu svému a snad právě schválí více mld na SFDI.

Budu se ale znovu opakovat s tím, že mi je velmi podezřelé, proč by podepsání smlouvy na 1108 mělo stát na navýšení nebo nezvýšení rozpočtu ŘSD o 6 mld. Drtivá většina navýšení rozpočtu SFDI má jít na SŽ. Nepodepsání (vím, ještě to tolik nespěchá) 1108 mi přijde trochu alibismus jak ŘSD, tak SFDI. Podobný alibismus jako současná vláda, která sice jedná teď z jejich pohledu pochopitelně, ale asi ne úplně v zájmu občanů.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Aram96 píše: 16.10.2025 15:53:21 Že vláda nepodepíše rozpočet SFDI s návrhem 187 mld je naopak více než pochopitelné, když navrhují v rozpočtu pouze 145 mld.
To jako není, že by premiér podškrábl nějaký jeden papír SFDI a najedou se můžou podepisovat nové dálnice.
Ne, to je naopak nepochopitelné a nemá to obdoby.

Vláda má zákonnou povinnost oba "papíry" schválit do 30. září a oba papíry mají být v souladu. Tedy rozpočet SFDI a státní rozpočet. To že je tam rozdíl 37,2 miliard a nic není schválené je naprosto fatální selhání současné vlády a to že to odmítá řešit je neuvěřitelné a opět to nemá za 35 let po revoluci obdoby.
Aram96 píše: 16.10.2025 15:53:21Budu se ale znovu opakovat s tím, že mi je velmi podezřelé, proč by podepsání smlouvy na 1108 mělo stát na navýšení nebo nezvýšení rozpočtu ŘSD o 6 mld. Drtivá většina navýšení rozpočtu SFDI má jít na SŽ. Nepodepsání (vím, ještě to tolik nespěchá) 1108 mi přijde trochu alibismus jak ŘSD, tak SFDI. Podobný alibismus jako současná vláda, která sice jedná teď z jejich pohledu pochopitelně, ale asi ne úplně v zájmu občanů.
Neschválený rozpočet SFDI = nelze nic podepisovat

Navýšení nebo nenavýšení nehraje roli, ten rozpočet vůbec není schválený, takže jakoby nebyl.

Takže to není žádný alibismus SFDI nebo ŘSD. Tohle jde plně za fialovou vládou. Tedy zejména za trojicí Fiala, Stanjura, Kupka.
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Uklidněme se a shrňme si situaci
Vláda schválila rozpočet státu a poslala ho do sněmovny 30/09/2025. Od té doby je tam k dispozici. Návrh SFDI ve sněmovně a na dopMini.
Sněmovna musí státní rozpočet ve třech čteních projednat a schválit, ideálně do konce roku.
Návrh rozpočtu SFDI se bude muset taktéž schválit do konce roku, jako návazný fond na státní rozpočet. V průběhu roku se výše prostředků do SFDI může změnit.
Tak to chodí každý rok.
Pravidelně jednou za 4 roky (pokud nejsou předčasné volby) schvaluje návrh rozpočtu (a dalších rozpočtů) nové složení sněmovny vzniklé z parlamentních voleb.
Opět nic nového pod sluncem.
Nová sněmovna si oba dokumenty může v klidu načíst do ustavující schůze 3.listopadu, kdy si může stanovit program schůze k jednání o prvním čtení a případné i připravit návrhy změn pro jejich odhlasování, pokud budoucí potenciální ministr financí nebude chtít sestavovat úplně nový rozpočet.
Zasedání sněmovny je stálé, jednotlivá jednání si odsouhlasuje sněmovna.
Do konce roku je čas.

Vláda v demisi nebo nově vzniklá může ty samé tisky poslat do směnovny znovu.
V případě že by došlo k rozpočtovému provizoriu se každý měsíc může uvonit až 1/12 prostředků rozpočtu z předchozího roku na běžíci projekty.
Co se týče nových projektů, nikde není napsáno že se nové projekty nemohou podepisovat, financovat se můžou i jinak, nebo se může počítat s tím, že budou financovány až od určitého data.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Takže nová sněmovna může (pokud bude chtít) nebo nemůže začít projednávat návrh rozpočtu zaslaný předchozí sněmovně koncem září?
Ptám se, protože tohleto je asi ten hlavní bod, podle kterého si lze udělat celkem jasný obrázek o tom, kdo škodí a kdo se jen snaží vytřískat z nastalé situace politický kapitál.
Nejsa právník, nemám totiž nejmenší tušení, co sněmovna podle zákona může a co nemůže.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

