Slovensko všeobecně

Odpovědět
Diaľničiar
VIP

Re: Slovensko všeobecně

Příspěvek od Diaľničiar »

rozestavěnost dálniční sítě se navzdory všem výrokům politických elit (protože je vícero vlád) o obrovských finančních možnostech až po změnu legislativy do strategických projektů během 4 let stala o 1/3 menší a vývoj se nezlepšuje: https://www.skyscrapercity.com/posts/195177358/ , staví se jen pár desítek km dálniční sítě a ačkoliv je tam řada tunelových úseků, tak je nutno dodat, že zrovna tyto se staví déle než jednu dekádu

naopak, sektor dopravy opravdu dostane v příštím roce o sta mil. € méně peněz navzdory tomu, že stavby se prodražují i díky tomu co vláda nastavuje: nejen zvýšená DPH, ale také nová daň na těžbu písku, štěrku - 1,36€ za 1t, což je opravdu hodně peněz ve výsledku na nákladní auto a jejich počet potřebný pro stavbu - to nepomáhá ani bytové výstavbě, a i proto je výkaz ve stavebnictví na tom čím dál hůře
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

Ale to je přece běžná situace ! Politické reprezentace všech možných vlád a všech možných států slibují hory i s horáky. Plnění slibů je ale věc jiná a do toho se politici všech zemí zrovna moc nehrnou... ;)
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Slovakum vubec nezavidim. Vubec nezačali posledni usek D1 a teď jsem jel Braniskem a ten je tak na pulročni rekontrukci.
kot

Příspěvek od kot »

Warczi, čeho si mám v Branisku všimnout, až tam po novém roce pojedu ?
Diaľničiar
VIP

Rekonstrukce je v plánu, ale nejdříve se musí postavit 2. roura. Pan Warcz má patrně na mysli stav větrání, který neodpovídá hustotě provozu a stav vozovky atd. My si nyní nemůžeme dovolit zcela odstavit rouru Braniska bez náhrady na dobu 1,5-2 roky.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Warcz

Příspěvek od Warcz »

To že to tam smrdi a jedu na vnitřni okruh je už klasika ale ten AB povrch se už dost rozpada. Držim pace ať to vydži
Diaľničiar
VIP

Tam není AB povrch. Ale ano rozpadá se.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

Děkuji pánové za konkretizaci ! :P
Diaľničiar
VIP

kote, ty jezdíš kudy když jedeš na východ?
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Pardon ted mi to došlo když jsem tam vjel, že jsem napsal blbost. Docela by mě zajimalo kolik by stalo cele Branisko dodělat. Vi se vubec odhad ceny toho posledniho useku kolem Krpelan ?
kot

Příspěvek od kot »

Ze SV Čech na Svitavy, Mohelnici, Olomouc, Val-Mez, Makov, Bytča a "horem" pod Tatrami do Košic. Zpátky naopak jedu "spodem" přes Rožňavu, Rimavskou Sobotu, v Kolibě u Ožďan přibrzdím na halušky a frčím dál. Užiji si obchvat Tornaľy a jedu na Zvolen a přes Bratislavu zpátky domů....
Diaľničiar
VIP

Warcz píše: 26.10.2025 17:41:28 Pardon ted mi to došlo když jsem tam vjel, že jsem napsal blbost. Docela by mě zajimalo kolik by stalo cele Branisko dodělat. Vi se vubec odhad ceny toho posledniho useku kolem Krpelan ?
Branisko, 2. roura: 350 mil. €, možná více ...

viewtopic.php?p=313483#p313483
viewtopic.php?p=314950#p314950

Krpeľany: odhad ceny je kolem 1,5 mld. € - soutěží se: viewtopic.php?t=2275

Na D1 se investují veliké peníze. Neustále; si vemte i rozšíření mezi Bratislava a Trnava a modernizaci mostů na Liptově a Tatrách, stejně tak úseky v rámci obchvatů Prešova a Košíc, jen nedávno je to v provozu. Příprava postupuje za Košice. A tedy ještě stále je tady zásobník prací na 2 miliardy jen mezi BA a KE, po Ukrajinu 3-3,5 mld. €. (plus renovace) Zase je to 35-40% relevantní délky dálniční sítě.

