Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Tak já auta hodnotím, co je nejlepší dle mě. Pokud mi vyjde nejlépe spalovací i30, tak pro mě je nejlepší, resp. Nejvhodnější auto. Pokud je dle Franty od vedle nejlepší jiné auto, tak mi je to úplně jedno.
Pokud potřebuji kufr alespoň 500+ l, tak menší EV než Enyaq srovnávat nemohu. Samozřejmě, že ideální by bylo srovant benzínovou i30 třeba s EV Octavií, ale takové EV se nevyrábí.
Za mě je největší nesmysl, že většina výrobců vyrábí EV jen jako hlavní auto na "dlouhé" cesty (viz Tesla). Přitom většině lidí by dávalo mnohem větší smysl EV jako druhé auto na popojíždění do města. Postupně se sice i tady nabídka rozšiřuje, ale málo a nejsou zastoupeny všechny kategorie. Buď to jsou mini nákupní tašky anebo SUV jako Elroq.
Pokud potřebuji kufr alespoň 500+ l, tak menší EV než Enyaq srovnávat nemohu. Samozřejmě, že ideální by bylo srovant benzínovou i30 třeba s EV Octavií, ale takové EV se nevyrábí.
Za mě je největší nesmysl, že většina výrobců vyrábí EV jen jako hlavní auto na "dlouhé" cesty (viz Tesla). Přitom většině lidí by dávalo mnohem větší smysl EV jako druhé auto na popojíždění do města. Postupně se sice i tady nabídka rozšiřuje, ale málo a nejsou zastoupeny všechny kategorie. Buď to jsou mini nákupní tašky anebo SUV jako Elroq.
Nic nevzniká najednou na prázdném místě. 5 let zpět byla ještě horší nabídka.
Například Inster je prefektni auto na popojíždění. Ne každý potřebuje vozit velkého psa a 5 lidi.
i30 je spíše rodinný kombík než auto na popojíždění
jen u vás spadl do této kategorie kvůli ceně
ale jo levnější kombík C třídy s el. pohonem chybí,
aby vzniklo něco srovnatelného s i30 na konci výrobního cyklu, musí nejdřív probehnout ten výrobní cyklus,
takže až po cca 5-7 letech od uvedení na trh něčeho jako el. oktávka, která zatím ani nebyla představena
možná větší šanci na dřívější objevení má imaginární KIA EV4 Kombi (které také neexistuje, ale platforma již ano)
Například Inster je prefektni auto na popojíždění. Ne každý potřebuje vozit velkého psa a 5 lidi.
i30 je spíše rodinný kombík než auto na popojíždění
jen u vás spadl do této kategorie kvůli ceně
ale jo levnější kombík C třídy s el. pohonem chybí,
aby vzniklo něco srovnatelného s i30 na konci výrobního cyklu, musí nejdřív probehnout ten výrobní cyklus,
takže až po cca 5-7 letech od uvedení na trh něčeho jako el. oktávka, která zatím ani nebyla představena
možná větší šanci na dřívější objevení má imaginární KIA EV4 Kombi (které také neexistuje, ale platforma již ano)
Naposledy upravil(a) chaden dne 30.11.2025 16:03:25, celkem upraveno 1 x.
-
Mosquit
Ne, to by mi nevyhovovalo. Já to mám zase naopak dveře-dveře veřejnou dopravou 35 minut, v intervalu 15 minut (mimo špičku, tedy 4-6 a 20-0:30 pak po půlhodině), zatímco autem to trvá v noci 25-30 minut, ve špičce klidně hodinu (když se nic nestane cestou). Jenže já z té mé cesty 20 minut můžu pracovat s otevřeným notebookem na stolku, nebo jen tak odpočívat, zatímco v autě si ani nepřečtu maily. Jen blázen by jel autem, a nebo tvrdošíjný odpírač mastná tyče.
Mimochodem, moje auto má jednopedálové řízení srovnatelné s Teslou (tj. do zastavení), a 9 měsíců jsem tak jezdil, a pak jsem se nakonec vrátil zpátky k (adaptivnímu) D.
To se zkuste někoho zeptat, kdo takový krok udělal. Já mám v okolí takových lidí víc, a všude to mělo stejný průběh - spalovákem už nikdo jezdit nechtěl, a shánělo se druhé nové EV.
Bohužel, cenově je to u malých aut stále ještě nekonkurenceschopné. Postupně se představují menší a levnější modely, případně se i zlevňuje (Tesla, Škoda, ...). To je mimochodem voda na mlýn těm, co brečí nad vyšší ztrátou hodnoty u EV - ano, když nová auta zlevňují. Ale to nebude donekonečna ...
Tedy nic ve zlém - osmiválec se roztáčí trochu lépe... 
Můžete, prosím, porovnat 2 vozy z kategorie "druhé auto do rodiny na pojíždení okolo komína" tak aby z toho jasně vyplynula ta lepší ekonomka toho BEV?
