Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Já jezdíval po Karlínské cyklostezce. V práci jsem se musel převlíkat, protože to bylo ještě před lety, než tam dali na pateřní trasu asfalt...
Ale pořád lepší nez cyklopruh na Rohanském, ten jsem dal jen jednou a raději jsem pak jezdil od bláta... Bohužel to, co předvádí Praha v posledních letech, to není snaha vybudovat infrastrukturu pro cyklisty. To je jen naschvál motoristům. To to město opravdu dopředu neposouvá.
Ubohý auto to není, je to klasický mainstream Hyundai i30. Takže obyčejný přesunovadlo z bodu A do bodu B jako je většina EV. Na tyto krátký cesty nepotřebuji žádný luxus. Abych dostal podobné EV se stejně velkým kufrem, tak bych musel přihodit alespoň 500 tis. To si radši zaletím na 10 luxusních dovolených, než to "vyhazovat" za druhý auto (EV), kde žádnou velkou přidanou hodnotu na 15 km trasy nedostanu
No jo.. "zachrana planety"...
Přece je to jen o komfortu..
Jet hned v teplem v zimě a vychlazeném v létě autě, nemuset škrábat, nemuset radit. A ten luxus se nejvíc vyplatí právě u krátké trasy.
Ten komfort přece jen něco stojí, ale nestojí 500 tisíc.
Skladovky i30 kombi vidím od 450 tisíc
Co elektrického má stejně velký kufr jako i30 a 5 míst a stojí 950 tisíc?
Sakladovky Insteru od 580 tisíc
Skladovky el. Kóny od 750 tisíc
Ioniq 5 už bude mnohem dražší.
Dobrá Inster je malý (ale variabilny), asi jezdíte celou rodinou na velký týdenní nákup.
Stará Koná měla malý kufr, ale nová měla by mít větší.
Když budeme koukat po jiným značkám tak třeba taková MG4 teď pod 700 tisíc, da se najit i za 650, bohužel kombík MG5 již není k sehnání.
No dobrá tady můžou být ideologické důvody .
Škoda - skladovky Elroqu kolem 800 tisíc. Rozdíl 350 tisíc.
Kde jsou vašich 500 tisíc rozdílu?
Takže já vidím rozdíl 200-350 tisíc u aut která mají ale zároveň i lepší dynamiku.
Ano nikomu nenapadlo zatím vyrábět slabé a velké EV. Asi to stejné by nestálo o moc méně, tak nemá smysl zatím to dělat.
Ale ono to přijde.
Již teď v ČR jsou představeni a mají ceníky v korunách DongFeng, Leapmotor, MG, XPeng, BYD.
Již příští rok budeme mít tady spoustu čínských aut nejen v nabídce ale i v ulicích, a i evropské výrobci budou muset ještě zlevnit.
Ano nikomu nenapadlo zatím vyrábět slabé a velké EV. Asi to stejné by nestálo o moc méně, tak nemá smysl zatím to dělat.
Ale ono to přijde.
Již teď v ČR jsou představeni a mají ceníky v korunách DongFeng, Leapmotor, MG, XPeng, BYD.
Již příští rok budeme mít tady spoustu čínských aut nejen v nabídce ale i v ulicích, a i evropské výrobci budou muset ještě zlevnit.
Co se týče komfortu, tak auta garážuji, takže škrábání nehrozí, a to ani na zpáteční cestě. Když je výjimečně nějaká kalamita, tak jednoduše nejedu. Vychlazené taky je. Takže zbývá jedině automat, ale na těch pár km párkrát zařadím. Řadím i u druhého auta a zatím mi to nijak nevadí.
Kufr u Kony i Elroqu má pod 500 l a hlavně je špatně tvarovaný, zkosený a velký pes se do něj horko těžko vejde . I30 má přes 600 l. Tzn musel bych volit EV velikosti Enyaqu, a tam se dostáváme na rozdíl 500 tis.
