Pánové! Pojíždění krajnice je krásný sen! Ale když na D1 opakovaně vidím, jak na našich dálnicích není možné realizovat ani pojíždění odstavného v případě uzavírky v levém pruhu, a to je to značení opravdu přehledné, mám trochu pocit, že to bude chtít investovat nemalé prostředky do osvěty, pokud by to mělo nastat. Asi tak 10 % z ceny obou staveb dohromady, aby se to ujalo...PetrN píše: ↑20.11.2025 9:18:05 Super, tím pádem místo běžné šířky zpevnění jednoho pásu 14,50m bude realizováno 15,00m? To je dostatečná šířka, která umožňuje potenciální pojíždění krajnice v režimu 3+1. Nezbytnou podmínkou pojíždění krajnice je ale úprava MÚK, zejména připojovacích pruhů, která musí být samozřejmě zdvojené, tj. v odsazené poloze. Na úsecích 518-520 do toho navíc vstupují tunely a minimálně ty ražené se nepochybně budou dělat klasicky jen 3 pruhy bez krajnice, takže si nemyslím že by bylo vhodné aplikovat pojížděnou krajnici zrovna na severní části D0... Navíc v některých mezikřižovatkových úsecích mají být už rovnou propojené přídatné pruhy v režimu 3+1...
Pojížděný odstavný pruh
Pojížděný odstavný pruh
Re: [D0] 520 Březiněves - Satalice
Běžně jsem pojíděl odstavný na D0 před odbočením u Počernického rybníku od severu, kdy se tvořily kolony v důsledku zúžení za odbočením. Nebyl jsem zdaleka sám. Takže někde to, byť neoficiálně, jde i v praxi.
Ano, hrdinů podjíždějících kolonu odstavným pruhem k nejbližšímu exitu je na našich dálnicích vždy plno.
A velmi se diví, když někdo dodržuje záchranářskou uličku a nemohou kolem něho projet.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Jasně, je to porušení předpisů, ale co je na tom jinak tak zásadně špatného? Pomohou tím navíc nejen sobě, ale i ostatním, tím že opustí frontu a tím jí zkrátí. Za mě racionální řešení problému.
Lynxi, já nevím jak Vy, ale já třeba zažil zavřenou D1, kde PČR odkláněla oba pruhy na exitu 168. A světe div se, vlastně to byly pruhy tři. A to Vám jako přijde v pořádku? To je podle Vás chování, které přispívá k plynulosti a bezpečnosti provozu? Nebo mi chcete tvrdit, že naprostá většina podjíždějících řidičů na rozdíl od těch "spořádaných hlupáků" přesně ví, co se vepředu děje? Vtipní jsou hlavně ti, kteří se vztekají, když kamion dělá záchranářskou uličku a troubí, že nemůžou podjíždět... Jezdit na červenou je taky proti předpisům, ale tak jestli nikoho neohrozím, tak vlastně proč ne, že?!

Nemluvě o tom, když se někomu ve stojící koloně udělá nevolno, vystoupí bezpečně vpravo a tam ho přejede nějaký nedočkavý střelec...