Elektromobilita
Re: Elektromobilita
10-15 km denně spalovacím autem je špatný - to je 7.5 km jedním směrem, to auto půlku cesty nemá provozní teplotu motoru a tak ani neplní emisní normy, opotřebuje se víc, najede méně km do nějaké závady, a i když bude levnější na pořízení (to také není daný, záleží na nárocích na komfort
), s celkovými náklady na provoz již to není tak jistý
Proto volím atmosférický motor, ten to v pohodě dá. Budou vedle krátkých tras občas i dlouhé. Měl jsem ještě na kratší vzdálenosti atmosférický Subaru a v pohodě to 10 let dalo bez závady. Pokud člověk zvolí lety osvědčený motor, tak je to nejekonomičtější volba auta na takové trasy.
Nesmí být také primovstrikovy. Subaru také není nejlevnější značka. Pochybuji že překoná třeba Elroq v celkových nákladech na provoz.
Elroq prekona v nakladech s prstem v nose, naklady nejsou jen palivo, ale napriklad i ztrata ceny.
Mimochodem, ted jsem vybiral nove auto na jizdy kolem komina, atmosfericky ctyrvalec s neprimym vstrikem. Vyber nebyl moc velky, poptavka existuje nemala, z nabidky uz zmizel, doprodavaji se skladovky. Ale... holt predpisy, pane.
Takze az se tu bude zas nekdo vyptavat dokola, jestli nekdo neco zakazuje...
Mimochodem, ted jsem vybiral nove auto na jizdy kolem komina, atmosfericky ctyrvalec s neprimym vstrikem. Vyber nebyl moc velky, poptavka existuje nemala, z nabidky uz zmizel, doprodavaji se skladovky. Ale... holt predpisy, pane.
Takze az se tu bude zas nekdo vyptavat dokola, jestli nekdo neco zakazuje...
Atmosférický Subaru jsem už před lety prodal, už mi zbylo jen s turbem
Myslím, že píšeme o stejném autě
Ano, ale ztráta ceny může být klidně ve prospěch Elroqu. Ověřit to teď nemůžeme - Elroq teprve začal se prodávat.
Situace se mění. Ceny nových EV klesly. Důvody pro větší pokles cen oproti spalovakum mizí.
Také k tomu atmosférickému čtyřválců.
Je to tak ubohý auto, že každý se bojí napsat značku a model ?
Je to tak ubohý auto, že každý se bojí napsat značku a model ?
Otec Fura dal napovedi... jak psavali ve Ctyrlistku kdysi, chytremu napovez a hloupe ctenare nemame.
No ni?
A jestli to bude u Elroqu opacne, pak Skodovce gratuluji. Bude prvni, kdo to dokazal.
No ni?
A jestli to bude u Elroqu opacne, pak Skodovce gratuluji. Bude prvni, kdo to dokazal.
"10-15 km na kole denně" je ale hlavně docela nepoužitelné pro někoho, kdo má být v zaměstnání ve společenském oděvu. Vy jezdíte na kole v obleku, případně dámy v lodičkách?
zase příspěvek s 0 hodnotou pro ostatní, ani to poslední tvrzení nemusí být pravda
ano můžete vymyslet další stovky marginalnych případu
stále pořízení spalovaku není jediný možný řešení mobilty
zvlášť' pro lidi které nosí společenské šaty v práci každý den
Aha, takze preci jen...
Mimochodem, par let jsem do prace jezdil na kole jeden cas 22km, pak 10km. V lete v zime, v suchu, v desti. Rekord pri 15cm snehu nebo pri -22. Jenze jsem byl podstatne mladsi a nemel jsem zadne povinnosti stran rodiny a potomku. Melete hovadiny.
Jak jsem již psal je to o žebříčku úrovně komfortu dopravy 7.5km do práce (a také za předpokladu že máme tam parkování).
- Pěšky nebo veřejnou dopravou
- Na kole
- Elektro kolo případně další dvoustopove vozidlo
- Levným spalovacím autem (ojetina s manuálem)
- Drahým spalovacím autem (automat s bufíkem)
- Modernim elektroautem
Není to ale cenový žebříček, myslím že můžeme najít i boty, které budou dražší, než nějaký starý spalovak.
- Pěšky nebo veřejnou dopravou
- Na kole
- Elektro kolo případně další dvoustopove vozidlo
- Levným spalovacím autem (ojetina s manuálem)
- Drahým spalovacím autem (automat s bufíkem)
- Modernim elektroautem
Není to ale cenový žebříček, myslím že můžeme najít i boty, které budou dražší, než nějaký starý spalovak.
