Elektromobilita

Odpovědět
Mosquit

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mosquit »

Ano, a problémy s "malým" 12V akumulátorem jsou taky asi nejčastější závadou elektromobilistů, protože to nikdo moc nečeká.

Dneska mě u nás na vesnici překvapili popeláři AVE s elektromobilem.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 8:21:31 I elektromobil ma 12v baterii, ktera (svete div se) potrebuje vymenu.
:sarkasmus: :shock: Dekuji! To jesem nevedel!
jozka

Příspěvek od jozka »

Uz jsem to tu kdysi psal, statistiky servisu ukazuji, ze za cca 30-35% servisnich zasahu stoji prvky, ktere ma ICE oproti BEV navic. Zbytek maji spolecny. BEV maji navic vysokonapetovou cast + trakcni baterii, ktere kupodivu, v rozporu s legendami take nejsou bezporuchove. Uz z logiky veci tedy zkazky o nejake jednoduchosti a snizene potreby servisu u BEV jsou... zkazky.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 9:15:06 Uz jsem to tu kdysi psal, statistiky servisu ukazuji, ze za cca 30-35% servisnich zasahu stoji prvky, ktere ma ICE oproti BEV navic. Zbytek maji spolecny. BEV maji navic vysokonapetovou cast + trakcni baterii, ktere kupodivu, v rozporu s legendami take nejsou bezporuchove. Uz z logiky veci tedy zkazky o nejake jednoduchosti a snizene potreby servisu u BEV jsou... zkazky.
bez odkazu na "statistiky servisu ukazuji" jen placani, dulezity je take pocet zasahu na ujety km

moje vlastni statistiky u 2 EV:
Auto 1. 5 let stary (45tkm) - bylo v servisu 4x: 2x servisni prohlidka (menily jen brzdovu kapalinu,1x menili 12V baterku, ona ale nedelala zadny problem, byla to servisni akce od vyrobce), 1 zarucni oprava (nic nemenili, jen naharali novy sw), 1 oprava po nehode
Auto 2. 2 roky stary (37tkm) - v servisu nebylo
chaden

Příspěvek od chaden »

Pripady treba u Stallantisu, kde davali do aut od vyroby nekvalitni nabijecky, ktere masove odchazeji po zaruce, nelze zobecnovat na vsechna EV.
jozka

Příspěvek od jozka »

Jak pisu, uz jsem to sem psal vcetne odkazu, pokud chcete, prohrabejte si to zpetne nebo se zeptejte strejdy Googla, chuvu vam delat nebudu.

No, pokud by se neco sypalo u takhle novych aut, bylo by to sakra spatne.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 14.11.2025 9:17:13moje vlastni statistiky u 2 EV:
Auto 1. 5 let stary (45tkm) - bylo v servisu 4x: 2x servisni prohlidka (menily jen brzdovu kapalinu,1x menili 12V baterku, ona ale nedelala zadny problem, byla to servisni akce od vyrobce), 1 zarucni oprava (nic nemenili, jen naharali novy sw), 1 oprava po nehode
Můžu přidat i svoje statistiky se spalováky, nebo to se nesmí?
Poslední 3 auta (celkem doba 14 let, najeto 200 000 km) byly v servisu pouze na pravidelných prohlídkách. Žádný "nový sw' jsem nepotřeboval.
jozka

Příspěvek od jozka »

Nekdy ke konci roku budu davat do stoupy benzinove MPV z roku 2002 a 300+ kkm. Jezdi. Letos nove svicky, jine desticky. Za sest let co ho mam, jsem na nem krome spotrebaku a bouchleho tlumice vyfuku resil vetrak na ventilaci. Ano, potreboval by poloosu, aby nehucela. Potreboval by utrhlou loketni operku. Potreboval by kryt hrdla nadrze. Ale jinak jezdi, brzdi, sviti, troubi, STK by prosel. A na couracky, na odtazeni vleku, jako pracovni auto... bez problemu. Nekdy kolem roku 2035 mi prijdte ukazat podobne funkcni BEV. Nemate narok, rozhodne ne za stejne penize, ne se stejnou "peci" jako dostavalo tohle auto.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

jozka píše: 14.11.2025 12:23:32 rozhodne ne za stejne penize
Kolik prosím stálo to benzínové MPV v roce 2002, kdy byla průměrná mzda 15 tisíc hrubého? Ať si to můžem teda porovnat.
jozka

Příspěvek od jozka »

Cca 500000 pri kursu eura skoro za 31CZK. Odhaduji, ja ho tenkrat nekupoval.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 10:33:46 Jak pisu, uz jsem to sem psal vcetne odkazu, pokud chcete, prohrabejte si to zpetne nebo se zeptejte strejdy Googla, chuvu vam delat nebudu.

