Veřejné osvětlení

m@rtin

Re: Veřejné osvětlení

Příspěvek od m@rtin »

Vzhledem k přetíženosti této "dálnice" bych se přimlouval za VO v celé délce. Přeci jen se jedná o okruh kolem hlavního města, který by si světla rozhodně zasloužil nejenom kvůli bezpečnosti.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Martine, právě vzhledem k přetíženosti bych se tam na světla klidně vykašlal, bude tam světelného smogu víc než dost i bez nich. Akorát to chce pořádně oddělit protisměr, aby neoslňoval.
m@rtin

Příspěvek od m@rtin »

Světelný smog z jedné dálnice tvoří 0000prd proti milionovýmu městu kilometr vedle. A hlavně, to je světělný smog nadřazený bezpečnosti provozu? To snad ne!
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Dálnice po celé ČR také nejsou osvětlené a nevím o tom, že by se tam nějak bouralo z důvodu "tmy". Osvětlení D/R má smysl snad jen v případě nějakých frekventovaných a složitých MÚK (třeba právě R1 x R4), ale jinak jsou to vyhozené peníze a přínos bezpečnosti zanedbatelný.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Martine, já mluvím o tom, že pokud bude provoz, nepotřebujete veřejné osvětlení, neb vidíte bez problému díky světelnému smogu + provoz je osvětlen. Jde jen o kvalitní oddělení proudů kvůli oslňování. Veřejné osvětlení má smysl tam, kde předpokládáte neosvětlené účastníky. Z těchto důvodů nevidím přínos instalace VO na D a R. Pokud ano, tak až po instalaci na všech silnicích I., II. a III. třídy, které jsou v noci výrazně nebezpečnější.

Mimochodem nerozumím tomu proč se montují osvětlené směrové tabule, 3M reflexní folie je myslím sama o sobě dostatečná. Ale je fakt že to bude zanedbatelná částka, když už k tabuli stejně vede kabel kvůli změnám informací.

Edit: Mimochodem řada obcí má VO pouze do 22:00, neb je to drahé. Opravdu je jízda po dálnici nebezpečnější než v obci?
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Proč tak trváš na osvětlení?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Righ

Příspěvek od Righ »

Jako pravidelný uživatel okruhu bych se chtěl k tématu taky vyjádřit. Po okruhu jezdím posledních cca 5 let několikrát týdně, často i v noci, a z vlastní zkušenosti můžu říct, že umělé osvětlení je jednoznačně přínos pro komfort cestování i bezpečnost provozu. Nejde přecejenom o klasickou dálnici uprostřed ničeho, ale městský okruh, který se na západě (i na východě) úzce přimyká k městu a je tak zhusta využíván i Pražany pro příměstskou dopravu (to je i můj případ), z čehož pramení vyšší intenzity i v nočních hodinách. S tím souvisí i neobyčejně vysoká hustota MÚK, sjezdů a nájezdů, takže doprava se neustále míchá. Rozhodně přitom neplatí, že umělé osvětlení mohou nahradit pouze osvětlená auta - krásně to jde poznat, když jedete směrem na letiště a po projetí MÚK s D5 se ocitnete v neosvětlené části. Bavil jsem se na tohle téma s řadou dalších lidí, kteří po okruhu často jezdí, a všichni do jednoho mi tvrdili, že osvětlení je přínos a mělo by být v celé délce okruhu (tedy v těch částech, které jsou otevřeny dosud, jestli je to nuté třeba u takové 512ky si nedokážu tipnout, spíš bych řekl, že ne).
m@rtin

Příspěvek od m@rtin »

Righ píše:Jako pravidelný uživatel okruhu bych....).
Přesně tak. Pražský okruh je svými intenzitami v noci možná nejvíce zatíženou silnicí vedenou mimo obec v zemi a přechod na západní části PO z osvětlené do neosvětlené části je nepříjemný. Ještě mnohem horší je, když se střídají neosvětlené části s osvětlenými. Lidské oko je tak mnohem víc namáhané a rychleji se unaví. Trvám na VO na PO, protože míst, kde nebude je minimum a v ceně dálnice se to už stejně tolik neprojeví.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

O osvětlení by se jistě dalo uvažovat, a asi je i vhodné na 515-517, kde je MÚK každé 2km a navíc ještě s frekventovanými komunikacemi. Ale na 512, kde na 9km bude jediná MÚK, je to podle mě vyhazovaní peněz (nejen za výstavbu, ale hlavně za provoz).
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Tak je to tady, svícení je dle moudrého a rozumného ministra zbytečně drahé, a proto se musí bezmyšlenkovitě a ihned, co nejvíc omezit :kladivo: . Ještě štěstí, že neviděl ten vánoční stromeček, jak byl zde k vidění z léta, a který jsem moc nechápal, ale ostatní mi to logicky vysvětlili.
Osobně si myslím, že křižovatky by měly být osvícené, zvlášť ty složité jako jsou Zbraslav, Řepy, Slavonín, Holice, Brno-jih atd. Mezikřižovatkové úseky již tolik ne, pokud se nejedná o nějaké zvlášť nebezpečné místo.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-46494150-z ... -se-setrit
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
MarPo

Příspěvek od MarPo »

Zdravím pánové a snad i nějaké dámy. Po dlouhém pasivním čtení fóra jsem nucen aktivně se zapojit :jidlo: Téma které mě zajímá a již delší dobu se neřeší, je právě osvětlení na D0.

Nejdříve bych rád řekl, že jsem zastánce osvětlení na dálnicích, líbí se mi například polský přístup, kdy jsou osvětleny MÚK, je to lepší pro bezpečnost i v tom, že to člověka aktivuje k vyšší pozornosti při dlouhé noční cestě.

Také si ale myslím, že by VO měla mít každá dálnice, která překročí nějakých 50 000 vozidel za 24/hod. Chápu argumentace světelným smogem a názorům ekologů rozumím. Naštěstí já ekolog nejsem, takže z nějakého hlediska bezpečnostního, bych rád viděl VO na celé D0 i prvních kilometrech všech radiál z okruhu ven.

A teď k tématu. Rozumí někdo v dnešní době tomu, jak to s veřejným osvětlením na D0 je a především bude v budoucnu? Máme tu úseky s osvětlením a osvětlené, jako je stará 515 a navazující úseky dál k D1, pak ale zbytek okolo Jesenice nesvítí a 3+3 úseky 517 a 516 u Řep osvětlení pro změnu nemají ani nainstalované. Bordel je v tom taky u Černého Mostu a v navazujících MÚK. Všechny nové úseky co mají vizualizace, na nich VO mají, otázka, zdali budou svítit. Existuje k tomu nějaké veřejné nebo inside stanovisko z ŘSD? Já k tomu nemůžu nic najít. Díky za info
MarPo

Příspěvek od MarPo »

Ještě bych rád dodal, že na úseku okolo Lochkova svítí tak jedna lampa ze čtyř, což je dost trapné a vypadá to jako osvětlení někde v Ugandě.
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“