Čínský auto je u mě neprůchozí, nekoupil bych si ani čínský mobil
Kufr u Kony i Elroqu má pod 500 l a hlavně je špatně tvarovaný, zkosený a velký pes se do něj horko těžko vejde . I30 má přes 600 l. Tzn musel bych volit EV velikosti Enyaqu, a tam se dostáváme na rozdíl 500 tis.
Čínský auto je u mě neprůchozí, nekoupil bych si ani čínský mobil
Vidím skladovky Enyaqu kolem 850 tisíc. Takže spíše 400.
Ale Enyaq je mnohem komfortnější auto než i30, hlavně pro řidiče ale i pro psa bude také. Je to prostě jiná kategorie auta.
Dynamika a značka také něco stojí.
I když parkujete v garáži stejně jedete část cesty v chladném autě. Vychalzene v létě to máte také ne hned od nastoupení. A nejspíš je to manuální klimatizace oproti 3 zónové v Enyaqu.
Ano můžete se s tím smířit. Je to ale kompromis, ne férové porovnání.
Jel jste v tom Enyaqu alespon jednou?
Čínska auta jsem zminil v kontextu konkurence. I když možná by stálo za to se na to alespoň podívat, jsou tam různé varianty.
Vsadím se že máte doma spoustu produktů vyrobených v číně.
Proč pak ne Jogger? Ten asi bude ještě levnější a má i větší kufr.
Ale Enyaq je mnohem komfortnější auto než i30, hlavně pro řidiče ale i pro psa bude také. Je to prostě jiná kategorie auta.
I když parkujete v garáži stejně jedete část cesty v chladném autě. Vychalzene v létě to máte také ne hned od nastoupení. A nejspíš je to manuální klimatizace oproti 3 zónové v Enyaqu.
Čínska auta jsem zminil v kontextu konkurence. I když možná by stálo za to se na to alespoň podívat, jsou tam různé varianty.
Mosquit: pokud Vám vyhovuje cestovat tou veřejnou dopravou 80-100 minut místo autem 25 (a ve špičce 50), prosím, je to vaše věc. Mně to nevyhovuje. Veřejnou dopravou tu trasu, kterou absolvuji denně já, rychleji prostě nedáte. A to nepočítám, že návrat večer (opravdu večer, nikoli v16:30) je veřejnou dopravou jen jednou za hodinu a půl. To je celé.
Ve zkratcechaden píše: ↑29.11.2025 12:08:09 Přece je to jen o komfortu..
Jet hned v teplem v zimě a vychlazeném v létě autě, nemuset škrábat, nemuset radit. A ten luxus se nejvíc vyplatí právě u krátké trasy.
Ten komfort přece jen něco stojí, ale nestojí 500 tisíc.
Skladovky i30 kombi vidím od 450 tisíc
Co elektrického má stejně velký kufr jako i30 a 5 míst a stojí 950 tisíc?
Sakladovky Insteru od 580 tisíc
Skladovky el. Kóny od 750 tisíc
Ioniq 5 už bude mnohem dražší.
Dobrá Inster je malý (ale variabilny), asi jezdíte celou rodinou na velký týdenní nákup.
Stará Koná měla malý kufr, ale nová měla by mít větší.
Když budeme koukat po jiným značkám tak třeba taková MG4 teď pod 700 tisíc, da se najit i za 650, bohužel kombík MG5 již není k sehnání.
No dobrá tady můžou být ideologické důvody .
Škoda - skladovky Elroqu kolem 800 tisíc. Rozdíl 350 tisíc.
Kde jsou vašich 500 tisíc rozdílu?
Neskrabani neni o elektromobilite. Ve Skandinavii je to celkem bezna vybava. Tady se to kvuli tem par dnum nevyplati.
Inster, Kona ani Elroq nejsou srovnatelne s i30 kombi, Ionig je navic o vic nez pul mega drazsi, Kona o trista. MG 4 je mensi a je drazsi o ctvrt mega.