Naceněno je tedy vše, jen peníze nejsou. Ale příprava jak u Braniska tak u "Krpelian" postupuje.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

V prvém kole je nejdůležitější příprava. Když budou "papíry", pak už půjde "jen" o peníze...
Diaľničiar
VIP

kot píše: 26.10.2025 18:02:04 Ze SV Čech na Svitavy, Mohelnici, Olomouc, Val-Mez, Makov, Bytča a "horem" pod Tatrami do Košic. Zpátky naopak jedu "spodem" přes Rožňavu, Rimavskou Sobotu, v Kolibě u Ožďan přibrzdím na halušky a frčím dál. Užiji si obchvat Tornaľy a jedu na Zvolen a přes Bratislavu zpátky domů....
No ale to vydá na slušný okruh hlavních tras a jaký je třeba celkový dojem z posledního takového cestování ?
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Ráž: Na Slovensku by mělo být zrekonstruováno přibližně 575 mostů přes PPP projekty
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/cla ... -projekty/

Masivní opravy mostů: Krok vpřed pro slovenskou infrastrukturu - KOMENTÁŘ
https://sita.sk/nasadoprava/masivne-opr ... -komentar/

Rážovo ministerstvo připravuje nový PPP projekt, za pět let chce opravit stovky mostů - VIDEO
https://sita.sk/nasadoprava/razovo-mini ... tov-video/

můj názor: opět další selhání státu, protože namísto toho, aby se ihned dávala částka 100 mil. € ročně přímo, tak se nedělá vůbec nic, jen mírné havarijní stavy a toť vše ... stejně totiž pak po realizaci tedy "po nás povodeň" - se začne splácet odhavaných skoro 90 mil. € a ten poradce taky není zdarma ... a jaký má smysl zajištění údržby nejbližších 30 let a odevzdání v perfektním stavu ? to jsou vyslovené bláboly, protože most si prvních 10 let nevyžaduje skoro nic, při běžné životnosti se na něj právěže 40 let nešáhne ale naopak to odčerpá jen další peníze v rovině povinných plateb

nevyřeší to ani situaci na státních mostech co se financování týče jakmile se začne PPP splácet a neřeší se tím mosty v regionech

je to opět jenom typické schéma této vlády "mluvme o tom - to voličům stačí" a pak nějak bude ...
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Přiznám se, že stav mostu tady mě dost překvapil. Hned dva mosty v okolí jsou stažené do jednoho pruhu a snížená rychlost na 10km/h. Jako by to bylo nejlevnější řešení problému.

PPP projekty maji své výhody a nevýhody. Jsem zvědavý jak to dopadne u nás na D35 Svitavy - Mohelnice.
Diaľničiar
VIP

Abych to upřesnil, tak se to týká jen silnic I. třídy. Na nich je kolem 1800 mostů:

https://www.cdb.sk/files/documents/cest ... _mosty.pdf

Ten špatný stav je na polovině z nich, tedy ani tohle PPP nevyřeší 100% stav, ale pomůže odstranit "katastrofu". Když stát nechce dávat peníze přímo, bude tedy splácet tento stav v dalších dekádách. Ale když nepřijme řešení, tak jde o to, že zdegraduje i ten zbytek a pak co? Namísto toho, aby se dávalo od roku 2020+ po 100 mil. €, tak se nic takové nadále neudělalo. Už to mohlo být vidět za těch 5 let. Také to nebude hned ani s tím PPP - ještě není nic vysoutěžené, nezakoplo se, nic se nestaví. Není určeno ani to, jestli se budou stavět dočasné mosty atd. To není zase tak jednoduché - naopak, je to velmi výjimečný projekt ... a Slovensko na něj dojede. (mosty a taky finance)
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
poradce