No já mám za to, že nové sněmovně nikdo nic nepředložil a proto se nic projednávat nemůže. Navíc to co vláda schválila 30.9. nelze považovat za rozpočet, protože nesplňuje požadavky na rozpočet jako takový resp. jsou tam chyby, díky kterým není možné rozpočet schválit.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

MPMP píše: 17.10.2025 11:53:55 Takže nová sněmovna může (pokud bude chtít) nebo nemůže začít projednávat návrh rozpočtu zaslaný předchozí sněmovně koncem září?
Ptám se, protože tohleto je asi ten hlavní bod, podle kterého si lze udělat celkem jasný obrázek o tom, kdo škodí a kdo se jen snaží vytřískat z nastalé situace politický kapitál.
Nejsa právník, nemám totiž nejmenší tušení, co sněmovna podle zákona může a co nemůže.
Právěže nemůže a to je ten hlavní problém nyní. Všechno předložené do staré sněmovny padá pod stůl včetně návrhu státního rozpočtu. Budoucí vláda si může prohlédnout čísla v návrhu rozpočtu, která jsou veřejná, ale jinak je jim to úplně k prdu. Protože když nejsou vláda, nemohou předložit svůj rozpočet.

Bylo by tudíž velmi nezodpovědné a vlastně zbytečná sviňárna návrh nepředložit do sněmovny nové. I klidně ten stejný původní. Jakkoli ho nová vláda nechce. Ale je potřeba, aby ho Fiala předložil, aby se mohl projednávat v PS. A pozměňovacími návrhy upravit, jak by chtěla budoucí vláda.
Je to důležité i kvůli tomu, že po předložení návrhu začínají běžet určité lhůty pro 1.,2. čtení atd. a čím pozdějc se předloží, tím později může být vůbec aktualizovaný rozpočet projednán a schválen. A tím dýl bude provizorium.

Lynx: je to pochopitelné. Vláda tu není od toho, aby podepsala, co si navrhne SFDI. Sestavila státní rozpočet a tak to bude (podle vlády), ne naopak. Je pravdou, že dávno měl být projednán a schválen i rozpočet SFDI. Ale není to tak, že by ŘSD nemohlo nic podepsat. Ano, s péčí řádného hospodáře by asi nemělo podepisovat velké smlouvy, když nemá finanční krytí. (jak bylo doporučeno ze SFDI) Ale nikde není napsáno, že dokud není schválen rozpočet SFDI, tak se nesmí podepsat nic. To je nesmysl, nikdy jsem nic podobného neslyšel/nečetl.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Mně to připomíná situaci, kdy soused celou dobu říká, že mám auto na ho*no, ale když ho dám na prodej, tak žadoní, abych mu ho prodal :) S tím rozpočtem je to to podobný, už před volbami Babiš a spol. hlásali, jak je rozpočet na ho*no. A teď ho chtějí. Hned po vítezství po volbách se Babiš chvástal, že od příštího dne začnou makat, tak co ji jim brání v tom, si teď sestavit vlastní (skvělý) rozpočet a v průběhu listopadu ho schválit. Budou mít většinu, tak to není problém, ať tedy makají a žádné velké zpoždění staveb nehrozí.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

MPMP píše: 17.10.2025 11:53:55 Takže nová sněmovna může (pokud bude chtít) nebo nemůže začít projednávat návrh rozpočtu zaslaný předchozí sněmovně koncem září?
Rozpočet je do nové sněmovny nutné předložit znovu, Se starou sněmovnou všechny její tisky skončily. Podle zákona smí státní rozpočet do sněmovny předložit jedině vláda. Takže pokud to neudělá fialova vláda, tak to může udělat až vláda nově vzniklá, která může být až "bůh ví kdy".
Paul1 píše: 17.10.2025 13:01:58 Mně to připomíná situaci, kdy soused celou dobu říká, že mám auto na ho*no, ale když ho dám na prodej, tak žadoní, abych mu ho prodal :)
Se státním rozpočtem to bohužel tak jednoduché není. Viz můj příspěvek výše, Babiš nyní zatím nemůže dělat nic a nepředložením rozpočtu sněmovně se tak celý proces oddaluje.
Paul1 píše: 17.10.2025 13:01:58 Hned po vítezství po volbách se Babiš chvástal, že od příštího dne začnou makat, tak co ji jim brání v tom, si teď sestavit vlastní (skvělý) rozpočet a v průběhu listopadu ho schválit.
Tvorba státního rozpočtu není takto jednoduchá, Rozpočet tvoří desítky ne-li stovky úředníků na ministerstvu financí dlouhé měsíce, Je to jejich hlavní práce. Opozice na tohle samozřejmě nemá vlastní aparát. Žádná opozice si nemůže platit stínové ministerstvo financí. Kromě toho opozice ani nemá přístup ke všem detailním datům o státní správě, takže aby někdo v opozici vytvořil alternativně sám na koleni rozpočet je prakticky nemožné. A není oprávněné to po někom chtít.