Suma sumarum... ani jedno se na tu obycejnou i30 nechyta (mimochodem, Paul uhodl spravne, asi cte ctyrlistek) a stoji to vic, misty o sakra dost. Ty srandy kolem dojezdu a nabijeni necham ted stranou, nekomu to treba vyhovuje, me ne, ja nepotrebuji tamagoci, ale normalne pouzitelny nastroj.
Pořád si těch 400 tis. dokážu užít lépe než to vrazit do druhého auta na popojíždění. To mi nedává smysl. Ani mi nedává smysl mít dvě rychlá auta. Škoda taky bůhví jaká značka není a obecně bych váhal dávat za Škodu 1 mil. Kč. Řekl bych, že Hyundai je o dost hodnotnější značka, ikdyž srovnáváme úplně jiná auta v jiný cenové hladině.chaden píše: ↑29.11.2025 15:30:11 Vidím skladovky Enyaqu kolem 850 tisíc. Takže spíše 400.
Enyaq jsem nejel, mám projeté jen Tesly, to mi stačí abych si udělal obrázek o EV.
Právě že dost věcí se dělá jen v Číně, tak aspoň auto, mobil atd. si můžu koupit Nečínské
Dacia je podprůměrná v bezpečnosti, i nový Duster má tuším 3*. A není to jen o asistentech, v nárazových testech má nízké hodnocení. Tam je ta nízká cena cítit narozdíl od Hyudaie, který je levný díky už staršímu modelu s doprodávaným motorem. Ale jinak je to srovnatelné auto s Octavií, Focusem atd. , pokud budu srovnávat základní verze.
Ve zkartce neškrábání JE o elektromobilite.jozka píše: ↑29.11.2025 19:47:48 Ve zkratce
Neskrabani neni o elektromobilite. Ve Skandinavii je to celkem bezna vybava. Tady se to kvuli tem par dnum nevyplati.
Inster, Kona ani Elroq nejsou srovnatelne s i30 kombi, Ionig je navic o vic nez pul mega drazsi, Kona o trista. MG 4 je mensi a je drazsi o ctvrt mega.
Suma sumarum... ani jedno se na tu obycejnou i30 nechyta (mimochodem, Paul uhodl spravne, asi cte ctyrlistek) a stoji to vic, misty o sakra dost. Ty srandy kolem dojezdu a nabijeni necham ted stranou, nekomu to treba vyhovuje, me ne, ja nepotrebuji tamagoci, ale normalne pouzitelny nastroj.
i30 ve švédsku se nenabízí, ale u i20 nějak jsem tam v konfiguratoru bufík nenašel, ano můžete asi dodělat, co zaruka?, umí zapnout i chlazení z mobilu?
A pak zkuste třeba najet na dálnici naprkilad v MG4 a základním i30, nebo jen napojit se na rušnou silnici z nějakého výjezdů. Pak budete povídat o chytání tamagoci. Co z dojezdem a dobíjením u auta na courání? Nechápu.
Já chápu že vy to nepotřebujete, můžeme se vrátit zpátky k otázce - proč pak nechodíte pěšky, když nic nepotřebujete?
Ano i30 je auto, které někomu vyhovuje, ale je prostě horší a proto tolik stojí.
No ... Enyaq se řídí úplně jinak. Tesly vyžadují zvyk na jednopedalove řízení, jezdil jste s Teslou víc než týden aby na to zvykl? Zpět potom málo kdo chce, ale dochází to postupně. Enyaq v tomto smyslu nevyžaduje žádný zvyk, pokud jste řídil někdy běžný automat.