Je to divné, ale moje ubohé auto - Mazda 6 diesel 2.2 / 120kW, které mám v provozu od roku 2012, a denně jsem s ním dalších 10 let jezdil do práce 6km tam a odpoledne 6km zpět (plus delší cesty o víkendech a dlouhé letní / zimní cesty na dovolenou) - se ve zdraví dožilo 210 tisíc km, a za celých > 13let co jej mám, nemělo nikdy žádnou závadu. Jen pravidelný servis 1 x ročně v autorizovaném servisu s úkony dle rozpisu výrobce.chaden píše: ↑27.11.2025 18:21:07 10-15 km denně spalovacím autem je špatný - to je 7.5 km jedním směrem, to auto půlku cesty nemá provozní teplotu motoru a tak ani neplní emisní normy, opotřebuje se víc, najede méně km do nějaké závady, a i když bude levnější na pořízení (to také není daný, záleží na nárocích na komfort), s celkovými náklady na provoz již to není tak jistý
Co je divné? Je to možný. Jezdil jste s tím pravidelně i delší trasy. Začalo to levnym autem na courání. Pak do toho najednou zahrnuje se i drahe auto s kterým se jezdí i na dovolenou. Nevime take profil vase cesty do prace.Country píše: ↑28.11.2025 13:35:46 Je to divné, ale moje ubohé auto - Mazda 6 diesel 2.2 / 120kW, které mám v provozu od roku 2012, a denně jsem s ním dalších 10 let jezdil do práce 6km tam a odpoledne 6km zpět (plus delší cesty o víkendech a dlouhé letní / zimní cesty na dovolenou) - se ve zdraví dožilo 210 tisíc km, a za celých > 13let co jej mám, nemělo nikdy žádnou závadu. Jen pravidelný servis 1 x ročně v autorizovaném servisu s úkony dle rozpisu výrobce.
A proč Mazda 6 je ubohý auto? Nemyslím si ale, že plní emisní normy během první půlky cesty do práce, pokud nenecháváte ho se zahřát na provozní teplotu před jízdou (což bude ještě horší pro ty normy).
A ještě k hovadinám
Když zadáte to googlu "bike culture in the netherlands" a přejděte na obrázky, tak uvidíte i fotky lidí které plní rodinné povinosti na kole, i starší lidé vozí děti. Možná najdete i fotky lidí v společenských šatech a lodičkách.
Není to nemožný v správném prostředí.
Já netvrdím že všichni v čechách musí dělat to samý i když i v ČR jsou místa s podobnými podmínky.
Ale tvrdit, že to není možný a k tomu je potřeba mít spalovak je hovadina.
Když zadáte to googlu "bike culture in the netherlands" a přejděte na obrázky, tak uvidíte i fotky lidí které plní rodinné povinosti na kole, i starší lidé vozí děti. Možná najdete i fotky lidí v společenských šatech a lodičkách.
Není to nemožný v správném prostředí.
Já netvrdím že všichni v čechách musí dělat to samý i když i v ČR jsou místa s podobnými podmínky.
Ale tvrdit, že to není možný a k tomu je potřeba mít spalovak je hovadina.
Ano "in the netherlands", jenže
a) tam je maximální převýšení, kteeré potřebujete zdolat, 3 metry
b) na poloviční rozloze tam žije více než dvojnásobek obyvatel - tedy logicky, všichni se pohybují na MNOHEM kratší vzdálenosti
Srovnáváte nesrovnatelné
a) tam je maximální převýšení, kteeré potřebujete zdolat, 3 metry
b) na poloviční rozloze tam žije více než dvojnásobek obyvatel - tedy logicky, všichni se pohybují na MNOHEM kratší vzdálenosti
Srovnáváte nesrovnatelné
Ano psal jsem o podmínkách.
Problém převýšení se řeší elektropohonem.
Také v příkladu šlo o 5-7.5 km jedním směrem do práce. To není velká vzdálenost pro kolo.
Jako obvykle, samé výmluvy a přístup "jak to nejde".
Není to komfortní ani v Nizozemsku. Ale jde to.
Problém převýšení se řeší elektropohonem.
Také v příkladu šlo o 5-7.5 km jedním směrem do práce. To není velká vzdálenost pro kolo.
Jako obvykle, samé výmluvy a přístup "jak to nejde".
Není to komfortní ani v Nizozemsku. Ale jde to.
Minul jste mou druhou výhradu - vzdálenost. V tom Nizozemsku to může být těch 5-7.5 km, a souhlasím, že to na kole lze zvládat každý den. V naší zemi to bude mnohem spíše 15 - 35 km a to už je problém.
