Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Bohužel kvůli horší vzdělanosti populace je to politický a ne jen technický problém.
-
Mosquit
jozka píše: ↑9.8.2025 12:32:17Ohlaseny model (gejmcendzr, faze ocekavani) - prichod do praxe (zjisteni, ze vyfukovanim tabakoveho koure do umyvadla s vodou zlato nevznika) - pouzivani v praxi (zbrblani, u nekterych prechazi v oznaceni "ostuda elektromobility", zdravime Nissan) -. navrat k fazi jedna.
Tak už tu máme 1000 km na jedno nabití i u evropského auta.
https://www.auto.cz/elektricke-suv-a-do ... dlo-159025
Ano, mimo dálnice, ano, s co největším šetřením. Pořád je to číslo, o kterém se před 3 lety ani nesnilo.
A jak jsem psal už předtím, celkový dojezd nepovažuju za důležité číslo. Zajímavější je informace, že za 15 minut nabijou na 600km.
Ale lidem, co potřebujou foukat cigarety do vody to stále jejich požadavky nesplní.
Neum - Dolni Dvoriste (cca 1100km). Auto z roku 2000 pred cca deseti lety, dalnice, nalozeno, nosic na ctyri kola na kouli. Zadne specialni pripravy, zadna peclive vybrana trasa, zadni peclive proskoleni ridici.
Mimochodem, 1000km challenge s Teslami je plny net, nejstarsi tusim z roku 2017. Muzu uz zacit tleskat?
Mimochodem, 1000km challenge s Teslami je plny net, nejstarsi tusim z roku 2017. Muzu uz zacit tleskat?
Jako nekdo, kdo prave vybiral nove auto a videl, jak moc jsou konfiguratory procesane z legislativnich duvodu si o tom myslim sve.
Mimochodem, v nejblizsich mesicich budeme moci sledovat grandiozni uspech automobilky KIA, ktera konci s modelem Ceed a nahradi ho elektromobil EV4. Bude tak nasledovat sukces Fiatu, Fordu, Folksvagnu a Fsech podobnych automobilek.
Já psal teď něco o zákazu?
Dnes (ale co platí dnes nemusí platit zítra) nezakazuje. Ale i když nezakazuje, tak minimálně čím dál více komplikuje.
Nebo Vy snad víte o tom, že by na začátku 20. století státy udělovaly dotace na nákup spalovacích vozů, kupcům ulevovaly na daních, udělovaly jim výjimky s různých plateb, pokutovaly výrobce za příliš velký objem výroby parních vozů, nutily je do parních vozů instalovat odlučovače sazí (jak by měly vypadat je přeci jen drobnost, kterou inženýři jistě vyřeší) a chystaly zákaz prodeje parních vozů na uhlí a dřevo do 10 let? Samozřejmě na jiné palivo než uhlí a dřevo by bylo možné prodávat parní vozy i nadále.
Opravdu nevidíte, že ten přechod pára -> fosil proběhla úplně jinak, než se sanží "vrchnost" o přechod fosil -> elektro?
Opakuji, šptaně není ten elektropohon, ale způsob jakým je "tlačen shora" bez ohledu na potřeby a požadavky kupujících.
Jak jsem psal výše parní stroje nemohl vlastnit každý. Nebyly tak levné.
Koně ale vlastnilo mnohem více lidí a tak byly i regulace.
Koně ale vlastnilo mnohem více lidí a tak byly i regulace.
Nechápu co chcete tím říci. Já s EV také nepotřebují žádné specilani úpravy aby ujel 1100km. Nasednu a jedu.jozka píše: ↑23.11.2025 11:36:48 Neum - Dolni Dvoriste (cca 1100km). Auto z roku 2000 pred cca deseti lety, dalnice, nalozeno, nosic na ctyri kola na kouli. Zadne specialni pripravy, zadna peclive vybrana trasa, zadni peclive proskoleni ridici.
Bude to ale náročná cesta.
Jak u EV tak u spalovaku jde o čas strávený za volantem - ten bude stejný.
Dříve jezdil jsem i 1600km bez přenocování. Pak ale jsem 3 dny unavený. Takže je lepší to rozdělit na 2x po 800km za den a nakonec i ušetřím čas a hlavně zdraví. Po 800 km ještě jsem schopen něco vnímat a dělat.