No, pokud by se neco sypalo u takhle novych aut, bylo by to sakra spatne.
Takze vy tvrdite ze mate nejake stare statistiky, ktere ja jeste musim hledat a oni evidentne se tycou nejakych starych aut. Je to vubec relevantni informace ( s ohledem na vyvoj EV za posledni leta)? Pochybuji ze nejake hledani ma smysl. Chcete neco dokazat? prosim odkaz. jinak jsou to prazdne reci.
Naposledy upravil(a) chaden dne 14.11.2025 13:55:49, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

MPMP píše: 14.11.2025 11:28:47
chaden píše: 14.11.2025 9:17:13moje vlastni statistiky u 2 EV:
Můžu přidat i svoje statistiky se spalováky, nebo to se nesmí?
Poslední 3 auta (celkem doba 14 let, najeto 200 000 km) byly v servisu pouze na pravidelných prohlídkách. Žádný "nový sw' jsem nepotřeboval.
No jo "prohlidka" znamena minimalne vymenu oleje a filtru. Co rozvody? Brzdove desticky? Svicky? A neni zadarmo. Ze jo?
Poznamka o SW je uplne mimo, SW se obnovuje i u novych spalovaku, ne kazdy vyrobce to dela v servisu. EV nejsou v tom nijak specificka, spise podle vyrobce.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 12:23:32 Nekdy ke konci roku budu davat do stoupy benzinove MPV z roku 2002 a 300+ kkm. Jezdi. Letos nove svicky, jine desticky. Za sest let co ho mam, jsem na nem krome spotrebaku a bouchleho tlumice vyfuku resil vetrak na ventilaci. Ano, potreboval by poloosu, aby nehucela. Potreboval by utrhlou loketni operku. Potreboval by kryt hrdla nadrze. Ale jinak jezdi, brzdi, sviti, troubi, STK by prosel. A na couracky, na odtazeni vleku, jako pracovni auto... bez problemu. Nekdy kolem roku 2035 mi prijdte ukazat podobne funkcni BEV. Nemate narok, rozhodne ne za stejne penize, ne se stejnou "peci" jako dostavalo tohle auto.
Proc cekat na rok 2035? Jiz existuje spousta Ev s najezdem pres 300kkm.

Muze i tahat vlek

Neni unikat
chaden

Příspěvek od chaden »

Model S r.v. 2013, 206 kkm

chaden

Příspěvek od chaden »

Model S r.v. 2013, 1900 kkm
menily se ale v ramci zaruky motor a baterky
na jednu stranu to neni fer
na druhou majitel nic neplatil a Model S bylo v podstate vubec prvni "moderni" masove EV - Li-Ion, "mokre chlazeni" baterky, slusny dojezd.
Naposledy upravil(a) chaden dne 14.11.2025 14:45:47, celkem upraveno 1 x.
jozka

Příspěvek od jozka »

chaden píše: 14.11.2025 13:44:26 Takze vy tvrdite ze mate nejake stare statistiky, ktere ja jeste musim hledat a oni evidentne se tycou nejakych starych aut. Je to vubec relevantni informace ( s ohledem na vyvoj EV za posledni leta)? Pochybuji ze nejake hledani ma smysl. Chcete neco dokazat? prosim odkaz. jinak jsou to prazdne reci.
Statistiky znackovych servisu jsou nerelevantni? A opakuji, uz jsem je sem daval, pokud cekate, ze je sem budu davat pokazde kdyz se zeptate, tak cekate spatne, mimo jine kvuli vasi oblibene cinnosti, opakovani otazek na ktere se vam uz odpovedi dostalo. Neni holt kazdemu dano.

A co se tyce tech Tesel... s dveste, trista tisici... pointa nejsou kilometry. Pointa jsou kilometry a vek (proto tam byl ten rok 2035), zejmena v kombinaci s nijak nepremrstenou udrzbou, kolem toho auta rozhodne nikdo neskakal, slouzilo. A pokud vim, nikdy ani nebylo garazovane.

Jinak dveste tisic neni v zasade zadny najezd. Sve druhe auto jsem koupil se skoro 190kkm, najel dalsich 150kkm a bez problemu slouzi dal. Kamarad koupil MB E zlateho veku s 250kkm, pryc slo pri 750kkm, ale uznavam, ze to uz je trochu extrem. Jen poznamenavam, ze to nedal na tri nadrze a dva motory jako ona medialne znama Tesla.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 14:44:18 A opakuji, uz jsem je sem daval, pokud cekate, ze je sem budu davat pokazde kdyz se zeptate, tak cekate spatne
Ne. Ja nic neptal. Ja reagoval na VASE tvrzeni.
Ja fakt nemusim hledat dukazy pro VASE tvrzeni, pokud to neni obecne znama vec.
Takze chcete podporit VASE tvrzeni? Ja VAM jen davam sanci.
Kdyz nechcete, tak ok. Mi je to jedno.
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