Nic jsem neminul. To vy jste minul čím ta část diskuze začala. U toho byla zmíněná (ne mnou) vzdálenost 10-15 km denně.
35 km je už vzdálenost pro auto, ale nevidím proč to MUSÍ být spalovak.
Já tvrdím že je to jen o úrovni komfortu, kterou si můžete dovolit. Elektro auto poskytuje větší úroveň komfortu.
A také i na 35 km jezdí veřejná doprava, a bude to levnější než vlastnit jaké koliv auto. Takze auto neni nezbytny.
A on to MUSÍ být spalovák? Já někde něco takového tvrdil?
Zase ukazujete své mistrovství ve vyhýbání se přímé odpovědi? Když jste zahnán na tenký led při vychvalování elektropohonu, uhnete k veřejné dopravě a kolům. Když jste zahnán na tenký led v cyklodopravě vytahujete zase kartu elektropohonu.
Prostě uhýbáte a uhýbáte.
Já nikdy netvrdil, že jediný správný způsob dopravy je autem a že to auto musí být spalovák. Já Vám jen systematicky vyvracím Vámi deklarované "výhody BEV" a to se Vám nelíbí, tak prostě uhýbáte a uhýbáte. Každý si to tu může přečíst a udělat si vlastní názor.
Zase ukazujete své mistrovství ve vyhýbání se přímé odpovědi? Když jste zahnán na tenký led při vychvalování elektropohonu, uhnete k veřejné dopravě a kolům. Když jste zahnán na tenký led v cyklodopravě vytahujete zase kartu elektropohonu.
Prostě uhýbáte a uhýbáte.
Já nikdy netvrdil, že jediný správný způsob dopravy je autem a že to auto musí být spalovák. Já Vám jen systematicky vyvracím Vámi deklarované "výhody BEV" a to se Vám nelíbí, tak prostě uhýbáte a uhýbáte. Každý si to tu může přečíst a udělat si vlastní názor.
Bude to něco konkrétního? Čemu že se uhýbám?
I když já něčemu se údajně uhýbám, tak jaký to má vliv a elektromobilitu?
Kdyby já mohl něco změnit tak spalovaky zakážu hned bez náhrady. A co? Je to jen můj názor. Proč se na to tak fixujete?
Chete mě přesvědčit že spalovaky jsou lepší než EV?
Myslím že je to zbytečný. Já mám vlastní zkušenosti s obojí, někdo na forumu nemá šanci mě přesvědčit o opaku.
I když já něčemu se údajně uhýbám, tak jaký to má vliv a elektromobilitu?
Kdyby já mohl něco změnit tak spalovaky zakážu hned bez náhrady. A co? Je to jen můj názor. Proč se na to tak fixujete?
Chete mě přesvědčit že spalovaky jsou lepší než EV?
Myslím že je to zbytečný. Já mám vlastní zkušenosti s obojí, někdo na forumu nemá šanci mě přesvědčit o opaku.
A další otázka je.
Jakou má cennost názor lidí, které viděli EV jen na obrázku, případně možná s tím jeli jednou, oproti lidem, které maji v provozu desítky i stovky tisíc km s obojí - EV a spalovaky?
Také musím uznat, že nic podstatného v tomto směru nevšiml. Nějak moc na sebe berete
Chybějí vám reálné zkušenosti na nějaké "vyvracení".
Jakou má cennost názor lidí, které viděli EV jen na obrázku, případně možná s tím jeli jednou, oproti lidem, které maji v provozu desítky i stovky tisíc km s obojí - EV a spalovaky?
Také musím uznat, že nic podstatného v tomto směru nevšiml. Nějak moc na sebe berete
-
Mosquit
Jezdil jsem 2 roky každý týden pracovat do Drážďan do IT firmy, pan ředitel dojížděl každý den na (elektro) kole 40 tam a 40 zpátky - pravda, podél Labe. Věk bych tipnul tak před důchodem. Business casual, žádné převlékání.
Žil jsem v Belgii (Antverpy), na kole jsem denně dojížděl půl hodiny tam a půl hodiny zpátky. Vítr, déšť. Všichni v běžném, civilním oblečení, jen pláštěnka.
Pracoval jsem 2 roky v Curychu, používal jsem veřejnou dopravu, ale překvapivě tam na kolech jezdilo taky hodně lidí, ač je to taky kopcovité město (a to bylo v roce 2010, kdy ještě elektrokola moc rozšířená nebyla, a modal share byl 4%, zatímco teď mají 12%).
Teď mám elektroauto (včera to byl rok), a stejně naprostou většinu jezdím veřejnou dopravou.