Značky a modely si zvolte sám, pouze by měly být užitkově srovnatelné - tedy z pohledu uživatele auta srovnatelné - např. objem zav. prostoru a komfort cestujících (prostornost, asistenti ap.), zrychlení z 0 na 100, ani max. rychlost u takového auta dle mého mínění zrovna nehraje žádnou roli.
Budu Vám velmi vděčný, pokud toto srovnání uděláte. Rád bych viděl to "adekvátní počítání a porovnávání". Nevím co si pod tím představit, takže to může udělat pouze autor tohoto velmi vágního tvrzení.
Předem děkuji.
Tak to si rovněž rád počkám !!! Alespoň podle úsloví : Kdo si počká, ten se dočká ... 
Těch článků je víc ale píší prakticky totéž.
"Zaplatit za každý kilometr je spravedlivé." Britům chybí kvůli elektroautům peníze
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
"Zaplatit za každý kilometr je spravedlivé." Britům chybí kvůli elektroautům peníze
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/
To uz prece udelal nekolikrat:
Vuz 1
Druh pohonu - spalovaci motor
Vuz 2
Druh pohonu - elektricky
Vysledek porovnani:
Vitezem je Vuz 2
Vite, co je legracni? Zkusit si cist tohle vlakno od prvni stranky. Je to sedm let. A pak porovnavat, co vsechno se od te doby zmenilo a co ne. Zdravim Redispero (viz stranka 2)
jozko, mně to přijde spíše k pláči, ale nu což...
-
Mosquit
U mě se třeba změnilo, že jsem se z hatera a vysmívače elektromobility (viz například viewtopic.php?p=182181#p182181 ) stal spokojeným uživatelem. Ke změně názoru stačilo vlastně jediné, půjčit si na týden elektromobil, a zjistit, že mi to plně vyhovuje. Plus za ty roky (a to je důležitější), nabíječek přibylo, ceny klesly, rychlost nabíjení vzrostla.
Pro ty, kteří tomu stále nevěří, se snažím čas od času tady dělat nějakou edukaci. Ale jak se říká, chytrému napověz ...
Ono taky nelze moc srovnávat stav dnes a před 5 lety. Před 5 lety to byl ekonomicky "naprostý nesmysl", dnes už to je pouze "nevýhodné", může být, že za dalších 5 let to vyjde zase jinak, to neumím odhadnout.
Zeptám se natvrdo: koupil by si někdo z příznivců elektromobility dneska auto "vzor 2020"?
Zeptám se natvrdo: koupil by si někdo z příznivců elektromobility dneska auto "vzor 2020"?
-
Tomáš Němec
To by mě taky zajímalo, na co se ptá MPMP.
Je to taky jedna z věcí, co mě od koupi elektromobilu odrazuje, že se ta technologie tak rychle vyvíjí (baterky, nabíjení, 800V architektura...) až mám obavu, že by dnešní elektromobil mohl být za pár let natolik technicky překonaný, až bude skoro bezcenný...
Je to taky jedna z věcí, co mě od koupi elektromobilu odrazuje, že se ta technologie tak rychle vyvíjí (baterky, nabíjení, 800V architektura...) až mám obavu, že by dnešní elektromobil mohl být za pár let natolik technicky překonaný, až bude skoro bezcenný...
Tomáši, ale ani teď nejsme daleko od situace, o které mluvíš. Asi nebude velké množství lidí, co se pohrnou do staré EV vrány starší 5 a více let. Ale pravdou je, že se na to dívám pohledem člověka, který si koupí funglovku a za 7 - 9 let ji prodám a zase koupím funglovku. A navíc v Čechách jsem tak celkem + - 8 měsíců a auta točím s manželkou 2. Třetí jsem teď právě prodal v Africe po 7 letech. Takže asi je můj pohled poněkud zkreslený. O auta se perou kupci ojetin pravidelně, neboť je mám v cajku a nebojím se je tudíž prodat známým, navíc za pro ně slušnou cenu.
Coz je to, o cem pisu porad dokola. Az to bude pouzitelne (jako ze pouzitelne, ne, ze kdyz se prizpusobim, tak to treba nejak pujde), tak vezmou lidi salony s EV utokem a stavajici auta doziji v okruhu marginalni klientely.
Kdyz se podivam na prodeje... stalo se tak?
Kdyz se podivam na prodeje... stalo se tak?
-
Mosquit
Tohle se dá napsat i úplně opačně. Jak jsem psal už vícekrát, vlastnosti auta je věc komplexní, a nedá se shrnout pod jeden údaj "dojezd" nebo obdobný "rychlost natankování dojezdu na 1000 km". Jsou lidi, co mají na auto i další požadavky - a spoustu z nich by zase průměrný spalovák nesplnil, a člověk by musel vymýšlet nějaké kompromisy, a přizpůsobit se.