Připomínám, že v roce 2021 jim Babiš rozpočet poslal do sněmovny, takže podklad měli a přesto tehdy nové Fialově vládě jeho tvorba (změna babišova rozpčtu) i s aparátem ministerstva financí trvala cca 3 měsíce.
Aram96 píše: 17.10.2025 12:31:07Lynx: je to pochopitelné. Vláda tu není od toho, aby podepsala, co si navrhne SFDI.
Vláda je tu od toho, aby sladila tyto dvě věci dohromady a obě schválila, Rozpočet SFDI je taky její práce. Z toho se nelze nijak vyviňovat.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Japao Joe píše: 17.10.2025 11:55:47 No já mám za to, že nové sněmovně nikdo nic nepředložil a proto se nic projednávat nemůže.
Ptal jsem se proto, že kyk psal něco úplně jiného, konkrétně toto:
kyk píše: 17.10.2025 11:19:06 Nová sněmovna si oba dokumenty může v klidu načíst do ustavující schůze 3.listopadu, kdy si může stanovit program schůze k jednání o prvním čtení a případné i připravit návrhy změn pro jejich odhlasování, pokud budoucí potenciální ministr financí nebude chtít sestavovat úplně nový rozpočet.
Nejsem právník, nevím, zda to, co píše kyk je nebo není možné. proto se ptám.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

MPMP píše: 17.10.2025 18:12:11
kyk píše: 17.10.2025 11:19:06 Nová sněmovna si oba dokumenty může v klidu načíst do ustavující schůze 3.listopadu, kdy si může stanovit program schůze k jednání o prvním čtení a případné i připravit návrhy změn pro jejich odhlasování, pokud budoucí potenciální ministr financí nebude chtít sestavovat úplně nový rozpočet.
Nejsem právník, nevím, zda to, co píše kyk je nebo není možné. proto se ptám.
Není to možné.
Lynx píše: 17.10.2025 13:45:36
Rozpočet je do nové sněmovny nutné předložit znovu, Se starou sněmovnou všechny její tisky skončily. Podle zákona smí státní rozpočet do sněmovny předložit jedině vláda. Takže pokud to neudělá fialova vláda, tak to může udělat až vláda nově vzniklá, která může být až "bůh ví kdy".
dvs

Příspěvek od dvs »

Dnes padla info.
Rakušan: Rozpočet předložíme, pokud vláda nebude hotová v prosinci.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/de ... 91236_elev
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tady pan Kalousek v podstatě shrnuje přesně to, co jsem psal i já. Téměř přesně mými slovy, jako by to okopíroval :-) Ale ať si to přečtete i od někoho, kdo má veřejnou autoritu. Je to docela jasně shrnuto.

[img][
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (120.46 KiB) Zobrazeno 988 x
/img]
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Vláda ale rozpočet předložila. Je všem k dispozici , takže Babišovci už dávno mohou pracovat na jeho úpravě, kdyby chtěli proces pak urychlit. Nevím, jestli zákon uvádí, že rozpočet musí podávat opakovaně, předpokládám že ne, tak jaké porušení zákona? Dále dle NRR rozpočet stejně skončí v provizoriu, ať už by vláda předložila rozpočet znovu nebo ne.

Na začátku roku bude Česko hospodařit v rámci rozpočtového provizoria. Nic by na tom podle Národní rozpočtové rady ani nezměnil fakt, pokud by byl nakonec poslán návrh státního rozpočtu znovu do Poslanecké sněmovny. Zákon by se nestihl projednat. „Národní rozpočtová rada bere jako téměř jistý fakt, že Česká republika bude minimálně v části roku 2026 hospodařit v rozpočtovém provizoriu, podobně jako naposledy v roce 2022.