Jen jsem tím chtěl naznačit, že tvrzení : "10-15 km denně spalovacím autem je špatný - to je 7.5 km jedním směrem, to auto půlku cesty nemá provozní teplotu motoru a tak ani neplní emisní normy, opotřebuje se víc, najede méně km do nějaké závady" neplatí úplně na 100%. Mazda to očividně zvládá i dieselů, které jsou jinak na různých webových stránkách pomlouvány tak, že by si od Mazdy pes kůrku nevzal. A atmosférické benzíny od Mazdy tenle režim zvládají taky, provozoval jsem dřív 626ku v podobném režimu bez problémů 10 let, a poslední šestka s 2,5 litrem (mám ji vyzkoušenou) nemá chybu. Takže stačí jedno auto na krátké popojíždění i dlouhé cesty na dovolenou.chaden píše: ↑28.11.2025 13:48:53Co je divné? Je to možný. Jezdil jste s tím pravidelně i delší trasy. Začalo to levnym autem na courání. Pak do toho najednou zahrnuje se i drahe auto s kterým se jezdí i na dovolenou. Nevime take profil vase cesty do prace.Country píše: ↑28.11.2025 13:35:46 Je to divné, ale moje ubohé auto - Mazda 6 diesel 2.2 / 120kW, které mám v provozu od roku 2012, a denně jsem s ním dalších 10 let jezdil do práce 6km tam a odpoledne 6km zpět (plus delší cesty o víkendech a dlouhé letní / zimní cesty na dovolenou) - se ve zdraví dožilo 210 tisíc km, a za celých > 13let co jej mám, nemělo nikdy žádnou závadu. Jen pravidelný servis 1 x ročně v autorizovaném servisu s úkony dle rozpisu výrobce.
A proč Mazda 6 je ubohý auto? Nemyslím si ale, že plní emisní normy během první půlky cesty do práce, pokud nenecháváte ho se zahřát na provozní teplotu před jízdou (což bude ještě horší pro ty normy).
No a ten přívlastek "ubohý" jsem převzal z vašeho příspěvku :"Je to tak ubohý auto, že každý se bojí napsat značku a model ?", a značku jsem uvedl
Motáme se pořád v kolečku. Každý člověk má jiný potřeby. Někomu na 15 km jízdy stačí ojeté 15ti leté auto z bazaru, někomu základní model, někdo vyžaduje EV a někdo zase Bentley. Majitel Bentley s V8 se může taky pohoršovat, že si někdo koupí elektronickou Teslu nebo Škodu na úkor luxusu a pohodlí.chaden píše: ↑29.11.2025 21:02:55Ve zkartce neškrábání JE o elektromobilite.jozka píše: ↑29.11.2025 19:47:48 Ve zkratce
i30 ve švédsku se nenabízí, ale u i20 nějak jsem tam v konfiguratoru bufík nenašel, ano můžete asi dodělat, co zaruka?, umí zapnout i chlazení z mobilu?
A pak zkuste třeba najet na dálnici naprkilad v MG4 a základním i30, nebo jen napojit se na rušnou silnici z nějakého výjezdů. Pak budete povídat o chytání tamagoci. Co z dojezdem a dobíjením u auta na courání? Nechápu.
Já chápu že vy to nepotřebujete, můžeme se vrátit zpátky k otázce - proč pak nechodíte pěšky, když nic nepotřebujete?
Ano i30 je auto, které někomu vyhovuje, ale je prostě horší a proto tolik stojí.
Faktem ovšem je, že od majitelů luxusních značek jsem nikdy neslyšel nějaké pohoršování proč si někdo koupí levnější auto než má on, tak jako to slyším od vás a i jiných majitelů EV. V tomto nejste sám, jste prostě zvláštní sorta lidí.
Tvrzení že jedno auto je lepší, než druhý, je nějaké pohoršování?
Ono porovnávat auta je nějaká výhrada pro jinou "sortu" lidi?
Nechápu.
Jen tak mimochodem pořád do kola píšu že ta spalovaci auta na courani půlku pravidelné cesty, a tím pádem i půlku života, neplní emisní normu.
A pak tam "není zdravý jezdit na kole a chodit pěšky". A tohle ani neni moje tvrzeni.
Tohle se prostě ignoruje. "Tohle přece nic nestojí, nám neboli."