Příspěvek od poradce »

Jel jsem aktuálně na Liptov a zpět měl bych následující postřehy. Možná se to již tady řešilo. Světelná signalizace v Ružomberoku; Všechny světelné křižovatky na hlavním tahu mají blikající zelelnou + číselný odpočet pro změnu barvy. Blikající zelená je v SK legislativně zakotvená?
Nové značení na dalnici před portálem Dubná skala; Před dálničním sjezdem (1000m) je v rámci návěsti před křižovatkou značen cíl - Bratislava, Čadca nicméně v rámci samotného sjezdu je pak značen cíl Bratislava, ŽILINA. Proč je to není jednotné?
To samé je v rámci dálkových návěstí - střídání označování dálkových cílů - Prešova a Košic. Tzn. Z Bratislavy cca. do Považské Bystrice je na D1 veden dálkový cíl Košice pak se ale již objevuje Prešov...mají v SK něco jako TP100 u nás?
expwy

Příspěvek od expwy »

Blikajúca zelená je od roku 2020 zakázaná. Číselný odpočet je v legislatíve.
V cieľoch je bordel odjakživa. Urobili sa nové VL 6.1 až 6.4 , TP 117 (ZDZ všeobecne) a TP 118 (VDZ všeobecne). Samostatné TP pre orientačné DZ neexistuje. K TP 117 má byť príloha "Diaľničný adresár", ktoré MD SR má predložené už od júna 2025, ale zatiaľ nebolo schválené.
kot

Příspěvek od kot »

Mně se odpočet v SR líbí ! Každý ví na čem je a není nasratý z dlouhého čekání. Za mě :ok:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Za mě též :ok:
Hlavně to dává smysl do měst, kde je světel hromada. Já třeba auto nechávám zdechnout stopstartem právě podle toho jestli dojedu na začátek červené nebo nikoli. Hlavně v tom nevidím nic složitého, ten odpočet tam "uvnitř" stejně někde už je, stačí doplnit jednu krabičku, která umí zobrazovat čísla a natáhnout do ní drát.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Taky jsem pro odpočet u semaforu 60s+ proč nechavat bručet zbytečně motor ?
poradce

Příspěvek od poradce »

To odpočítávání včetně blikání zelené se tady samostatně řešilo cca 5-6 lety, když se to "odborně" prověřovalo - CDV???, myslím že se to zavrhlo v důsledku snížení propustnosti křižovatek, tzn. auta zastavují již v době blikání a ne až v době žluté...Nicméně vždy když jedu do Rakouska tak si říkám, že to zelene blikání a semafory za nebo ve křižovatce jsou moc fajn proč v rámci best practices to neposunout dál...k nám.
Ad. SK: je teda divné, když je to formálně zakázané, proč to byť možná na výjimku v tom Ružomberoku funguje....
Btw. ten odpočet, jestli se nepletutu, funguje/fungoval? v Přerově na přechodu pro chodce....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Snížení propustnosti křižovatek ? Cože ?
Však dám odpočet na červenou ne ?
Zelenou buď rozblikám, nebo vůbec nic, tam si tu debatu pamatuji. Ale odpočet konce červené nechápu, proč by nemohl být zaveden.
PetrN

Příspěvek od PetrN »

To snížení propustnosti se samozřejmě týká jen blikající zelené... Jo a odpočet červené dává ale smysl jen u pevného plánu, u dynamiky kde se vám na vedlejší prodlužuje délka zelené z 10 klidně na 30-40 sekund podle toho jestli tam ještě jsou auta nebo ne by to bylo spíše kontraproduktivní, protože rozhodující moment (větší mezera mezi vozidly) který aktivuje fázový přechod může být klidně jen 6 sekund před koncem té červené a přitom nevíte jestli nastane teď nebo třeba až za půl minuty...
Odpovědět

Zpět na „Slovensko“