Nepamatuji se, že by v roce 2022 byla kolem toho taková hysterie :)
Když jde tak Babišovcům o dobro rozpočtu a země, tak jsem hodně zvědavý, jestli prosadí termín voleb na jaro, jak tomu kdysi bývalo, aby se stejná situace každé 4 roky neopakovala. Ale jak jde o koryta, tak si mandát o půl roku jistě nezkrátí :)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Není, proboha naposledy to sem napíšu, ten předložený rozpočet v září je akorát tak alence na studování čísel.
Ve schvalovacím procesu a jakékoli přípravě rozpočtu na 2026 (ať by ho dělala současná vláda, nebo nová vláda, nebo pouze noví poslanci, když vláda nebude) JE ÚPLNĚ K NIČEMU, jako by nebyl. Spadl pod stůl spolu se starou sněmovnou. Tečka.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

A navíc rozpočet SFDI nebyl vládou schválen a předložen vůbec. Dále rozpočet může předložit pouze vláda a nikdo jiný. Taky Tečka ;-)
hyper9

Příspěvek od hyper9 »

Trochu se v tomto diskuzním tématu cyklíme. Situace je jasná, některé argumenty se tu opakují stále dokola.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Japao Joe píše: 20.10.2025 8:00:42 A navíc rozpočet SFDI nebyl vládou schválen a předložen vůbec. Dále rozpočet může předložit pouze vláda a nikdo jiný. Taky Tečka ;-)
:ok:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Paul1 píše: 20.10.2025 6:59:20 Vláda ale rozpočet předložila. Je všem k dispozici , takže Babišovci už dávno mohou pracovat na jeho úpravě, kdyby chtěli proces pak urychlit. Nevím, jestli zákon uvádí, že rozpočet musí podávat opakovaně, předpokládám že ne, tak jaké porušení zákona?
Už to tedy bylo zmíněno několikrát

1) Fialova vláda porušila pravidla tím, že k 30.9 sice schválila státní rozpočet a poslala jej do staré sněmovny, ale neschválila rozpočet SFDI, jehož navržená verze je o 37,2 miliardy v rozporu (ty peníze chybí) se schváleným státním rozpočtem.

2) Zákon uvádí, že se starou sněmovnou končí všechny její tisky, Tedy i rozpočet. Do nové sněmovny se musí podat rozpočet znova a může to udělat jen vláda, nikdo jiný. Současná vláda tedy brzdí projednání rozpočtu.
Paul1 píše: 20.10.2025 6:59:20Na začátku roku bude Česko hospodařit v rámci rozpočtového provizoria. Nic by na tom podle Národní rozpočtové rady ani nezměnil fakt, pokud by byl nakonec poslán návrh státního rozpočtu znovu do Poslanecké sněmovny. Zákon by se nestihl projednat.

3) Rozpočtové provizorium je už skoro jisté, ale jde o to jak dlouho bude trvat, Proto by nová sněmovna měla rozpočet projednávat co nejdřív, aby se provizorium co nejvíc zkrátilo.

Paul1 píše: 20.10.2025 6:59:20Národní rozpočtová rada bere jako téměř jistý fakt, že Česká republika bude minimálně v části roku 2026 hospodařit v rozpočtovém provizoriu, podobně jako naposledy v roce 2022.

4) Problém je v tom, že v rozpočtovém provizoriu lze utratit pouze 1/12 loňského rozpočtu měsíčně (tedy rozpočtu z roku 2025). A rozpočet z roku 2025 byl o dost nižší, než je navrhovaný rozpočet na rok 2026! Na rok 2025 je rozpočet něco přes 240 mld, na rok 2026 je navrhováno 286 mld. Budozu tedy peníze chybět všude!

Paul1 píše: 20.10.2025 6:59:20 Nepamatuji se, že by v roce 2022 byla kolem toho taková hysterie :)

5) Protože Babiš v roce 2021 do nové sněmovny rozpočet posla!! Tím urychlil jeho projednání, Současná vláda jej poslat odmítá.

6) A na závěr, to co zajímá nejvíce nás příznivce dopravních staveb - dosud nebyl schválen ŽÁDNÝ rozpočet SFDI. Průšvih je to hlavně na železnici, kde už mají začínat některé výluky kvůli rekonstrukcím, na které ale nejsou vyčleněné peníze, když rozpočet neexistuje!. To je největší průšvih pro dopravu.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“