A já jsem potom "zvláštní sorta lidi". Já musím respektovat něčí "potřeby". Ok.
A pak tam "není zdravý jezdit na kole a chodit pěšky". A tohle ani neni moje tvrzeni.
Samotné tvrzení ne, ale vy tady např. cpete lidem proč si nekoupí radši o půl mil. nebo 400 tis. dražší EV, protože je to lepší auto. Pominu-li fakt, že není lepší ve všech směrech (např. ta ekonomika), tak je na hlavu psát, že auto dražší o půl mil. bude ve většině ohledech lepší, to ví asi každý. Každý člověk má jiné priority, někdo milióny dává do aut, někdo do bydlení atd. atd. Jsou milionáři, kteří jezdí v ojetých dieslech.
Asi nechápete fakt, že emisní normy jsou většině Čechů ukradené. A pokud budou EV předražený oproti spalovákům, tak se na tom nic nezmění. To, že není zdravý jezdit po silnicích na kole bylo špatně formulováno, bylo to myšleno, že to není bezpečný.chaden píše: ↑30.11.2025 0:20:38 Jen tak mimochodem pořád do kola píšu že ta spalovaci auta na courani půlku pravidelné cesty, a tím pádem i půlku života, neplní emisní normu.
Ne já vám nic necpu.
Jen oponují tomu, že spalovak je lepší. I ekonomicky nebude lepší když budete adekvátně počítat a porovnávat.
A ano lidi kupují horší a lepší auta. Nevidím na tom nic špatného.
Špatný je když člověk říká, že koupil lepší auto, a ono to je naopak.
Jen oponují tomu, že spalovak je lepší. I ekonomicky nebude lepší když budete adekvátně počítat a porovnávat.
Můžu jen poradit psát za sebe.
Ve zkratce:chaden píše: ↑29.11.2025 21:02:55Ve zkartce neškrábání JE o elektromobilite.jozka píše: ↑29.11.2025 19:47:48 Ve zkratce
Nepisu o klasickem bufiku (proto ta zminka o Skandinavii).
Na rusnou silnici najizdim kazde rano, dekuji tza optani.
O tom jake auto komu vyhovuje nevypovida cena, ale cena/uzitek a vyslednici toho jsou prodeje.
Shrnuti:
Opet netusite o cem je rec, ale vite vse lepe.
Já vím že se umíte tvářit jako že víte víc než ostatní.
Na mne tohle nefunguje. Za tím nic není. Buď' napište co máte na mysli, nebo raději nepište nic.
Take gratuluji že vůbec umíte najet na rušnou silnici. Řeč ale byla o komfortu najíždění.
Na mne tohle nefunguje. Za tím nic není. Buď' napište co máte na mysli, nebo raději nepište nic.
Take gratuluji že vůbec umíte najet na rušnou silnici. Řeč ale byla o komfortu najíždění.
Lepší je široký pojem. Ale já hlavně psal, že v mém případě ekonomičtější. Při nájezdu 10 000 km ročně budu mít náklady na benzín cca 20 000 Kč. Pokud bych si nechal auto 10 let, tak kde u např. z Enyaqu ušetřím dalších 200 000 Kč? Ušetřím něco na servisu, ale zase budu platit dvojnásobnou pojistku. Jsem zvědavý na vaše adekvátní počtychaden píše: ↑30.11.2025 9:15:05 Ne já vám nic necpu.
Můžu jen poradit psát za sebe.