.. pointa nejsou kilometry. Pointa jsou kilometry a vek (proto tam byl ten rok 2035).
Já bych spíš řekl,že pointa je ten věk a způsob nabíjení, resp. teplota jakou BMS dovolí při nabíjení/provozu. U dnešních BMS a chlazení baterií samotné kilometry nehrají roli. Za to věk hraje zásadní roli a nejde okecat. Ale nemyslím si, že to bude taková rarita, aby současné BEV vydrželo do roku 2035. Jen to nejspíš nebude Tesla, kde se BMS chová k bateriím hodně macešsky.
A vývoj jde tak strašně dopředu, že za pár let vše bude někde jinde. Stačí si uvědomit, jak na tom byly EV před deseti lety a kam se to posunulo od vzduchem chlazených degradujících baterií prvních Leafů.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

chaden píše: 14.11.2025 13:49:07No jo "prohlidka" znamena minimalne vymenu oleje a filtru. Co rozvody? Brzdove desticky? Svicky? A neni zadarmo. Ze jo?
Poznamka o SW je uplne mimo, SW se obnovuje i u novych spalovaku, ne kazdy vyrobce to dela v servisu. EV nejsou v tom nijak specificka, spise podle vyrobce.
Ano, spotřební materiál se doplňoval, opotřebené díly se vyměňvaly a nic z toho "nebylo zadarmo". Cena, kterou to za těch 14 let stálo je ale pořád pouhýn zlomkem toho o kolik víc stojí nové elektroauto. Všechny ceny za servis počítám samozřejmě jako procentní část ceny nového vozu, jinak to v takto dlouhém období nedává smysl. A při tom porovnání ceny nového vozu podle druhu pohonu na Vás budu hodný a budu porovnávat dnešní ceny.
Takže ano, jistě, BEV má přínosy, které nikdo nezpochybňuje (nulové lokální emise), ale ekonomické argumenty typu "výhodnost nákladů na servis" a legendy o nepotřebě údržby mezi ně rozhodně nepatří.
chaden

Příspěvek od chaden »

Když už mluvíte o nějakém výpočtu, procentuálním nebo absolutním, a chcete tím něco argumentovat. Tak bylo by správný o ten výpočet se podělit.
Jestli tam nemáte chybu třeba v části EV. Máte nějaké zkušenosti s dlouhodobým provozem EV? Na čem zakládáte své výpočty?
O jakém konkrétně rozdílu ceny mluvíte? co konkrétně s čím provnavate? Je to férové porovnání? Má obecný význam?
Spousta otázek.

Jinak i provozovat starý spalovak v porovnání s koupí nového spalovaku může být často také ekonomicky výhodný. To se skoro nijak neliší od porovnání starý spalovak vs nový EV.
jozka

Příspěvek od jozka »

klasika, "protistrana" musi dolozit, nejlepe ze schvaleneho zdroje, jen proto aby to chaden zasypal hrmadou svych dojmu.

Ani se nelze divit, ze vam povicero lidi napsalo, ze diskuse s vami nema smysl.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 14:44:18 Pointa jsou kilometry a vek (proto tam byl ten rok 2035), zejmena v kombinaci s nijak nepremrstenou udrzbou, kolem toho auta rozhodne nikdo neskakal, slouzilo.
Ale no tak. Snad olej mu měnili?

Porovnáváme pohon. Starat se můžete o karosérii a interiér. To je u EV stejný. Jak můžete "skákat" kolem motoru? Maximálně můžete zkrátit intervaly výměny oleje jak v motoru tak v převodovce. Můžete ho třeba umýt :-) na zyvotnost to ale vliv nemá.
Ale u EV olej v motoru není, není co měnit, není co zkracovat. Olej v reduktoru můžete vyměnit jednou za 100kkm ale nemusíte. Se stářím se to vůbec nijak nesouvisí. Baterka degraduje ale na courání po 14 letech stejně tak bude stačit. Navíc baterky se zlevňují. Takže pokud karosérie bude v dobrém stavu tak možná bude dávat smysl i výměna baterky a bude levné auto nejen na courání.

Já vám ukázal auta s nájezdem i větším, i s věkem 12 let. Myslím že v taxi službě se o auta take moc nestarají. Pořád je to málo ? :-)
Má ještě s vámi cenu čekat do roku 2035?
Naposledy upravil(a) chaden dne 14.11.2025 16:59:20, celkem upraveno 1 x.
chaden

Příspěvek od chaden »

jozka píše: 14.11.2025 16:26:57 klasika, "protistrana" musi dolozit, nejlepe ze schvaleneho zdroje, jen proto aby to chaden zasypal hrmadou svych dojmu.

Ani se nelze divit, ze vam povicero lidi napsalo, ze diskuse s vami nema smysl.
Jo proto nechcete dávat odkaz? Máte pocit že stejně nebude relevantní?
Proč pak vůbec na něco odkazovat?

Já vám ukázal reálné příklady. Žádné dojmy.
chaden

Příspěvek od chaden »

Jo úplně jsem zapomněl, že spalovací pohon můžete snadně položit stylem jizdy/uživani.
To s EV jízdou udělat bude těžký. Paradoxně dlouhym stáním (kdyz nebudete sledovat spravny stav baterky) ale ano :-)
Ale auta jsou na ježdění. Ne?
chaden

Příspěvek od chaden »

Vice informaci k te Tatre
pretocit na 4:24.
prazdna 21 tun, je to o 1 tunu tezsi nez dieselova, 300km dojezd, 24 tun uveze , o 10% mensi korba oproti standardni.
vice ve videu

videl jsem to i nazivo, nazor jsem nezmenil, jde udelat lip, ale pokud budou realne zakazniky, tak ok
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“