Jak u EV tak u spalovaku jde o čas strávený za volantem - ten bude stejný.
Dříve jezdil jsem i 1600km bez přenocování. Pak ale jsem 3 dny unavený. Takže je lepší to rozdělit na 2x po 800km za den a nakonec i ušetřím čas a hlavně zdraví. Po 800 km ještě jsem schopen něco vnímat a dělat.
Report od TUV je v pořádku. Až na to, že konstrukčně stejná auta (například Golf, Octavia, Leon) dopadají v žebříčku jinak. To je divný.
Ale aktualne.cz nějak moc se fixuje na EV. Jsou v tom žebříčku i spalovaky.
Tady celá tabulka.
https://motorhome.cz/auto-data/tuv-repo ... 2-3-years/
Ale aktualne.cz nějak moc se fixuje na EV. Jsou v tom žebříčku i spalovaky.
Tady celá tabulka.
https://motorhome.cz/auto-data/tuv-repo ... 2-3-years/
Proč divný, třeba u toho koncernu bylo vždy nastaveno používání lepších komponentů (motory...) pro 'lepší' značku (v pořadí Audi, VW, Škoda, Seat).
V tom celkovém pořadí mě spíš udivuje v jak moc případech je stejný model s klasickým pohonem méně poruchový než EV. Podle všech předpokladů by to mělo být opačně ne?
V tom celkovém pořadí mě spíš udivuje v jak moc případech je stejný model s klasickým pohonem méně poruchový než EV. Podle všech předpokladů by to mělo být opačně ne?
Tady nejde o poruchovost ale o splnění norem. Vy když máte poruchu tak jedete do servisu ne na STK.
Také nejde o motory (u 2-3 letych aut to bylo by divný), ale brzdy, světla, podvozek. To EV a spalovaky mají stejné.
Tesly propadají protože ostatní za 3 roky v provozu již minimálně jednou byly v servisu. Tesly tam nemusí, nu tak 17% tesel tam nakonec pojede, seřídí světla obrousí brzdy a projde STK.
Také nejde o motory (u 2-3 letych aut to bylo by divný), ale brzdy, světla, podvozek. To EV a spalovaky mají stejné.
Tesly propadají protože ostatní za 3 roky v provozu již minimálně jednou byly v servisu. Tesly tam nemusí, nu tak 17% tesel tam nakonec pojede, seřídí světla obrousí brzdy a projde STK.
Takže ty vychvalované "minimální náklady na servis BEV" se tímto jaksi rozplynou. Další argument ve prospěch BEV je pryč. 
Přesně tak, řeším aktuálně druhé auto na jízdy "kolem komína". A i když mám FVE, tak mi vychází ekonomicky lépe koupit benzíňák s atmosférickým motorem, takže jasná volba dokud se ještě vyrábí...
Brzdy jasný tam záleží na stylu jízdy a mohou s tím mít problém i 'ropáci'. Co je myšleno problémem se světly nevím, pokud je problém jen se seřízením tak to běžně vyřeší technik přímo na STK. No ale považovat za pouhé 'splnění norem' toto "... zavěšení náprav, konkrétně opotřebení kulových a vodících čepů, které je diagnostikováno osmkrát častěji, než je obvyklý průměr..." asi není úplně košer.chaden píše: ↑26.11.2025 9:45:57 Tady nejde o poruchovost ale o splnění norem. Vy když máte poruchu tak jedete do servisu ne na STK.
Boha jeho, ten report od TÜV není žádná statistika spolehlivosti automobilů, od toho je tu třeba warranty direct.
Hodnocení TÜV pouze vypovídá o tom, jak se majitelé přijíždějící na STK starají o údržbu svých aut.
Proto tam dlouhodobě vychází blbě malá levná auta, kde se na to tolik nehledí, a hlavně Tesla. A to proto, že nemá předepsané servisní prohlídky. A ostatní EV mají vesměs výrazně delší intervaly. No a bez ohledu na pohon tam nejčastěji vyplavou věci na brzdách, podvozkovku, světla apod., kde to občas nějakou tu údržbu, seřízení chce.
Ono sice na těch servisní prohlídkách vesměs jen tahají z lidí peníze, ale občas tam i zachytí něco, co běžný uživatel nezjistí, ale na STK si všimnou.