Nu tak hlavní že vůbec to není adekvátní srovnání i30 vs Enyaq. Alespoň musíte to i30 dovybavit silnějším motorem, automatem a automatickou klimatizaci. I tak to nebude srovnatelný ale již to bude blíž. Ale stejně nevyjde vám Enyaq líp (zapomel jste take na drazsi kola). Protože vy tam máte nějaký subjektivny parameter(nebo vic parametru), který nikdo jiný než vy nemůže ocenit. Zkuste například místo Enyaqu pro porovnání vzít rok/dva starou i30. Ona vám určitě ekonomicky vydje líp, nicméně chcete asi novou. Tohle s čistou matematikou nemá nic společného.Paul1 píše: ↑30.11.2025 10:17:03
Lepší je široký pojem. Ale já hlavně psal, že v mém případě ekonomičtější. Při nájezdu 10 000 km ročně budu mít náklady na benzín cca 20 000 Kč. Pokud bych si nechal auto 10 let, tak kde u např. z Enyaqu ušetřím dalších 200 000 Kč? Ušetřím něco na servisu, ale zase budu platit dvojnásobnou pojistku. Jsem zvědavý na vaše adekvátní počty![]()
Opravdu vas nehodlam zasvecovat do beznych zalezitosti, obzvlast k vasi prirozene a opakovane projevovane zvysene resistenci vuci edukacni snaze (nejen z me strany).
Priznacne je, jak krasne jste obtancil tu cast prispevku, ktera by mela byt jasna nejen ctenarum Ctyrlistku (pro nectenare Ctyrilistku... ta o cenach a porovnani i30 kombi a vybrana BEV).
Zase zbytečný narcistický příspěvek s 0 hodnotou. Pochybuji že jste schopen vůbec někoho edukovat 
Já ale hledám druhé auto na popojíždění, takže adekvátně srovnávám auta dle těchto potřeb. Nepotřebuji tam žádný velký komfort ani výkon. Dvě výkonná auta nepotřebuji, a i kdybych potřeboval, tak na kolik vyjde Enyaq . který se dokáže rozjet na 100 pod 6 sekund?chaden píše: ↑30.11.2025 10:58:50Nu tak hlavní že vůbec to není adekvátní srovnání i30 vs Enyaq. Alespoň musíte to i30 dovybavit silnějším motorem, automatem a automatickou klimatizaci. I tak to nebude srovnatelný ale již to bude blíž. Ale stejně nevyjde vám Enyaq líp (zapomel jste take na drazsi kola). Protože vy tam máte nějaký subjektivny parameter(nebo vic parametru), který nikdo jiný než vy nemůže ocenit. Zkuste například místo Enyaqu pro porovnání vzít rok/dva starou i30. Ona vám určitě ekonomicky vydje líp, nicméně chcete asi novou. Tohle s čistou matematikou nemá nic společného.Paul1 píše: ↑30.11.2025 10:17:03
Lepší je široký pojem. Ale já hlavně psal, že v mém případě ekonomičtější. Při nájezdu 10 000 km ročně budu mít náklady na benzín cca 20 000 Kč. Pokud bych si nechal auto 10 let, tak kde u např. z Enyaqu ušetřím dalších 200 000 Kč? Ušetřím něco na servisu, ale zase budu platit dvojnásobnou pojistku. Jsem zvědavý na vaše adekvátní počty![]()
Podle mě nesrovnáváte adekvátně. Enyaq tam vůbec neměl být, respektive alespoň ne s rozdílem v 500 tisíc.
Můžeme jen konstatovat, že za základní i30 ve vašem žebříčku hodnot není ekvivalentní nabídka s elektropohonem. Jsou lepší nabídky ale za víc.
To neznamená že nemůže být. Prostě zatím není.
Také tvrzení že je to nejlepší nabídka hodnota/cena - není pravda.
Všichni máme různé preference a nazory na veci a i ceníme je různé. Je to velice individuální. A s pohonem to souvisí zkraje.
Casem také může se změnit vaše hodnocení.
Můžeme jen konstatovat, že za základní i30 ve vašem žebříčku hodnot není ekvivalentní nabídka s elektropohonem. Jsou lepší nabídky ale za víc.
To neznamená že nemůže být. Prostě zatím není.
Také tvrzení že je to nejlepší nabídka hodnota/cena - není pravda.
Všichni máme různé preference a nazory na veci a i ceníme je různé. Je to velice individuální. A s pohonem to souvisí zkraje.
Casem také může se změnit vaše hodnocení.