To je těžká otázka, protože tehdejší trh byl více rozdělený - Tesla měla velký náskok. Dovedu si představit, že s Teslou Model 3, nebo třeba Audi e-tron bych mohl fungovat úplně stejně, jako dnes. Ale těch pár výletů ročně (letos to byly 4) za hranice by znamenalo nutnost se nějak přizpůsobit, a třeba potřebu čekat na nabíjení ...
A proč to musím dělat podle vašeho zadání? Dle meho mineni zrychleni roli hraje. Absence hluku a vibraci roli hraje.MPMP píše: ↑1.12.2025 10:23:48 Můžete, prosím, porovnat 2 vozy z kategorie "druhé auto do rodiny na pojíždení okolo komína" tak aby z toho jasně vyplynula ta lepší ekonomka toho BEV?
Značky a modely si zvolte sám, pouze by měly být užitkově srovnatelné - tedy z pohledu uživatele auta srovnatelné - např. objem zav. prostoru a komfort cestujících (prostornost, asistenti ap.), zrychlení z 0 na 100, ani max. rychlost u takového auta dle mého mínění zrovna nehraje žádnou roli.
Budu Vám velmi vděčný, pokud toto srovnání uděláte. Rád bych viděl to "adekvátní počítání a porovnávání". Nevím co si pod tím představit, takže to může udělat pouze autor tohoto velmi vágního tvrzení.
Předem děkuji.
Myslim, ze my se zasekneme jiz na vyberu modelu.
Tak napirklad tady

mi vychází Enyaq líp
Karoqu oproti Enyaqu chybí nezávislé topení, nezávislé chlazení, adaptivní tempomat - klidně +50 tisíc k ceně
byl jsem líný hledat přesnou výbavu
Místo Enyaqu dá se najít o něco levnjesi Elroq (ale tam je o chlup menší kufr než v Karoqu)
protože jsem to vzal ze skladu škodovky někde uprostřed po ceně, tak se dá říci ...
Já teda tvrdím že je to za srovnatelnou cenu.
A pak na to můžeme počítat úsporu na pálivé což já skromně odhaduji na 50 tisíc za 4 roky při nájezdu 60 tisíc km.
Absencí hluku, vibrací, výfuku a mastnoty při tankování nafty cením jako něco mezi 30 a 100 tisíc. Nevím jak zbavit toho Karoq. Tak si vyberte.
Můžeme spekulovat o ztrátě hodnoty. Já ji prostě ignorují, protože prostě nevíme. Ona rozhodne nebude stejná jako u aut z roku 2021.
Takže jsem ve výhodě 20 -90 tisíc oproti spalovaku. A ještě ten rozdíl za olej. Tak ještě možná + 10 tisíc.
Hotovo.
Ale muzu to udelat i tak

Jo "úspora na pálivé" zni jako sleva na feferonky 
Omlouvam se.
Omlouvam se.
To jste dobrej mystifikátor, Karoq za 1 mil. má výbavu o které se tomu základnímu Elroqu může jen zdát. Evidentně jste to tak schválně porovnal, aby bez většího zkoumání vyšel EV "líp". Ale co čekat od zaslepeného EV fanatika 
A cenu o 250 tisíc vyšší.
Jo dali tam navigaci a travel assist a koženou řadící páku
Ale nejsou tam kožené sedačky (ja jen myslel ze jsou, v tom Elroqu samozrejme take nejsou), jen vyhřívané i vzadu.
Když vám nedělá problém porovnávat základní i30 s Enyaq-em, proč já najednou jsem zaslepený mistifikator a vy ne?
Nechápu.
Přitom u mne rozdíl je jen ve výbavě. A výbava ztrácí na ceně nejvíc.
Jo dali tam navigaci a travel assist a koženou řadící páku
Ale nejsou tam kožené sedačky (ja jen myslel ze jsou, v tom Elroqu samozrejme take nejsou), jen vyhřívané i vzadu.
Když vám nedělá problém porovnávat základní i30 s Enyaq-em, proč já najednou jsem zaslepený mistifikator a vy ne?
Nechápu.
Přitom u mne rozdíl je jen ve výbavě. A výbava ztrácí na ceně nejvíc.
Úplně jsem zapomel zmínit že ten Karoq za milion stále neumí zatopit/chladit na dálku.
Taková menší útěcha pro majitele levnějšího Elroqu
Taková menší útěcha pro majitele levnějšího Elroqu
Protože jste měl srovnat auta stejné velikosti a výbavou. Já srovnával jen auta za účelem jízdy na krátké trasy a dle velikosti kufru. Proto tam bylo auto nižší střední třídy a velké SUV.
Topení na dálku je mi u garážovaného auta k ničemu. To je jako bych spalovacího auta oceňoval jako plus zvuk motoru
Topení na dálku je mi u garážovaného auta k ničemu. To je jako bych spalovacího auta oceňoval jako plus zvuk motoru
Je to marný, je to marný, je to marný...