A těch, co před STK zajedou preventivně do servisu moc nebude. V CZ podmínkách jsou to hlavně ty, co tuší, že sami by to auto přes STK a emise nedostali. Ale jejich opravář to dá z nejhoršího do kupy a hlavně tam má známý a nějak to protáhne.
Hodnocení TÜV pouze vypovídá o tom, jak se majitelé přijíždějící na STK starají o údržbu svých aut.
Proto tam dlouhodobě vychází blbě malá levná auta, kde se na to tolik nehledí, a hlavně Tesla. A to proto, že nemá předepsané servisní prohlídky. A ostatní EV mají vesměs výrazně delší intervaly. No a bez ohledu na pohon tam nejčastěji vyplavou věci na brzdách, podvozkovku, světla apod., kde to občas nějakou tu údržbu, seřízení chce.
Ono sice na těch servisní prohlídkách vesměs jen tahají z lidí peníze, ale občas tam i zachytí něco, co běžný uživatel nezjistí, ale na STK si všimnou.
A těch, co před STK zajedou preventivně do servisu moc nebude. V CZ podmínkách jsou to hlavně ty, co tuší, že sami by to auto přes STK a emise nedostali. Ale jejich opravář to dá z nejhoršího do kupy a hlavně tam má známý a nějak to protáhne.
Nějak moc široko berete. EV v tom TUV reportu nijak nevyčnívají. Ale servisních úkonů stále mají méně.
Stále nemusejí měnit olej a filtry. A právě u 2-3 letych aut ten "ofiko" olej je nejdražší.
Co se týče Tesel tak i u Tesel servisní náklady jsou v průměru stále menší. Jen 17% Tesel musí něco seřídit po 3 letech. 83% žádné náklady navíc spojené s STK nemá.
ekomnicky bude chodit pěšky, všechno ostatní je o úrovni komfortu
Pokud člověk není v důchodu, tak mu ekonomicky moc dobře nevyjde chodit každý den 10 - 15 km pěšky 
Protože chodit do práce 10 km znamená ztratit 4 hod. času. Při hodinové sazbě je to ztráta několik tisíců. A pracovat i s cestou od 9 do 21 hod. taky nebude, co by člověk chtěl. Chodit nebo jezdit na kole do práce po silnici mi taky nepřipadá moc zdravý , je to spíš o hubu
Busem nebo vlakem jsem nejel snad 10 let 
Jak jsem říkal je to o úrovní komfortu.
Také dobrá otázka proč jet po silnici na kole není zdravý ?
Nejsou ty spalovaky přece jen dražší?
Také dobrá otázka proč jet po silnici na kole není zdravý ?
Nejsou ty spalovaky přece jen dražší?
To je ta externalita, kterou jste ve svých výpočtech nezapočítal. Stejně ji ale platíte, jen nepřímo.
To není o žádném komfortu, pokud člověk jezdí za klienty a jedná s nimi, tak jízdu na kole může rovnou vyloučit. To je možná volba pro zaměstnance, kteří se mohou na pracovišti převléct.
Samotná jízda na kole moc zdravá není. Už jen posed na kole není pro lidské tělo moc přirozené, jízda zatěžuje jen některé svaly, pak ovzduší na cestě a ve městě. Je toho dost. Mnohem lepší je si zaběhat do přírody a zacvičit si...
Už jsme ale dost OT.
Samotná jízda na kole moc zdravá není. Už jen posed na kole není pro lidské tělo moc přirozené, jízda zatěžuje jen některé svaly, pak ovzduší na cestě a ve městě. Je toho dost. Mnohem lepší je si zaběhat do přírody a zacvičit si...
Už jsme ale dost OT.
10-15 km na kole denně není moc a je zdraví prospěšné,
treba s elektrokolem u toho se ani nezapotíte, převlečení není potřeba, i když elektrokolo bude možná dražší než nějaký spalovací vraček (ten ale dělá nepohodli na jiném místě)
ovzduší je ta externalita - "já nemůžu jet na kole protože ovzduší, tak pojedu spalovakem a zhorším to ostatním ještě víc ";- )
treba s elektrokolem u toho se ani nezapotíte, převlečení není potřeba, i když elektrokolo bude možná dražší než nějaký spalovací vraček (ten ale dělá nepohodli na jiném místě)
ovzduší je ta externalita - "já nemůžu jet na kole protože ovzduší, tak pojedu spalovakem a zhorším to ostatním ještě víc ";- )